Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση - Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Ακόμη 3.500 χιλιόμετρα διένυσε η KOVE 800 X Pro φτάνοντας ολοένα και πιο κοντά στον στόχο των 10.000 χιλιομέτρων
motomag Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

8/5/2024

Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Ιράν, ο λογισμός μου ανατρέχει πίσω στο 1994, χρονιά που έβαλα -για πρώτη φορά- ρόδα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (πρώην Περσία). Εκείνο το ταξίδι ήταν μια αποκάλυψη που ποτέ δεν περίμενα και ποτέ δεν θα ξεχάσω! Αν και είχα έρθει εδώ -μαζί με τη γυναίκα μου Όλγα- για να πλησιάσω αυτά που δεν γνώριζα, η προοπτική ενός ταξιδιού στους δρόμους του άγνωστου Ιράν παραδόξως δεν με τρόμαζε.

Κάμποσα χρόνια μετά την πρώτη δίτροχη επίσκεψή μου στη γη του Δαρείου και του Ξέρξη, είχα πλέον συνειδητοποιήσει πως το Ιράν απευθύνεται αποκλειστικά στους ταξιδευτές που ξέρουν να εκτιμούν και να σέβονται τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την ιστορική κληρονομιά ενός ένδοξου τόπου, ο οποίος ακροβατεί σήμερα ανάμεσα στο τσαντόρ και την πυρηνική ενέργεια!

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Εν έτει 2024, η κόκκινη γραμμή στον ιρανικό χάρτη του KOVE SILK ROAD ένωνε τις πόλεις Tabriz, Qom, Esfahan, Yazd και Shiraz, αποτελώντας μια συναρπαστική διαδρομή 3.500 χιλιομέτρων. Κι αφού ξεκουράστηκα -μετά τη συνοριακή υπέρβαση- στην πόλη Tabriz, η KOVE 800X PRO αναχώρησε για την πόλη Qom, την Μέκκα των Ιρανών σιϊτών.

Ωστόσο, για αυτούς που επισκέπτονται πρώτη φορά οδικώς το Ιράν, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τον πόλεμο του δρόμου, με αντιπάλους τους απρόβλεπτους και άκρως επιθετικούς Ιρανούς οδηγούς. Πάντα έχω στην άκρη του μυαλού μου αυτήν τη “νευρωτική” παράμετρο των ιρανικών δρόμων, ενώ στα θετικά είναι η πάμφθηνη βενζίνη (0,45 Euro/lt) και η μη καταβολή διοδίων για τις μοτοσυκλέτες.

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Καθοδόν για την Qom, το άγονο τοπίο της ερήμου δεν άργησε να με προϋπαντήσει, ενώ ένας καλός αυτοκινητόδρομος με οδήγησε ξεκούραστα και με ασφάλεια στον θρησκευτικό προορισμό μου. Στην Qom, που υποδέχεται 12.000.000 επισκέπτες-προσκυνητές ετησίως, μου δόθηκε η δυνατότητα -περιφερόμενος ανάμεσα στους χιλιάδες προσκυνητές που πλημμύριζαν τους ιερούς χώρους- να βιώσω έντονα συναισθήματα δέους και θρησκευτικής κατάνυξης. Οι εντυπωσιακοί ολόχρυσοι τρούλοι των τζαμιών, οι ψηλόλιγνοι τιρκουάζ μιναρέδες, η εικόνα των ασκούντων τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πιστών, σε συνδυασμό με την όλη έκσταση και μυσταγωγία του χώρου, χαράχτηκαν για πάντα στον σκληρό δίσκο του μυαλού μου!

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

Και από τη θρησκευτική παραζάλη της Qom, η μαύρη KOVE 800X PRO με οδήγησε στη μυθική Esfahan (365 χλμ. νότια), μια διάσημη πόλη-σταθμό του μεταξένιου δρόμου. Κατά γενική ομολογία, η Esfahan είναι η γοητευτικότερη πόλη του Ιράν και πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς ενός οδοιπορικού στη χώρα του Κύρου.

Εδώ, στο γαλάζιo αγριολούλουδο της ιρανικής ερήμου, αντίκρισα εκστατικός μια πόλη που μοιάζει να ξεπηδά μέσα από το φανταστικό κόσμο ενός ανατολίτικου παραμυθιού. Στην Esfahan βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο αριστουργηματικά μνημεία του ισλαμικού κόσμου. Η ιστορία τους είναι μοναδική, όπως άλλωστε και το χρώμα τους: περσικό γαλάζιο, λευκό και τιρκουάζ, χρώματα αιώνιας Ανατολής...

Κωνσταντίνος Μητσάκης, KOVE 800X PRO, Silk Road, B’ Ανταπόκριση – Ιράν (QOM – ESFAHAN)

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)

Κάποτε ήταν το “Ιερό Μαργαριτάρι της Πενταποταμίας”, ενώ σήμερα έχει τον τίτλο της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Πακιστάν”
motomag QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

25/7/2024

Η πόλη των 10.000.000 κατοίκων με το όνομα Λαχώρη, είναι η τελευταία μου στάση με την QJMOTOR SRT 800X πριν φύγω από το Πακιστάν με την πυξίδα να δείχνει τα σύνορα της Ινδίας.

Ινδοί μαχαραγιάδες και Μογγόλοι αυτοκράτορες άφησαν πίσω τους εντυπωσιακά παλάτια, φρούρια και ινδομογγολικά μαυσωλεία, που πλέον έχουν ανακατευτεί με τα οχήματα, τον κόσμο και τη φασαρία μιας μεγαλούπολης.

Στη μέση της κοιλάδας Punjab, μια ανάσα από τα ινδικά σύνορα, με καρτερούσε η Λαχώρη (310 χλμ. νότια του Islamabad). Σε αλλοτινές εποχές, το "Ιερό Μαργαριτάρι της Πενταποταμίας" αντιπροσώπευε τη μυθική βασίλισσα των Ινδών μαχαραγιάδων και των Μογγόλων αυτοκρατόρων, ενώ χάρη στα εντυπωσιακά ινδομογγολικά μαυσωλεία, τα αυτοκρατορικά παλάτια, τα στιβαρά φρούρια και στην ιδιαίτερη κουλτούρα της, η Λαχώρη φέρει σήμερα τον τιμητικό τίτλο της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Πακιστάν".

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)

Στους πολύβουους δρόμους της Λαχώρης των 10.000.000 ψυχών, άνθρωποι, ζώα, ποδήλατα, ποικιλοστόλιστα λεωφορεία, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και ζωήλατα κάρα αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές μιας αρκετά ζωντανής πραγματικότητας - θόρυβος, κίνηση, σκόνη, σκουπίδια, καυσαέριο, όλα σε υπερθετικό βαθμό! Πάντως, ο γρηγορότερος και συνάμα πιο διασκεδαστικός τρόπος να ξεναγηθώ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν ήταν τα γραφικά τρίκυκλα tuk-tuk. Δίχως δεύτερη σκέψη, κλείδωσα την QJ SRT 800X στο ξενοδοχείο και βολτάριζα στους κυκλοφοριακά κορεσμένους δρόμους της Λαχώρης μ’ ένα τρίκυκλο ταξί.

Αφήνοντας τις εξερευνητικές επιθυμίες μου να οδηγήσουν τα βήματά μου, μοιραία βρέθηκα στην παλαιά πόλη και επισκέφθηκα -μεταξύ άλλων- το εκτεταμένο κάστρο Shahi Qila, το ισλαμικό τέμενος Badshahi Mosque και τους περίφημους κήπους Shalimar Gardens. Κι όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, φόρτωσα τις σκονισμένες αποσκευές μου στην QJ SRT 800X και χάραξα πορεία για τα κοντινά σύνορα της αιώνιας Ινδίας.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)
Ετικέτες