Kawasaki: Σενάρια για νέα ZX-10RR

Δραστικές λύσεις για την Kawasaki
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/5/2019

Η Kawasaki γνώριζε εξ αρχής πώς το φετινό πρωτάθλημα Motul WSBK δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο τα προηγούμενα τέσσερα, στα οποία είχε στεφθεί πρωταθλητής ο εργοστασιακός αναβάτης Jonathan Rea. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, η παρουσίαση της φετινής ομάδας είχε υιοθετήσει ως σλόγκαν την ιαπωνική λέξη “kampare”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει βάλε τα δυνατά σου. Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει η Kawasaki στην ομάδα της, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα ακολουθούσαν.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και η πορεία του μέχρι στιγμής δείχνει πως η πρόβλεψη της Kawasaki για την εξέλιξή του παραήταν εύστοχη, καθώς κατατροπώνεται σε απόλυτο βαθμό απ’ την Ducati με τη νέα V4R και τον Alvaro Bautista. Μάλιστα, ούτε η παρέμβαση της Dorna που μείωσε το όριο περιστροφής του κινητήρα της V4R δεν κατάφερε να αλλάξει το αποτέλεσμα, καθώς στο Assen ο Jonathan Rea τερμάτισε γι’ άλλη μια φορά πίσω απ’ τον Bautista, ενώ στο δεύτερο σκέλος τερμάτισε για πρώτη φορά φέτος τρίτος.

Πρόσφατα, το γερμανικό Speedweek μίλησε με τον αγωνιστικό διευθυντή της εργοστασιακής ομάδας της Kawasaki, Ichiro Yoda, με σκοπό να μάθει την άποψή του. Ο Yoda μίλησε εφ’ όλης της ύλης και είπε την γνώμη του τόσο για την διοργάνωση όσο και για τα σχέδια της Kawasaki. Ειδικότερα, όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα της Ducati είπε: “Ο κινητήρας της προέρχεται απ’ τo παγκόσμιο πρωτάθλημα των MotoGP, βασικά ολόκληρη η μοτοσυκλέτα έχει σχεδιαστεί απ’ αυτό. Πρόκειται για μοτοσυκλέτα MotoGP με ελαστικά της Pirelli. Ακόμη, κι αν μας επέτρεπαν να χρησιμοποιήσουμε εξαρτήματα που θα μας έδιναν το πλεονέκτημα, πάλι οι επιδόσεις μας θα ήταν περιορισμένες. Με αυτά τα ομολογκαρισμένα εξαρτήματα δεν μπορούμε να φτάσουμε της επιδόσεις της μοτοσυκλέτας της Ducati. Δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε την ταχύτητά της.

Όταν ο Yoda ρωτήθηκε για τα σχέδια της Kawasaki και για το αν θα χρειαστεί να κατασκευάσουν μια νέα μοτοσυκλέτα είπε: Ακριβώς! Αυτή είναι η λύση. Θα πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να σχεδιάσουμε μια μοτοσυκλέτα με βάση τα πρότυπα που υπάρχουν στα MotoGP. Να κατασκευάσουμε μια ακραία σε επιδόσεις μοτοσυκλέτα σε περιορισμένους αριθμούς. Για την Kawasaki είναι εύκολο να κατασκευάσει 500 τέτοιες μοτοσυκλέτες. Αλλά έχω τις αμφιβολίες μου για το αν θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Είναι σωστό το κάνουμε ή όχι; Για το 2015 το κόστος μειώθηκε και κατά συνέπεια το ίδιο έγινε και με τις επιδόσεις. Απ’ το 2014 στο 2015 ο τετρακύλινδρος κινητήρας έχασε 20 ίππους, ενώ οι επιδόσεις του δικύλινδρου κινητήρα της Ducati παρέμειναν οι ίδιες. Τώρα η Ducati κατασκεύασε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα που έχει διαφορετική φιλοσοφία απ’ αυτή των ανταγωνιστών της. Η Dorna πρέπει να αναλογιστεί εκ νέου τη φιλοσοφία της. Πρέπει να σκεφτεί προς τα πού θέλει να κατευθύνει το πρωτάθλημα. Είχαν πει στο παρελθόν πως ήθελαν περισσότερες μοτοσυκλέτες στη σχάρα εκκίνησης. Έπειτα μείωσαν το κόστος ώστε να μην επιβαρύνονται τόσο οι ιδιωτικές ομάδες. Και τώρα, όλα άλλαξαν με την άφιξη της νέας μοτοσυκλέτας της Ducati. Θα ‘πρεπε να ακολουθήσουμε την πορεία της Ducati ή να παραμείνουμε στην αρχική μας ιδέα; Στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος των Superbike οι μοτοσυκλέτες πάντοτε βασιζόντουσαν σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, που το κόστος τους βρισκόταν σε λογικά πλαίσια.”

Ακόμη, όταν ρωτήθηκε για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό της νέας ZX-10RR είπε: “Τώρα! Έχουμε μεγάλη εμπειρία απ’ το πρωτάθλημα των MotoGP πάνω στους τετρακύλινδρους και είναι εύκολο για μας. Εσωτερικώς, η Kawasaki πιστεύει πως αν η Ducati συνεχίσει με την ίδια μοτοσυκλέτα και του χρόνου, θα χρειαστούμε μια μοτοσυκλέτα σαν αυτή. Δεν είμαστε μέσα στο πρωτάθλημα απλά για τη συμμετοχή.” Επίσης, ο Ichiro Yoda αναφέρθηκε και στον πρωταθλητή της ομάδας του, Jonathan Rea λέγοντας πως καταλαβαίνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Συνέχισε λέγοντας: “Η Ducati έφερε μια μοτοσυκλέτα παρόμοια με αυτήν των MotoGP όπου χρειάζεται έναν αναβάτη ανάλογου βεληνεκούς. Για να οδηγήσει κανείς αυτή τη μοτοσυκλέτα δεν είναι εύκολο. Ο Bautista γνωρίζει και οδηγεί τη μοτοσυκλέτα πολύ καλά, οι υπόλοιποι αναβάτες ακόμη δυσκολεύονται. Η δικύλινδρη των 1200 κυβικών συγχωρούσε περισσότερα λάθη. Ο Bautisa είναι ένας καλός αναβάτης και το αναγνωρίζω. Είχε λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των MotoGP με δορυφορική μοτοσυκλέτα και ήταν μέσα στους πρώτους έξι. Το να τον νικήσεις τον Bautista όταν οδηγεί την V4 R δεν είναι εύκολο. Αν φτιάξουμε μια μοτοσυκλέτα παρόμοια με την V4 R, τότε θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον Bautista και την Ducati.”

Πριν προβούμε σε βιαστικά συμπεράσματα για τη φύση του νέου μοντέλου πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τι εννοούσε ο Yoda όταν έλεγε πως η νέα ZX-10RR θα πρέπει να είναι κοντά στα πρότυπα της V4 R της Ducati. Το να δούμε έναν καινούργιο κινητήρα στη νέα ZX-10RR που θα έχει διάταξη V είναι ένα σχετικά δύσκολο σενάριο. Το πιθανότερο είναι να δούμε την ZX-10RR με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα αλλά σε μια διαφορετική έκδοση που το κόστος θα είναι ανάλογο της V4R, με ακραία τεχνολογία, καινοτομίες και επιδόσεις αλλά πάντα με την ίδια διάταξη των κυλίνδρων. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε την απάντηση της Kawasaki με μια νέα ZX-10RR (παρά το γεγονός οτι φέτος ανανεώθηκε) αλλά το θέμα είναι το πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι απέναντι στην V4R αλλά και στα R1 της Yamaha. Τέλος, με βάση τα λεγόμενα του Ichiro Yoda αν η Kawasaki τελικά ακολουθήσει την πορεία της Ducati τότε η τιμή του νέου superbike της ιαπωνικής εταιρείας αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσια απ’ τη βασική του έκδοση.

Ετικέτες

WSBK Ο Razgatlioglu ξεπέρασε Fogarty και Haga σε pole και ταχύτερους γύρους – O πόλεμος των στατιστικών

Ο Mr.Endo γράφει ιστορία με νίκες-ορόσημα, ενώ η Ducati γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια με 1000 συμμετοχές στο WorldSBK
WSBK Balaton Statistics
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/7/2025

Στον πρώτο γύρο του WorldSBK στην Ουγγαρία από το 1990 και στο ντεμπούτο της πίστας Balaton Park στο πρωτάθλημα, ο Toprak Razgatlioglu κατέκτησε την 1000ή κούρσα της ιστορίας και άφησε πίσω του δύο θρύλους στα στατιστικά, τον Carl Fogarty στις pole και τον Noriyuki Haga στους ταχύτερους γύρους. Παράλληλα, ο Sam Lowes πανηγύρισε το πρώτο του βάθρο σε κανονικό αγώνα, ενώ η Ducati μπήκε σε ένα μοναδικό club.

Το MOTUL FIM Superbike World Championship γιόρτασε τους 1000 αγώνες στο Tissot Superpole Race της Ουγγαρίας, με τον Razgatlioglu να γράφει ιστορία και να επιβεβαιώνει τον τίτλο του “κυνηγού των milestone”. Η Ducati έγινε η πρώτη κατασκευάστρια που συμπληρώνει 1000 συμμετοχές “κλέβοντας” την διάκριση από την  Kawasaki σταμάτησε προσωρινά στις 999, καθώς ο Garrett Gerloff κρίθηκε ακατάλληλος να τρέξει μετά τον πρώτο αγώνα.

Ο Toprak είναι ο μόνος στην ιστορία που έχει κερδίσει και τα τρία τελευταία «στρογγυλά» ορόσημα: τον 800ό αγώνα με την Kawasaki, τον 900ό με τη Yamaha και τον 1000ό με την BMW.

WSBK Balaton Statistics

Στα στατιστικά-κλειδιά από την Ουγγαρία:

499: Η Ιταλία απέχει μόλις ένα βάθρο από το να φτάσει τα 500 στην ιστορία του WSBK.

120: Ο Alvaro Bautista έφτασε τα 120 βάθρα.

83: Bautista και Razgatlioglu έχουν μοιραστεί το βάθρο 83 φορές, δύο λιγότερες από το ρεκόρ Rea–Razgatlioglu.

59-61: Στον πρώτο αγώνα, ο Toprak ξεπέρασε τον Haga στους ταχύτερους γύρους (59) και έφτασε ήδη τους 61.

44: Ο Nicolò Bulega έχει 44 βάθρα σε 60 αγώνες (ποσοστό 73,3%).

38: Ο Andrea Locatelli έγινε ο αναβάτης με τις περισσότερες 4ες θέσεις πίσω μόνο από Rea (39) και Alex Lowes (45).

22: Ο Toprak ξεπέρασε τον Carl Fogarty στις pole (22 έναντι 21).

15: Έχει κερδίσει σε 15 διαφορετικές πίστες – ισοφάρισε Polen και Bautista, με το ρεκόρ Rea να είναι 22.

15: Οι 15 νίκες του φέτος είναι η δεύτερη καλύτερη σεζόν του μετά το 2024 (18 νίκες).

13: Ο Bulega τερμάτισε 13ος στο Superpole Race, η χειρότερη θέση του όταν τερματίζει.

10: Ο Toprak έχει πλέον 10 hat-trick νικών, ισοφαρίζοντας τον Bautista.

9: Είναι σερί με 9 συνεχόμενες νίκες. Στο Aragón μπορεί να ισοφαρίσει το ρεκόρ του (13) και να το ξεπεράσει στη Magny-Cours – αν και δεν έχει κερδίσει ποτέ εκεί, ενώ η BMW από το 2013.

4-1: Ο Sam Lowes πήρε τα 3ο και 4ο βάθρα του στο WSBK, με το τέταρτο να είναι το πρώτο του σε κανονικό σκέλος.

Ο γύρος της Ουγγαρίας δεν ήταν απλά γιορτή για το WorldSBK, αλλά και επιβεβαίωση ότι ο Toprak Razgatlioglu συνεχίζει να γράφει ιστορία.