Οδηγούμε Daytona by Zontes 350T2 – VIDEO στο OPEN TV

Δείτε την δοκιμή στην πλατφόρμα του OPEN

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/8/2022

Το δημοφιλές μικρό On-Off αναβαθμίζεται με τον νέο μονοκύλινδρο υψρόψυκτο κινητήρα των 348 κυβικών που αποδίζει 39,5 ίππους στις 9.500 στροφές και κινεί αυτή την νέα οικογένεια μοτοσυκλέτων  της Zontes.

Οι σχεδόν 40 ίπποι που αποδίδει κατατάσσουν το 350Τ2 στο άνω άκρο της κατηγορίας του και πολύ κοντά και στην επόμενη καθώς υπάρχουν σημαντικά βαρύτερα μοντέλα στα πεντακόσια κυβικά με μικρή διαφορά ιπποδύναμης.

Φυσικά το 350Τ2, όπως και κάθε μοτοσυκλέτα αλλά και σκούτερ της Zontes τώρα που υπάρχουν κι αυτά στην γκάμα, ξεχωρίζουν για τον υπερπλούσιο εξοπλισμό τους που και αυτός, πλησιάζει τα δεδομένα μεγαλύτερης κατηγορίας μοτοσυκλετών.

Κι αυτή την φορά αρκετά ψηλότερα καθώς ορισμένα από αυτά που προσφέρει στον βασικό εξοπλισμό δεν τα συναντάς στο πλαίσιο τιμής τους.

 

 

Υπάρχουν LED φώτα παντού και μάλιστα ο προβολέας έχει πολύ καλό εύρος για την δέσμη που δημιουργεί, με λίγες μόνο σκιάσεις εντός αυτής, όμως με την ζελατίνα κατεβασμένη δημιουργούνται αντανακλάσεις που φτάνουν στα μάτια του αναβάτη, κάτι το οποίο εξαλείφεται πλήρως σηκώνοντας την ζελατίνα με το κουμπί της, διότι παραδοσιακά για Zontes και δύσκολα να βρεις στην ευρύτερη κατηγορία, όχι μόνο στα μικρά κυβικά, η ζελατίνα ρυθμίζεται σε δύο θέσεις ηλεκτρικά.

Υπάρχουν και δύο θύρες USB περίεργα τοποθετημένες εμπρός αριστερά στο φαίρινγκ που αγκαλιάζει το εμπρός υποπλαίσιο αλλά είναι ταχείας φόρτισης κάτι που επίσης δύσκολα βρίσκεις γενικά σε όλη την κατηγορία Adventure, ενώ δεν απουσιάζουν και αισθητήρες TPMS που σου δείχνουν την κατάσταση των ελαστικών.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα ρυθμίζονται και επιτηρούνται από την έγχρωμη TFT οθόνη που δεν δημιουργεί αντανακλάσεις και παραμένει ευανάγνωστη παντού και πάντα. Εύκολη πλοήγηση στο μενού από τους διακόπτες στο τιμόνι και παραπάνω από πλήρεις οι ενδείξεις που προσφέρει ενώ έχει και ένα πολύ χαρακτηριστικό καλωσόρισμα όταν ξεκλειδώνεις με γραφικά τα οποία σίγουρα δεν θα αρέσουν σε όλους παρά σε συγκεκριμένη μερίδα του κοινού του.

Στο μεταξύ το κεντρικό κλείδωμα είναι ασύρματο ενώ με κουμπί ηλεκτρονικά ανοίγουν και όλα τα υπόλοιπα όσο το κλειδί παραμένει στην τσέπη ασφαλές. Αν έχετε δει ένα από τα sort-video που ανεβάσαμε στα κοινωνικά δίκτυα στην μέση του πουθενά με τον διακόπτη ανοικτό και τον κινητήρα σβηστό, θα θυμάστε την φράση πως: «το ασύρματο ξεκλείδωμα φαίνεται να δουλεύει καλά μόνο σε τέτοιες συνθήκες».

Επειδή έχουμε πολλές άσχημες εμπειρίες ψάχνοντας εναλλακτική λύση σε κάποιο βουνό, υπό βροχή μερικές φορές και μακριά από τον πολιτισμό, είναι αλήθεια πως σαν την αναλογική λειτουργία δεν υπάρχει πιο σίγουρο. Από εκεί και πέρα η Zontes λέει πως είμαστε στην 2.5 γενιά με προστασία από χαμηλή τάση και εγγυάται πως δεν θα έχετε πρόβλημα, ενώ σε γενικό βαθμό υπάρχει αξιοπιστία και στον προκάτοχο.

Αντίστοιχα τα λέμε και στο VIDEO μας στην πλατφόρμα του OPEN TV.

Το 350Τ2 είναι σταθερό ακόμη και στην τελική του που στο κοντέρ φτάνει τα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα και σε φυσιολογικές ταχύτητες ταξιδιού δεν κλονίζεται ούτε και από δυνατό πλευρικό αέρα.

Έχει χώρο για δύο ενήλικες αναβάτες, αν και όσο πιο μικροκαμωμένος είναι ο συνεπιβάτης τόσο το καλύτερο, ενώ από τις σημαντικότερες βελτιώσεις της νέας γενιάς είναι οι αναβαθμισμένες αναρτήσεις με νέες ρυθμίσεις, προοδευτικότερο πιρούνι με διάμετρο 43χιλιοστών όπως και γραμμικότερη, ποιοτικότερη λειτουργία από το αμορτισέρ.

Το δικάναλο ABS αναλαμβάνει μία επώνυμη μονάδα της Bosch που κατευθύνει τα φρένα της J.Juan, μία εταιρεία που είναι θυγατρική της Brembo. Πρακτικά όλα αυτά μεταφράζονται σε σιγουριά κατά το φρενάρισμα χωρίς να υπάρχει ανάδραση στην μανέτα και απότομες αλλαγές στην πίεση, ενώ η έντονη χρήση δεν τα καταπονεί μεγαλώνοντας την διαδρομή της μανέτας.

Το 350Τ2 έχει δύο χαρτογραφήσεις την ECO και την Sport που αυτοπεριγράφονται ως προς το τι επιδιώκουν. Στην πράξη δεν υπάρχει έντονη διαφορά στην δύναμη που αντιλαμβάνεται ο αναβάτης αλλά μία ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση κατά την λειτουργία Eco όπου η γκαζιέρα αποκρίνεται πιο ήπια. Η Eco λειτουργία αυτόματα συμπεριφέρεται όπως η Sport αν το γκάζι ανοίξει τέρμα και ξεπεράσει τις 7.000 στροφές.

 

 

Ο κόφτης επεμβαίνει και στην έκτη που σημαίνει πως μπορούν να αρχίσουν αλλαγές και με την τελική μετάδοση για όποιον σκεφτόταν κάτι τέτοιο ενώ ακόμη και στην πιο ενθουσιώδη οδήγηση ο κινητήρας δεν ξεπερνά τα 4,5 λίτρα ανά εκατό πράγμα που σημαίνει μεγάλη αυτονομία από το μεγάλο ρεζερβουάρ που εύκολα θα ξεπεράσει τα 450 χιλιόμετρα με υψηλό ρυθμό οδήγησης, ενώ μία μέση κατανάλωση μπορεί να χαρίσει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία!

Η τροφοδοσία ελέγχεται κι αυτή από μία επώνυμη μονάδα ECU καθώς πρεσβεύει εκεί το σήμα της Bosch και έτσι εξηγείται το γεγονός πως η απόκριση της γκαζιέρας είναι αρκετά ομαλή χωρίς πολλά ενοχλητικά ξεσπάσματα. Όπως δηλαδή θα περίμενε κανείς από έναν αποδοτικό μονοκύλινδρο ενώ λίγοι είναι και οι κραδασμοί που φτάνουν στον αναβάτη. Όχι ότι δεν υπάρχουν, εκεί βρίσκονται, απλά δεν γίνονται πολύ ενοχλητικοί.

Με την δοκιμή να ολοκληρώνεται τις ημέρες που υπήρχε ο μεγάλος φετινός καύσωνας, ήταν ευχής έργο που το 350Τ2 δεν ζεσταινόταν πολύ ενώ από την λειτουργία του βεντιλατέρ δεν φτάνει ζεστός αέρας και στον αναβάτη. Το γεγονός πως δεν ζεσταίνεται, όχι όμως επειδή το δείχνουν τα όργανα μιας και τελευταία έχουμε αρχίσει να βλέπουμε να μοντέλα που κλέβουν και εκεί.

Μέχρι τώρα είχαμε δει πολλά αλλά να μασκαρεύει ο δείκτης την ένδειξη θερμότητας για να είναι νόμιμος και ταυτόχρονα να μην τρομάζει τον αναβάτη που θα βλέπει +100 βαθμούς ήταν ένα καινούριο κόλπο. Εδώ λοιπόν δεν έχουμε ούτε λάθος ένδειξη ούτε και στην πράξη σε συνθήκες καύσωνα ανεβαίνει η θερμοκρασία και στην πιο έντονη χρήση. Κι αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο για την μακροζωία του που ενισχύεται με λεπτομέρειες όπως η εσωτερική αντισκουριακή επίστρωση του ρεζερβουάρ.

 

Οι ανάγκες του νέου κινητήρα απαίτησαν και αλλαγή στο φιλτροκούτι που αύξησε την χωρητικότητά του κατά 30% συγκριτικά με το 310.

Η σωστή απόκριση του γκαζιού και η σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας είναι δύο από τα στοιχεία που πιο συχνά παραβλέπονται στις δοκιμές, όταν πρόκειται για κίνηση στο χώμα αλλά μπορούν να κάνουν την διαφορά. Φυσικά τον πρώτο λόγο εδώ έχουν οι αναρτήσεις που όμως μπορούν να τα βάλουν με τις πέτρες και τα νεροφαγώματα και να βοηθήσουν το 350Τ2 να συνεχίσει την πορεία του ακάθεκτο και αλώβητο.

Η ταχύτητα διέλευσης είναι πάντα ο μεγάλος παράγοντας που βελτιώνει ή δυσκολεύει τις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας και το 350Τ2 φυσικά δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα έχοντας ασφάλτινο προσανατολισμό στις αναρτήσεις του. Ειδικά πίσω η σύμπιεση και η επαναφορά είναι γρήγορες και μπορούν να κάνουν τον τροχό να χοροπηδήσει αλλά ταυτόχρονα είναι ακριβώς αυτό που θέλεις στην άσφαλτο.

Και αυτό είναι και το σωστό βέβαια καθώς έτσι ενισχύεται η ενεργητική ασφάλεια στην καθημερινή χρήση, και για το χώμα βασίζεσαι στις προοδευτικές του αποσβέσεις όταν έτσι κι αλλιώς η στόχευση είναι η διέλευση από έναν βατό χωματόδρομο και η εξερεύνηση χωρίς όμως να μπαίνουμε σε Enduro συνθήκες.

 

Δείτε τα υπόλοιπα στο VIDEO του MOTO στην πλατφόρμα του OPEN TV πατώντας στην παρακάτω εικόνα και σε αναμονή τη ακόμη πιο αναλυτικής περιγραφής της δοκιμής του στο περιοδικό MOTO.

To VIDEO παίζει είτε από την παρακάτω εικόνα, είτε από την τηλεόρασή σας, όταν συντονιστείται στην συχνότητα του OPEN TV και πατήσετε το ΜΠΛΕ ΚΟΥΜΠΙ:

Ετικέτες

Οδηγούμε Kymco AK 550 Premium 2023: Αποστολή στην Πορτογαλία

Πρώτες εντυπώσεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/6/2023

Βρεθήκαμε στο Πόρτο στην Πορτογαλία, όπου το ποτάμι που χωρίζει στη μέση την πόλη και η επένδυση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών με πολύχρωμα πλακάκια δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στην περιοχή που δεν μοιάζει με καμιά άλλη πόλη της Ευρώπης. Σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την νέα έκδοση Premium του AK 550, η οποία αποδείχτηκε πως δεν είναι απλώς μια πιο “πλούσια” σε εξοπλισμό έκδοση του γνωστού μας sport-scooter της Kymco, αλλά πρόκειται για ένα συνολικά αναβαθμισμένο mega-scooter υψηλών επιδόσεων και υψηλής τεχνολογίας με πολύ αναβαθμισμένες τουριστικές δυνατότητες.

2

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του AK 550, πραγματικά εντυπωσιάζουν, καθώς η Kymco έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υψηλή τεχνολογία και τα κορυφαία υλικά. Έτσι, το AK 550 Premium έχει πλέον cornering ABS που σε συνδυασμό με το τελευταίας γενιάς Traction Control, το καθιστούν κορυφαίο σε ενεργητική ασφάλεια στην κατηγορία του.

Φυσικά κορυφαία είναι και η δύναμη πέδησης, αφού οι ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo με τους δύο μεγάλους δίσκους είναι ικανές να σταματήσουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και ένα superbike 200 ίππων ή μια πολύ πιο βαριά τουριστική μοτοσυκλέτα πλήρως φορτωμένη.

 Το prmium έχει νέο ιμάντα τελικής μετάδοσης από carbon-fiber, αντί για Kevlar, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικός, πιο ελαφρύς και πιο ήσυχος!

4

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του AK 550 ήταν πάντα το δυνατό του όπλο, χάρη στο αλουμινένιο πλαίσιο με το ξεχωριστό ψαλίδι πίσω και το Upside/Down πιρούνι. Η έκδοση Premium πάει τα πράγματα ακόμα πιο μακριά, χάρη στα νέα σπορ ελαστικά της Dunlop, τα οποία έχουν ειδική γεωμετρία κορώνας για μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα περισσότερη σταθερότητα.

Καμία έκπληξη λοιπόν από τη συμπεριφορά του AK 550 στους δρόμους της Πορτογαλίας, όπου επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά γιατί αποτελεί τον μοναδικό σοβαρό αντίπαλο του Yamaha TMax σε ό,τι αφορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Μόνο που η έκδοση Premium δεν έγινε απλώς καλύτερο εκεί που ήδη ήταν καλό. Στόχος της Kymco ήταν να βελτιώσει την άνεση στην εθνική οδό και γενικά όταν οδηγείς για πολύ ώρα σε ανοιχτούς δρόμους με υψηλές ταχύτητες.

Η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα έχει δυνατότητα να ανέβει έως και 8,5 πόντους και ταυτόχρονα είναι μεγαλύτερη σε εμβαδόν, οπότε προστατεύει σε απόλυτο βαθμό το σώμα του αναβάτη και η διαφορά από το πρώτης γενιάς AK 550 είναι τεράστια σε αυτόν τον τομέα.

6

Μαζί με την καλύτερη προστασία από το κρύο και τον αέρα, το AK 550 Premium προσφέρει και την ευκολία του cruise control, για όσους σκοπεύουν να φύγουν μακριά από την πόλη.

Επίσης το κορυφαίο σύστημα πολυμέσων Noodoe, το οποίο είναι το μοναδικό που δουλεύει άψογα στην Ελλάδα, χωρίς συνδρομή και χωρίς περιορισμούς ως προς το λογισμικό του smartphone, έχει πλέον δίπλα του δύο LCD οθόνες με μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις που λύνουν το πρόβλημα της δυσκολίας διαβάσματος των ενδείξεων λόγω αντανακλάσεων.

Άλλη μια σημαντική διαφορά που δείχνει με πόσο μεγάλη προσοχή σχεδίασαν το AK 550 Premium είναι η εργονομία της σέλας, η οποία έχει αλλάξει σχήμα ώστε να πατάνε πιο εύκολα τα πόδια του αναβάτη στο έδαφος.

Με λίγα λόγια, η έκδοση Premium του AK 550 προσθέτει κορυφαία άνεση, ενεργητική ασφάλεια και πολυτέλεια, στο ήδη άψογο σε δυναμικά χαρακτηριστικά mega-scooter της Kymco. Ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε στους ελληνικούς δρόμους, όπου πιθανότατα θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματα της υψηλής τεχνολογίας του.

7