Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Rally Dakar 2022: Νίκη Barreda με Honda – Πρώτος γενικής ο Sunderland – Βελτίωσε θέση ο Μπούδρος

Λιγότερα τα προβλήματα πλοήγησης από εχθές

Μετά την πανωλεθρία του σκέλους 1Β που πολλοί από τους κορυφαίους αναβάτες αντιμετώπισαν πρόβλημα προσανατολισμού και έχασαν σχεδόν 45 λεπτά, το σημερινό δεύτερο σκέλος έφερε αρκετή πίεση σε όσους κυνηγούν τον τίτλο να ψαλιδίσουν την διαφορά.

Χθες ο Brabec κι άλλοι κορυφαίοι έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν πως το Dakar για αυτούς είχε χαθεί, αμέσως μόλις είχε ξεκινήσει! Διαφορές ακόμη και μισής ώρας δεν είναι σημαντικό πρόβλημα για έναν αγώνα όπως το Dakar, αλλά εκείνη την στιγμή που κατάλαβαν πως είχαν κάνει λάθος στην διαδρομή, δεν μπορούσαν να ξέρουν πόσο χρόνο είχαν χάσει.

Σήμερα ο Kevin Benavides, και οι παλιοί του συναθλητές στην Honda, ξεκίνησαν με στόχο να καλύψουν την διαφορά, ενώ πιο τυχερός ήταν ο Barreda που ξεκινούσε αρκετά πιο πίσω χωρίς να χρειάζεται να ασχολείται με την πλοήγηση. Φυσικά με την προϋπόθεση πως κανείς από τους εμπρός δεν θα έκανε το λάθος.

Κι αυτή την φορά το λάθος το έκανε ο Sanders, που είχε κερδίσει και τα δύο μέρη του πρώτου σκέλους: «Το πρωί ήταν όλα άψογα και δεν είχα κανένα θέμα πλοήγησης μέχρι και το 200ο χιλιόμετρο» δήλωσε ο Sanders, συνεχίζοντας: «Μετά τον ανεφοδιασμό υπήρχαν μερικές σημειώσεις στο roadbook που δεν ήταν ξεκάθαρες και προσπεράσαμε ένα σημείο ελέγχου πηγαίνοντας σε άλλη κοιλάδα αριστερά του. Χάσαμε αρκετό χρόνο πηγαίνοντας προς τα πίσω, μου κόστισε είκοσι λεπτά αυτό, αλλά κάλυψα λίγη από την διαφορά αυτή πιέζοντας σε ρυθμό στο τελευταίο κομμάτι με τους αμμόλοφους. Οπότε δεν ήταν ένα ολότελα κακό σκέλος και ήδη περιμένω το αυριανό. Ναι έχασα χρόνο σήμερα αλλά είμαστε μόλις στην δεύτερη ημέρα και είδατε πόσο χρόνο έχασαν οι υπόλοιποι την πρώτη και τώρα τον ανέκτησαν. Πιστεύω πως τις πρώτες ημέρες θα πηγαίνουμε έτσι, μπρος – πίσω στην κατάταξη. Θα δούμε τι θα μας φέρει το μέλλον».
 

Όταν χάθηκαν στο σκέλος 1Β:

 

Η σημερινή ειδική των 338 χιλιομέτρων αποτελούταν από 90% άμμου με το υπόλοιπο 10% να είναι πιο στέρεο χώμα καλυμμένο όμως από άμμο, οπότε μιλάμε για 100% άμμο με το 30% να αφορά αμμόλοφους. Δεν υπήρχε μεγάλη διακύμανση σε υψόμετρο και με λιγότερα προβλήματα στην πλοήγηση, πέρα από εκείνο που αντιμετώπισε ο Sanders, οι κορυφαίοι κατάφεραν να σημειώνουν πολύ υψηλές ταχύτητες.

Αρχικά ο Petrucci, που τελικά εγκατέλειψε, είχε καταφέρει να μείνει κοντά στον Sam Sunderland και τον Skyler Howes κάνοντας μία πολύ γρήγορη ομάδα και αφήνοντας πίσω τους τον Van Beveren της Yamaha που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε τον καλύτερο χρόνο οδηγώντας μαζί με Quintanilla και Sanders.

Την διαδρομή μπροστά άνοιγε πλέον ο Rui Goncalves που είναι μόλις η δεύτερη φορά που τρέχει στο Dakar και είχε ξεκινήσει 70ος σήμερα κάνοντας, κυριολεκτικά, την μεγάλη διαφορά. Ήταν ολότελα παράξενο πώς ο νεαρός Goncalves κατάφερε να βρεθεί εκεί μπροστά και εξηγήθηκε πολύ λογικά στο τέλος της αγωνιστικής ημέρας για τις μοτοσυκλέτες, όταν έλαβε 15 λεπτά ποινή. Δεν είχε συμβεί κάποιο θαύμα αλλά είχε προσπεράσει τα σημεία ελέγχου κόβοντας δρόμο. Εκείνη την στιγμή όμως που βρέθηκε μπροστά άνοιγε την διαδρομή και πηγαίνοντας εξαιρετικά γρήγορα, βοηθούσε τον Barreda που ερχόταν τρία λεπτά πίσω με φοβερό ρυθμό ψαλιδίζοντας ήδη την διαφορά του από τον Sanders για μερικά δευτερόλεπτα. Μετά ο Sanders θα χανόταν, άρα θα εξατμιζόταν και στην έρημο, η απόσταση που είχε χτίσει από τον αναβάτη της Honda στο σκέλος 1Β. Ο ρυθμός αυτός του Barreda δεν επέτρεπε στον Sanders που σύμφωνα με το ρεπορτάζ έκανε μία πολύ γρήγορη οδήγηση μετά την διόρθωση της πορείας του, να κερδίσει πίσω τα χαμένα λεπτά. Στο μεταξύ ο Walkner που είχε κάνει το ίδιο λάθος με τον Sanders κατάφερε να γυρίσει πιο γρήγορα πίσω και να μην εμπλακεί καθόλου με άλλους αναβάτες χάνοντας λιγότερο χρόνο κι έτσι βρέθηκε να οδηγεί πίσω από τον Barreda σε μικρή απόσταση και μπροστά από τον Skyler Howes.

Στο 200ο χιλιόμετρο μετά τον ανεφοδιασμό, ο Kevin Benavides πέρασε τρίτος από όγδοος που ήταν και σε μικρή απόσταση από τον Barreda. Όλη αυτή την ώρα ο Sunderland έκανε εκείνο που ξέρει πολύ καλά, οδηγούσε σταθερά και χωρίς λάθη, μία τακτική που απέδωσε γιατί ο χρόνος του τον έφερε πρώτο γενικής.

Η νίκη του Barreda στο 2ο σκέλος ήταν πολύ σημαντική αλλά μόλις που κρατήθηκε εντός δεκάδας στην γενική μετά τον πολύτιμο χρόνο που έχασε εχθές. Το όνομα του Van Beveren εμφανίστηκε για λίγο στην κορυφή της γενικής βαθμολογίας μέχρι ο καταγραφεί ο χρόνος του Sunderland και έτσι ο αναβάτης της Yamaha να πάει στην δεύτερη θέση γενικής, όταν σήμερα τερμάτισε εκτός πεντάδας, στην 8η θέση και έχοντας πίσω του τον Short, ένα εκπληκτικό αναβάτη και μία απίστευτη προσωπικότητα που στάθηκε πολύ άτυχος στο τελευταίο Dakar με ένα πρόβλημα τροφοδοσίας που θα μπορούσε να είχε λύσει (όπως φάνηκε εκ των υστέρων) πριν αντιμετωπίσει κι άλλα προβλήματα και τελικά εγκαταλείψει.

Ο Toby Price επανεμφανίστηκε στην πεντάδα σε αυτό το σκέλος, με δύο αναβάτες της Hero επίσης να είναι εντός δεκάδας, ωστόσο ο Price είναι 32 λεπτά πίσω από τον πρώτο στην γενική κατάταξη κάτι που τον φέρνει στην 15η θέση.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζει η Sherco και ο Santolino που συμπλήρωσαν την χθεσινή επίδοση με την σημερινή και τώρα είναι στην 6η γενικής!

Ο Βασίλης Μπούδρος αυτή την ώρα έχει ολοκληρώσει την ειδική και έχει μάλιστα βελτιώσει την θέση του, είναι πλέον 79ος στο σκέλος και 90ος γενικής. Φάνηκε από την πορεία του να μην έχει καθυστερήσει πουθενά και να μην έχει αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, με την επιστροφή του σίγουρα θα ενημερώσει για την σημερινή του πορεία. Άλλη μία δύσκολη ημέρα γεμάτη άμμο έχει ολοκληρωθεί για τον Βασίλη που φέρνει την ελληνική σημαία στο Dakar μετά από πάρα πολλά χρόνια!

 

Κατάταξη 2ου σκέλους

Α/Α

Αναβάτης

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

(ESP) JOAN BARREDA BORT

MONSTER ENERGY

HONDA

03H 31' 20''

2

(GBR) SAM SUNDERLAND

GASGAS

FACTORY RACING

03H 36' 53''

3

(ARG) KEVIN BENAVIDES

RED BULL KTM

FACTORY RACING

03H 37' 14''

4

(USA) SKYLER HOWES

HUSQVARNA

FACTORY RACING

03H 37' 36''

5

(AUS) TOBY PRICE

RED BULL KTM

FACTORY RACING

03H 38' 20''

6

(PRT) JOAQUIM RODRIGUES

HERO MOTOSPORTS

TEAM RALLY

03H 41' 38''

7

(SVK) STEFAN SVITKO

SLOVNAFT

RALLY TEAM

03H 41' 52''

8

(FRA) ADRIEN VAN BEVEREN

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

03H 42' 54''

9

(USA) ANDREW SHORT

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

03H 43' 22''

10

(ZAF) AARON MARE

HERO MOTOSPORTS

TEAM RALLY

03H 43' 57''

Γενικη Κατάταξη μετα

το δεέτερο σκέλος – Πρώτοι 15

1

(GBR) SAM SUNDERLAND

GASGAS

FACTORY RACING

08H 31' 29''

2

(FRA) ADRIEN VAN BEVEREN

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

08H 34' 20''

3

(AUS) DANIEL SANDERS

GASGAS

FACTORY RACING

08H 34' 58''

4

(AUT) MATTHIAS WALKNER

RED BULL KTM

FACTORY RACING

08H 35' 37''

5

(USA) SKYLER HOWES

HUSQVARNA

FACTORY RACING

08H 41' 28''

6

(ESP) LORENZO SANTOLINO

SHERCO TVS

RALLY FACTORY

08H 42' 24''

7

(CHL) PABLO QUINTANILLA

MONSTER

ENERGY HONDA

08H 44' 00''

8

(SVK) STEFAN SVITKO

SLOVNAFT

RALLY TEAM

08H 49' 08''

9

(ZAF) AARON MARE

HERO MOTOSPORTS

TEAM RALLY

08H 50' 10''

10

(ESP) JOAN BARREDA BORT

MONSTER

ENERGY HONDA

08H 51' 54''

11

(ARG) KEVIN BENAVIDES

RED BULL KTM

FACTORY RACING

08H 52' 16''

12

(BWA) ROSS BRANCH

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

08H 53' 50''

13

(FRA) XAVIER DE SOULTRAIT

HT RALLY RAID

HUSQVARNA RACING

09H 03' 24''

14

(USA) MASON KLEIN

BAS DAKAR

KTM RACING TEAM

09H 03' 55''

15

(AUS) TOBY PRICE

RED BULL KTM

FACTORY RACING

09H 04' 17''

 

Tags: