Οδηγούμε: Honda X-ADV 750 εναντίον Forza 750 2021

Ευγενής άμιλλα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/4/2021

Πολλές φορές η Honda δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό και παρουσιάζει μοντέλα που είναι δύσκολο να ταξινομηθούν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Το X-ADV 750 είναι σίγουρα ένα μοντέλο που έχει δική του οντότητα και θα μπορούσαμε να πούμε πως διαθέτει μια ανατρεπτική φιλοσοφία σχεδιασμού η οποία – όπως είναι φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις – δημιούργησε από την αρχή ποικίλες και διαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό αυτών των αντιδράσεων ήταν η… ακρότητά τους.

                                      

Ο κόσμος είτε το λατρεύει, είτε το μισεί και σε αυτό έβαλε το χέρι της και η ίδια η Honda λέγοντας πως “δεν είναι scooter”, χτυπώντας το ευαίσθητο σημείο των “φανατικών” μοτοσυκλετιστών.

Το σίγουρο είναι πως η εμπορική του πορεία στην Ευρώπη είναι θαυμάσια και απόδειξη γι' αυτό είναι πως η Honda επένδυσε πολύ χρόνο και χρήματα για την βελτίωση και εξέλιξη του νέο μοντέλου για το 2021. Όμως, παρά το γεγονός πως το X-ADV “δεν είναι scooter”, έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός mega-scooter, όπως η αυτόματη μετάδοση, η προστατευτική ποδιά και τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα.

Δίπλα του το Integra 750 έμοιαζε στο μάτι “πιο scooter” απ’ ότι το X-ADV λόγω της συμβατικής εμφάνισης, όμως στα τεχνικά χαρακτηριστικά ήταν “πιο μοτοσυκλέτα”, αφού είχε τροχούς 17” εμπρός-πίσω, αλλά και ελάχιστο χώρο κάτω από την σέλα, όπως δηλαδή οι μοτοσυκλέτες.

Όμως για το 2021, η Honda αντικατέστησε το Integra με το Forza 750 και όπως θα διαβάσετε στο πλήρες test που θα δημοσιεύσουμε στο ΜΟΤΟ στο τεύχος Μαΐου, η αλλαγή του ονόματος συνοδεύεται από ολοκληρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Πλέον διαθέτει και αυτό μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα, έχει ίδιες διαστάσεις τροχών με το X-ADV και είναι πολύ πιο σαφές πως μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα και όχι απλά τον ίδιο κινητήρα. Το νέο Forza 750 είναι ένα “κανονικότατο” mega-scooter με την κλασσική έννοια του όρου. Έχοντας στη διάθεσή μας για δοκιμή το νέο Forza 750 και το νέο X-ADV 750 την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο, ήταν αρκετά πιο εύκολο να δούμε τις (λίγες) ομοιότητες και τις (πάρα πολλές) διαφορές που έχουν αυτά τα δύο μοντέλα, παρά το γεγονός πως στα χαρτιά έχουν πολλά κοινά μηχανικά μέρη.

Για το 2021 η Honda έχει κάνει πολλές αλλαγές στη ρύθμιση του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα, κυρίως στον τομέα της τροφοδοσίας και των ηλεκτρονικών. Αλλαγές έχουν γίνει και στο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των έξι σχέσεων.

Ο κόφτης των στροφών έχει ανέβει 600 στροφές πιο πάνω και επεμβαίνει στις 7.000rpm. Η μέγιστη ιπποδύναμη έφτασε στους 57,8hp στις 6.750 στροφές, την ίδια στιγμή που οι συνολικές εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί κατά 40% λόγω προσαρμογής στις προδιαγραφές Euro5.

Το λογισμικό του ride by wire ψεκασμού είναι διαφορετικό ανάμεσα στα δύο μοντέλα, με το Forza 750 να έχει συνολικά 4 riding modes (Standard, Rain, Sport, User) και το X-ADV να έχει 5 (Standard, Rain, Sport, User και Gravel). Ακόμα και εκείνα που έχουν το ίδιο όνομα (Standard, Rain, Sport) διαφέρουν σε τρόπο λειτουργίας και καθώς το DCT επικοινωνεί άμεσα με τον ψεκασμό, αντίστοιχα διαφορετικός είναι ο τρόπος που δουλεύει το αυτόματο κιβώτιο. Στο Forza 750 οι αλλαγές ταχυτήτων ήταν πιο απότομες και με λιγότερο πατινάρισμα στις εναλλαγές των δίσκων του διπλού συμπλέκτη, ενώ στο X-ADV οι αλλαγές είχαν σαφώς πιο ομαλή μετάβαση.

Η διαφορά ήταν πιο εμφανής στο πρόγραμμα USER όπου επιλέγεις εσύ τις παραμέτρους λειτουργίας (απόκριση γκαζιού, φρένο κινητήρα, traction control, ABS) με το X-ADV να έχει πάντα πιο ομαλή συμπεριφορά και ταυτόχρονα πιο γρήγορη προσαρμογή στις επιθυμίες σου. Γενικά ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων του Forza 750 έμοιαζε πολύ με εκείνα των μοντέλων του 2020, ενώ το X-ADV 750 έμοιαζε σαν να έχει κάνει η Honda πιο πολλές ώρες εξέλιξης και δοκιμών. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το τίναγμα στο πρώτο άνοιγμα του γκαζιού όταν ξεκινάς από σταματημένος ή όταν κάνεις επιτόπιες μανούβρες, όπου παραμένει στο Forza 750, αλλά έχει εξαφανιστεί τελείως στο νέο X-ADV 750. Επίσης ο κινητήρας του X-ADV έμοιαζε να έχει περισσότερο γκάζι ψηλά και να ανεβάζει πιο γρήγορα στροφές.

Η Honda λέει πως στο νέο X-ADV έχει αλλάξει τις σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, με την 1η-2η να είναι πιο κοντές και την 4η και 6η πιο μακριές. Για το Forza 750 δεν αναφέρει ποιες αλλαγές έχει σε σχέση με το Integra καθώς θέλει να το παρουσιάσει ως νέο μοντέλο και όχι ως αντικαταστάτη του Integra. Πάντως υπάρχει διαφορά στις επιδόσεις μετά τα 140km/h, όπου το X-ADV είναι εμφανώς πιο ζωηρό από το Forza 750. Μια αιτία γι΄αυτό είναι σίγουρα η αεροδυναμική αντίσταση, όπου το Forza 750 έχει σαφέστατα μεγαλύτερη μετωπική επιφάνια.

Ως αντιστάθμισμα, το Forza 750 προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία από το κρύο στα πόδια και συνολικά στο σώμα του αναβάτη, ενώ το X-ADV 750 επιτρέπει στον παγωμένο αέρα να έρθει σε άμεση επαφή με το κάτω μέρος του σώματός σου. Οι ζελατίνες έχουν άριστο σχεδιασμό και στα δύο μοντέλα, με ελάχιστο αεροδυναμικό θόρυβο. Στο X-ADV ρυθμίζεται μηχανικά σε τρεις θέσεις, ενώ στο Forza 750 είναι σταθερή, κάτι που προκαλεί απορία, δεδομένου πως στα Forza 125 στα Forza 350 είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη…

Οδηγώντας το ένα μετά το άλλο, μπορείς να καταλάβεις τις διαφορές που έχει η συμβίωση μαζί τους. Το νέο Forza 750 με το μικρό ύψος σέλας στα 780mm και την κλασσική εργονομία οδήγησης ενός mega-scooter είναι πιο φιλικό και άνετο μέσα στην κίνηση της πόλης, ιδιαίτερα αν κάνεις πολλές στάσεις και έχεις συχνά συνεπιβάτη. Στους ανοιχτούς δρόμους θυμίζει… τουριστική μοτοσυκλέτα, λόγω τις άριστης προστασίας από τον αέρα και της εξαιρετικής συμπεριφοράς του πλαισίου. Στις στροφές είναι πραγματικά εντυπωσιακό και τα ακτινικά φρένα με τους δίσκους των 310mm θέτουν νέα δεδομένα στην κατηγορία.

Στα δυναμικά χαρακτηριστικά του Forza 750 η Honda έχει κάνει άλμα προόδου σε σχέση με το Integra. Από την άλλη μεριά το X-ADV θυμίζει on-off μοτοσυκλέτα της μεσαίας κατηγορίας κυβισμού, με την όρθια θέση οδήγησης, την ψηλότερη σέλα στα 820mm και φυσικά το φαρδύ-ίσιο τιμόνι με τις χούφτες. Μέσα στην κίνηση της πόλης έχεις καλύτερο ορατότητα μπροστά, αλλά οι χούφτες είναι στο ίδιο ύψος με τους καθρέπτες των SUV και εγκλωβίζεσαι πιο εύκολα απ’ ότι με το Forza 750. Ο συνεπιβάτης θα δυσκολευτεί λίγο παραπάνω να ανέβει στη σέλα του, αλλά και εσύ θα πρέπει να σηκώνεις πιο ψηλά το πόδι κάθε φορά που το καβαλάς. Γενικά, όσο περισσότερο ζεις με το X-ADV 750 τόσο περισσότερο πιστεύεις πως οι ομοιότητες με τα μεσαία on-off είναι πολύ περισσότερες απ΄ότι με τα mega-scooter. Στρίβει και αυτό θαυμάσια, όμως λόγω ύψους δεν του αρέσει να πατάς εμπρός φρένο στο κέντρο της στροφής.

Οι ακτινικές δαγκάνες είναι ίδιες με του Forza 750, αλλά έχει μικρότερους δίσκους στα 298mm και εμφανώς λιγότερο δάγκωμα. Το ρυθμιζόμενο σε δύο θέσεις ABS και το ρυθμιζόμενο σε τρεις θέσεις traction control έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά στην ελληνική άσφαλτο, αν και στην περίπτωση του X-ADV 750 θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησής τους.

Οι μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων στο X-ADV 750 και η επιπλέον δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης συμπίεσης (το Forza 750 έχει μόνο προφόρτιση πίσω) δεν προσφέρουν περισσότερη άνεση, καθώς γενικά έχουν σφιχτή και “street” αίσθηση προς όφελος της σταθερότητας και του ελέγχου των 236 κιλών (3 κιλά ελαφρύτερο από το προηγούμενο X-ADV 750). To Forza 750 είναι στα 235 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ, οπότε καλό θα ήταν να σκέφτεστε λίγο πως θα παρκάρετε, διότι δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση να τα κάνεις όπισθεν…

Ο χώρος κάτω από την σέλα είναι ακριβώς ίδιος σε όγκο (22 λίτρα) αλλά και σε σχήμα. Ίδιο είναι και το μέγεθος του ρεζερβουάρ στα 13,5, όχι όμως η μέση κατανάλωση, όπου στο Forza 750 σπάνια ξεπέρασε τα 4,5-5,5 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, ενώ στο X-ADV 750 ήταν μεταξύ 5,2-6,2 λίτρα στις ίδιες συνθήκες.

Οι έγχρωμες οθόνες TFT των 5 ιντσών είναι ίδιες και έχουν Bluetooth με Voice Control (μέσω του ειδικού App της Honda), όπως ίδιο είναι το σύστημα Keyless, το οποίο έχει ειδικά σχεδιασμένο αντικλεπτικό μηχανισμό.

Η τιμή του Forza 750 είναι στα 11.990€, ενώ του νέου X-ADV στα 13.500€.

Οδηγούμε Kymco AK 550 Premium 2023: Αποστολή στην Πορτογαλία

Πρώτες εντυπώσεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/6/2023

Βρεθήκαμε στο Πόρτο στην Πορτογαλία, όπου το ποτάμι που χωρίζει στη μέση την πόλη και η επένδυση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών με πολύχρωμα πλακάκια δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στην περιοχή που δεν μοιάζει με καμιά άλλη πόλη της Ευρώπης. Σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την νέα έκδοση Premium του AK 550, η οποία αποδείχτηκε πως δεν είναι απλώς μια πιο “πλούσια” σε εξοπλισμό έκδοση του γνωστού μας sport-scooter της Kymco, αλλά πρόκειται για ένα συνολικά αναβαθμισμένο mega-scooter υψηλών επιδόσεων και υψηλής τεχνολογίας με πολύ αναβαθμισμένες τουριστικές δυνατότητες.

2

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του AK 550, πραγματικά εντυπωσιάζουν, καθώς η Kymco έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υψηλή τεχνολογία και τα κορυφαία υλικά. Έτσι, το AK 550 Premium έχει πλέον cornering ABS που σε συνδυασμό με το τελευταίας γενιάς Traction Control, το καθιστούν κορυφαίο σε ενεργητική ασφάλεια στην κατηγορία του.

Φυσικά κορυφαία είναι και η δύναμη πέδησης, αφού οι ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo με τους δύο μεγάλους δίσκους είναι ικανές να σταματήσουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και ένα superbike 200 ίππων ή μια πολύ πιο βαριά τουριστική μοτοσυκλέτα πλήρως φορτωμένη.

 Το prmium έχει νέο ιμάντα τελικής μετάδοσης από carbon-fiber, αντί για Kevlar, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικός, πιο ελαφρύς και πιο ήσυχος!

4

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του AK 550 ήταν πάντα το δυνατό του όπλο, χάρη στο αλουμινένιο πλαίσιο με το ξεχωριστό ψαλίδι πίσω και το Upside/Down πιρούνι. Η έκδοση Premium πάει τα πράγματα ακόμα πιο μακριά, χάρη στα νέα σπορ ελαστικά της Dunlop, τα οποία έχουν ειδική γεωμετρία κορώνας για μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα περισσότερη σταθερότητα.

Καμία έκπληξη λοιπόν από τη συμπεριφορά του AK 550 στους δρόμους της Πορτογαλίας, όπου επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά γιατί αποτελεί τον μοναδικό σοβαρό αντίπαλο του Yamaha TMax σε ό,τι αφορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Μόνο που η έκδοση Premium δεν έγινε απλώς καλύτερο εκεί που ήδη ήταν καλό. Στόχος της Kymco ήταν να βελτιώσει την άνεση στην εθνική οδό και γενικά όταν οδηγείς για πολύ ώρα σε ανοιχτούς δρόμους με υψηλές ταχύτητες.

Η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα έχει δυνατότητα να ανέβει έως και 8,5 πόντους και ταυτόχρονα είναι μεγαλύτερη σε εμβαδόν, οπότε προστατεύει σε απόλυτο βαθμό το σώμα του αναβάτη και η διαφορά από το πρώτης γενιάς AK 550 είναι τεράστια σε αυτόν τον τομέα.

6

Μαζί με την καλύτερη προστασία από το κρύο και τον αέρα, το AK 550 Premium προσφέρει και την ευκολία του cruise control, για όσους σκοπεύουν να φύγουν μακριά από την πόλη.

Επίσης το κορυφαίο σύστημα πολυμέσων Noodoe, το οποίο είναι το μοναδικό που δουλεύει άψογα στην Ελλάδα, χωρίς συνδρομή και χωρίς περιορισμούς ως προς το λογισμικό του smartphone, έχει πλέον δίπλα του δύο LCD οθόνες με μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις που λύνουν το πρόβλημα της δυσκολίας διαβάσματος των ενδείξεων λόγω αντανακλάσεων.

Άλλη μια σημαντική διαφορά που δείχνει με πόσο μεγάλη προσοχή σχεδίασαν το AK 550 Premium είναι η εργονομία της σέλας, η οποία έχει αλλάξει σχήμα ώστε να πατάνε πιο εύκολα τα πόδια του αναβάτη στο έδαφος.

Με λίγα λόγια, η έκδοση Premium του AK 550 προσθέτει κορυφαία άνεση, ενεργητική ασφάλεια και πολυτέλεια, στο ήδη άψογο σε δυναμικά χαρακτηριστικά mega-scooter της Kymco. Ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε στους ελληνικούς δρόμους, όπου πιθανότατα θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματα της υψηλής τεχνολογίας του.

7