MOTUL WSBK Aragon Race1: Πρώτη νίκη Iannone με δάκρυα στα μάτια και κόκκινη σημαία στην αρχή!

Δυνατές συγκινήσεις στο Aragon για τον πρώτο αγώνα
MOTUL WSBK Aragon Race1: Πρώτη νίκη Iannone με δάκρυα στα μάτια και κόκκινη σημαία στην αρχή!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/9/2024

Δεκαοκτώ γύροι στο MotorLand Aragon με την επιστροφή των Toprak Razgatlioglu και Jonathan Rea ενώ εξακολουθεί να απουσιάζει Dominique Aegerter που τραυματίστηκε στη διάρκεια προπόνησης με ποδήλατο. Ο Γερμανός Marvin Fritz συνεχίζει να τον αντικαθιστά και τα πάντα έδειχναν έτοιμα σε συνθήκες πολύ καλύτερες από αυτές που επικρατούν στα MotoGP με θερμοκρασία στους 22ºC.

Ο Andrea Iannone πήρε το προβάδισμα από τη δεύτερη θέση, περνώντας τον Nicolo Bulega, καθώς ο Toprak Razgatlioglu ανέβηκε τρίτος πριν περάσει και αυτός τον Bulega. Ο Sam Lowes έπεσε ενώ ήταν 7ος και καθώς η Ducati έβγαζε καπνούς και υγρά στην άσφαλτο βγήκαν οι κόκκινες σημαίες. Καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί ένας γύρος, ο αγώνας θα επανερχόταν με τη διαδικασία της γρήγορης εκκίνησης με το ίδιο grid με την εκκίνηση του αγώνα. Όλα ίδια εκτός από τον Sam Lowes που δεν θα συμμετείχε στον αγώνα των δεκαεπτά γύρων.

Ο Nicolo Bulega μάλλον είχε σχέδια τώρα που είδε τι γινόταν με τους άλλους δύο αλλά στον γύρο προθέρμανσης είχε πρόβλημα με τον κινητήρα χάνοντας τον αγώνα και τερματίζοντας την ευκαιρία του να πλησιάσει το προβάδισμα του Razgatlioglu στο πρωτάθλημα.

Ο Andrea Iannone μπήκε ξανά εμπρός έχοντας τώρα να πρέπει να προσέξει τον Danilo Petrucci ενώ ο Andrea Locatelli έκανε τον Alvaro Bautista στην άκρη για να πάρει την τρίτη θέση μπροστά από τον Toprak Razgatlioglu. Στην πίσω ευθεία, ο Razgatlioglu ξανά πέρασε τον Locatelli και πήρε την τρίτη θέση πριν τα φρένα της επόμενης στροφής. Μαζί σχεδόν και ο Alex Lowes που και αυτός προσπέρασε τον Locatelli πριν από τον δεύτερο γύρο δίνοντας έτσι στον Bautista την ευκαιρία να πάρει εκδίκηση από τον Locatelli.

Για άλλη μια φορά ο Razgatlioglu κέρδισε μια θέση στην πίσω ευθεία, αυτή τη φορά παίρνοντας τον Petrucci στα φρένα. Έκανε ταχύτερο γύρο 1'50.085 και κανείς δεν περίμενε πως θα ήταν τελικό ο Axel Bassani από την δέκατη τρίτη θέση που θα σημείωνε ένα εκπληκτικό 1'49.798. Ο Locatelli δεν άντεξε την πίεση και μετά από λάθος κατέληξε στη δέκατη έκτη θέση.

Στον τέταρτο γύρο, ο Iannone συνέχιζε να παίζει πολύ καλή άμυνα αλλά άφησε τους Michael van der Mark και Alvaro Bautista να πλησιάσουν. Ο Garrett Gerloff κατάφερε επίσης έναν ταχύτερο γύρο στο 1'49.510 πλησιάζοντας και αυτός και φτάνοντας στην 7η θέση.

Οι Lowes και Petrucci άλλαζαν θέσεις μεταξύ τους με τον Bautista να ακολουθεί τον Petrucci και να περνάει τον Lowes, καθώς ο Petrucci ανέβηκε ξανά στην τρίτη θέση. Ο Razgatlioglu τελικά πέρασε τον Iannone στα φρένα στην 16η στροφή 16 στο τέλος της ευθείας, στο αγαπημένο του μέρος αλλά ο Iannone αντεπιτέθηκε όταν παραδόξως ο Razgatlioglu δεν μπόρεσε να κρατήσει την εσωτερική γραμμή. Ο Bautista εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη ευθεία για να περάσει τον Petrucci και να πάρει την τρίτη θέση πίσω από τους Iannone και Razgatlioglu.

Στον έβδομο γύρο, ο Petrucci πέρασε τον Bautista στην πρώτη στροφή με επιθετική κίνηση αναγκάζοντάς τον να ανοίξει γραμμή και ο Lowes δεν έχασε την ευκαιρία και όρμησε και αυτός δίπλα στον Bautista για να του πάρει την τέταρτη θέση. Ο Petrucci πέρασε τον Razgatlioglu στην πρώτη στροφή και έβαλε πλώρη για τον Iannone, παραμερίζοντας τον τελικά στην 4η στροφή.

Στα μισά του αγώνα οι έντεκα πρώτοι αναβάτες είχαν σχηματίσει ένα Moto3 μπουλούκι σε απόσταση λίγων δεκάτων μεταξύ τους, με τον Bautista να είναι εκείνος που έκανε το λάθος και βγήκε εκτός αλλά ανέκαμψε Αστην έκτη θέση. Αμέσως μετά ο Garrett Gerloff πήρε την τρίτη θέση από τον Toprak Razgatlioglu και ο Bautista πήρε πίσω την πέμπτη θέση από τον Alex Lowes, καθώς ο Iannone πήρε ξανά την πρωτοπορία πριν την χάσει στην πρώτη στροφή του δέκατου γύρου, καθώς ο Gerloff έκανε ταχύτερο γύρο 1'49.264. Ο Petrucci ήταν ο επόμενος που έκανε το λάθος, βγήκε εκτός γραμμής και έχασε τη δεύτερη θέση από τον Gerloff και στη συνέχεια την τρίτη από τον Razgatlioglu. Ο Lowes για άλλη μία φορά δεν θα έχανε ευκαιρία και πήρε επίσης μια θέση από τον Petrucci που προσπαθούσε ακόμα να κλείσει την γραμμή του.

Στον ενδέκατο γύρο, ο Iannone προηγούνταν των Gerloff και Razgatlioglu, με τον Bautista να απέχει πάνω από μισό δευτερόλεπτο από το βάθρο και τον Petrucci να βρίσκεται πάνω από μισό δευτερόλεπτο πιο πίσω, μπροστά από τον Lowes για άλλη μια φορά. Στον δωδέκατο γύρο, ο Danilo Petrucci έκανε ταχύτερο χρόνο 1'49.180 στην πέμπτη θέση πίσω από τον Bautista, ο οποίος ήταν σχεδόν ένα δευτερόλεπτο μακριά από τη μάχη του βάθρου.

Στο δέκατο τρίτο γύρο οι Iannone, Gerloff και Razgatlioglu καλύπτονταν από λιγότερο από δύο δέκατα του δευτερολέπτου και ο Razgatlioglu πέρασε τον Gerloff στη στροφή ένα στα φρένα καθώς ο Bautista προστέθηκε στην πρώτη τριάδα. Ο Iannone πάλεψε με τον Razgatlioglu στην 16η στροφή και ξεκίνησε να ηγείται του αγώνα. Ο Alvaro Bautista σημείωσε ταχύτερο γύρο 1'49.152, τρία δέκατα από τον Gerloff. Για άλλη μια φορά, ο Iannone χρησιμοποίησε την ταχύτητά του στην έξοδο της στροφής για να δυσκολέψει τις BMW να πλησιάσουν.

Καθόλου παράξενο λοιπόν που τελικά ο Andrea Iannone σημείωσε ταχύτερο χρόνο στα 1'49.094 σχεδόν τέσσερα δέκατα μπροστά από τον Razgatlioglu στο δέκατο τέταρτο γύρο. Ο Gerloff έχασε την κόντρα με τον Razgatlioglu αφήνοντας τον Bautista να τον πλησιάσει, ενώ ο Iannone είχε καταφέρει να κρατήσει τα ελαστικά του σε καλή κατάσταση και άρχισε να απομακρύνεται στην κορυφή, ξεκινώντας τον τελευταίο γύρο με διαφορά πάνω από ένα δευτερόλεπτο από τους Razgatlioglu, Gerloff και Bautista. Ο Bautista πήρε την τρίτη θέση οδηγώντας προς την πρώτη στροφή του τελευταίου γύρου, η μάχη μεταξύ Gerloff και Bautista έδωσε χώρο στον Razgatlioglu να αναπνεύσει, και καθώς ο Gerloff πλησίασε τον Razgatliolgu, τελείωσε ο γύρος και τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Ο Andrea Iannone κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στα MOTUL World Superbike μπροστά από τον Toprak Razgatlioglu και τον Garrett Gerloff, με τον Alvaro Bautista να χάνει το βάθρο για λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω, ο Danilo Petrucci πήρε τη μοναχική πέμπτη θέση, δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τους Iker Lecuona και Alex Lowes.

Η ομάδα του Iannone πανηγύρισε δυνατά την πρώτη νίκη του Ιταλού σε αγώνα μετά το MotoGP του 2016, αλλά η μοτοσικλέτα του δεν κατάφερε να επιστρέψει στο Parc Fermé, καθώς η κίτρινη Ducati έμεινε από καύσιμα. Οκτώ διαφορετικοί νικητές του αγώνα το 2024 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο Razgatlioglu ευχαρίστησε τον Gerloff που τον είδε στην τελευταία στροφή, αναπολώντας εκείνη τη φορά που δεν τον είδε, στο Assen του 2021, ενώ ο Iannone δεν σταματούσε να χαμογελά, να χορεύει, να χειροκροτεί και γενικά να διασκεδάζει στο δρόμο προς το βάθρο, μέχρι που τον έκαναν να σωπάσει τα δάκρυα και ο ιταλικός εθνικός ύμνος.

Θέση

No.

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Διαφ.

1

29

A. IANNONE

Ducati Panigale V4R

 

2

54

T. RAZGATLIOGLU

BMW M 1000 RR

0.845

3

31

G. GERLOFF

BMW M 1000 RR

1.124

4

1

A. BAUTISTA

Ducati Panigale V4R

1.190

5

9

D. PETRUCCI

Ducati Panigale V4R

2.528

6

7

I. LECUONA

Honda CBR1000 RR-R

4.758

7

22

A. LOWES

Kawasaki ZX-10RR

5.352

8

97

X. VIERGE

Honda CBR1000 RR-R

6.477

9

60

M. VAN DER MARK

BMW M 1000 RR

8.749

10

55

A. LOCATELLI

Yamaha YZF R1

8.926

11

45

S. REDDING

BMW M 1000 RR

9.003

12

47

A. BASSANI

Kawasaki ZX-10RR

10.660

13

21

M. RINALDI

Ducati Panigale V4R

11.976

14

65

J. REA

Yamaha YZF R1

14.901

15

28

B. RAY

Yamaha YZF R1

16.291

16

87

R. GARDNER

Yamaha YZF R1

21.047

17

5

P. OETTL

Yamaha YZF R1

30.353

18

95

T. MACKENZIE

Honda CBR1000 RR-R

31.777

RET

53

T. RABAT

Kawasaki ZX-10RR

10

RET

17

M. FRITZ

Yamaha YZF R1

12 Laps

RET

14

S. LOWES

Ducati Panigale V4R

 

RET

11

N. BULEGA

Ducati Panigale V4R

 

 

MOTUL WSBK – World Sportbike: Ξεκινά με 6 κατασκευαστές και 33 αναβάτες η κατηγορία που συμμετέχει και ο Γιάννης Περιστεράς

Παρθενική σεζόν για τη νέα αυτή κατηγορία που αντικαθιστά τη WorldSSP300
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/3/2026

Μια νέα εποχή ξεκινά το 2026 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike της FIM, με τη νέα κατηγορία World Sportbike που αντικαθιστά από φέτος την WorldSSP300 και έχει μάλιστα και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς.

Σε λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 27-29 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της WorldSPB στο Portimao, παράλληλα με τον δεύτερο γύρο του WSBK. Λιγότερες από δέκα ημέρες έχουμε δηλαδή από την έναρξη και πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις 6 εταιρείες και τους 33 αναβάτες που θα συμμετάσχουν.

KOVE

Η Kove έγραψε ιστορία το 2025 κερδίζοντας τον τίτλο της WorldSSP300 με τον Benat Fernandez (Kove Racing Team #109) και ο ίδιος συνδυασμός αναβάτη-ομάδας-κατασκευαστή θα ξανασυμμετάσχει και το 2026. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα έχει στη διάθεσή του το 2026 την Kove 450RR, η οποία διαθέτει τετρακύλινδρο κινητήρα 443 κ.εκ. που αποδίδει περίπου 70 ίππους.

Aprilia

Η Aprilia είχε παρουσία στο paddock του WorldSBK για τελευταία φορά το 2020, ενώ η τελευταία της συμμετοχή σε ολόκληρη τη σεζόν στο World Superbike ήταν το 2018. Ο κατασκευαστής από το Noale επιστρέφει στο paddock αυτή τη σεζόν στο World Sportbike με την μοτοσυκλέτα RS 660 Factory και τέσσερις αναβάτες, μεταξύ των οποίων ο Matteo Vannucci που είχε κατακτήσει νίκες στην κατηγορία WorldSSP300, καθώς και τον “δικό μας” Γιάννη Περιστερά που επανέρχεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά το 2023. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 659 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει περίπου 105 ίππους.

Suzuki

Όπως η Aprilia και η Suzuki επιστρέφει στο paddock του WorldSBK για την κατηγορία World Sportbike. Τρεις αναβάτες θα αγωνιστούν με τη GSX-8R, με πιο γνωστό τον δύο φορές πρωταθλητή WorldSSP300 Jeffrey Buis (Track & Trades Wixx Racing). Με έναν δικύλινδρο κινητήρα 776 κ.εκ., η μοτοσυκλέτα έχει ήδη αγωνιστεί στο MotoAmerica Twins Cup και στο πρωτάθλημα British Sportbike, κερδίζοντας τον τίτλο με τον Kas Beekmans (VLR Racing Team Suzuki) – ο οποίος θα βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης της WorldSPB το 2026. 

Triumph

Ο Βρετανός κατασκευαστής έχει ήδη κάνει αίσθηση στο WorldSSP τις τελευταίες σεζόν και τώρα ελπίζει να κάνει το ίδιο και στο WorldSPB. Ο Harrison Dessoy (PHR Performance Triumph) και ο Fenton Seabright θα είναι οι δύο αναβάτες της Triumph Daytona 660. Η μοτοσυκλέτα τους διαθέτει έναν τρικύλινδρο κινητήρα σε σειρά με μέγιστη ισχύ 95 ίππων. Στην κατηγορία Sportbike του γερμανικού πρωταθλήματος, η Triumph κατέκτησε πέρυσι τις θέσεις 1-2-3 στην κατάταξη.

Yamaha

Η Yamaha θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και στις τέσσερις κατηγορίες το 2026, καθώς μπαίνει στο World Sportbike με την Yamaha R7. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές το 2026, αφού 12 αναβάτες θα αγωνίζονται με αυτήν. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 689 κ.εκ. που αποδίδει μέγιστη ισχύ 73 ίππων.

Kawasaki

Η Kawasaki γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο WorldSSP300 και ελπίζει ότι αυτή θα συνεχιστεί στο WorldSPB με την Kawasaki ZX-6R 636. Οκτώ αναβάτες θα την έχουν στη διάθεσή τους το 2026, με τον Xavi Artigas (MTM Kawasaki), τον teammate του Loris Veneman και τον υποψήφιο για τον τίτλο του 2025 David Salvador (Team ProDina Kawasaki XCI) να είναι μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα. Διαθέτει κινητήρα 636 κ.εκ. με τέσσερις κυλίνδρους που αποδίδει μέγιστη ισχύ 124 ίππων.

Σύστημα εξισορρόπησης

Με τόσες πολλές διαφορετικές μοτοσυκλέτες, με διαφορετικά κυβικά, κυλίνδρους και αποδόσεις, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα για την εξισορρόπηση των επιδόσεων μεταξύ των μοτοσυκλετών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα με ειδικές προδιαγραφές για τον κινητήρα, χάρτη περιορισμού ροπής με όρια στροφών και ελάχιστο βάρος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει έναν υπολογισμό εξισορρόπησης που λαμβάνει υπόψη πολλούς διαφορετικούς τομείς επιδόσεων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό ΕΔΩ (από τη σελίδα 170).

Υπάρχει και έβδομος κατασκευαστής, που δεν είναι άλλος από την Honda αφού η CBR600RR έχει ομολογκαριστεί, όμως κανείς μόνιμος αναβάτης δεν θα αγωνιστεί μαζί της σε όλη τη σεζόν. Στη σέλα της μοναδικής CBR600RR έχει δηλωθεί ο Γάλλος Diego Poncet με την ομάδα RAC41-Honda, ο οποίος ωστόσο αγωνίζεται πλήρη σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα Superbikes (FSBK) και στο παγκόσμιο Endurance (EWC), ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή μόνο στον εναρκτήριο αγώνα της κατηγορίας WorldSPB στο Portimao.