MOTUL WSBK: Νίκη Ducati με προβάδισμα Rea

Αγώνα στρατηγικής από Rea
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/9/2020

Δυνατή εκκίνηση για τον αγώνα που ήθελε Kawasaki εναντίον Ducati μέχρι να κριθεί το βάθρο, έτσι όπως είχαν στηθεί στην σχάρα… Ο Rea έφυγε δυναμικά εμπρός ακολουθούμενος από τον Redding και από τον Rinaldi που έκανε χειρότερη εκκίνηση αλλά κρατήθηκε εμπρός από τον Razgatlioglu και τον Sykes. Ο Rinaldi είχε σχέδιο να κλέψει την παράσταση και τουλάχιστον στην αρχή τα κατάφερε, πέρασε τον Redding και αμέσως μετά και τον Rea.

Αμέσως ο Rinaldi έθεσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και ξεκαθάρισε πως ήταν εκεί για να επικρατήσει μέχρι το τέλος του αγώνα και όχι μονάχα στην αρχή! Ο ρυθμός που έθεσε τράβηξε και τους υπόλοιπους να χωριστούν από την τέταρτη θέση στην οποία ανέβηκε πολύ σύντομα ο Bautista περνώντας τον Razgatlioglu. Ακολουθούσε πιο πίσω ο Davies με τα ίδια ελαστικά που είχε βάλει και ο Rinaldi.

Κι ενώ είμαστε μόλις στον πέμπτο γύρο, ο Rinaldi αρχίζει να φεύγει εμπρός αφήνοντας τους μεγάλους αντιπάλους στην βαθμολογία του πρωταθλήματος να παλέψουν για την δεύτερη θέση του βάθρου ενώ και ο Davies ανέβαινε περνώντας τον Razgatlioglu. Στον έβδομο γύρο ο Bautista έπιασε τον Redding και η μάχη για το βάθρο φούντωσε, εκτός φυσικά από την πρώτη θέση που ο Rinaldi την είχε κλειδώσει μια και καλή ανοίγοντας την ψαλίδα στα δύο δευτερόλεπτα.

Στον όγδοο γύρο ο Redding φρενάρει με πίεση στην τέταρτη στροφή για να διατηρήσει το προβάδισμά του από τον Bautista κρατώντας τα φρένα βαθιά μέσα στην στροφή με αποτέλεσμα να χάσει πρόσφυση εμπρός, σημειώνοντας μία έξοδο κρίσιμη για το ηθικό προβάδισμα στην μάχη με τον Rea. Redding και Rea φορούσαν τα ίδια ελαστικά, τα SC0, με Rinaldi και Davies να έχουν τα SCX, τα superpole ελαστικά. Το λάθος του Redding δεν είναι καταστροφικό για το πρωτάθλημα αλλά βαρύ για την ψυχολογία σε έναν αγώνα που εκείνη την ώρα κέρδιζε η Ducati σε μία πίστα που ευνοεί την Ducati…

Οδηγηθήκαμε έτσι σε άλλο ένα μοναχικό αγώνα καθώς ο Rinaldi ήταν άπιαστος εμπρός, ο Rea διατηρούσε τον έλεγχο χωρίς να πάρει κάποιο ρίσκο από την στιγμή που έπεσε ο Redding και όσο έβλεπε τον Bautista να είναι σε απόσταση ασφαλείας. Ο μόνος που καταλάβαινε πως μπορούσε να αλλάξει το βάθρο που είχε κλειδώσει εκείνη την ώρα σε τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές, ήταν ο Davies που σιγά αλλά σταθερά ανέβαινε από την τέταρτη θέση. Μέχρι που ο Bautista έκανε το λάθος, τόσο όσο χρειαζόταν για να πέσει στα δόντια του Davies και να σωθεί το θέαμα του αγώνα καθώς οι δυο τους άλλαζαν θέσεις και βλέπαμε μία νέα μάχη. Δεν θα κρατούσε πολύ. Ο Bautista προσπάθησε να κρατηθεί στον τροχό του Davies μόλις η Ducati τον πέρασε καθαρά στην ευθεία και στα φρένα για την δέκατη τέταρτη στροφή σημείωσε πτώση, αφήνοντας τις τρεις θέσεις του βάθρου σε… τρεις διαφορετικούς αγώνες!

Πιο πίσω οι δύο Yamaha θα άλλαζαν θέση με τον van der Markt να ανεβαίνει τέταρτος αλλά πολύ πίσω από τους τρεις πρώτους. Με αυτό τον τρόπο ο Rea πήρε ένα δυνατό προβάδισμα στο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα κέρδισε μία πιο ήρεμη εκκίνηση αύριο καθώς το ψυχολογικό βάρος θα το έχει ο Redding τόσο στον αγώνα όσο και στην superpole…

 

 

Θέση
N#.
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Διαφ.
1
21
M. RINALDI
Ducati Panigale V4 R
 
