Fabio Quartararo – Η διοίκηση της Yamaha τον έπεισε να παραμείνει

Η συνάντηση στην Πορτογαλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο
motomagFabio Quartararo – Η διοίκηση της Yamaha τον έπεισε να παραμείνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/4/2024

Στην συνέντευξη τύπου πριν την έναρξη του αγωνιστικού τριημέρου στην COTA, o Quartararo ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τις συζητήσεις με άλλα εργοστάσια, αλλά και της απόφασής του να ανανεώσει με την Yamaha για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι συζητήσεις πολλές, οι φήμες ακόμα περισσότερες, με τον Quartararo να παραπονιέται για τα κακά αποτελέσματα και την ελλιπή ανταγωνιστικότητα της M1 του και να απειλεί με κάθε ευκαιρία ότι αν δεν βρεθεί λύσει σύντομα, θα κοιτάξει αλλού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2021, ήρθε με όλες τις ομάδες σε επαφή. Αυτή όμως που του αρέσει περισσότερο είναι η Aprilia, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Βέβαια, αποτελούσε και την μόνη ρεαλιστική επιλογή, καθώς οι εργοστασιακές Ducati και KTM έχουν κλεισμένες τις θέσεις τους, ενώ η Honda αντιμετωπίζει εξίσου παρόμοιες δυσκολίες με την Yamaha.

Fabio Quartararo – Η διοίκηση της Yamaha τον έπεισε να παραμείνει

Όπως είπε, η συνάντηση που είχε με την διοίκηση και τους μηχανικούς της Yamaha στο Portimao, μετά το τέλος του αγωνιστικού τριημέρου στην Πορτογαλία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική του απόφαση. Εκεί, είχε όλα τα δεδομένα στα χέρια του, από όλες τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί, αλλά και το μακρόπνοο πλάνο της Yamaha για την επιστροφή της στις νίκες. Αν και δεν μπορεί αν αποκαλύψει πολλά για την ώρα, υπόσχεται ότι έρχονται πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.

Ένας ακόμα λόγος που τον έπεισε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, να μείνει στην Yamaha είναι το ενδιαφέρον που έδειξε το εργοστάσιο της Iwata για να τον κρατήσει. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2024 έχει δει ότι η Yamaha έχει προχωρήσει με την εξέλιξη της M1, ενώ η έλευση έμπειρων μηχανικών από άλλες ομάδες – με πιο σημαντική μεταγραφή αυτή του Bartolini από την Ducati – θα επισπεύσουν τις διαδικασίες, αποφεύγοντας λάθη και παραλείψεις στην πορεία, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Σε δηλώσεις του ο Lin Jarvis, Γενικός Διευθυντής της Yamaha Racing, ξεκαθάρισε ότι θέλουν να μεγαλώσουν την παρουσία τους στο grid, με την προσθήκη μίας δορυφορικής ομάδας, ενώ πιθανότατα μέχρι και τον Ιούνιο θα ξέρουμε αν αυτό θα συμβεί το 2025 ή αργότερα. Έτσι θα μπορούν να συγκεντρώνουν περισσότερα δεδομένα, τα οποία με την σειρά τους θα υποστηρίξουν την ταχύτερη εξέλιξη, την οποία αναζητά η Yamaha.

Fabio Quartararo – Η διοίκηση της Yamaha τον έπεισε να παραμείνει

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δύο πρώτων γύρων της σεζόν του 2024, βέβαια, δείχνουν ότι η Yamaha του Quartararo παραμένει αρκετά πιο πίσω, σε σύγκριση με τις μοτοσυκλέτες της Aprilia, την πρόταση της οποίας απέρριψε. Αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Τέξας, ο Γάλλος και ο ομόσταυλός του Alex Rins θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία να δείξουν ότι υπάρχει πρόοδος για την M1.

Fabio Quartararo – Η διοίκηση της Yamaha τον έπεισε να παραμείνει

Αναμφίβολα, ένας από τους λόγους που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με το γιατί ο Quartararo έμεινε στην Yamaha είναι και τα χρήματα που του δόθηκαν. Με την υπογραφή της ανανέωσής του, ο Γάλλος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αναβάτης του grid, με τα ετήσια έσοδά του να υπολογίζονται στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος της Aprilia, σε σύγκριση με αυτό του ιαπωνικού εργοστασίου, δεν επέτρεπε μία αντίστοιχη κίνηση με το Noale να περιορίζεται στα 4 εκατομμύρια. Αναμφίβολα λοιπόν, όσο και να διατείνεται ο Quartararo ότι η απόφασή του έγινε χάρη στα μακρόπνοα πλάνα της Yamaha, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν και μία αρκετά επικερδής για τον ίδιο συμφωνία.

Από την άλλη, η Aprilia, αν θέλει να αλλάξει κάτι στην σύνθεση της εργοστασιακής της ομάδας, τότε θα πρέπει να στραφεί αλλού, κάτι που όπως φαίνεται θα κάνει με τον Jorge Martin να είναι ο πρώτος στην λίστα.

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες