Hellas Rally Raid 2024 – Κυρίαρχος η Aprilia στην κατηγορία Μ6

Απόλυτη επικράτηση για το Tuareg 660, στα χέρια των Jacopo Cerutti και Francesco Montanari που έκαναν το 1-2 στην κατηγορία τους
motomagHellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/6/2024

Καβάλα στην σέλα της Aprilia Tuareg 660, η οποία έχει προκύψει από την συνεργασία της Aprilia Racing και τη GCorse, οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες του Noale, Jacopo Cerutti και Francesco Montanari κατάφεραν να σημειώσουν εξαιρετική απόδοση στο Hellas Rally Raid 2024, κατακτώντας την πρώτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα, στην κατηγορία Μ6 των μεγάλων δικύλινδρων μοτοσυκλετών.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή τις ημέρες πριν την έναρξη του αγώνα είχαν καταστήσει το έδαφος εξαιρετικά ολισθηρό, με την βροχή να αυξάνει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας του rally. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όμως, η Aprilia Tuareg Racing κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, μπαίνοντας μπροστά από την αρχή. Τις ημέρες που ακολούθησαν την έναρξη του Hellas Rally Raid, ο καιρός βελτιώθηκε μαζί και το έδαφος, το οποίο απορρόφησε το νερό, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αυξήσουν τον ρυθμό τους. Οι Cerutti και Montanari έδειξαν τις δυνατότητές τους, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το Hellas Rally Raid 2024, για να πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου. Αν και την προτελευταία ημέρα, ο δικός μας Κίμων Καράμπελας, συντάκτης του περιοδικού MOTO και πολυπρωταθλητής Enduro, άσκησε έντονη πίεση στον Montanari, καταφέρνοντας σε κάποια στιγμή να βρεθεί ακόμη και μπροστά του, τελικώς συμπλήρωσε το βάθρο στην πολύ άξια τρίτη θέση, στην κατηγορία του.

Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6

Μετά από συνολικά 1.850 χιλιόμετρα ειδικών χρονομετρημένων δοκιμών, σε διάστημα 7 ημερών, ο Jacopo Cerutti ήταν αυτός που είδε πρώτος τον τερματισμό στην κατηγορία Μ6, φέρνοντας μία ακόμα σημαντική νίκη στην Aprilia Tuareg Racing. Στην γενική κατάταξη, ο Cerutti πλασαρίστηκε στην 4η θέση, περνώντας πάνω από αναβάτες με πολύ ελαφρύτερες μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες.

Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6

Για τον Francesco Montanari, ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο Hellas Rally Raid 2024, σημειώνοντας εξαιρετική απόδοση, για την δεύτερη θέση στην κατηγορία του και την όγδοη γενικής. Έτσι, η Aprilia κατάφερε να κάνει το 1-2 στην Μ6, δείχνοντας απόλυτη κυριαρχία στην κατηγορία των μεγάλων δικύλινρων On-Off μοτοσυκλετών, η οποία χαρακτηρίζεται από το ολοένα αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον.

Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6

Μετά το τέλος της αγωνιστικής εβδομάδας ο Cerutti δήλωσε ότι ήταν επτά απαιτητικές ημέρες, όμως κατάφερε να κρατήσει καλό ρυθμό, αποφεύγοντας τα λάθη. Λίγο έφτασε να πιάσει την τρίτη θέση του βάθρου στην γενική κατάταξη, μένοντας μόλις 50 δευτερόλεπτα πίσω, χρόνος ελάχιστος για τους αγώνες rally. Όπως είπε ο ίδιος, κατέβαλε όλες τους τις δυνάμεις για να το πετύχει, όμως τελικά δεν τα κατάφερε. Στην συνέχεια έδωσε τα εύσημα στην ομάδα του, η οποία όπως είπε συνεργάστηκε πολύ καλά. Φεύγει από τα βουνά της Στερεάς Ελλάδα ικανοποιημένος, έχοντας συλλέξει πολύτιμη εμπειρία, καθώς όπως δήλωσε το Hellas Rally Raid αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προπόνηση, αλλά και δοκιμής νέων πραγμάτων, τα οποία θα τον βοηθήσουν και στους υπόλοιπους αγώνες μέσα στην σεζόν.

Από την μεριά του ο Francesco Montanari χαρακτήρισε το Hellas Rally Raid 2024 μία καταπληκτική εμπειρία, παρατηρώντας ότι το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Ένα λάθος του, μία πτώση στην μεγάλη ειδική του Μαραθωνίου, τον ανάγκασε να χάσει πολύ χρόνο, από το οποίο όμως επανήλθε γρήγορα. Όπως είπε, ήθελε να χαρίσει ένα καλό αποτέλεσμα στην ομάδα του, ως τρόπο για να την ευχαριστήσει για την εξαιρετική δουλειά που έκανε. Η κατάκτηση της πρώτης και δεύτερης θέσης στην κατηγορία Μ6 ήταν ο καλύτερος τρόπος που μπορούσε να σκεφτεί για να τους το ανταποδώσει.

Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6

Όπως είναι φυσικό η επιτυχημένη πορεία του Aprilia Tuareg Racing στα βουνά της Ελλάδας, χαρίζει χαμόγελα και όρεξη για περισσότερα στους ανθρώπους που ασχολούνται με το off-road project της Aprilia. Σύμφωνα με τον Massimo Rivola, αγωνιστικός διευθυντής του ιταλικού εργοστασίου, ο Jacopo, ο Cecco, το Tuareg, αλλά και οι αδελφοί Guareschi της GCorse, γίνονται όλο και περισσότερο σημείο αναφοράς στην κατηγορία.

Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6Hellas Rally Raid 2024 – Η Aprilia έκανε το 1-2 στην κατηγορία M6

 

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες