Δοκιμάζουμε το μπουφάν Dane Reykholt: Απόλυτη προστασία

Ένα μπουφάν παντός καιρού
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

25/2/2020

Η Dane είναι μία εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετιστικής ένδυσης από την Δανία, εκεί όπου αν μη τι άλλο γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει κρύος καιρός. Η Dane εξειδικεύεται στα μπουφάν, παντελόνια και γάντια για χρήση adventure, όπως άλλωστε μαρτυρά και το μότο της που το έχει δανειστεί από την Ιστορία των Βίκινγκς: "Το να χαθείς σημαίνει να βρεις τον εαυτό σου". Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ανθρώπους της εταιρείας, η καλώς εννοούμενη περιπέτεια σε οδηγεί σε νέους τόπους και αποτελεί το κλειδί για να ζήσει μια "πραγματική" ζωή. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί και τον σωστό εξοπλισμό, έτσι ώστε να επικεντρωθείς μόνο στην ομορφιά του τοπίου που εξερευνάς και την ηρεμία του νου.

Απαραβίαστη αρχή της Dane είναι να χρησιμοποιεί μόνο τα κορυφαία υλικά του είδους, την αφρόκρεμα της τεχνολογίας που είναι διαθέσιμη αυτή την στιγμή της αγοράς, όπως το Gore-Tex®, τα ανακλαστικά της 3MTM ScotchliteTM και τα SAS-TEC προστατευτικά. Όλα αυτά συνδυάζονται για την δημιουργία εξοπλισμού που καταφέρνει να συνδυάσει την άνεση με την ασφάλεια, κρατώντας μακριά από το σώμα του αναβάτη οποιαδήποτε αντίξοη συνθήκη.

Εμείς, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου Yamaha Tracer 700 στην Τενερίφη, είχαμε την ευκαιρία να φορέσουμε και να δοκιμάσουμε ένα από τα πρώτα μπουφάν που έφερε η αντιπροσωπεία της Dane στην Ελλάδα, η Moto Market, σε ένα πραγματικά ευρύ φάσμα συνθηκών. Το Reykholt συγκαταλέγεται πλέον στην γκαρνταρόμπα μας και αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιάστατα μοτοσυκλετιστικά μπουφάν που διαθέτουμε. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του είναι εξωτερικά πολυαμίδιο (96%) και δέρμα (4%), για το εσωτερικό του έχει χρησιμοποιηθεί πολυεστέρας, για την θερμική επένδυση DuPontTM ComfortMaxTM, ενώ για την αδιάβροχη μεμβράνη προτιμήθηκε το ePTFE (GORE-TEX).

Στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνονται τα προστατευτικά με πιστοποίηση ΕΝ 1621-1 για ώμους και αγκώνες, ενώ τα υπόλοιπα προστατευτικά είναι κατηγορίας Level 2. Πρόκειται για ένα μπουφάν all weather, κατάλληλο δηλαδή για όλες τις κλιματικές συνθήκες, πλήρως αδιάβροχο και διαπνέον. Στο εξωτερικό του διαθέτει ανακλαστικά, ενώ η θερμική και η αδιάβροχη επένδυση είναι αφαιρούμενες. Στα μανίκια έχει αδιάβροχη στεγανοποίηση στο σημείο που συναντά το γάντι και το κεντρικό φερμουάρ είναι κι αυτό απόλυτα στεγανό. Το Reykholt διαθέτει επίσης ανοίγματα που κλείνουν με φερμουάρ, προκειμένου να γίνεται κυκλοφορία του αέρα για επιπλέον ψύξη τις ζεστές μέρες, και φερμουάρ σύνδεσης με παντελόνι, αλλά και ειδική ζώνη που αποτρέπει το να μαζευτεί το μπουφάν προς τα πάνω την ώρα που οδηγείτε.

Επί του πρακτέου, το Reykholt είναι πράγματι ένα εντυπωσιακό μπουφάν, με αρκετό μεν βάρος, άλλα όχι παραπάνω από μπουφάν τριών τετάρτων που διαθέτουν αντίστοιχες επενδύσεις και προστασία. Ιδιαίτερη εντύπωση και πολύ σωστά μελετημένος είναι ο σχεδιασμός του στο κάτω μέρος, με πιο κοντό το εμπρός τμήμα ώστε να μην "σακουλιάζει" μπροστά την ώρα που κάθεται ο αναβάτης πάνω στην μοτοσυκλέτα. Παρά το βάρος και τις δύο επενδύσεις που διαθέτει, η εφαρμογή του είναι απρόσμενα καλή και άνετη, ακόμη κι αν από μέσα φοράτε ένα χοντρό ρούχο. Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν υπερβολή, καθώς όπως διαπιστώσαμε ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 2.300 μέτρων και με τον ήλιο να μπορεί να περάσει καμία ακτίνα του μέσα από το πυκνό σύννεφο, δεν έγινε σε καμία περίπτωση (και δεν είναι υπερβολή) αισθητή η απότομη πτώση της θερμοκρασίας που έφτανε κοντά στους 5°C. Οι κινήσεις πάνω στην μοτοσυκλέτα γινόντουσαν με εξαιρετική άνεση, χωρίς να νιώθεις ότι σου κόβεται το αίμα ή ότι οι μυς περιορίζονται από το χοντρό ύφασμα και η υγρασία από την οδήγηση μέσα στο σύννεφο (που έκανε την μοτοσυκλέτα και την ζελατίνα του κράνους να στάζουν νερό κυριολεκτικά) δεν κατάφερε να βρέξει ούτε το εξωτερικό ύφασμα του μπουφάν (σε αντίθεση με τα γάντια που έγιναν γρήγορα μούσκεμα).

Κατεβαίνοντας σε… θερμότερες διαδρομές και με αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς, η άνεση εσωτερικά που νιώθεις εξακολουθεί να υφίσταται, όχι μόνο σε ότι αφορά τις κινήσεις αλλά και την θερμοκρασία του σώματος. Εντάξει, δεν είναι για να αρχίσεις να τρέχεις με το μπουφάν κουμπωμένο κάτω από τον ήλιο των Κανάριων Νησιών σαν να μην τρέχει τίποτα, αλλά όσο η μοτοσυκλέτα ήταν εν κινήσει πραγματικά ήταν σαν να φορούσες ένα ελαφρύ τζάκετ.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού του συγκεκριμένου μπουφάν για κάποιον που αναζητά μια ουσιαστική πολυμορφικότητα στον εξοπλισμό του. Χωρίς να χρειάζεται να κατεβαίνεις να ξεκουμπώνεις και να αφαιρείς επενδύσεις, κάνοντας την αντίστροφη διαδικασία μετά από λίγα χιλιόμετρα ανάβασης σε κάποιο βουνό, έχεις ένα μπουφάν που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών. Είναι ένα πραγματικά τεχνικό μπουφάν, που ναι μεν έχει ένα σχετικά μεγάλο κόστος απόκτησης (659 ευρώ), αλλά από την άλλη μεριά αφενός το δικαιολογεί πλήρως η ποιότητα των υλικών του και αφετέρου αντισταθμίζεται μερικώς από το κόστος που θα επένδυες για άλλου είδους εξειδικευμένα ρούχα που θα έπρεπε να φοράς από μέσα. Το Reykhold θα περάσει δύσκολες και σκληρές δοκιμασίες στο ΜΟΤΟ και θα υποστεί κάθε είδους καιρικό φαινόμενο, από την καθημερινή μετακίνηση μέχρι το εξαντλητικό MEGA TEST, κι εμείς θα σας κρατάμε ενήμερους με τα αποτελέσματα. Μείνετε συντονισμένοι!

 

Delta Motorcycles - Καλοκαιρινές εκπτώσεις έως και 50%

Από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/7/2022
Επισκεφθείτε τη Delta Motorcycles μεταξύ 25 και 29 Ιουλίου 2022 και επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις της που φτάνουν έως και το 50%.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Delta Motorcycles:
"Καλοκαιρινές εκπτώσεις έως και 50% στην Delta Motorcycles! 
 
Το καλοκαίρι είναι εδώ το ίδιο και οι θερινές προσφορές σε ρούχα και αξεσουάρ από την αγαπημένη σας εταιρεία! Μία ευκαιρία για του φίλους και ιδιοκτήτες ΚΤΜ να ντυθούν στο αγαπημένο πορτοκαλί χρώμα. 
 
Για πέντε ολόκληρες μέρες, από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου σας προσκαλούμε στην Delta Motorcycles, Καλλιρρόης 17, στο κέντρο της Αθήνας όπου θα βρείτε προϊόντα της ΚΤΜ με σημαντικές εκπτώσεις έως και 50%! 
 
Σας περιμένουμε!"