Taddy Blazusiak - Με την ηλεκτρική Stark Future σε SuperEnduro και EnduroCross, όμως η FIM του βάζει τρικλοποδιά

Ενώ υπήρχε συμφωνία συμμετοχής στο SuperEnduro του Παρισιού, τελευταία στιγμή η FIM... απαγόρευσε για "λόγους ασφάλειας" τη συμμετοχή Blazusiak-Varg!
motomag Ο Blazusiak υπογράφει με την ηλεκτρική Stark Future για να αγωνιστεί σε SuperEnduro και EnduroCross ωστόσο η FIM του βάζει φρένο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/11/2023

Είχατε διαβάσει στο MOTO πως ο πρωταθλητής του Trial, του FIM SuperEnduro World Championship και του AMA EnduroCross Championship, Taddy Blazusiak αποχώρησε από την ομάδα της GASGAS, με τον ίδιο να υπογράφει το νέο του συμβόλαιο με την ηλεκτρική εταιρεία μοτοσυκλετών Stark Future ώστε να συνεχίσει την αγωνιστική του καριέρα ωστόσο αυτή θα μπει λίγο στον πάγο λόγω της FIM και των κανονισμών της.

Για όσους δεν γνωρίζουν η Royal Enfield μέσω της μητρικής της εταιρείας Eicher Motors Ltd. (EML), επένδυσε μέσα στη φετινή χρονιά 50 εκατομμύρια ευρώ ώστε να αποκτήσει μερίδιο 10,35% επί της συνολικής αξίας της νεοσύστατης εταιρείας, ενώ στόχος της Stark Future ήταν να συνεχίσει μέσα από αυτήν την χρηματοδότηση την εξέλιξη της ηλεκτρικής motocross μοτοσυκλέτας VARG την οποία παρουσίασε το 2021. Στα πλαίσια της εξέλιξης της VARG ήταν και η εμφάνιση της στους αγώνες SuperEnduro και EnduroCross και για τον λόγο αυτό θέλησαν να φέρουν στην Stark Future Racing τον Πολωνό αναβάτη. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου η παρθενική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας σε αγώνες Enduro καθώς και η πρώτη εμφάνιση του Blazusiak θα γινόταν στο Παρίσι ωστόσο τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά για ομάδα και αναβάτη.

Ο Blazusiak υπογράφει με την ηλεκτρική Stark Future για να αγωνιστεί σε SuperEnduro και EnduroCross ωστόσο η FIM του βάζει φρένο

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας και ενώ η ομάδα είχε μεταβεί στο Παρίσι, η FIM έστειλε email κάνοντας γνωστό πως η συμμετοχή της Stark Future Racing δεν γίνεται δεκτή λόγω αλλαγής στον κανονισμό. Ο εν λόγω κανονισμός αναφέρει πως οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες δεν δύναται να συμμετάσχουν καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας! Φυσικά όπως ήταν λογικό ο διευθυντής της αγωνιστικής ομάδας Sebastien Tortelli -μέχρι πρότινος δοκιμαστής και εξελικτής της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας VARG- πέρασε στην αντεπίθεση. Ο Tortelli ανέφερε πως στις 20 Οκτωβρίου η ομάδα του επικοινώνησε με την FIM ώστε να ενημερωθούν αν η μοτοσυκλέτα μπορεί να λάβει μέρος στον αγώνα του SuperEnduro στο Παρίσι, με την FIM να τους ενημερώνει πως εφόσον συμμορφώνεται η μοτοσυκλέτα με τους κανονισμούς τότε μπορεί αυτή να λάβει μέρος στην κατηγορία Prestige. Μετά από αυτό η Stark Future Racing προσέλαβε στην ομάδα τον Taddy Blazusiak.

Ο Blazusiak υπογράφει με την ηλεκτρική Stark Future για να αγωνιστεί σε SuperEnduro και EnduroCross ωστόσο η FIM του βάζει φρένο

Όμως λίγα 24ωρα πριν τον αγώνα, η Stark Future Racing έλαβε ένα email το οποίο έλεγε πως λόγο αλλαγής στον κανονισμό δεν μπορούσε να λάβει μέρος στον αγώνα καθώς υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας. Ο Tortelli προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την ομάδα να δηλώνει πως θα πληρώσει η ίδια έναν πυροσβέστη (!) ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα. Αυτό δεν έγινε δεκτό με τη FΙΜ να ακυρώνει τη συμμετοχή της Stark Future Racing στο Παρίσι. Ο Tortelli μετά από αυτό το γεγονός ανέφερε πως προσπαθούν να βρουν μία λύση ώστε να αγωνιστούν στους επόμενους αγώνες των θεσμών SuperEnduro και EnduroCross. Μία πρωτόγνωρη κατάσταση βίωσε στην Γαλλική πρωτεύουσα και ο νέος αναβάτης της Stark Future Racing Taddy Blazusiak με τον Πολωνό να δηλώνει: “Δεν ξέρω τι έγινε εκεί. Είμαι αγωνιζόμενος και είμαι εδώ για να αγωνιστώ. Η ομάδα μου είχε την άδεια να οδηγήσει και η μοτοσυκλέτα εγκρίθηκε από τη FIM. Ξαφνικά υπήρξαν νέοι κανονισμοί αυτή την εβδομάδα! Αυτοί κοινοποιήθηκαν στην ομάδα την Πέμπτη το βράδυ, και διαβάζοντας τους διαπιστώσαμε ότι δεν επέτρεπαν τη συμμετοχή της μοτοσυκλέτας μας... μια παράλογη κατάσταση."

Το μόνο θετικό που συνέβη στην ομάδα και στον Blazusiak, ήταν το γεγονός πως τους επετράπη να κάνουν κάποιους γύρους στη διαδρομή με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα VARG για διαφημιστικούς σκοπούς. O Πολωνός δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε θα αγωνιστεί, ωστόσο ο ίδιος θα συνεχίσει με την ομάδα του να εξελίσσει την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Stark Future.

Ο Blazusiak υπογράφει με την ηλεκτρική Stark Future για να αγωνιστεί σε SuperEnduro και EnduroCross ωστόσο η FIM του βάζει φρένο

 

Ετικέτες

FIM Hard Enduro 2024 - O Manuel Lettenbichler με ΚΤΜ κερδίζει το Red Bull Erzbergrodeo [VIDEO]

Μετά την Αγγλία ο Lettenbichler άλωσε και την Αυστρία αυξάνοντας και άλλο τη διαφορά του από τους αντιπάλους του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
motomag FIM Hard Enduro 2024 - O Manuel Lettenbichler με ΚΤΜ κερδίζει και το Red Bull Erzbergrodeo [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/6/2024

Μετά τη νίκη του στο Valley Hard Enduro, ο Manuel Lettenbichler της Red Bull KTM Factory Racing πήρε τη νίκη και στον δεύτερο αγώνα του θεσμού, επικρατώντας των Trystan Hart της FMF KTM Factory Racing και του Mario Roman της Sherco Factory Racing στο Red Bull Erzbergrodeo.

Με 500 αναβάτες να παίρνουν θέση εκκίνησης, η πρώτη σειρά των αγωνιζομένων έφυγε για να αντιμετωπίσει την ανανεωμένη σε αρκετά τμήματα διαδρομή του αγώνα. Καλύτερα όλων ξεκίνησε ο Will Hoare της RIEJU Factory Racing ο οποίος πήρε το Holeshot, ωστόσο λίγο αργότερα θα έχανε την πρωτοπορία από τον Γερμανό Chris Gunderman (KTM). Λίγο πιο πίσω η πτώση του Trystan Hart (KTM) στην πρώτη στροφή δημιούργησε “συμφόρηση”, καθώς οι Teodor Kabakchiev (Sherco Factory Racing), Wade Young (Red Bull Leader Tread), Manuel Lettenbichler (ΚΤΜ), Jonny Walker (Beta) και πολλοί άλλοι έχασαν πολύτιμο χρόνο μέχρι να βρουν τον τρόπο να περάσουν τον Hart.

Στο επόμενο τμήμα της διαδρομής “24MX Wasserleitung” αυτός που ήταν ταχύτερος όλων ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022 και 2023, Manuel Lettenbichler, ο οποίος είχε βρεθεί στην πρώτη θέση της προσωρινής κατάταξης. Σε εκείνο το σημείο της διαδρομής οι περισσότεροι θεώρησαν πως ο Lettenbichler θα αύξανε τη διαφορά από τους υπόλοιπους ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Στο τμήμα εντός του δάσους ο αναβάτης της KTM είχε βρεθεί πιο πίσω, ενώ στο σημείο ελέγχου οκτώ “Repository” είδαμε εκ νέου τον Lettenbichler να περνά μπροστά ξανά.

FIM Hard Enduro 2024 - O Manuel Lettenbichler με ΚΤΜ κερδίζει και το Red Bull Erzbergrodeo [VIDEO]

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε η πορεία του προς τη νίκη. Μπαίνοντας στη διαδρομή με τις τεράστιες πέτρες, ο Lettenbichler είχε ξεκινήσει να δημιουργεί μία διαφορά ασφαλείας. Στα τμήματα Carl's Dinner Light και Carl's Dinner η διαφορά είχε φτάσει τα οκτώ λεπτά, με τον Lettenbichler να περνά τα υπόλοιπα 13 σημεία ελέγχου του αγώνα χωρίς πρόβλημα. Ο αναβάτης της ΚΤΜ, ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 35 χιλιομέτρων σε δύο ώρες και 47 λεπτά, κατακτώντας την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στο Red Bull Erzbergrodeo και τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο FIM Hard Enduro 2024.

Πίσω από τον νικητή Lettenbichler οι θέσεις άλλαζαν συνεχώς. Ο Kabakchiev οδηγούσε σε πολύ καλό ρυθμό στα πρώτα στάδια του αγώνα, ωστόσο κάποια λάθη είχαν φέρει τον Hart πολύ κοντά του. Παρά την πτώση που είχε στη πρώτη στροφή, ο Hart είχε καταφέρει να ανακάμψει ενώ ολοκληρώνοντας το σημείο ελέγχου 14 “Machine” είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση. Με τον Hart να περνά την γραμμή του τερματισμού στη δεύτερη θέση, όλοι περίμεναν να δουν ποιος θα κατακτήσει την τρίτη θέση του βάθρου.

Η μάχη δόθηκε μεταξύ Mario Roman (Sherco Factory Racing) και Graham Jarvis (Jarvis Racing). Το δίδυμο μέχρι το σημείο ελέγχου 23 “MOTOREX Highway” ήταν ρόδα ρόδα, με τον Roman να προηγείται ελάχιστα μπαίνοντας στο προτελευταίο σημείο ελέγχου “Dynamite”. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής ο αναβάτης της Sherco τα έδωσε όλα εξασφαλίζοντας το τελευταίο σκαλί του βάθρου. Από την άλλη ο πέντε φορές νικητής του αγώνα Jarvis, δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο ολοκληρώνοντας τον αγώνα στην τέταρτη θέση. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο Kabakchiev.

FIM Hard Enduro 2024 - O Manuel Lettenbichler με ΚΤΜ κερδίζει και το Red Bull Erzbergrodeo [VIDEO]

Μετά τη νίκη του στο Erzbergrodeo, o Manuel Lettenbichler (ΚΤΜ) αύξησε το προβάδισμα του στο Πρωτάθλημα από τον Mario Roman (Sherco), με τον αναβάτη της αυστριακής εταιρείας να έχει 45 βαθμούς. Ο Roman ακολουθεί με 32 βαθμούς, με τον Wade Young (GASGAS), να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 29 βαθμούς.

Στην κατηγορία FIM Hard Enduro Junior που υποστηρίζεται από την KLIM, νικητής αναδείχθηκε ο Mitch Brightmore της TTR Squadra Corse με Husqvarna, ενώ στην κατηγορία FIM Women Hard Enduro νικήτρια ήταν η Sandra Gomez (Zona Paddock) με GASGAS.

O Manuel Lettenbichler (KTM) δήλωσε μετά τη νίκη του: “Είναι απίστευτο συναίσθημα να πετυχαίνω τρεις συνεχόμενες νίκες στο Red Bull Erzbergrodeo, αλλά και τη 10η συνεχόμενη νίκη μου σε αγώνα για το Πρωτάθλημα. Ο αγώνας ήταν αρκετά σκληρός. Υπήρχαν πολλά νέα τμήματα και δυσκολεύτηκα αρκετά. Κατάφερα να κάνω τον δικό μου αγώνα, να αποφύγω τα λάθη και να βγω νικητής. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα μου”.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM, συνεχίζει το ταξίδι του στη Σερβία όπου από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί το Xross Hard Enduro Rally.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/CyYYQwhvAI0?si=TI56nRXhETtYnoNh" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
Ετικέτες