Dakar 2017: 4η μέρα

Τα πάνω κάτω στο Dakar
6/1/2017

Με τον περσινό νικητή εκτός αγώνα και τον μέχρι τώρα άνετο πρωτοπόρο να λαμβάνει ποινή μίας ώρας, το τέταρτο κατά σειρά σκέλος του Dakar Rally επιβεβαίωσε την φήμη του αγώνα σαν ένας από τους πλέον απρόβλεπτους στον κόσμο.

Τα πάντα μπορεί να αλλάξουν σε δευτερόλεπτα στο Dakar και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στο πέρασμα του αγώνα από την Αργεντινή στην Βολιβία. Περιλαμβάνοντας δύο ειδικές διαδρομές, το σκέλος ήταν για άλλη μία ημέρα εξουθενωτικό. Αμμόλοφοι, υψόμετρο πάνω από 3.500μ, ζέστη αλλά και χιόνια και μερικές δραματικές πτώσεις ήταν στο μενού της μέρας.

o Matthias Walkner της Red Bull KTM Factory Rally Team (επίσης στην κεντρική φωτογραφία):

Λιγότερο από 50χλμ πριν τον τερματισμό της μέρας ο περσινός πρωταθλητής Toby Price είχε πτώση ενώ βρισκόταν στην πρωτοπορία του σκέλους, με αποτέλεσμα να υποφέρει κάταγμα στο ισχίο του αριστερού του ποδιού και προφανώς να χάσει κάθε πιθανότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Σε μία γλυκόπικρη μέρα για την Red Bull KTM Factory Rally Team, τη νίκη στο τέταρτο σκέλος τελικά κατέκτησε ο Matthias Walkner, με δεύτερο τον ιδιώτη της Yamaha Xavier de Soultrait.

 

Κι ενώ όλοι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού πήραμε τον δρόμο για τα κρεβάτια μας πεπεισμένοι ότι ο Joan Barreda (Honda) είχε άνετο προβάδισμα στην προσωρινή γενική κατάταξη, οι διοργανωτές του αγώνα είχαν άλλη γνώμη. Μελετώντας προσεκτικά στοιχεία από το GPS των αναβατών της Monster Energy Honda Team βρήκαν ότι τρεις από τους τέσσερις αναβάτες της είχαν κάνει στάση για ανεφοδιασμό σε μη επιτρεπόμενο σημείο κατά την διάρκεια του χθεσινού σκέλους.

 

Σαν αποτέλεσμα, ο Barreda μαζί με τους ομόσταυλούς του Paulo Goncalves (Honda) και Michael Metge (Honda) δέχτηκαν μια βαρύτατη ποινή μίας ώρας που προφανώς έφερε τα πάνω κάτω στον πίνακα της γενικής κατάταξης. Είναι η ποινή αυτή αρκετή για να κόψει τα όνειρα της Honda για νίκη στον αγώνα; Με τόσα που συμβαίνουν στη Λατινική Αμερική, κάθε πρόβλεψη και κάθε προγνωστικό έχουν πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων.

 
Η διαδρομή
Με το χθεσινό πέρασμα στην Βολιβία να φέρνει τρομερές ανακατατάξεις, ο αγώνας συνεχίζεται σήμερα ακάθεκτος στα υψίπεδα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Στο μενού για την πέμπτη κατά σειρά αγωνιστική μέρα είναι σύνολο χρονομετρημένης ειδικής 447χλμ για τις μοτοσυκλέτες, με τον αγώνα να κατευθύνεται προς την πόλη Oruro της Βολιβίας, σε υψόμετρο λίγο κάτω από τα 4.000μ πάνω από την θάλασσα.
 
εντυπωσίασε ο ιδιώτης της Yamaha Xavier de Soultrait:

Αποτελέσματα

Dakar Rally 2017 – Σκέλος 4o

1. Matthias Walkner (AUT), KTM, 04:57:22

2. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, 05:03:20, 05:58

3. Stefan Svitko (SVK), KTM, 05:05:55, +08:33

4. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, 05:06:44, +09:22

5. Gerard Farres (ESP), KTM, 05:07:46, +10:24

6. Pela Renet (FRA), Husqvarna, +05:09:52, +12:30

7. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, 05:10:33, +13:11

8. Sam Sunderland (GBR), KTM, 05:13:40, +16:18

9. Hélder Rodrigues (POR), Yamaha, 05:17:20, +19:58

10. Todd Smith (AUS), KTM, 05:20:33, +23:11

 

Γενική κατάταξη μετά το 4o σκέλος

1. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, 12:54:02

3. Matthias Walkner (AUT), KTM, 12:56:09, +02:07

4. Stefan Svitko (SVK), KTM, 12:59:54, +05:52

5. Sam Sunderland (GBR), KTM, 13:00:14, +06:12

6. Gerard Farrés (ESP), KTM, 13:06:04, +12:02

7. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, 13:08:52, +14:50

8. Joan Barreda (ESP), Honda, 13:35:43, +41:41

9. Ivan Jakes (SVK), KTM, 13:39:45, +45:43

10. Hélder Rodrigues (POR), Yamaha, 13:51:09, +57:07

 

Pela Renet - Husqvarna:

 

 

Pablo Quintanilla:

 

Stefan Svitko - KTM:

Φωτό: M.Kin, MCH Photo, F. Duhamel, M. Maragni HRC

 

 

Ετικέτες

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος