MotoGP: Ο Jonas Folger θα αντικαταστήσει τον Maverick Vinales στο γαλλικό GP

Δεν είναι ακόμα έτοιμος από τον τραυματισμό του ο Vinales
Folger
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/5/2026

Η Red Bull KTM Tech3 δεν θα έχει διαθέσιμο ούτε στη Γαλλία τον Maverick Viνales και θα βασιστεί στον αναβάτη εξέλιξης Jonas Folger για να συμπληρώσει το δίδυμό της στο Le Mans αυτή την εβδομάδα. Ο Ισπανός ακόμη δεν έχει αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό στον αριστερό ώμο που τον ταλαιπωρεί εδώ και μήνες.

Ο Viνales επισκέφθηκε το Red Bull Athlete Performance Centre (APC) την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να παρατείνει την απουσία του, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα επιστρέψει στην ενεργό δράση σε πλήρη φυσική κατάσταση, έτσι δίπλα στον Enea Bastianini της Red Bull KTM Tech3 θα αγωνιστεί ο Jonas Folger.

Ο 32χρονος Γερμανός αναβάτης έχει να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία από το 2023, όταν και αντικατέστησε τον Pol Espargaro στο Assen, κερδίζοντας μάλιστα και 2 βαθμούς.

Jonas Folger: “Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχηθώ στον Maverick γρήγορη και πλήρη ανάρρωση. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που επιστρέφω μαζί με όλα τα παιδιά της Tech3 — έχω μια ιστορία με αυτή την ομάδα και θα είναι υπέροχο να ξαναδώ όλους. Το Le Mans θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς επιστρέφω μετά από τόσα χρόνια μακριά από τους αγώνες και η επιστροφή στη μοτοσυκλέτα θα σημαίνει γρήγορη προσαρμογή και πολλά να μάθω κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σίγουρα θα είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι τα θετικά υπερτερούν των δυσκολιών και το περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία. Δεν βλέπω την ώρα.”

Maverick Vinales: “Δουλεύω σκληρά από την εγχείρηση για να αναρρώσω πλήρως και πάντα είχα το Le Mans στο μυαλό μου ως τον αγώνα-στόχο για την επιστροφή μου. Ωστόσο, μετά την επίσκεψή μου στο APC αυτή την εβδομάδα, μου συνέστησαν ότι δεν είμαι ακόμα αρκετά δυνατός για να οδηγήσω τη μοτοσυκλέτα. Αν και είμαι απογοητευμένος, καταλαβαίνω ότι το να επιστρέψω σε πλήρη φόρμα είναι το πιο σημαντικό και θα συγκεντρωθώ σε αυτό και θα το θέσω ως προτεραιότητα.”

Pit Beirer, Διευθυντής της KTM Motorsports: “Δεν ήταν εύκολη απόφαση για τον Maverick, αλλά κατανοούμε απόλυτα την επιθυμία του να επιστρέψει στο paddock όταν θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Χρειάζεται απλώς λίγο περισσότερο χρόνο και γνωρίζουμε τις δυνατότητές του. Για το Le Mans, είμαστε ευγνώμονες που η ομάδα Tech3 μπόρεσε να καλέσει τον Jonas και χαιρόμαστε που δέχτηκε την πρόκληση, καθώς και ο Pol [Espargaro] αναρρώνει από τον τραυματισμό που είχε κατά την προπόνηση. Το MotoGP είναι πολύ σφιχτό και ανταγωνιστικό, καθώς και περίπλοκο για τους αναβάτες, οπότε έχω μεγάλο σεβασμό για τον Jonas και ελπίζω να απολαύσει το Grand Prix.”

MotoGP, Brno: Πράσινο φως για την επιστροφή του Alex Marquez

Εξασφάλισε την συμμετοχή στο FP1 - Νέα αξιολόγηση την Παρασκευή
Marquez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/6/2026

Ο Alex Marquez της ομάδας BK8 Gresini Racing MotoGP έλαβε το πρώτο πράσινο φως από την ιατρική ομάδα των MotoGP και θα συμμετάσχει κανονικά στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών (FP1) του Grand Prix Τσεχίας στο Brno το πρωί της Παρασκευής 19/6.

Ο Ισπανός αναβάτης ταξίδεψε στην Τσεχία με στόχο να αγωνιστεί στον αγώνα του Σαββατοκύριακου, όπου μετά την αρχική ιατρική εξέταση κρίθηκε ικανός να βγει στην πίστα για να ξεκινήσει το αγωνιστικό του πρόγραμμα.

Ωστόσο, η συμμετοχή του στο υπόλοιπο Grand Prix δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Μετά το τέλος του FP1 θα υποβληθεί σε νέα ιατρική αξιολόγηση, κατά την οποία οι γιατροί θα αποφασίσουν οριστικά αν είναι σε κατάσταση να συνεχίσει το αγωνιστικό του τριήμερο.

Η τελική αυτή απόφαση θα καθορίσει αν ο Marquez θα μπορέσει να λάβει μέρος στις υπόλοιπες περιόδους δοκιμών, στις κατατακτήριες και φυσικά στον αγώνα της Κυριακής στο Brno.

Η πορεία του αναβάτη με το #73 παρακολουθείται στενά, καθώς η φυσική του κατάσταση μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του αποτελεί βασικό παράγοντα για τη εξασφάλιση της συμμετοχής του στο Grand Prix της Τσεχίας. Οι οριστικές αξιολογήσεις αναμένονται μετά τον επανέλεγχο της Παρασκευής.