MotoGP – Στο στόχαστρο της Tech3 ο Enea Bastianini

Η υπογραφή του Marquez με την Ducati, αφήνει τον Ιταλό χωρίς στέγη για το 2025
motomagMotoGP – Στο στόχαστρο της Tech3 ο Enea Bastianini
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/6/2024

Επιβαιβεωμένο πλέον πως ο Bastianini δεν μένει στην Ducati, με την Red Bull GASGAS Tech 3 να φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο λιμάνι του Ιταλού, κρατώντας τα κόκκινα στην στολή του, με την μοτοσυκλέτα ωστόσο να έρχεται από την KTM.

Αν και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, τελικώς η διετής πορεία του Enea Bastianini με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati εξελίχθηκε διαφορετικά. Tο 2022 κατάφερε να έρθει τρίτος στην βαθμολογία του Πρωταθλήματος, δείχνοντας ότι μπορεί να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ducati αποφάσισε το 2023 να του δώσει την δεύτερη εργοστασιακή σέλα, πλάι στον Πρωταθλητή του 2022, Pecco Bagnaia.

MotoGP – Στο στόχαστρο της Tech3 ο Enea Bastianini

Δυστυχώς, όμως, οι τραυματισμοί του την περσινή χρονιά τον άφησαν εκτός συναγωνισμού. Η επιστροφή του την σεζόν του 2024 δεν έφερε τα αποτελέσματα που αναμενόταν, με τον “Beast” να μένει πιο πίσω από τους πρωτοπόρους. Ήταν αναμενόμενο ότι η θέση του βρισκόταν υπό απειλή και η υπογραφή της Ducati με τον Marc Marquez για τα επόμενα δύο χρόνια τράβηξε το τελευταίο ποδαράκι της καρέκλας, αφήνοντάς τον στο πάτωμα.

Όπως όλα δείχνουν, το Pierer Group ετοιμάζεται να κάνει την κίνησή του, εντάσσοντας τον Bastianini στους κόλπους της Tech3, η οποία ντύνεται με τα χρώματα της GASGAS. Αν συμβεί αυτό, τότε, τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο για τον Miller, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση μετά την υπογραφή του Acosta με την εργοστασιακή ομάδα της KTM. Από την άλλη, ο Αυστραλός έχει να δείξει καλύτερα αποτελέσματα από τον Augusto Fernandez, ο οποίος είναι φέτος ο ομόσταυλος του Acosta στην Red Bull GASGAS Tech3.

MotoGP – Στο στόχαστρο της Tech3 ο Enea Bastianini

Αναμφίβολα τα πράγματα δυσκολεύουν για τους δύο αναβάτες του Pierer Group, με τουλάχιστον έναν από τους δύο να καλείται να βρει νέα στέγη το 2025, στην περίπτωση που ο Enea Bastianini υπογράψει με την GASGAS. Με τον ρυθμό που έχουν πάρει οι μεταγραφικές κινήσεις μετά τον ιταλικό γύρο στο Mugello, μάλλον δεν θα χρειαστεί πολύ για να μάθουμε αν τελικώς ο Bastianini θα παραμείνει ντυμένος στα κόκκινα, με άλλο όμως εργοστάσιο ή όχι. Σύμφωνα πάντως με τον manager του "Beast", όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, έχουν ήδη γίνει η συζητήσεις και περιμένουμε την υπογραφή.

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες