Jorge Martin – Προτεραιότητά του η Ducati και όχι η Pramac

Αφορμή για τις δηλώσεις του στάθηκαν οι συζητήσεις της Prima Pramac με άλλους κατασκευαστές
motomagJorge Martin – Προτεραιότητά του η Ducati και όχι η Pramac
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/4/2024

Σε συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν την εκκίνηση του αγωνιστικού τριημέρου στην COTA, για τον τρίτο γύρο των MotoGP, ο Jorge Martin δήλωσε με αφορμή τις φήμες που θέλουν την Pramac να φεύγει από την Ducati, ότι για τον ίδιο προτεραιότητα έχει το εργοστάσιο του Borgo Panigale και όχι η δορυφορική ομάδα με την οποία βρέθηκε μία ανάσα από τον τίτλο πέρυσι.

Ήδη ο Gino Borsoi, Team Manager της Prima Pramac Racing έχει δηλώσει ότι αυτή η σεζόν είναι και η τελευταία που ο Jorge Martin θα βρίσκεται στην ομάδα. Από την άλλη, όπως φαίνεται, η Pramac βρίσκεται στην αναζήτηση για αλλαγή στρατοπέδου, με τις Yamaha και KTM να είναι οι πρώτες που πήραν το βήμα των διαπραγματεύσεων. Όπως ήταν λοιπόν φυσικό, η ερώτηση θα ερχόταν και για τον ίδιο τον Martin για το αν θα ήθελε να παραμείνει στην ομάδα, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι θα πρέπει να τρέξει στην σέλα διαφορετικού κατασκευαστή.

​Jorge Martin – Προτεραιότητά του η Ducati και όχι η Pramac

Ο Jorge Martin, χωρίς κανένα δισταγμό, ξεκαθάρισε την θέση του, βάζοντας ως προτεραιότητά του την Ducati και όχι την Pramac. Πολύ λογική η κίνηση του Ισπανού αν κανείς σκεφτεί ότι ο Team Manager της ομάδας του έχει ήδη ξεκαθαρίσει την δική του θέση του για την νέα χρονιά, όσον αφορά την συνεργασία με τον Martin.

Σύμφωνα με τον “martinator”, στόχος του είναι μία θέση στην σέλα της εργοστασιακής Ducati. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγο πριν την εκκίνηση του τρίτου γύρου των MotoGP και με τον Ισπανό να βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κορυφή της γενικής βαθμολογίας, έχοντας δείξει μεγαλύτερη συνέπεια από τους δύο βασικούς αντιπάλους του για την εργοστασιακή σέλα, Marc Marquez και Enea Bastianini.

Jorge Martin – Προτεραιότητά του η Ducati και όχι η Pramac

Όπως είναι φυσικό λοιπόν, οι συζητήσεις της Prima Pramac με άλλους κατασκευαστές αλλά και οι δηλώσεις του Gino Borgoi, δεν θα επηρεάσουν την πορεία του Martin. Σίγουρα θέλει να πιέσει καταστάσεις, σε μία χρονιά που βρίσκει και τους τρεις βασικούς διεκδικητές της τελευταίας εργοστασιακής θέσης, μετά την ανανέωση του Bagnaia, στην λήξη του συμβολαίου τους, με τα αποτελέσματα να είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν τις αποφάσεις του ιταλικού εργοστασίου.

Jorge Martin – Προτεραιότητά του η Ducati και όχι η Pramac

Οι πιέσεις του Martin δεν σταματούν εκεί, καθώς ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται ότι η Aprilia έχει βάλει στο στόχαστρό της τον Ισπανό. Ο Aleix Espargaro, πάνω στον οποίο έχει βασίσει το εργοστάσιο του Noale την επιστροφή του στο υψηλότερο σκαλί των αγώνων μοτοσυκλέτας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αυτή την στιγμή στο grid. Με το σενάριο της απόσυρσής του να γίνεται όλο και πιο πιθανό στα τέλη της σεζόν του 2024, είναι λογικό ότι η Aprilia ψάχνει τον αντικαταστάτη του. Ο Martin, έχοντας επιδείξει ταχύτητα και συνέπεια, αλλά και γνωρίζοντας ορισμένα από τα μυστικά της Ducati θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ καλή επιλογή για το δεύτερο ιταλικό εργοστάσιο που συμμετέχει στα MotoGP. Ειδικά μετά και την απώλεια του Quartararo, ο οποίος ανανέωσε με την Yamaha μέχρι και το 2026.

Αναμφίβολα, η Ducati έχει μέχρι και σήμερα την καλύτερη μοτοσυκλέτα στην σχάρα εκκίνησης, με πολλούς αναβάτες να θέλουν να βρεθούν στην σέλα μίας Desmosedici GP και ο Martin έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους του. Οι συνομιλίες του με την Aprilia θα μπορούσαν να αποτελέσουν απλώς έναν ακόμα μοχλό πίεσης, όμως ταυτόχρονα ανοίγει και έναν ακόμα δρόμο για τον ίδιο, στην περίπτωση που η Ducati αποφασίσει ότι δεν τον θέλει στην εργοστασιακή της ομάδα.

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες