ΑΜΑ Supercross 2025, 6ος γύρος, Detroit - Cooper Webb και Yamaha για τη νίκη

Ισοβαθμία πλέον στην κορυφή για Webb και Chase Sexton
στον Cooper Webb (Monster Energy Star Racing Yamaha) 2025 Detroit
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/2/2025

Ένας πολύ καλός αγώνας στο στάδιο Ford Field στο Detroid έδωσε στον Cooper Webb την πρώτη του νίκη στη σεζόν και τον έφερε σε ισοβαθμία με τον Chase Sexton (Red Bull KTM Factory Racing).

Στον προηγούμενο αγώνα ο Webb μπήκε στο Top 10 των αναβατών με τα περισσότερα βάθρα στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας με 66 και τώρα πρόσθεσε άλλο ένα κοιτάζοντας μάλιστα τους άλλους δύο αναβάτες από το ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

στον Cooper Webb (Monster Energy Star Racing Yamaha) 2025 Detroit

Ο Webb πήγε στο Ford Field έχοντας σε απόσταση βολής τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Chase Sexton με τη διαφορά από τους δύο αναβάτες να βρίσκεται μόλις στο πέντε βαθμούς και όλα έδειχναν ότι οι δύο αναβάτες θα έχουν μια δυνατή μεταξύ τους κόντρα για τη νίκη. Όμως ο Sexton έκανε ένα παιδαριώδες λάθος στην εκκίνηση του μεγάλο τελικού και κόλλησε στη σχάρα βλέποντας όλους τους άλλους να απομακρύνονται. 

Σα να μην έφτασε το παραπάνω ο αναβάτης της KTM χτύπησε από πίσω άλλον αναβάτη λίγες στιγμές αργότερα και βρέθηκε στο έδαφος! Έπειτα όμως σηκώθηκε και οδήγησε αλάνθαστα και με τρομερό ρυθμό. Πέρασε στη διαδικασία όποιον βρήκε μπροστά του συμπεριλαμβανομένου και τον νικητή του προηγούμενου αγώνα Malcom Strewart (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) για να πάρει τελικά την τρίτη θέση με ένα τρομερό comeback.

Μπροστά ο Webb είχε τη δική του μάχη με τον Ken Roczen (Progressive Insurance ECSTAR Suzuki) μέχρι σχεδόν το τέλος τον αγώνα με τον αναβάτη της Yamaha να βρίσκεται σε εξαιρετική βραδιά και να ακολουθεί τακτική που απέδωσε στο τέλος αφού πέρασε τον Roczen λίγο πριν το πέσιμο της καρό σημαίας με τον Γερμανό να μην έχει απάντηση στην ταχύτητα του Webb.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Strewart πραγματοποιώντας μία καλή εμφάνιση έπειτα και από την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Tampa με την πρώτη πεντάδα να κλείνει από τον Martin Cooper (Monster Energy Yamaha Star Racing).

Έτσι μετά από την ολοκλήρωση και τον έκτου γύρου της χρονιάς Sexton και Webb ισοβαθμούν στην κορυφή της κατάταξης με 121 βαθμούς έχοντας πίσω τους τον Roczen με 105, στην 4η θέση τον Jason Anderson (Monster Energy Kawasaki) με 100 και 5ο τον Stewart με 95 βαθμούς.

Στην 250SX για το πρωτάθλημα της Ανατολικής Ακτής νικητής αναδείχθηκε ο Levi Kitchen (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki) σε έναν αγώνα όπου βγήκε κόκκινη σημαία λίγο πριν το τέλος έπειτα από άσχημη πτώση του Cameron Mcadoo (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki) που δεν μπόρεσε να σηκωθεί και να συνεχίσει με αποτέλεσμα να μπει στην πίστα γιατρός.  

AMA Supercross 6th round Detroit 2025

Η κόκκινη σημαία οδήγησε τους αναβάτες σε επανεκκίνηση σε σειρά. Μπροστά από όλους ήταν ο Max Anstie (Monster Energy Star Racing Yamaha) που είδε τη διαφορά ασφαλείας των επτά περίπου δευτερολέπτων που είχε χτίσει από τους διώκτες του να εξανεμίζεται και να έχει πλέον στην πλάτη του τον Kitchen. 

​   AMA Supercross 6th round

Μόλις δύο γύρους είχε στη διάθεσή του ο αναβάτης της Kawasaki για να κάνει την επίθεσή του και να εκμεταλλευτεί το θείο δώρο που του δόθηκε, ένα δώρο που δεν άφησε να πάει χαμένο. Ο Kitchen πίεσε και τελικά ο Anstie, που οδηγούσε αμυντικά για να υπερασπιστεί την πρώτη θέση, υπέκυψε σε αυτή την πίεση με τον Kitchen να παίρνει την καρό σημαία! 

AMA Supercross 6th round Detroit 2025

Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο R.J. Hampshire (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing), με τους Tom Vialle (Red Bull KTM Factory Racing) και Nate Thrasher (Monster Energy Star Racing Yamaha) να τερματίζουν με αυτή τη σειρά για την 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Ο Anstie παραμένει πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα της Ανατολικής Ακτής με 47 βαθμούς, έχοντας τον Kitchen στη 2η θέση με 38 και πίσω τους τον Vialle με 35 βαθμούς.

Isle of Man TT: Γιατί ακυρώθηκαν τα Sidecars – Aero floors, διαμαρτυρίες που δεν ακούστηκαν και 3 σοβαρά ατυχήματα [Video]

Η εξέλιξη της αεροδυναμικής έκανε τα Sidecars τόσο γρήγορα που πέταξαν
sidecar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα Sidecars συνιστούν την τελευταία πραγματικά πρωτότυπη κατηγορία, εκεί που δεν υπάρχουν έτοιμα μοντέλα παραγωγής για να τους φορέσουμε το αγωνιστικό κιτ του κατασκευαστή, αλλά όλα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή.

Η πρόσφατη ακύρωση της κατηγορίας στο Isle of Man TT του 2026 έμοιαζε με ένα σοκ, ωστόσο για όσους είχαν γνώση των τεκταινόμενων στην κλάση αυτή μόνο έκπληξη δεν ήταν όπως αποδείχθηκε. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Στο ξεκίνημα αυτής της δεκαετίας οι αδελφοί Tom και Ben Birchall ήταν οι κυρίαρχοι των Sidecars στο ΤΤ. Είχαν δε θέσει στους εαυτούς τους έναν στόχο: να γίνουν αυτοί που θα έγραφαν γύρο 120 μιλίων ανά ώρα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Έτσι στράφηκαν στην αεροδυναμική, αναζητώντας λύσεις που θα τους έδιναν μεγαλύτερη ταχύτητα στο sidecar που κατασκεύαζαν με εξοπλισμό που είχαν αγοράσει από την ελβετική LCR.

Οι Birchall κατάφεραν εν τέλει τον μεγάλο τους στόχο στο ΤΤ του 2023, όταν και έγραψαν τον ιστορικό γύρο που αναζητούσαν με μέση ωριαία 120.645 mph (194,159 km/h). Το παιχνίδι της αεροδυναμικής μόλις είχε ανοίξει για τα καλά στην κατηγορία.

sidecar

Τα επόμενα δύο χρόνια αυτό εξελίχθηκε σε ένα καυτό πεδίο, ωστόσο σύντομα ακούστηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες από ομάδες που διέβλεπαν κινδύνους. Το πρώτο καμπανάκι ήχησε δυνατά στο περσινό ΤΤ (2025) με το ατύχημα των Peter Founds και Jevan Walmsley στο σημείο Rhencullen της Mountain Course.

Το sidecar των δύο πρωταθλητών Αγγλίας έδειξε σε όλον τον κόσμο τους κινδύνους των ακραίων αεροδυναμικών σχεδίων. Η ιδέα είναι να δημιουργήσει κανείς μεγάλη κάθετη δύναμη μπροστά που πιέζει το αμάξωμα να βεντουζώσει στην άσφαλτο, γεγονός που επιτρέπει αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες μέσα στη στροφή. Έτσι ήρθαν στο παιχνίδι τα λεγόμενα aero floors, δηλαδή πατώματα που είναι σχεδιασμένα να διαχειρίζονται τη ροή αέρα κάτω από το sidecar, επιτρέποντας μεγαλύτερη κάθετη δύναμη που παράγει πρόσφυση. Ο κίνδυνος ωστόσο καραδοκεί στο ενδεχόμενο να περάσει αέρας κάτω από το πάτωμα, με αποτέλεσμα να απογειώσει όλο το sidecar.

Οι διαμαρτυρίες από αρκετές ομάδες συνέχισαν να ακούγονται, ωστόσο φέτος οι ιθύνοντες του ΤΤ στο Isle of Man δεν τις εισάκουσαν ως έπρεπε. Οι κανονισμοί των Sidecars για το ΤΤ του 2026 δεν είχαν καμιά αλλαγή στο αεροδυναμικό κομμάτι, θέτοντας μόνο έναν περιορισμό στην τροφοδοσία των κινητήρων που μείωσε τις μέσες ταχύτητες γύρου των αγωνιστικών κατά περίπου 5 με 7 km/h.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρώτη εβδομάδα δοκιμών του ΤΤ 2026, η οποία σημαδεύτηκε από δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα με sidecars. Πρώτα αυτό της Maria Costello και του συνεπιβάτη της Shaun Parker, με την Costello να αντιμετωπίζει κίνδυνο παράλυσης, ενώ στη συνέχεια ήρθε το ατύχημα των αδελφών Ryan και Callum Crowe, περσινών νικητών της κατηγορίας στο ΤΤ, που λειτούργησε ως καταλύτης για την οριστική ακύρωση των Sidecars στο φετινό Tourist Trophy. Δείτε στο βίντεο από το ατύχημα των Crowe στο σημείο Crosby Leap, όπου συνέβη ακριβώς αυτό που λέει το τοπωνύμιο: μια απότομη κατηφορική αλλαγή κλίσης στο οδόστρωμα, η οποία χάλασε την αεροδυναμική του sidecar τους και το έστειλε ιπτάμενο στα χωράφια.

Η αιτιολόγηση των διοργανωτών δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένες αιτίες, ενώ η λέξη αεροδυναμική ή aero floors απουσίαζε επιδεικτικά από την επίσημη φρασεολογία, γενικολογώντας αντ’ αυτού περί “αξιολόγησης της ασφάλειας των sidecars”.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές μέρες από το τέλος του ΤΤ μάλιστα και οι διοργανωτές του αγώνα Southern 100 – ο οποίος γίνεται επίσης στο Isle of Man στη μικρότερη διαδρομή 6,8 χιλιομέτρων Billown Course – ανακοίνωσαν πως και εκεί θα ακυρωθεί για φέτος η κατηγορία των Sidecars. Χωρίς να προσφέρουν κάποια παραπάνω πληροφορία σε τεχνικό επίπεδο απ’ ό,τι στο ΤΤ, στην επόμενη ανακοίνωσή τους αποκάλυψαν πως στη θέση των Sidecars θα τρέξει ένας αγώνας Classic Sidecars, με τη δικαιολογία πως τα παλιά μοντέλα δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο όπως τα σύγχρονα. Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο “τί κάνει νιάου στα κεραμίδια”.

sidecar

Η ουσία είναι πως τα Sidecars βρίσκονται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι και το μέλλον τους δείχνει επισφαλές. Οι διοργανωτές του ΤΤ δηλώνουν πως δεν πρόκειται για οριστικό αντίο στην κατηγορία, αλλά για μια επαναξιολόγηση των προδιαγραφών ασφαλείας τους προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα όπως αυτά που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα φέτος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε, απλά αντιλαμβανόμαστε πως το πιθανότερο σενάριο είναι στο ΤΤ του 2027 να έχουν απαγορευτεί τα αεροδυναμικά σχέδια που δημιουργούν της κατάλληλες συνθήκες για να πετάξουν μόλις μια ανωμαλία του εδάφους – σαν αυτές που θα βρει κανείς εν αφθονία σε δημόσιους δρόμους – επιτρέψει στη ροή του αέρα να περάσει κάτω από το πάτωμα των sidecars με μεγάλη ταχύτητα.

Θα γίνει δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον από φέτος.

 

Ετικέτες