Ανοίγει ξανά τον Οκτώβριο το Top Mountain Motorcycle Museum: Είχε καταστραφεί πριν δύο μήνες

Αναστηλώνεται το μουσείο μοτοσυκλέτας με το μεγαλύτερο υψόμετρο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/3/2021

Το ψηλότερα χτισμένο μουσείο μοτοσυκλέτας στον κόσμο, άνοιξε τις πύλες του το 2016 στην Αυστρία σε χώρο που αποτελεί μέρος ενός ski resort, που με την σειρά του είναι μέρος του τουριστικού ομίλου που διαχειρίζονται τα δίδυμα αδέρφια Alban και Attila Sheiber. Τους μήνες που ο δρόμος είναι ανοικτός στην κυκλοφορία χωρίς χιόνια, ο δρόμος που οδηγεί στο resort είναι φημισμένη διαδρομή για μοτοσυκλετιστές περνώντας μάλιστα τα σύνορα με Ιταλία και πληρώνοντας διόδια στον όμιλο Sheiber που διαχειρίζεται το πέρασμα Timmelsjoch.

Το Top Mountain Motorcycle Museum απασχόλησε την επικαιρότητα με μία δυσάρεστη είδηση καθώς τα ξημερώματα στις 18 Ιανουαρίου 2021, ξέσπασε πυρκαγιά που απείλησε ολόκληρες τις εγκαταστάσεις.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο σε υψόμετρο μουσείο μοτοσυκλέτας που καταστράφηκε ολοσχερώς. 280 μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα στάχτη στο Hochgurgl

Ο συναγερμός πυρασφάλειας ειδοποίησε αυτόματα την πυροσβεστική υπηρεσία στις 04:40 τα ξημερώματα και το πρώτο όχημα είχε φτάσει κιόλας στον σταθμό στις 04:55 ξεκινώντας από το τοπικό τμήμα πυροσβεστικής στην κοιλάδα Ötztal. Παρά την αμεσότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ανέβηκε τον παγωμένο δρόμο όσο πιο γρήγορα γινόταν, το μουσείο μοτοσυκλέτας καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Γλίτωσε το εστιατόριο και το lift του χιονοδρομικού κέντρου. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως και οι 280 μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα είχαν καταστραφεί, με πολλά από αυτά να αποτελούν δάνειο από ιδιωτικές συλλογές προς επίδειξη και επιστροφή, και κάποιες να είναι πραγματικά σπάνιες.

Ο τελικός απολογισμός έδειξε 230 οχήματα από τα οποία δέκα ήταν αυτοκίνητα, να έχουν καταστραφεί με την αιτία της πυρκαγιάς να εντοπίζεται σε μία οθόνη του μουσείου που βραχυκύκλωσε.

Τώρα τα αδέρφια Alban και Attila ολοκλήρωσαν την απομάκρυνση των καμένων οχημάτων, όπως και την καταγραφή των ζημιών του κτηρίου έχοντας ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και τα πλάνα της αποκατάστασης με τις εργασίες να ξεκινούν τώρα την Άνοιξη. Η σεζόν των μοτοσυκλετιστικών επισκέψεων θα χαθεί για φέτος, αλλά το μουσείο θα έχει ανοίξει για την χειμερινή σεζόν του χιονοδρομικού κέντρου.

Ένα video που αποτυπώνει την καταστροφή που έχει γίνει στις μοτοσυκλέτες:

Τα εκθέματα θα αποτελούνται από τις μοτοσυκλέτες που απέμειναν στα δύο αδέρφια. Το μουσείο πριν καταστραφεί είχε κυρίως δικές τους μοτοσυκλέτες που για χρόνια μάζευαν, χώρια των υπολοίπων δανείων και δωρεών. Σχεδίαζαν όμως μία προσθήκη μεγαλώνοντάς το για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν το σύνολο της συλλογής τους σε ένα μέρος. Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους που δεν είχαν προλάβει. Παράλληλα συλλέκτες από όλο τον κόσμο έχουν ευαισθητοποιηθεί από την τραγωδία αυτή για την μνήμη του μοτοσυκλετισμού και έχουν ήδη προτείνει την αποστολή μοναδικών μοτοσυκλετών από τις δικές τους συλλογές για να αποκτήσει αμέσως πλούτο το μουσείο.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα ξεκινήσει και η μεταφορά των μοτοσυκλετών από πολλές διαφορετικές τοποθεσίες και συνολικά υπολογίζουν πως θα έχουν 250 εκθέματα όταν ανοίξουν για δεύτερη φορά.

Το Top Mountain Motorcycle Museum είχε κερδίσει αυτομάτως τον τίτλο του μουσείου μοτοσυκλέτας με το μεγαλύτερο υψόμετρο και σταδιακά ο κόσμος απευθυνόταν για αυτό, ως το πιο όμορφο μουσείο μοτοσυκλέτας. Ελπίζουμε με τα νέα εγκαίνια, ο ανεπίσημος αυτός τίτλος να γίνει και επίσημος.

Για τις κατεστραμμένες μοτοσυκλέτες θα ξεκινήσει μία μακρά κι ακριβή πορεία ανακατασκευής.

Μην ξεχνάτε πως η αξία των μουσείων μετριέται με τις επισκέψεις σε αυτό. Όταν αρθούν οι περιορισμοί μετακίνησης, να θυμάστε πως υπάρχει και στην Αθήνα ένα πολύ αξιόλογο μουσείο μοτοσυκλέτας:


Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας

[email protected]

[email protected]

Διεύθυνση:

Ραζή Κότσικα 7 & Καρέα 13

11636 Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας:

Κατόπιν τηλ. Ραντεβού

Eίσοδος: Δωρεάν

Τηλέφωνο: 6944 445 666

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες