Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro 2021: 1ος & 2ος αγώνας – Φλώρινα: Η καλύτερη επιστροφή για το άθλημα!

Ο πιο ωραίος αγώνας των τελευταίων ετών
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/9/2021

Έναν απίστευτο αγώνα, τον καλύτερο των τελευταίων ετών όπως τον χαρακτήρισαν οι αγωνιζόμενοι, έφερε ο Μ.Ο.Φ., ο Δήμος Φλώρινας και κάθε εμπλεκόμενος με την εξαιρετική διοργάνωση που αναδείχτηκε στο νέο πρότυπο. Σχολιάζουμε τα πράγματα από μέσα, με τον Enduro συντάκτη του MOTO, Κίμων Καράμπελα που κέρδισε και την πρώτη θέση στην κατηγορία του, σημειώνοντας όμως αρκετές πτώσεις στην προσπάθειά του για ανάδειξη και στην γενική κατάταξη.

Το Enduro είχε μπει σε παύση σχεδόν δύο χρόνια, καθώς ήταν από τα αθλήματα που δεν έγιναν καθόλου κατά την κορύφωση της Πανδημίας, ενώ φέτος ξεκίνησε μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας έτσι ένα μεγάλο κενό απουσίας. Αποδίδουμε σε αυτό το γεγονός και στην μεγάλη απόσταση από το κέντρο της χώρας, την απουσία περισσότερων συμμετοχών αυτό το Σαββατοκύριακο. Και είναι κρίμα γιατί πρόκειται για έναν αγώνα που κατά γενική ομολογία μπορεί να αποτελεί πρότυπο για όλους!

Η τοποθεσία έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό, μέσα σε φύση που τονίζει τον πρωταρχικό λόγο που κάνει κάποιος αυτό το άθλημα, φτάνοντας σε σημείο να θέλεις ακόμη και φώτα καθώς οδηγούσες σε συνθήκες σκότους με τον ήλιο να μην μπορεί να διαπεράσει την πράσινη σκεπή και να φτάσει στο έδαφος!

Αυτό δεν σημαίνει πως η σκόνη δεν ήταν πρόβλημα, απεναντίας ήταν ένα βασικό ζήτημα για τους αναβάτες όπως και η μπόλικη πέτρα στην απλή διαδρομή που όμως και πάλι υπήρχε η ανταμοιβή του εξαιρετικού τοπίου.

Η ενημέρωση αναβατών και θεατών ήταν άλλο ένα δυνατό σημείο της άψογης διοργάνωσης με αποτέλεσμα κάθε αναβάτης να μπορεί να επικεντρωθεί στον αγώνα και μετά στο τοπίο με επίσης απαιτητικές ειδικές, σωστά όμως φτιαγμένες και με αποκορύφωμα την MX, στο φράγμα Τριανταφυλλιάς. Εκτός από την εξαιρετική επιλογή τοποθεσίας, η χάραξη έδειχνε πως είχε προηγηθεί μελέτη της ειδικής και δεν έγινε απλά ένα φιδάκι ως εύκολη λύση. Απαιτητική και η enduro διαδρομή που χαιρόσουν να οδηγείς κατεβαίνοντας μία πλαγιά με καλό βαθμό δυσκολίας και ακολουθώντας την χάραξη ανέβαινες και πάλι με τρόπο που χαιρόσουν οδήγηση, απολαμβάνοντας την διαδρομή. Ο σωστός βαθμός δυσκολίας και οι μπόλικοι γύροι ήταν άλλο ένα από τα χαρακτηριστικά που προσέδωσε η διοργάνωση σε αυτό τον εξαιρετικό αγώνα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, παρόλο που υπήρχαν πολλές πτώσεις χωρίς όμως να έχουμε καταγράψει κάτι το πιο σοβαρό. Την χρονομέτρηση είχε αναλάβει η έμπειρη ομάδα της S-timing που αποτελεί εγγύηση για σωστό αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα και στο τέλος καταγράφουμε μόνο θετικά από την πρώτη αγωνιστική διοργάνωση Enduro μετά από μεγάλη αποχή, δίνοντας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για το άθλημα.

Στα τελικά αποτελέσματα EnduroGP, ο μοναδικός Κακολύρης Παναγιώτης πήρε την νίκη στην E1 σήμερα με τον Βαρσάμη Δημήτρη να επικρατεί στον πρώτο αγώνα και Ζβιντερίκο Απόστολο να κάνει έναν από τους καλύτερους αγώνες της ζωής του, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στην Ε2 ο Κίμωνας επικράτησε και τις δύο ημέρες παρά τις πτώσεις. Στην δεύτερη θέση ο Σιαφαρίκας Βασίλειος και στην τρίτη συναντάμε τον Γεροντάκη Κωνσταντίνο αντί του Μανωλίδη Γεώργιου όπως ήταν στον τερματισμό καθώς με ψήφισμα του 2020 ο Γεροντάκης που αγωνίζεται σε άλλη κατηγορία παίρνει βαθμολογία και εδώ. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στο MX μόνο που εκεί η βαθμολογία βγαίνει ξεχωριστά και είναι και αυτό που έπρεπε να συμβαίνει κι εδώ, φέρνοντας αντιδράσεις από αγωνιζόμενους που τώρα ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το αποτέλεσμα του ψηφίσματος που έγινε μέσα στην πανδημία. Σε κάθε περίπτωση ο Γεροντάκης είναι ένας εξαιρετικός αναβάτης με τεράστιο μέλλον μπροστά του και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια για να είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα στο άθλημα από εδώ και πέρα, με την 7η θέση στην γενική να μιλάει από μόνη της!

Στην ES οι φίλοι του Enduro και οι αναγνώστες του MOTO συναντούν ένα κοινό γνωστό όνομα, ένας βασικός συντελεστής των Mega Test, τον Σεβαστόπουλο Γιάννη που επικράτησε του Δημήτρη Κόκκινου και μάλιστα σκαρφάλωσε μέχρι και την 15η θέση της γενικής!

Ο Ζώρας Αλέξιος στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, ήταν από εκεί και πέρα ο πλέον εντυπωσιακός αναβάτης στον εξαιρετικό αυτό αγώνα και εκτός από την κορυφή της Ε3, ανέβασε την BETA και στην κορυφή της γενικής και τις δύο ημέρες με άνεση και μαγευτική οδήγηση, σημάδια του μεγάλου ταλέντου που έχει άλλωστε πολλαπλώς αναδείξει. Παπαθεοδώρου Χρήστος και Ρήγας Ηλίας στο βάθρο της πρώτης ημέρας για την Ε3 με τον Χασάπη Ιωάννη να παίρνει την δεύτερη θέση σήμερα με τον Ρήγα Ηλία να κρατά την τρίτη.

Θα επιστρέψουμε στον 1-2 αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro με φωτογραφικό αφιέρωμα και αναλυτικά αποτελέσματα, κρατώντας την ευχή όλων να γίνονται περισσότεροι τέτοιοι αγώνες!

Hard Enduro, ΗΠΑ: Ο Mitch Brightmore κατακτά το Silver Kings και βάζει φωτιά στη μάχη του τίτλου

Μικραίνει η διαφορά με τον Manuel Lettenbichler
Hard Enduro World Championship
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/6/2026

Ο Βρετανός πήρε την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro έπειτα από συγκλονιστική μονομαχία με τους Trystan Hart και Manuel Lettenbichler στο Idaho, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Silver Kings Hard Enduro στο Kellogg του Idaho, έναν αγώνα που φημίζεται ως ένας από τους πιο σκληρούς της Βόρειας Αμερικής. Μετά από τρεις ημέρες δράσης δικαίωσε απόλυτα τη φήμη του, προσφέροντας έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες της χρονιάς.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Mitch Brightmore της X Grip, ο οποίος πέτυχε τη σημαντικότερη νίκη της μέχρι σήμερα καριέρας του, επικρατώντας κυριολεκτικά στα τελευταία μέτρα του αγώνα. Ο Βρετανός έκοψε πρώτος το νήμα μόλις πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από τον Trystan Hart, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Manuel Lettenbichler συμπλήρωσε το βάθρο.

Hard Enduro World Championship

Η νίκη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς φουντώνει και τη μάχη του τίτλου. Ο Lettenbichler εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη με 88 βαθμούς, όμως ο Brightmore μείωσε τη διαφορά στους 13 βαθμούς, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ένα πρωτάθλημα πραγματικά παγκόσμιο

Η αμερικανική στάση του θεσμού αποτέλεσε μια σημαντική δοκιμασία για ομάδες και αναβάτες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες χρειάστηκε να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους, συχνά χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενες μοτοσυκλέτες, οχήματα και προσωρινές εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Παρά τις δυσκολίες, η ατμόσφαιρα στο paddock ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς όλοι αναγνώριζαν τη σημασία της επέκτασης του Hard Enduro σε νέες αγορές και κοινό. Οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους αναβάτες με εκδηλώσεις για τους φίλους του αθλήματος, συνέντευξη Τύπου, υπογραφές και την καθιερωμένη παρέλαση μέσα στην πόλη του Kellogg.

Jonny Walker στην κορυφή του Prologue

Η δράση ξεκίνησε την Πέμπτη με το Super Kings Prologue, μια ειδική διαδρομή τύπου Super Enduro. Οι αναβάτες είχαν δύο προσπάθειες για να σημειώσουν τον ταχύτερο χρόνο, με τους 20 καλύτερους να προκρίνονται στους τελικούς της βραδιάς.

Hard Enduro World Championship

Ο Jonny Walker ήταν ο ταχύτερος όλων πάνω στην Triumph του, παίρνοντας τη νίκη στον Prologue μπροστά σε κατάμεστες κερκίδες. Ο Mitch Brightmore ακολούθησε στη δεύτερη θέση, με τον Trystan Hart τρίτο και τον Ashton Brightmore τέταρτο. Αντίθετα, ο Manuel Lettenbichler περιορίστηκε στη δέκατη θέση, γεγονός που τον υποχρέωσε να ξεκινήσει το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα από δυσμενή θέση.

Ο Hart κυριάρχησε στον αγώνα Big Mountain

Την Παρασκευή το σκηνικό άλλαξε εντελώς με τον αγώνα Big Mountain. Η διαδρομή των περίπου 30 χιλιομέτρων περιλάμβανε περισσότερα από 3.500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς στα βουνά γύρω από το Silver Mountain Resort.

Ο Καναδός Trystan Hart εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του σε αντίστοιχο τερέν και κυριάρχησε στον αγώνα, φτάνοντας στη νίκη με διαφορά άνω των τριών λεπτών. Η εμφάνισή του τον ανέδειξε σε βασικό φαβορί για τον τελικό του Σαββάτου.

Hard Enduro World Championship

Την ίδια στιγμή, ο Lettenbichler κατάφερε να ανακάμψει μετά το μέτριο αποτέλεσμα της Πέμπτης, πραγματοποιώντας έναν μεθοδικό αγώνα που τον επανέφερε δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης.

Μάχη τριών μέχρι το τελευταίο μέτρο

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός Thunder Bowl Finale, ο οποίος αποδείχθηκε το αποκορύφωμα του τριημέρου. Για περισσότερες από δύο ώρες και έξι απαιτητικούς γύρους, οι Brightmore, Hart και Lettenbichler απομακρύνθηκαν από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό και έδωσαν μια μοναδική παράσταση. Οι τρεις αναβάτες εναλλάσσονταν συνεχώς στην πρωτοπορία, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει ελάχιστη.

Καθώς πλησίαζαν στο τελευταίο εμπόδιο, το περίφημο King Slayer Hillclimb, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον νικητή.

Τελικά, ο Brightmore βρήκε τον τρόπο και έκανε την αποφασιστική κίνηση την πιο κρίσιμη στιγμή. Έπειτα από αμέτρητες εναλλαγές θέσεων και περισσότερες από δύο ώρες εξαντλητικού αγώνα, ο Βρετανός πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού, αφήνοντας τον Hart μόλις πέντε δευτερόλεπτα πίσω του.

Ο Lettenbichler ολοκλήρωσε τρίτος, περίπου ένα λεπτό πίσω από τον νικητή, εξασφαλίζοντας όμως πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα.

Hard Enduro World Championship

Αρκετά πιο πίσω ακολούθησε ο Teodor Kabakchiev της Sherco στην τέταρτη θέση, περίπου 13 λεπτά πίσω από τον ρυθμό των πρωτοπόρων, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο έτερος αδελφός Brightmore, Ashton.

Η βαθμολογία μετά το Silver Kings

Μετά τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος, η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Manuel Lettenbichler – 88 βαθμοί

2. Mitch Brightmore – 75 βαθμοί

3. Teodor Kabakchiev – 68 βαθμοί

4. Ashton Brightmore – 49 βαθμοί

5. Mario Roman – 48 βαθμοί

Η νίκη του Brightmore μειώνει σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή, ενώ ο Kabakchiev παραμένει σταθερά μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου χάρη στη συνέπειά του. Αντίθετα, ο Billy Bolt υποχώρησε στην έκτη θέση της κατάταξης και καλείται να ανακάμψει στους επόμενους αγώνες.

Επόμενος σταθμός η Σουηδία

Μετά το επιτυχημένο αμερικανικό ντεμπούτο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro στρέφει πλέον το βλέμμα του στη Σουηδία και το ολοκαίνουργιο Forza Orza Hard Enduro, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου.

Από τα βουνά του Idaho, οι αναβάτες θα περάσουν στα πυκνά σκανδιναβικά δάση, σε έναν αγώνα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν πάντως το Silver Kings απέδειξε κάτι, είναι ότι το Hard Enduro εξελίσσεται πλέον σε ένα πραγματικά παγκόσμιο πρωτάθλημα, με αγώνες και προκλήσεις που πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.