2
1
J. REA
Kawasaki ZX-10RR
5.888
3
7
C. DAVIES
Ducati Panigale V4 R
4.147
4
60
M. VAN DER MARK
Yamaha YZF R1
15.965
5
54
T. RAZGATLIOGLU
Yamaha YZF R1
19.357
6
22
A. LOWES
Kawasaki ZX-10RR
24.138
7
91
L. HASLAM
Honda CBR1000RR-R
24.275
8
50
E. LAVERTY
BMW S1000 RR
24.749
9
64
F. CARICASULO
Yamaha YZF R1
25.437
10
66
T. SYKES
BMW S1000 RR
26.796
11
31
G. GERLOFF
Yamaha YZF R1
27.354
12
76
L. BAZ
Yamaha YZF R1
28.096
13
12
X. FORES
Kawasaki ZX-10RR
33.131
14
71
M. FERRARI
Ducati Panigale V4 R
44.847
15
13
T. TAKAHASHI
Honda CBR1000RR-R
59.529
16
77
M. SCHEIB
Kawasaki ZX-10RR
3 Laps
RET
19
A. BAUTISTA
Honda CBR1000RR-R
4 Laps
RET
40
R. RAMOS
Kawasaki ZX-10RR
 
RET
45
S. REDDING
Ducati Panigale V4 R
11 Laps
RET
33
M. MELANDRI
Ducati Panigale V4 R
 
RET
20
S. BARRIER
Ducati Panigale V4 R
 

Ετικέτες

Πρώτη επαφή Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

Κάποια τεχνικά προβλήματα περιόρισαν τη διάρκεια του τεστ στους μόλις 11 γύρους, με την BMW να μην δημοσιεύει χρόνους
motomag WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Razgatlioglu ο οποίος απουσίαζε στο διήμερο τεστ της Jerez καθώς η Yamaha δεν του έδωσε την άδεια να δοκιμάσει εκεί τη νέα του μοτοσυκλέτα, πήρε την πρώτη γεύση από την εργοστασιακή BMW M 1000 RR στην πίστα του Portimao, με τον Τούρκο να δηλώνει ενθουσιασμένος από τη δύναμη της γερμανικής μοτοσυκλέτας.

Αν και το προγραμματισμένο τεστ της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ήταν να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, λόγω του απρόβλεπτου καιρού η ομάδα αποφάσισε να το πραγματοποιήσει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Ο Toprak ο οποίος βγήκε στην πίστα μετά τις 12 το μεσημέρι είδε την BMW M 1000 RR να αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα μετά από μόλις δύο γύρους (σε βίντεο βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα του να βγάζει καπνούς με κάποιους να σχολιάζουν πως έσπασε ο κινητήρας, όμως ο Τούρκος ανέφερε πως ήταν πρόβλημα διαρροής λιπαντικού), επιστρέφοντας όμως στο pitbox με ένα πλατύ χαμόγελο -και με το παραδοσιακό για εκείνον endo. O Razgatlioglu o οποίος κατάφερε εν τέλει να πραγματοποιήσει 11 γύρους πάνω στη σέλα της BMW M 1000 RR μετά το τέλος του τεστ δήλωσε: "Πρώτον, λέω, επιτέλους! Περιμέναμε να τελειώσει το συμβόλαιό μου με τη Yamaha, αλλά επιτέλους, οδηγώ μια BMW. Για μένα είναι πολύ θετικό, μου αρέσει το δυνατό φρενάρισμα, αλλά το φρένο του κινητήρα δούλευε πολύ. Μέσα στην ομάδα όλοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, οπότε είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε, το σύνολο ήταν μόνο 11 γύροι, αλλά ήταν σημαντικό να έχουμε μια πρώτη αίσθηση. Και αυτή η πρώτη αίσθηση ήταν πολύ καλή και θετική.”

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

"Προσπαθήσαμε να φέρουμε την μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου, αλλά δεν ήταν έτοιμη. Χρησιμοποιήσαμε μισή μέρα από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Είχαμε ένα πρόβλημα και όλοι υπέθεσαν ότι ήταν ο κινητήρας, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε πρόβλημα με τα λάδια της μοτοσυκλέτας. Έχασα χρόνο εξαιτίας αυτού, αλλά ο τελευταίος μου γύρος ήταν πολύ καλός. Προσπάθησα να μάθω τη μοτοσυκλέτα, καθώς η BMW σε αντίθεση με την Yamaha είναι διαφορετική. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς σε κάθε γύρο βελτιωνόμουν και κατανοούσα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Χρειάζομαι να διαφοροποιήσω το στιλ οδήγησης μου αλλά στις αργές στροφές, αισθάνομαι καλύτερα τώρα."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

“Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα. Ειδικά στις εξόδους των στροφών. Γνωρίζω πολύ καλά την παλιά μου μοτοσυκλέτα μετά από 4 χρόνια, αλλά με την BMW στην έξοδο της τελευταίας στροφής, ένιωσα απίστευτη δύναμη και πάνω στην ανηφόρα η BMW M 1000 RR συνέχιζε να επιταχύνει. Αυτή η μοτοσυκλέτα γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Έπρεπε να προσαρμόσω το φρενάρισμα στην πρώτη στροφή γιατί το δοκίμαζα όπως και πριν αλλά φρέναρα πολύ. Επίσης στη στροφή 1, στην οποία υπήρχε λάδι στην αριστερή πλευρά της πίστας, έπρεπε να χρησιμοποιώ τη μεσαία πλευρά και δεν ήταν εύκολο για μένα να στρίψω. Τέλος πάντων, σε κάθε γύρο γινόμουν καλύτερος, κατανοώντας τη μοτοσυκλέτα και την πρόσφυση. Η απόκριση με το γκάζι είναι πολύ καλύτερη. Είμαι πολύ χαρούμενος και έχουμε πολλά εξαρτήματα να δοκιμάσουμε."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

 

Ετικέτες