Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Kawasaki: Σενάρια για νέα ZX-10RR

Δραστικές λύσεις για την Kawasaki

Η Kawasaki γνώριζε εξ αρχής πώς το φετινό πρωτάθλημα Motul WSBK δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο τα προηγούμενα τέσσερα, στα οποία είχε στεφθεί πρωταθλητής ο εργοστασιακός αναβάτης Jonathan Rea. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, η παρουσίαση της φετινής ομάδας είχε υιοθετήσει ως σλόγκαν την ιαπωνική λέξη “kampare”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει βάλε τα δυνατά σου. Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει η Kawasaki στην ομάδα της, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα ακολουθούσαν.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και η πορεία του μέχρι στιγμής δείχνει πως η πρόβλεψη της Kawasaki για την εξέλιξή του παραήταν εύστοχη, καθώς κατατροπώνεται σε απόλυτο βαθμό απ’ την Ducati με τη νέα V4R και τον Alvaro Bautista. Μάλιστα, ούτε η παρέμβαση της Dorna που μείωσε το όριο περιστροφής του κινητήρα της V4R δεν κατάφερε να αλλάξει το αποτέλεσμα, καθώς στο Assen ο Jonathan Rea τερμάτισε γι’ άλλη μια φορά πίσω απ’ τον Bautista, ενώ στο δεύτερο σκέλος τερμάτισε για πρώτη φορά φέτος τρίτος.

Πρόσφατα, το γερμανικό Speedweek μίλησε με τον αγωνιστικό διευθυντή της εργοστασιακής ομάδας της Kawasaki, Ichiro Yoda, με σκοπό να μάθει την άποψή του. Ο Yoda μίλησε εφ’ όλης της ύλης και είπε την γνώμη του τόσο για την διοργάνωση όσο και για τα σχέδια της Kawasaki. Ειδικότερα, όσον αφορά τη μοτοσυκλέτα της Ducati είπε: “Ο κινητήρας της προέρχεται απ’ τo παγκόσμιο πρωτάθλημα των MotoGP, βασικά ολόκληρη η μοτοσυκλέτα έχει σχεδιαστεί απ’ αυτό. Πρόκειται για μοτοσυκλέτα MotoGP με ελαστικά της Pirelli. Ακόμη, κι αν μας επέτρεπαν να χρησιμοποιήσουμε εξαρτήματα που θα μας έδιναν το πλεονέκτημα, πάλι οι επιδόσεις μας θα ήταν περιορισμένες. Με αυτά τα ομολογκαρισμένα εξαρτήματα δεν μπορούμε να φτάσουμε της επιδόσεις της μοτοσυκλέτας της Ducati. Δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε την ταχύτητά της.

Όταν ο Yoda ρωτήθηκε για τα σχέδια της Kawasaki και για το αν θα χρειαστεί να κατασκευάσουν μια νέα μοτοσυκλέτα είπε: Ακριβώς! Αυτή είναι η λύση. Θα πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να σχεδιάσουμε μια μοτοσυκλέτα με βάση τα πρότυπα που υπάρχουν στα MotoGP. Να κατασκευάσουμε μια ακραία σε επιδόσεις μοτοσυκλέτα σε περιορισμένους αριθμούς. Για την Kawasaki είναι εύκολο να κατασκευάσει 500 τέτοιες μοτοσυκλέτες. Αλλά έχω τις αμφιβολίες μου για το αν θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Είναι σωστό το κάνουμε ή όχι; Για το 2015 το κόστος μειώθηκε και κατά συνέπεια το ίδιο έγινε και με τις επιδόσεις. Απ’ το 2014 στο 2015 ο τετρακύλινδρος κινητήρας έχασε 20 ίππους, ενώ οι επιδόσεις του δικύλινδρου κινητήρα της Ducati παρέμειναν οι ίδιες. Τώρα η Ducati κατασκεύασε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα που έχει διαφορετική φιλοσοφία απ’ αυτή των ανταγωνιστών της. Η Dorna πρέπει να αναλογιστεί εκ νέου τη φιλοσοφία της. Πρέπει να σκεφτεί προς τα πού θέλει να κατευθύνει το πρωτάθλημα. Είχαν πει στο παρελθόν πως ήθελαν περισσότερες μοτοσυκλέτες στη σχάρα εκκίνησης. Έπειτα μείωσαν το κόστος ώστε να μην επιβαρύνονται τόσο οι ιδιωτικές ομάδες. Και τώρα, όλα άλλαξαν με την άφιξη της νέας μοτοσυκλέτας της Ducati. Θα ‘πρεπε να ακολουθήσουμε την πορεία της Ducati ή να παραμείνουμε στην αρχική μας ιδέα; Στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος των Superbike οι μοτοσυκλέτες πάντοτε βασιζόντουσαν σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, που το κόστος τους βρισκόταν σε λογικά πλαίσια.”

Ακόμη, όταν ρωτήθηκε για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό της νέας ZX-10RR είπε: “Τώρα! Έχουμε μεγάλη εμπειρία απ’ το πρωτάθλημα των MotoGP πάνω στους τετρακύλινδρους και είναι εύκολο για μας. Εσωτερικώς, η Kawasaki πιστεύει πως αν η Ducati συνεχίσει με την ίδια μοτοσυκλέτα και του χρόνου, θα χρειαστούμε μια μοτοσυκλέτα σαν αυτή. Δεν είμαστε μέσα στο πρωτάθλημα απλά για τη συμμετοχή.” Επίσης, ο Ichiro Yoda αναφέρθηκε και στον πρωταθλητή της ομάδας του, Jonathan Rea λέγοντας πως καταλαβαίνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Συνέχισε λέγοντας: “Η Ducati έφερε μια μοτοσυκλέτα παρόμοια με αυτήν των MotoGP όπου χρειάζεται έναν αναβάτη ανάλογου βεληνεκούς. Για να οδηγήσει κανείς αυτή τη μοτοσυκλέτα δεν είναι εύκολο. Ο Bautista γνωρίζει και οδηγεί τη μοτοσυκλέτα πολύ καλά, οι υπόλοιποι αναβάτες ακόμη δυσκολεύονται. Η δικύλινδρη των 1200 κυβικών συγχωρούσε περισσότερα λάθη. Ο Bautisa είναι ένας καλός αναβάτης και το αναγνωρίζω. Είχε λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των MotoGP με δορυφορική μοτοσυκλέτα και ήταν μέσα στους πρώτους έξι. Το να τον νικήσεις τον Bautista όταν οδηγεί την V4 R δεν είναι εύκολο. Αν φτιάξουμε μια μοτοσυκλέτα παρόμοια με την V4 R, τότε θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον Bautista και την Ducati.”

Πριν προβούμε σε βιαστικά συμπεράσματα για τη φύση του νέου μοντέλου πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τι εννοούσε ο Yoda όταν έλεγε πως η νέα ZX-10RR θα πρέπει να είναι κοντά στα πρότυπα της V4 R της Ducati. Το να δούμε έναν καινούργιο κινητήρα στη νέα ZX-10RR που θα έχει διάταξη V είναι ένα σχετικά δύσκολο σενάριο. Το πιθανότερο είναι να δούμε την ZX-10RR με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα αλλά σε μια διαφορετική έκδοση που το κόστος θα είναι ανάλογο της V4R, με ακραία τεχνολογία, καινοτομίες και επιδόσεις αλλά πάντα με την ίδια διάταξη των κυλίνδρων. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε την απάντηση της Kawasaki με μια νέα ZX-10RR (παρά το γεγονός οτι φέτος ανανεώθηκε) αλλά το θέμα είναι το πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι απέναντι στην V4R αλλά και στα R1 της Yamaha. Τέλος, με βάση τα λεγόμενα του Ichiro Yoda αν η Kawasaki τελικά ακολουθήσει την πορεία της Ducati τότε η τιμή του νέου superbike της ιαπωνικής εταιρείας αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσια απ’ τη βασική του έκδοση.

Tags: