Ο Quartararo μένει στη Yamaha για άλλα δύο χρόνια!

Δεν χάνει ευκαιρία για παράπονο πριν υπογράψει
Ο Quartararo μένει στη Yamaha για άλλα δύο χρόνια!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/4/2024

Ο Fabio Quartararo μόλις επέκτεινε το συμβόλαιό του με την Yamaha για ακόμη δύο χρόνια που σημαίνει πως θα αγωνιστεί μαζί τους και για την σεζόν του 2026. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από το τελευταίο του παράπονο σχετικά με τις επιδόσεις της YZR-M1 και την ανάγκη να βρεθεί απάντηση στους Ευρωπαίους.

Ο πρωταθλητής του 2021 έδωσε στην Yamaha τον τίτλο από την πρώτη του κιόλας σεζόν ενώ ήταν και παραμένει ακόμη, ένας από τους ικανότερους αναβάτες για νίκη. Η διαφορά στην εξέλιξη της απόδοσης των ομάδων, δεν τον έχει βοηθήσει να μείνει στην κορυφή του αθλήματος όμως η αξία του ως αναβάτη είναι δεδομένη και σε αυτή προφανώς προσβλέπει η Yamaha. Ευχή όλων μας να κάνουν γρήγορα τα βήματα καλύπτοντας την απόσταση ώστε να εκμεταλλευτούν τις ικανότητες του Quartararo στον μέγιστο βαθμό.

Μέχρι τώρα ο Quartararo έχει σημειώσει 8 νίκες, έχει ανέβει στο βάθρο 21 φορές ενώ άλλες 3 νίκες και άλλες 10 φορές στο βάθρο έχουν γίνει με την δορυφορική ομάδα πιο πριν. Συνολικά έχει πάρει 93 εκκινήσεις με την YZR-M1 με τις 16 να είναι από pole position και 41 από την πρώτη σειρά.

Ο 24χρονος Fabio δήλωσε για την ανανέωση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να ανακοινώσουμε πως θα συνεχίσω την περιπέτειά μου με του ΜΠΛΕ! Τον προηγούμενο χειμώνα η Yamaha μου απέδειξε πως έχουν χαράξει νέα πορεία με πιο ανταγωνιστικό προφίλ. Η αυτοπεποίθησή μου είναι υψηλή: Θα επιστρέψουμε στον κορυφή μαζί! Πριν έξι χρόνια που έδωσαν την ευκαιρία να ανέβω στα MotoGP και έχουμε καταφέρει πολλά μαζί. Έχουμε όμως και πολλά ακόμη να κάνουμε απλά για να φτάσουμε στο σημείο να παλέψουμε για την νίκη. Θα δουλέψω πολύ και είμαι βέβαιος πως μαζί θα πετύχουμε τα όνειρά μας για ακόμη μία φορά!».

Από την πλευρά της διεύθυνσης της Yamaha, ο Lin Jarvis δήλωσε: «Η παραμονή του Fabio ως μέρος της εργοστασιακής ομάδας είναι δομικό στοιχείο στο σχέδιο της Yamaha για τα MotoGP. Ο Fabio είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο, δουλεύει σκληρά, έχει ομαδικό πνεύμα και έχει επίσης μπροστά του πολλά χρόνια που θα μπορεί να παλέψει για την πρώτη γραμμή. Οι Yamaha Motor Company, Yamaha Motor Racing, και η Monster Energy Yamaha MotoGP Team δεν κάνουν καμία έκπτωση στις προσπάθειές τους για ένα λαμπρό μέλλον με τον Fabio και πιο επιθετικό προφίλ στην εξέλιξη της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας».

«Έχουμε ήδη κάνει σημαντικές αλλαγές σε οργανωτικό επίπεδο, εισάγοντας νέο εσωτερικό σύστημα ελέγχου, προσλαμβάνοντας κορυφαίους επιστήμονες της βιομηχανίας και συνάπτοντας εξωτερικές συνεργασίες που όλα αυτά βασίζονται και στο μεγαλύτερο προϋπολογισμό που έχει πλέον η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας και το πρόγραμμα δοκιμών της. Ο στόχος όλων αυτών των αλλαγών είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία που χρειάζεται για να επιστρέψουμε στις νίκες.»

«Ο Fabio είναι μαζί μας από το 2019 και εργοστασιακός από το 2021. Μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν είναι λίγα αυτά που καταφέραμε με 8 νίκες και 21 φορές στο βάθρο, ένα παγκόσμιο τίτλο και μία δεύτερη θέση. Είμαστε όμως και οι πρώτοι που θα παραδεχτούμε πως έχουμε πολύ δουλειά για να γίνουμε ξανά όσο ανταγωνιστικοί ήμασταν και το 2021 έως και τα μέσα του 2022. Με τον Fabio όμως ξέρεις πως έχεις έναν αναβάτη που θα δώσει κάθε φορά το 100% ενώ είναι εκ φυσικού του να συνεργάζεται αρμονικά και να δημιουργεί καλή ατμόσφαιρα με όλα τα μέλη της ομάδας. Μπορεί να στηρίζεται στην ομάδα και στην Yamaha σε κάθε του βήμα καθώς θα κάνουμε την προσπάθεια να κερδίσουμε και άλλα πρωταθλήματα μαζί».

Ετικέτες

MotoGP: Στα 850 κυβικά η κυριαρχία των V4 θα αμφισβητηθεί ξανά, όπως παλιά!

Αντίθετα με την εξέλιξη έως σήμερα όπου έπεσε ακόμη και το κάστρο της Yamaha
Inline 4
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/12/2025

Ο πρώην test rider της Suzuki, Sylvain Guintoli, εξηγεί γιατί τα MotoGP οδηγήθηκαν στη κυριαρχία των V4 κινητήρων, αλλά και γιατί το πλεονέκτημα αυτό ίσως να μην είναι δεδομένο στην εποχή των 850cc.

Για πρώτη φορά από την αρχή της τετράχρονης εποχής τους, το 2002, τα MotoGP θα έχουν από την σεζόν του 2026 μοτοσυκλέτες αποκλειστικά με V4 κινητήρες, τώρα που έπεσε και το κάστρο της Yamaha.

Στις περισσότερες από τις 24 σεζόν που πέρασαν από την κατάργηση των δίχρονων 500cc, ο ανταγωνισμός μεταξύ V και Inline κινητήρων ήταν σχετικά ισορροπημένος.

Σε επίπεδο τίτλων αναβατών, 14 έχουν κατακτηθεί από V-κινητήρες, δύο με τον V5 της Honda. Ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα με V4 των Honda και Ducati.
Οι εν σειρά κινητήρες μετρούν δέκα παγκόσμια πρωταθλήματα, εννέα από την Yamaha και ένα από την Suzuki, όταν ο Joan Mir κατέκτησε τον τίτλο το 2020.

Ο Fabio Quartararo χάρισε στη Yamaha τον πιο πρόσφατο τίτλο της το 2021, πριν η Suzuki αποχωρήσει με στυλ, κερδίζοντας δύο από τους τρεις τελευταίους αγώνες της το 2022. Αυτές έμελλε να είναι και οι τελευταίες νίκες εν σειρά κινητήρων, μέχρι νεοτέρας, με τη Yamaha να επιβεβαιώνει ότι από το 2026 θα περάσει και εκείνη σε V4, ακολουθώντας τις Ducati, Aprilia, KTM και Honda.

Η ίδια η ιστορία της Suzuki στο MotoGP δείχνει πόσο δραστικά έχει αλλάξει το τοπίο. Η ιαπωνική εταιρεία είχε δυσκολευτεί στο παρελθόν με τον V4 GSV-R, πριν επιστρέψει το 2015 με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της GSX-RR που κατέκτησε τίτλο έπαιξε ο πρώην αναβάτης του MotoGP και πρωταθλητής WorldSBK, Sylvain Guintoli, ως εργοστασιακός δοκιμαστής και με wild-card συμμετοχές.

inline4

"Η Suzuki έτρεχε με V4 πριν από πολλά χρόνια, αλλά όταν επέστρεψε, επέλεξε εν σειρά διάταξη, την περίοδο που ήμουν κι εγώ εκεί", δήλωσε ο Guintoli που πλέον εκτελεί χρέη σχολιαστή MotoGP ενώ ακόμα αγωνίζεται στην κατηγορία EWC με την BMW.

"Προφανώς λειτούργησε πολύ καλά, γιατί κερδίσαμε τον τίτλο το 2020. Και μετά ο Fabio πήρε τον τίτλο το 2021. Άρα είχαμε δύο συνεχόμενους τίτλους με εν σειρά κινητήρες.

"Μετά από αυτό ξεκίνησε η κυριαρχία των V4".

Στην ερώτηση τι προκάλεσε τη στροφή προς τους V4, ο Guintoli απάντησε. "Σίγουρα η αεροδυναμική, σε συνδυασμό με την υπεροχή σε ίππους του V4. Τους χρειάζεσαι αυτούς τους ίππους, γιατί έχεις όλη αυτή την αντίσταση από τα φτερά και τις αεροδυναμικές συσκευές στις ευθείες.

"Με τις συσκευές ρύθμισης ύψους, οι μοτοσυκλέτες είναι πλέον πιο “drag”, κάτι που βοηθά στο να περάσει όλη αυτή η δύναμη στο έδαφος."

"Όταν χαμηλώνεις την ανάρτηση πίσω σύστημα και μάλιστα αυτό μπορείς να το κάνεις δυναμικά, μέσα στην στροφή, τότε έχεις μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που υπήρχαν παλαιότερα για να χρησιμοποιήσεις την ισχύ. Πάντα σε σχέση με μια συμβατική αγωνιστική μοτοσυκλέτα, όπου ο μόνος τρόπος που έχεις να ελέγξεις την δύναμη, είναι απλά να περιορίζεις το άνοιγμα της γκαζιέρας μέχρι να μπεις ουσιαστικά στην τέταρτη σχέση."

"Η αεροδυναμική, οι συσκευές ρύθμισης ύψους και η συνολική πρόσφυση μαζί με την συμβολή των ηλεκτρονικών, επέτρεψαν τις μοτοσυκλέτες να γίνουν πιο αποδοτικές, και στους αναβάτες να χρησιμοποιούν περισσότερη ισχύ από ποτέ. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται αυτό το μικρό πλεονέκτημα του V4".

Σύμφωνα με τον Guintoli, το πλεονέκτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές όταν πέφτει η πρόσφυση των ελαστικών στη διάρκεια του αγώνα.

"Σε συνθήκες αγώνα, όταν μειώνεται η πρόσφυση, δεν μπορείς να διατηρήσεις την ίδια ταχύτητα στη στροφή", εξηγεί.

"Με έναν V4 όμως μπορείς να φρενάρεις και να στρίψεις πιο γρήγορα στην κορυφή της στροφής και μετά να χρησιμοποιήσεις όλη τη δύναμη μόλις σηκώσεις τη μοτοσυκλέτα.”

inline4

"Έτσι χάνεις λιγότερο χρόνο σε σχέση με το να προσπαθείς να διατηρήσεις την ταχύτητα μέσα στη στροφή, που είναι το δυνατό σημείο ενός εν σειρά.

"Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, τα πράγματα πήγαν προς τα εκεί… Αλλά δεν είναι δεδομένο ότι αυτό θα ισχύει και με τους νέους κανονισμούς του 2027!".

Με το MotoGP να περνά στα 850cc από το 2027, να καταργεί τις συσκευές ρύθμισης ύψους και να αλλάζει σε ελαστικά Pirelli, το σημερινό πλεονέκτημα του V4, που βασίζεται στη μέγιστη αξιοποίηση του πίσω Michelin, μπορεί να εξαφανιστεί.

"Θα δούμε, αλλά το 2027 θα έχουμε πιο ‘φυσικές’ μοτοσυκλέτες, χωρίς συσκευές ρύθμισης ύψους, με λιγότερη αεροδυναμική. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα."

"Ίσως ένας Ι4 να μην είναι κακή ιδέα!".

Δεν είναι τυχαίο ότι Kawasaki, Yamaha και BMW με κινητήρες εν σειρά έχουν κατακτήσει τέσσερις από τους έξι τελευταίους τίτλους στο WorldSBK με ελαστικά Pirelli.

Ωστόσο, με τόση γνώση και δεδομένα πλέον χτισμένα γύρω από τον V4, και ακόμη και τη Yamaha να αλλάζει φιλοσοφία αναζητώντας περισσότερη πρόσφυση πίσω, κανένας κατασκευαστής των MotoGP δεν δείχνει προς το παρόν διατεθειμένος  να εξετάσει σοβαρά έναν Ι4 κινητήρα. Το αντίθετο μάλιστα, η Yamaha καίει την σεζόν που έρχεται ως προετοιμασία για να χτίσει εμπειρία με την διάταξη, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τον Toprak.

Ο Sylvain Guintoli ήρθε πρόσφατα ξανά στο προσκήνιο καθως προετοιμάζεται να τρέξει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2026, φορώντας τη στολή αγώνων του, στη μνήμη του γιου του Luca, για φιλανθρωπικό σκοπό.

inline4

 

Ετικέτες