Suzuka 8 Hours: Χαμός στα αποτελέσματα

Κρίθηκαν όλα πολύ μετά τον τερματισμό
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/7/2019

Ο φετινός οκτάωρος αγώνας αντοχής στην Suzuka, θα μείνει στην ιστορία ίσως ως ο πιο επεισοδιακός για τον καθορισμό της τελικής κατάταξης, με την Yamaha να κυνηγάει την πέμπτη νίκη της στην σειρά, κάτι που κατάφερε να το χαρεί για μερικές ώρες τουλάχιστον.
Μετά τον τερματισμό τα τελικά αποτελέσματα δεν είχαν ξεκαθαρίσει, με την προσωρινή κατάταξη να έχει την Yamaha Factory Racing Team στην πρώτη θέση, την Red Bull Honda στην δεύτερη και την F.C.C. TSR Honda να συμπληρώνει το βάθρο, η οποία μάλιστα με αυτόν τον τερματισμό ανέβηκε και στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.
Το σκηνικό όμως λίγους γύρους πριν τον τερματισμό έδειχνε τελείως διαφορετικό από την παραπάνω κατάταξη. H Honda, εξαιτίας ενός κακού υπολογισμού του pit stop είχε μείνει αρκετά πίσω, ενώ ο Jonathan Rea διατηρούσε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα πάνω στην Kawasaki ZX-10R μπροστά από τον Alex Lowes και την Yamaha. Όλα έδειχναν ότι η Kawasaki όδευε για την πρώτη της νίκη στον ιστορικό αγώνα της Suzuka μετά το 1993.


Ένα γύρο όμως πριν το τέλος, στην μοτοσυκλέτα της Suzuki Endurance Racing Team ανατινάχτηκε ο κινητήρας γεμίζοντας με λάδια την πίστα, ενώ παράλληλα εξανεμίστηκαν και οι όποιες ελπίδες της ομάδας να εξασφαλίσει τον παγκόσμιο τίτλο στο πρωτάθλημα Endurance στην Suzuka. Δεν ήταν όμως μόνο η ομάδα της Suzuki που βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς ο πρωτοπόρος Rea έπεσε πατώντας πάνω τους, με την βροχή που είχε ξεκινήσει το τελευταίο μισάωρο να κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει ο Rea Να επιστρέψει την μοτοσυκλέτα του στα πιτς μέσα σε ένα πεντάλεπτο, όπως καθορίζουν οι κανονισμοί του EWC, με την ομάδα να μην καταγράφεται στα αποτελέσματα ανάμεσα σε αυτούς που τερμάτισαν.
Αυτομάτως, η νίκη πέρασε στην ομάδα της Yamaha που ακολουθούσε και κατά συνέπεια η ομάδα της Red Bull Honda ανέβηκε στην δεύτερη θέση, παρόλο που είχε έτρεχε με δύο από τους τρεις δηλωμένους αναβάτες της (την ίδια στρατηγική είχε ακολουθήσει και η ομάδα της Kawasaki, με τους Rea Και Haslam).


Όπως ήταν φυσικό, η Kawasaki κατέθεσε ένσταση, με την τελική απόφαση να βγαίνει πολύ ώρα αργότερα. Η επιτροπή της FIM τελικά συμφώνησε με την άποψη των "πρασίνων", ότι εφόσον ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινες σημαίες, τα τελικά αποτελέσματα θα έπρεπε να βασιστούν στον αμέσως προηγούμενο ολοκληρωμένο γύρο πριν το συμβάν, κατά τον οποίο ο Rea και η Kawasaki είχαν την πρωτοπορία με μεγάλη μάλιστα διαφορά. Η απόφαση της επιτροπής υπερίσχυσε της απόφασης των αγωνοδικών, για το ότι η KRT δηλαδή δεν κατάφερε να επιστρέψει στα πιτς πέντε λεπτά μετά το τέλος του αγώνα και κατά συνέπεια να θεωρηθεί πως δεν τερμάτισε.


Αυτό το πίσω-μπρος στους κανονισμούς ήταν φυσικό επόμενο να δημιουργήσει μια σύγχυση και μια αναστάτωση στο parc ferme, με τις δύο ομάδες (Kawasaki και Yamaha) να θεωρούν πως ήταν νικητές. Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, υπάρχει ένας κανονισμός της FIM που λέει ότι όλοι όσοι τερματίζουν τον αγώνα, θα πρέπει να επιστρέψουν τις μοτοσυκλέτες τους στα πιτς μέσα σε πέντε λεπτά από την πτώση της καρό σημαίας, πράγμα που ο Rea δεν κατάφερε να κάνει λόγω της πτώσης του. Η Επιτροπή όμως της FIM αποφάνθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν βγουν οι κόκκινες σημαίες και γίνει διακοπή του αγώνα.
Έτσι, τα τελικά αποτελέσματα ανέδειξαν την Kawasaki Racing Team νικητές, με αναβάτες τους Jonathan Rea, Leon Haslam, και Toprak Razgatlıoğlu!

Τα πλήρη αποτελέσματα του οκτάωρου αγώνα της Suzuka

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες