WorldSSP – Νέα νίκη ZXMOTO 820RR με δραματικό τρόπο: από τρίτος πρώτος ο Debise στο φινάλε [Video]

Τρίτος στο πρωτάθλημα ο Valentin Debise, τρίτη και η ZXMOTO στην κατάταξη Κατασκευαστών!
zxmoto valentin debise
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

4/5/2026

Μια νίκη μπορεί να είναι τύχη, τρεις νίκες σε οκτώ αγώνες όμως μόνο τυχαίες δεν μπορεί να είναι. Η παρθενική συμμετοχή της ΖΧΜΟΤΟ, εταιρείας του πρώην διευθυντή της Kove, Zhang Xue, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport (WorldSSP) οδεύει απ’ το καλό στο καλύτερο με την τρίτη της νίκη να έρχεται στον αγώνα της Ουγγαρίας.

Η ΖΧΜΟΤΟ φρόντισε να ακουστεί πριν καν τον πρώτο της αγώνα, καθώς ο Valentin Debise της χάρισε μια εκκίνηση από την τρίτη θέση στο ντεμπούτο της στο Phillip Island, ωστόσο το σαββατοκύριακο δεν είχε εξελιχθεί εξίσου καλά, καθώς ο Γάλλος έπεσε και χτύπησε τον ώμο του στις κατατακτήριες δοκιμές. Η ομάδα EASTROC ZXMOTO Evan Bros Factory μετά βίας κατάφερε να μαζέψει δύο βαθμούς στην Αυστραλία από τον έμπειρο Ιταλό αναβάτη της, Federico Caricasulo.

zxmoto valentin debise

Μετά όμως ήρθε η ώρα του Portimao και εκεί άρχισαν τα όμορφα, καθώς ο Debise κέρδισε και τα δύο σκέλη του αγώνα, γράφοντας ιστορία για τη ΖΧΜΟΤΟ και κάνοντας το όνομά της να ακουστεί σε όλον τον κόσμο – με εντυπωσιακά εμπορικά αποτελέσματα στην αγορά της Κίνας, όπου η τρικύλινδρη 820RR έκανε το ντεμπούτο της την ίδια περίοδο.

Ακολούθησε ο ολλανδικός αγώνας στην πίστα του Assen, όπου ο Debise “περιορίστηκε” σε μια τέταρτη και μια όγδοη θέση στα δύο σκέλη, ενώ ο Caricasulo παρέμεινε εκτός βαθμών.

zxmoto valentin debise
#61 Can Oncu, #75 Albert Arenas, #53 Valentin Debise

Για να έρθει η μάχη της Balaton Park στην Ουγγαρία το σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς, όπου ο Debise χάρισε άλλη μια μαγική στιγμή στην ομάδα του κερδίζοντας το πρώτο σκέλος της WorldSSP με έναν μαγικό τελευταίο γύρο, στον οποίο όλα έδειχναν πως η νίκη θα πήγαινε σε μια Yamaha R9, είτε αυτή του Can Oncu ή αυτή του πρωτοπόρου της κατάταξης Albert Arenas, πριν ο αναβάτης της ΖΧΜΟΤΟ περάσει και τις δύο μπλε μοτοσυκλέτες λίγες στροφές πριν τον τερματισμό για να πανηγυρίσει την τρίτη του νίκη φέτος. Όχι πως το τρίτο σκαλί του βάθρου, που είχε πρακτικά εξασφαλισμένο, θα ήταν αποτυχία, αλλά αφού προέκυψε η ευκαιρία…

Στο δεύτερο σκέλος ο Debise αναγκάστηκε σε εγκατάλειψη λόγω τεχνικού προβλήματος, αλλά αυτό δεν του στέρησε την ευκαιρία να σκαρφαλώσει τρίτος στην κατάταξη Αναβατών, 53 βαθμούς από τον πρώτο (Arenas) και 20 από τον δεύτερο (Jaume Masia).

zxmoto valentin debise

Παράλληλα έχει συμπαρασύσει ψηλά και τη ΖΧΜΟΤΟ, η οποία είναι πλέον τρίτη στην κατάταξη Κατασκευαστών με 99 βαθμούς, πίσω μόνο από τις ισόβαθμες στους 155 Ducati και Yamaha, ενώ πίσω της έχει κατά σειρά τις Triumph (76), Kawasaki (68), Honda (16) και MV Agusta (13). Και αυτά έχοντας ουσιαστική συγκομιδή βαθμών από έναν μόνο αναβάτη, καθώς ο Caricasulo έχει φέρει στην ομάδα μόλις 10 βαθμούς μετά από τέσσερεις γύρους στο πρωτάθλημα.

Για την ιστορία, στο πρωτάθλημα έχει πλέον μπει και η QJMOTOR με την τετρακύλινδρη SRK 800 RS, ωστόσο έχασε τους πρώτους αγώνες λόγω καθυστέρησης στην ομολογκασιόν, ενώ στην Ουγγαρία δεν κατάφερε να πάρει τον πρώτο της βαθμό από τους δύο αναβάτες της Rafaele de Rosa και Marcos Ramirez.

MOTUL WSBK, Balaton Park: Ρεκόρ και 16η σερί νίκη για τον Bulega

Μόνο αν πέσει θα σταματήσει το ρεκόρ
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/5/2026

Στον τέταρτο γύρο του πρωταθλήματος που διεξήχθη στην πίστα Balaton Park της Ουγγαρίας, ο Nicolo Bulega πέτυχε ακόμη ένα "τρία στα τρία" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και έφτασε τις 16 σερί νίκες στον θεσμό, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Toprak Razgatlioglu  με 13 σερί νίκες.

1ος αγώνας

Ο Bulega (Ducati) ξεχώρισε από τους υπόλοιπους από την αρχή ως το τέλος. Πτώση με αρκετά χιλιόμετρα είχε μόλις στον πρώτο γύρο ο Lorenzo Baldassarri (Ducati) που ευτυχώς δεν τραυματίστηκε. Ο teammate του Bulega, Iker Lecuona (Ducati), ανέβαινε θέσεις μέχρι που έφτασε δεύτερος, θέση στην οποία τερμάτισε. Για την τρίτη θέση του βάθρου πάλευαν οι Alberto Surra (Ducati), Yari Montella (Ducati) και Miguel Oliveira (BMW), με τελικό νικητή τον Oliveira. Τέταρτος ήταν ο Montella, πέμπτος ο Alvaro Bautista (Ducati) και έκτος ο Alex Lowes (Bimota), με τον Axel Bassani (Bimota) να σημειώνει μία εντυπωσιακή έξοδο στα χαλίκια και να καταφέρνει να μην πέσει, τερματίζοντας όμως 17ος. Αυτή ήταν η 14η συνεχόμενη νίκη του Bulega που έσπασε το ρεκόρ που κατείχε ο Razgatlioglu.

Superpole Race

Στην αρχή του αγώνα οι Sam Lowes (Ducati), Oliveira και Andrea Locatelli (Yamaha) συγκρούονται, με τους δύο τελευταίους να πέφτουν πέφτουν και τον Oliveira να τραυματίζεται στον ώμο και να χάνει τον δεύτερο αγώνα. Έπεσε κόκκινη σημαία στον αγώνα και στην επανεκκίνηση ο Bulega έφυγε και πάλι μπροστά που πήρε τη νίκη, με δεύτερο τον Lecuona και τρίτο τον Baldassarri.

2ος αγώνας

Ο Bulega φεύγει από την αρχή μπροστά, ενώ ο Locatelli έχει πτώση και ο Baldassarri δεν μπορεί να συνεχίσει, λόγω τεχνικού προβλήματος. Μπροστά, τέσσερα Ducati στις τέσσερις πρώτες θέσεις, με τον Bulega να κερδίζει, τον Lecuona  δεύτερο, τον Montella τρίτο και τον Baldassarri τέταρτο. Με τη νίκη αυτή ο Bulega έφτασε στη 16η συνεχόμενη του νίκη, κάνοντας παράλληλα το φετινό πρωτάθλημα λίγο μονότονο, καθώς δεν φαίνεται κάποιος άλλος αναβάτης ικανός να τον κερδίσει.

Παρακάτω και η βαθμολογία των δέκα πρώτων αναβατών:

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

NICOLO BULEGA

248

2

IKER LECUONA

166

3

SAM LOWES

99

4

MIGUEL OLIVEIRA

85

5

YARI MONTELLA

82

6

ALEX LOWES

82

7

ALVARO BAUTISTA

81

8

LORENZO BALDASSARRI

78

9

AXEL BASSANI

67

10

ANDREA LOCATELLI

53