Enduro GP Serres 2019: Αγώνας γεμάτος εντάσεις!

Κόντρα και στα στοιχεία του καιρού
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

19/6/2019

Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, οι Σέρρες είχαν μπει σε αγωνιστικούς ρυθμούς, καθώς οι προετοιμασίες για την έναρξη του 4ου γύρου του EnduroGP, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, είχαν ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, αλλά η έκτη φορά που διοργανώνεται ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος EnduroGP στις Σέρρες και φέτος υπεύθυνοι για την διοργάνωσή του ήταν η Λ.Α.Μ.Σ. και η Serres Offroad Premio, που σχεδίασαν εξαιρετικές διαδρομές και υπηρεσίες χάρη στην εμπειρία τους.

Το χαλάζι που είδαμε στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή και τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Scooter Festival, ήταν πιθανότατα απ’ τα σύννεφα, που κατέβηκαν απ’ τις Σέρρες. Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία στις Σέρρες ξεκίνησε απ’ την Παρασκευή, με χαλαζόπτωση πριν το Super Test, δίνοντας στο τερέν μια ιδιαίτερη υφή με τους κορμούς και τα υπόλοιπα εμπόδια να είναι πολύ γλιστερά. Μετά, το γύρισε σε ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να φτάνει τους 35 °C, ανεβάζοντας το επίπεδο δυσκολίας των αγωνιζομένων, των ομάδων και όσων παραβρέθηκαν στους αγώνες. Ίσως και αυτός ήταν ο λόγος που δεν είχαν έρθει τόσοι πολλοί θεατές και πιθανότατα ήταν οι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά.

Όσον αφορά τις συμμετοχές, στις Ε1,Ε2 και Ε3 ήταν μόλις 21, ενώ χάρη στις νέες κατηγορίες που προστέθηκαν φέτος (Open Senior, Open τετράχρονα και Open δίχρονα) που είχαν διπλάσιες συμμετοχές, το συνολικό νούμερο έφτασε τις 61.

Την πρώτη μέρα του αγώνα οι Holcombe και Freeman δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα, ενώ ο πρώτος έδειχνε πως είχε αναρρώσει απ’ την ίωση που τον ταλαιπωρούσε απ’ το αγώνα της Γερμανίας. Μάλιστα, ο Holcombe μέχρι το τέλος του πρώτο γύρου είχε καταφέρει να παραμείνει μπροστά και να έχει μια διαφορά απ’ τον δεύτερο στα 12’’. Παράλληλα, ο Freeman, που αρχικά δυσκολεύτηκε στα ανοιχτά κομμάτια της πίστας, κατάφερε να βρει το ρυθμό του και μέχρι το τέλος της πρώτης μέρας πέρασε μπροστά απ’ τον Holcombe με τη διαφορά τους να φτάνει τα 39’’ στην EGP κατηγορία. Πίσω τους, στην τρίτη θέση ήταν ο Matteo Cavallo που πήρε το πρώτο βάθρο της καριέρας του στο EnduroGP. Έδωσε αρκετές μάχες και κατάφερε να επικρατήσει των Oldrati και Redondi, εκμεταλλευόμενος παράλληλα την ευκαιρία που του δόθηκε απ’ την πτώση των Salvini και Charlier. Ο Oldrati απ’ την πλευρά του πάλεψε στήθος με στήθος με τον συμπατριώτη του Redondi και κατάφερε να τερματίσει τέταρτος, παίρνοντας 13 βαθμούς, ενώ ο Larrieu τερμάτισε πίσω απ’ τον Redondi στην έκτη θέση και ο Eero Remes βρέθηκε εντός της δεκάδας.

Στο τέλος του άρθρου υπάρχει gallery με πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Η Ε2 είχε τα περισσότερα απρόοπτα και ανατροπές,με τον Salvini να δείχνει πως είχε τα φόντα να πάρει τη νίκη, πριν τραυματίσει τον ώμο του. Έπειτα, ο νικητής της κατηγορίας κρίθηκε απ’ τη μάχη του Redondi, Larrieu και Charlier, που ήταν έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία της πτώσης του Salvini. Ο Charlier έκανε ένα πολύ δυνατό comeback και ηγήθηκε πριν το τέλος της μέρας, όμως έπεσε στο Champion Lubricants Test με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στη μοτοσυκλέτα του. Κατάφερε να τερματίσει στο Technomousse Xtreme Test αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει μέχρι το τελευταίο Test της μέρας κι έτσι έχασε την ευκαιρία του για την πρώτη του νίκη φέτος, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο πολύ σταθερός στις επιδόσεις του Redondi. Ο Larrieu ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Benjamin Herrera, εκμεταλλευόμενος την ατυχία των Salvini και Charlier.

Στην E1 ο Brad Freeman παρέμεινε ανίκητος μπροστά απ’ τον Matteo Cavallo και τον Thomas Oldrati, που τερμάτισαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. Ο Guarneri ήρθε τέταρτος, με τον Kirian Mirabet να κλείνει τη πεντάδα.

Στην Ε3 ο Holcombe βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετά την ήττα απ’ τον αντίπαλό του Danny McCanney στην Ισπανία. Παρά τον τραυματισμό στο χέρι του, ο McCanney κατάφερε να τερματίσει δεύτερος μπροστά απ’ τον Anthony Geslin.

Στην Junior, οι επιδόσεις του Andrea Verona ήταν απόλυτες και δεν άφησε κανέναν απ’ τους αντιπάλους του να τον πλησιάσει την πρώτη μέρα, καθώς τερμάτισε με 47’’ διαφορά απ’ τον δεύτερο και παρέμεινε αήττητος μέχρι τότε. Όμως, τα πράγματα για την κατάκτηση της δεύτερης θέση δεν ήταν τόσο εύκολα όπως στην περίπτωση του νικητή. Μάλιστα, αυτοί που προσπάθησαν να την κατακτήσουν ήταν οι Enric Francisco, Ruy Barbosa, Theo Espinasse και Roni Kytonen, προσφέροντας άπλετο θέαμα με τις μάχες τους. Οι εξαιρετικές επιδόσεις και σταθερότητα του Enric Fransisco τον τοποθέτησαν στη δεύτερη θέση και πήρε 17 βαθμούς, παρά την εκπληκτική ανάκαμψη του Kytonen που συμπλήρωσε τις θέσεις του βάθρου. Ο Barbosa τελικά τερμάτισε τέταρτος παρά τον γρήγορο ρυθμό του στην αρχή της μέρας, έχοντας μια ανάσα πίσω του τον Espinasse που έκλεισε την πεντάδα.

Στο κύπελλο Champion Lubricants Enduro Open World, ο David Knight απέχει μόνο μια νίκη απ’ το Open Senior Cup, κερδίζοντας τον 7ο αγώνα της ημέρας μπροστά απ’ τον Werner Muller και τον Hnas Peter Musil που τερμάτισε τρίτος. Στην Open των δίχρονων ο Goncalo Reis βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του κυπέλλου, παίρνοντας την 6η νίκη του, με τον Γιώργο Πισιμάνη να τερματίζει δεύτερος.

Οι θέσεις του βάθρου στην Open των τετράχρονων ήταν καθαρά ελληνική υπόθεση, μετά την απόσυρση του Mathias Van Hoof. Ο Ιωάννης Χασάπης στέφθηκε νικητής της Open τετράχρονων, με τον Παναγιώτη Ζαφειρίου και Κωνσταντίνο Νικία στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, έχοντας την υποστήριξη όσων θεατών αποφάσισαν να τους τιμήσουν.

Τη δεύτερη μέρα του αγωνιστικού τριήμερου είχε κυρίως ηλιοφάνεια και μόνο στο τέλος ξεκίνησε να βρέχει, έτσι δεν έλειπαν οι εκπλήξεις.

Ο Giacomo Redondi, που την πρώτη μέρα ήταν πέμπτος στη γενική κατάταξη και νικητής της Ε2, κατά τη διάρκεια του Lubricants Enduro Test είχε μια πολλή άσχημη πτώση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πλευρά του. Παρά το ατυχές γεγονός, δεν τα παράτησε και τερμάτισε 19ος στη γενική, χάνοντας όμως πάνω από 14 λεπτά. Αντίστοιχα, ο Salvini έδωσε έναν εξαιρετικό αγώνα, δεδομένης της κατάστασης του τραυματισμένου του ώμου και κατάφερε να τερματίσει 12ος στη γενική, παίρνοντας πολύτιμους βαθμούς.

Το μεγαλύτερο θύμα στη λίστα των τραυματιών όμως ήταν ο Brad Freeman, που είχε τερματίσει πρώτος την προηγουμένη. Ξεκίνησε δυναμικά τη δεύτερη μέρα, όμως κατά τη διάρκεια του τελευταίου Enduro Test είχε μια τρομακτική πτώση και τραυμάτισε των αριστερό του ώμο. Όμως, όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά με αστείρευτη ψυχική δύναμη, κόντρα στον πόνο τερμάτισε τον αγώνα της EnduroGP πρώτος (!), κρατώντας πίσω του τους Oldrati και Cavallo. Ο τραυματισμός του Freeman μπορεί να μην τον εμπόδισε στο να κατακτήσει τον αγώνα, όμως μέχρι τον επόμενο γύρο στην Ιταλία δεν θα προλάβει να αναρρώσει πλήρως. Ο Holcombe κατάφερε να τερματίσει έβδομος στη γενική κατάταξη. Ο Oldrati τερμάτισε δεύτερος και ο Cavallo ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ο Christophe Charlier πάλευε στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας για μια θέση στο βάθρο, όμως δυο λάθη που έκανε τον έριξαν στη πέμπτη θέση με τον Danny McCanney να απομονώνει τον πόνο απ’ το τραυματισμένο του χέρι και να τερματίζει τέταρτος.

Στην Ε1 ο Freeman κατέκτησε τη νίκη με τους Oldrati και Cavallo να τερματίζουν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. Ο Davide Guarneri τερμάτισε τέταρτος, ενώ η πεντάδα έκλεισε απ’ τον kirian Mirabet. Στην Ε3 ο Danny McCaney στέφθηκε νικητής, με τον Holcombe να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και τον Anthony Geslin να τερματίζει τρίτος.

Για άλλη μια φορά, η Ε2 πρόσφερε το περισσότερο θέαμα. Μετά την άσχημη πτώση του, ο νικητής του αγώνα της πρώτης μέρας Redondi τερμάτισε όγδοος. Απ’ τη πλευρά του, ο Ιταλός Alex Salvini βαθμολογικά κρατάει τον τίτλο της Ε2 μέχρι τον αγώνα στην έδρα του, τη Rovetta. Για την ακρίβεια, ο Salvini τερμάτισε πέμπτος, μόλις 14 δευτερόλεπτα πίσω απ’ τον Benjamin Herrera. Παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός ηγείται της κατηγορίας, οι Charlier και Larrieu τον πλησιάζουν επικίνδυνα αφού τερμάτισαν πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα.

Η δεύτερη μέρα των αγώνων σήμανε τη λήξη του αήττητου σερί των επτά νικών απ’ την έναρξη του πρωταθλήματος, του Andrea Verona στην κατηγορία Junior1. Ο Enric Francisco στο παρελθόν έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να κλέψει τη νίκη απ’ τον Verona, όμως αυτός που τα κατάφερε ήταν ο Roni Kytonen. Αν και απουσίαζε απ’ τον αγώνα στη Γερμανία, ο Kytonen έδειξε τις δυνατότητές του στον ιβηρικό γύρο και στην Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα με τα καλύτερα νέα ταλέντα του πλανήτη. Ο Francisco όμως δεν το άφησε να πάρει μια εύκολη νίκη και παρέμεινε στην ουρά του μέχρι το τελευταίο Test της ημέρας. Ο Verona κατάφερε να ανέβει στη τρίτη θέση αφήνοντας πίσω του τον Antoine Magain. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Ruy Barbosa αποκλείστηκε απ’ τον αγώνα λόγω αντιαθλητικής και παράτολμης συμπεριφοράς του. Ο Francisco πήρε τη δεύτερη νίκη του στη J2 καθώς επικράτησε έναντι των Krystof Kouble και Jack Edmondson που τερμάτισαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα.

Το EnduroGP των Σερρών ανέδειξε και τον πρώτο νικητή στην ιστορία του νεοσύστατου κυπέλλου Champion Lubricants Enduro Open World. Ο David Knight που συμμετέχει απ’ τον πρώτο αγώνα του κυπέλλου φέτος και παραμένει ανίκητος μέχρι στιγμής, πήρε το κύπελλο όντας νικητής της Open Senior, σε μια σημαδιακή νίκη του στις Σέρρες, εκεί που πήρε τον πρώτο του τίτλο πριν από 14 ολόκληρα χρόνια! Ο Werner Muller τερμάτισε δεύτερος και ο Patrik Andersson πήρε το πρώτο του παγκόσμιο βάθρο, τερματίζοντας πίσω του στην τρίτη θέση.

Στην Open δίχρονων ο Goncalo Reis πήρε τη δεύτερη νίκη του με τον Γιώργο Πασιμάνη να τερματίζει δεύτερος. Στην Open τετράχρονων ο Mathias van Hoof, μετά τον τραυματισμό του την πρώτη μέρα, κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη σε παγκόσμιο επίπεδο! Πίσω του τερμάτισαν οι Κωνσταντίνος Νικίας και Παναγιώτης Ζαφειρίου.

Με την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου του Παγκοσμίου πρωταθλήματος EnduroGP, η προσπάθεια της Λ.Α.Μ.Σ. και Serres Offroad Premio χειροκροτήθηκε απ’ όλους, καθώς το εγχείρημα να οργανώσουν έναν αγώνα μέσα σε μόλις τρεις μήνες με τόσο δυνατές διαδρομές, ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον.

Ετικέτες

Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα

500 φωτογραφίες!
Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/4/2024

Ο πρώτος αγώνας Enduro στα Τρίκαλα ήταν άψογα διοργανωμένος, αποτελώντας διαφήμιση για το άθλημα του Enduro όπως είχαμε σημειώσει στο ρεπορτάζ κατά την διεξαγωγή του. Τον παρακολουθούσαμε από όσο πιο μέσα θα μπορούσε να γίνει καθώς αγωνιζόταν ο συντάκτης Enduro του MOTO, Κίμων Καράμπελας που τερμάτισε 4ος γενικής και 2ος στην κατηγορία Ε3 όπου και αγωνίζεται με πρώτο τον Γεροντάκη.

Ο Ζώρας πήρε μία μεγάλη νίκη εκείνη την ημέρα με μισό δευτερόλεπτο διαφοράς από τον περσινό πρωταθλητή Κακολύρη στην δεύτερη θέση γενικής και ταυτόχρονα της Ε2. Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Χρήστος Παπαθεοδώρου ενώ το ρεπορτάζ του αγώνα καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα υπάρχουν εδώ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Εμείς επανερχόμαστε σήμερα στον αγώνα των Τρικάλων με την πλήρη συλλογή φωτογραφιών που ζωντανεύουν την δράση του αγώνα στην οθόνη μας.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες: