Motul WSBK 2019 Qatar: Χατ-τρικ ο Rea

Ο Lowes στην τρίτη θέση της βαθμολογίας
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/10/2019
Η αυλαία του πρωταθλήματος έπεσε με δύο πολύ θεαματικούς αγώνες όπως ήταν το πρώτο σκέλος. Ο Rea σημείωσε το δεύτερο χατ-τρικ του για φέτος (το πρώτο ήταν στο Donington park) και σε αυτόν χρωστάει η Kawasaki το 50% των νικών της. Από την άλλη, ο Alex Lowes, πήρε την πολυπόθητη τρίτη θέση στη βαθμολογία, με έναν άκρως ανταγωνιστικό ρυθμό που δεν επέτρεψε ούτε στον ομόσταβλό του Michael van der Mark αλλά ούτε και στον Toprak Razgatlioglu να το απειλήσουν. Ιδίως ο τελευταίος στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος, καθώς στο γύρο προθέρμανσης του Tissot Superpole Race, αντιμετώπισε μια τεχνική βλάβη η μοτοσυκλέτα του, που τον έβγαλε εκτός μάχης πριν καλά - καλά μπει μέσα στο ρίνγκ.

Tissot Superpole Race
Από τότε που προστέθηκε στο πρόγραμμα ο αγώνας μισής διάρκειας, ανακάτεψε την κατάταξη των δέκα πρώτων για το δεύτερο σκέλος, δίνοντας έτσι μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους αποδείχτηκαν αρκετά πιο γρήγοροι απ' ότι στις κατακτήριες δοκιμές. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing - Ducati), που φάνηκε πως βρήκε τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του και από τον δεύτερο κιόλας γύρο προσπέρασε τον Alew Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) και σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, όπου και τερμάτισε αφήνοντας τον αναβάτη της Yamaha τρίτο.
Ο ομόσταβλός του, Chaz Davies (ARUBA.IT Racing - Ducati) ήταν για άλλη μια φορά απίστευτος και μπόρεσε γρήγορα-γρήγορα να αναρριχηθεί απ' τη 12η θέση και να κλείσει την πεντάδα έχοντας μπροστά του Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK).
Ο Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) βγήκε νικητής από τις μάχες που έδωσε με τον Loris Baz (Ten Ken Racing - Yamaha), ο οποίος τερμάτισε έβδομος. Ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) δεν μπόρεσε να παραμείνει στη μάχη για τις τρεις πρώτες θέσεις όπως έκανε στο πρώτο σκέλος πριν πέσει και τερμάτισε όγδοος, έχοντας πίσω του τους Eugene Laverty (Team Goeleven) και Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) να ολοκληρώνουν τον αγώνα ένατος και δέκατος αντίστοιχα.
Έτσι, στήθηκε η σκακιέρα για έναν αγώνα που είχε τις Ducati των Bautista και Davies σε απόσταση βολής απ' τον Rea, με αποτέλεσμα οι αναβάτες να μας χαρίσουν ένα εκρηκτικό φινάλε!
 
Δεύτερο σκέλος
Με το που έσβησαν τα φώτα οι αναβάτες των Superbikes ξεχήθηκαν στον τελευταίο τους αγώνα για φέτος και τα έδωσαν όλα για όλα! Η επιλογή του Alvaro Bautista να αλλάξει τις ρυθμίσεις της V4 R και να χρησιμοποιήσει αυτές που είχε επιλέξει την Παρασκευή, αποδείχτηκε σωτήρια καθώς τόσο στον Superpole Race όσο και στο δεύτερο σκέλος, ήταν πολύ ανταγωνιστικός. Έτσι, προκάλεσε στα ίσα τον φετινό πρωταθλητή και το πρώτο μισό του αγώνα ήταν γεμάτο από ένταση και θέαμα από τις μάχες τους. Η μεγαλύτερη ιπποδύναμη της Ducati έδινε το πλεονέκτημα στον Bau να περνά μπροστά στη μεγάλη ευθεία, ενώ το ιδανικό στήσιμο της ZX-10RR που επέλεξε ο Rea (το τρίτο διαφορετικό για το σαββατοκύριακο όπως είπε) του έδινε το πλεονέκτημα στα κλειστά κομμάτια της πίστας να επιτεθεί στον Ισπανό και να ξαναπάρει τα ηνία. Ο Davies δεν άργησε να βρεθεί στο παιχνίδι και είχε από κοντά τόσο τον ομόσταβλό του, όσο και τον Rea.
Όσο ο αγώνας εξελίσσονταν και οι μοτοσυκλέτες έχαναν βάρος τόσο απ' τα καύσιμα όσο και απ' τα ελαστικά τους, που έμεναν κάτω στην άσφαλτο, το πλεονέκτημα του Rea γινόταν όλο και πιο εμφανές. Σε αντίθεση με τους αναβάτες της Ducati που τον ακολουθούσαν κατά πόδας, ο Rea διαχειρίστηκε καλύτερα τα ελαστικά του συγκριτικά με αυτούς και η τακτική του δούλεψε. Μετά το δεύτερο μισό του αγώνα τόσο ο Bautista όσο και ο Davies δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό του πρωταθλητή, επειδή αντιμετώπιζαν προβλημάτα με την πρόσφυση. Ειδικότερα ο Ουαλός είχε θέματα με την πρόσφυση του εμπρός τροχού, ενώ ο Bautista αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τόσο στα φρένα όσο και στην πρόσφυση του πίσω.

Ο Rea πέρασε για 17η και τελευταία φορά για φέτος την γραμμή τερματισμού πρώτος, κερδίζοντας στα ίσα τον Bautista ως προς το πλήθος των νικών, με τον αναβάτη της Ducati να χάνει έχοντας "μόλις" 16 νίκες στην πρώτη του εμφάνιση στο Motul WSBK. Ο Chaz Davies (ARUBA.IT Racing - Ducati) εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητές του αλλά και τις αδυναμίες του Bautista και έτσι κατάφερε να τερματίσει δεύτερος, αφήνοντας τον Ισπανό τρίτο. Αρκετά πιο πίσω και με μεγάλη χρονομετρική διαφορά, ο Alex Lowes (Pata YamahaWolrdSBK Team) είχε βγει νικητής στο δικό του αγώνα, που αντιμετώπισε τόσο τον Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) όσο και τους van der Mark και Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing). Έτσι, ο Lowes ήρθε τέταρτος με τον Τούρκο να κλείνει την πεντάδα.
Εξαιρετικά δυνατός και σε φόρμα ήταν ο Eugene Laverty (Team Goeleven), οδηγώντας για τελευταία φορά την V4 R, αφού από του χρόνου θα είναι στη BMW και σημείωσε μάλιστα το καλύτερό του αποτέλεσμα φέτος, τερματίζοντας έκτος μετά απο μια πολύ δύσκολη και γεμάτη τραυματισμούς σεζόν. 'Εβδομος και όγδοος πέρασαν τη γραμμή τερματισμού οι van der Mark και Baz αντίστοια, ενώ ο Leon Haslam ήρθε ένατος και ο Cortese έκλεισε τη δεκάδα.
Το φετινό πρωτάθλημα τελικά είχε πράγματι πολύ περισσότερο ενδιαφέρον συγκριτικά με πέρσι, χάρη στην έλευση του Bautista και τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει τόσο σε επίπεδο αναβατών όσο και κατασκευαστών που επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα στην εξέλιξη των Superbike παραγωγής. Η επικείμενη σεζόν αναμένεται να είναι ακόμη πιο συναρπαστική και δυναμική με την έλευση πολλών νέων ονομάτων όπως του Scott Redding απ' το BSB αλλά και με την έλευση της νέα CBR1000RR της Honda, που δοκιμάζεται και λογικά θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες στην EICMA.

 

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες