WSBK: Τι σημαίνει να είσαι μηχανικός της εργοστασιακής Yamaha - Video

Εξαιρετικά καλογυρισμένο, γεμάτο πληροφορία, δράση και χιούμορ
Yamaha WSBK mechanics
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/8/2023

Η Yamaha Racing παρουσιάζει ένα εξαιρετικά καλογυρισμένο και γεμάτο πληροφορία βίντεο, που μας δείχνει τι σημαίνει να είσαι ο μηχανικός των Toprak Razgatlioglu και Andrea Locatelli.

Από τη μια έχουμε τον Russ Joyner, τον αρχιμηχανικό του Toprak Razgatlioglu. Δίπλα του βρίσκεται ο Pete Bancewicz, αρχιμηχανικός του Andrea Locatelli. Οι δυο τους κάθονται δίπλα-δίπλα και μας εξηγούν πως κυλάει η ζωή του μηχανικού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αγώνα στο WSBK.

Μια διεισδυτική ματιά στο επάγγελμα του μηχανικού μοτοσυκλετών σε κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο, που δεν βλέπουμε συχνά, διανθισμένη με χιούμορ και πολύτιμη πληροφορία. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των μηχανικών; Πώς μοιράζουν τις δουλειές μεταξύ τους; Πώς συνεργάζονται οι δυο αναβάτες της ίδιας ομάδας; Τι ρυθμίσεις γίνονται στα δοκιμαστικά και τι μπορεί να αλλάξει ένας μηχανικός στη σχάρα εκκίνησης; Τι συμβαίνει σε μια πτώση; Ποιον κινητήρα χρησιμοποιούν την Παρασκευή και ποιον το σαββατοκύριακο; Πώς μπορεί κανείς να κάνει τα πρώτα βήματα στο συγκεκριμένο επάγγελμα;

Συγχαρητήρια στην Pata Yamaha Prometeon WSBK, για το πραγματικά απολαυστικό βίντεο.

Ετικέτες

Ο Προμηθέας της Bimota - Χαρίζοντάς τη φωτιά των Θεών στους κοινούς θνητούς [VIDEO]

Απολαυστικό ντοκιμαντέρ 45 λεπτών για την επιστροφή των Ιταλών στους αγώνες WorldSBK
Bimota Prometeo
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/2/2026

Στη συναρπαστική ιστορία που αφηγείται το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, εμπλέκονται μια εταιρεία 15 μόλις ατόμων, στο Ρίμινι με μοναδική τεχνογνωσία πλαισίων, ένας ιαπωνικός κολοσσός μοτοσυκλετών και όχι μόνο, μια αγωνιστική ομάδα δυο Καταλανών αδελφών (Guim & Biel Roda) και δυο αγωνιζόμενοι -Βρετανός και Ιταλός- με τα ίδια 4 γράμματα στο πρώτο τους όνομα.

Το εξαιρετικά καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ της Bimota, αφορά στην επιστροφή του μικρού αλλά εμβληματικού κατασκευαστή πλαισίων στους αγώνες WorldSBK με τη βοήθεια της μητρικής εταιρείας Kawasaki που την αγόρασε το 2019, και στην κατάκτηση των πρώτων της βάθρων εδώ και 20 χρόνια!

Υπέροχα πλάνα, παραλειπόμενα, εντυπωσιακές ιστορίες, και αφήγηση από κορυφαίους πρωταγωνιστές του νέου κεφαλαίου της εταιρείας, όπως από τον Διευθυντή της Bimota, Pierluigi Marconi, τον Team Manager της αγωνιστικής ομάδας της bbkrt (Bimota by Kawasaki Racing TEAM) Guim Roda, και τους αγωνιζόμενους του WorldSBK Alex Lowes και Axel Bassani συνθέτουν ένα 45λεπτο διαμάντι, πάνω στην αγωνιστική αναγέννηση της εμβληματικής φίρμας των Valerino BIanchi, Giuseppe MOrri και Massimo TAmburini.

Η Bimota ιδρύθηκε το 1973 στο Ρίμινι, και ειδικεύτηκε στην παρουσίαση μοντέλων που χρησιμοποιούσαν κινητήρες άλλων εταιρειών, με πλαίσια Bimota. Ανάλογα ήταν και τα ονόματα των μοτοσυκλετών της: DB3, DB5, κλπ. αναφερόταν σε μοτοσυκλέτες με κινητήρα Ducati και πλαίσια της Bimota, YB με κινητήρες Yamaha, κ.ο.κ.

Το παρελθόν

Οι αγωνιστικές επιτυχίες της Bimota ξεκινούν το 1980, όταν ο Jon Ekerold κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 350 με μια YB μοτοσυκλέτα, ενώ ο Virginio Ferrari κέρδισε τον τίτλο του 1987 στη Formula TT και ο Davide Tardozzi κέρδισε τον παρθενικό αγώνα του WorldSBK με Bimota, ενώ κατετάγη 3ος στη σεζόν!

Το 2000 ο Anthony Gobert κέρδισε με Bimota σε βροχερές συνθήκες στο Phillip Island, ενώ η προσπάθεια της εταιρεία να λάβει μέρος στο WorldSBK του 2014 με τους Ayrton Badovini και Christian Iddon έπεσε στο κενό όταν η Bimota δεν κατάφερε να παράγει αρκετές BB3 ώστε να πάρει έγκριση τύπου για τη συμμετοχή της.

Θυμίζουμε πως το 2000 η Bimota χρεοκόπησε, ενώ κατοπινές προσπάθειες για αναβίωσή της δεν κατάφεραν να την αναστήσουν, μέχρι που το 2019 η Kawasaki αγόρασε το 49,9% της ιταλικής εταιρείας, και έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν όλοι οι άλλοι.

Bimota

Η Bimota ξεκίνησε το νέο κεφάλαιό της αρχικά με την παρουσίαση της φρέσκιας Tesi H2 που χρησιμοποιεί τον H2 κινητήρα των 231 hp της Kawasaki, συνδυάζοντάς τον με Hub-steering μπροστά, ενώ συνέχισε με την Tesi H2 Tera στην Adventure κατηγορία, την KB4 στα νέο-ρετρό Superbikes, την BX450 στα Enduro και τέλος με την KB998 Rimini η οποία ξεκίνησε ως Prometeo project – project Προμηθέας, και αποτελεί και το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ μας. Οι Ιταλοί έδωσαν το όνομα του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας στο project τους, θέλοντας να δείξουν πως η Bimota χαρίζει τις επιδόσεις του WorldSBK στους θνητούς, με την Rimini παραγωγής που μπορεί να αγοράσουν οι “κοινοί θνητοί”. Εντάξει, το διορθώνουμε, οι κοινοί θνητοί με χοντρά πορτοφόλια.

Να θυμίσουμε εδώ πως η Bimota αντιπροσωπεύεται και στη χώρα μας στη νέα της εποχή, από την KSR Hellas, η οποία έχει ανακοινώσει και τιμές για τα Tesi H2 Terra και KB998 Rimini, με την τελευταία να τιμάται στα 49.900 ευρώ.

Lowes

Στην πρώτη σεζόν της επιστροφή της στο WorldSBK η Bimota κατάφερε να δείξει ανταγωνιστική με το καλημέρα, παίρνοντας βάθρα, την 6η θέση γενικής του Πρωταθλήματος με τον Lowes (10ος ήταν ο Basani), και την 5η θέση στις εταιρείες, μία θέση πάνω από το HRC!

Bimota by Kawasaki Racing Team 2026

Η ομάδα της Bimota by Kawasaki συνεχίζει τώρα στο 2026, με πολύ δυνατές θέσεις στα πρώτα δοκιμαστικά πριν την έναρξη της σεζόν, ενώ οι επιδόσεις του 2025 οδηγούν στην εξάπλωση των Rimini και σε άλλα Πρωταθλήματα, με πιο σημαντική τη συμμετοχή της μοτοσυκλέτας στο BSB 2026 με την FS-3 Racing, πρώην ομάδα της Kawasaki, με τους Ιάπωνες να δουλεύουν στο ίδιο μοντέλο εξέλιξης που δούλεψαν στο WorldSBK.

Κι αν δεν ξέρετε ιταλικά, θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους του Youtube.