Κωσταντίνος Μαυρόπουλος - Θετικά δείγματα στην πρώτη του επαφή με την πίστα του Mugello

Ένα μηχανικό πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του, τον ανάγκασε σε άδοξη εγκατάλειψη στον αγώνα
motomagΚωσταντίνος Μαυρόπουλος – Θετικά δείγματα στην πρώτη του επαφή με την πίστα του Mugello
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

13/5/2024

Στα πλαίσια του δεύτερου αγώνα του πρωταθλήματος COPPA Italia Yamaha R3 Cup bLU cRU, ο Κωσταντίνος Μαυρόπουλος βρέθηκε για πρώτη φορά στην πίστα του Mugello με την ομάδα του, Xgear, καταφέρνοντας να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα στα προκριματικά.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρονομετρημένων, ο Ντίνος Μαυρόπουλος, χρειάστηκε να κάνει κάποιες ρυθμίσεις στην μοτοσυκλέτα του, με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση και την καλύτερη επαφή μαζί της. Το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Έλληνας αναβάτης ερχόταν σε επαφή με τη συγκεκριμένη πίστα έκρυβε και άλλες προκλήσεις, καθώς όπως είναι φυσικό έπρεπε να βρει και τις γραμμές που θα του χάριζαν πολύτιμα δέκατα του δευτερολέπτου. Στα δεύτερα χρονομετρημένα και έχοντας ήδη βρει τα πατήματά του μέσα στην πίστα, αλλά και τις κατάλληλες ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του, ο Ντίνος κατάφερε να πλασαριστεί στην 9η θέση, ανάμεσα σε 22 συμμετέχοντες.

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος – Θετικά δείγματα στην πρώτη του επαφή με την πίστα του Mugello

Όλα έδειχναν ότι την Κυριακή, με δεδομένη μία καλή εκκίνηση, ο Μαυρόπουλος μπορούσε να κυνηγήσει το μπροστινό γκρουπ, διεκδικώντας ένα καλό πλασάρισμα. Πράγματι, με το σβήσιμο των φώτων, ο Έλληνας αναβάτης πετάχτηκε μπροστά για να βρεθεί πέμπτος στην πρώτη στροφή. Ο υψηλός ανταγωνισμός χάρισε αρκετό θέαμα, με πολλές μάχες και συνεχείς εναλλαγές θέσεων -έχουμε δει πόσο κοντά βρίσκονται οι αναβάτες μεταξύ τους στις μικρές κατηγορίες. Δυστυχώς, στον τέταρτο γύρο και με τον Dinos#31 να δείχνει ότι έχει την ταχύτητα να ακολουθήσει το μπροστινό γκρουπ, η μοτοσυκλέτα του εμφάνισε μηχανικό πρόβλημα. Εξαιτίας αυτού, ο Έλληνας αναβάτης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άδοξα τον αγώνα...

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος – Θετικά δείγματα στην πρώτη του επαφή με την πίστα του Mugello

Ο ίδιος, ήταν εμφανώς απογοητευμένος με την αναγκαστική επιστροφή στο box της ομάδας του πριν την καρό σημαία. Από την άλλη, δήλωσε ευχαριστημένος, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ομάδα του είχε καταφέρει να φέρει την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του, δείχνοντας ότι υπάρχει μία καλή συνεργασία. Μετά το επιτυχημένο του ξεκίνημα στη Vallelunga, όπου κατάφερε να βρεθεί στην 8η θέση, ο Κωσταντίνος Μαυρόπουλος, έχοντας συλλέξει ακόμα περισσότερες εμπειρίες στις βαλίτσες του, κοιτάζει πλέον τον τρίτο γύρο του COPPA Italia Yamaha R3 Cup bLU cRU, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, στην πίστα του Misano.

Κωσταντίνος Μαυρόπουλος – Θετικά δείγματα στην πρώτη του επαφή με την πίστα του Mugello

 

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες