Aprilia RSV4 1100 Factory και RR: Δύο κορυφαίες εκδόσεις!

Με αγωνιστικό DNA!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/2/2020

Η Aprilia RSV4 1100 Factory είναι η πιο δυνατή μοτοσυκλέτα παραγωγής (που βγάζει νόμιμα πινακίδα κυκλοφορίας) που έχει δυναμομετρηθεί ποτέ απ’ το περιοδικό ΜΟΤΟ! Την είχαμε οδηγήσει στο παρελθόν και στην πίστα των Μεγάρων μαζί με τον Πανελλήνιο πρωταθλητή του 2018, Λευτέρη Πίππο και τόσο η έκδοση Factory με τον V4 των 1.100cc όσο και η RR με τον V4 των 1.000cc, έχουν την καλύτερη αναλογία… ηδονής ανά ευρώ! Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τις τεχνολογίες που διαθέτουν οι RSV4:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

APRILIA RSV4 – ΓΚΑΜΑ 2020

ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΕΣ ΗΜΙ-ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Η RSV4, ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ, ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Η ΕΚΔΟΣΗ RR, ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΑ V4 1000 ΚΥΒΙΚΩΝ, 201 ΙΠΠΩΝ, ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ. ΣΤΟΝ ΕΞΤΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΤ.

Η Aprilia RSV4 είναι πάντα σημείο αναφοράς για την αγωνιστικότητα και τις επιδόσεις. Είναι το καλύτερο παράδειγμα του τί μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία ενός νικηφόρου αγωνιστικού τμήματος, όπως αυτό της Aprilia, το οποίο στη σύντομη ιστορία του έχει κατακτήσει 54 παγκόσμιους τίτλους, επτά εκ των οποίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SBK. Δεξιότητες που γεννιούνται στις πίστες και μεταφέρονται στα μοντέλα παραγωγής, για να νιώσει κάθε αναβάτης τη συναρπαστική αίσθηση των αγωνιστικών μοτοσυκλετών της Aprilia Racing.

Ασύγκριτη σε σχεδιασμό και εφαρμοσμένη τεχνολογία, η RSV4 διαθέτει έναν κινητήρα 65° V4 που πρώτη φορά τοποθετήθηκε σε εργοστασιακή supersport μοτοσυκλέτα παραγωγής. Διαθέτει, επίσης, ένα πλαίσιο απόγονο μιας δυναστείας που έχει κατακτήσει 18 τίτλους και 143 αγώνες Grand Prix στην κατηγορία 250 GP, ενώ είναι εφοδιασμένη με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα για τη διαχείριση του κινητήρα και τη δυναμική απόδοση της μοτοσυκλέτας. Προηγμένη τεχνολογία από την Aprilia, τον πρώτο κατασκευαστή μοτοσυκλετών που υιοθέτησε το πολλαπλών χαρτών σύστημα διαχείρισης γκαζιού Ride-By-Wire στον βασικό εξοπλισμό, αλλά κυρίως το πρώτο εργοστάσιο που έχει πατεντάρει το σύστημα δυναμικού ελέγχου APRC (dynamic control system), με τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά αυτό-βαθμονόμησης και ελέγχου σούζας, με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα και τις κορυφαίες επιδόσεις. Η Aprilia RSV4 1100 Factory προσθέτει σε αυτό τον αποκλειστικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Öhlins, ικανές να βελτιώσουν αφενός την αίσθηση και την απόδοση των πιο έμπειρων αναβατών στην πίστα και αφετέρου την άνεση και την χρηστικότητα κατά την οδήγηση στον δρόμο.

Aprilia RSV4 1100 Factory

Το project RSV4 πάντα είχε έναν βασικό στόχο: να είναι η απολύτως καλύτερη, και ταχύτερη superbike, αυτή που θα βρίσκεται πιο κοντά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Aprilia, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις και την αποδοτικότητα. Μια premium μοτοσυκλέτα στην κορυφή της κατηγορίας της, που απευθύνεται στους πλέον απαιτητικούς πελάτες που θέλουν να συνδυάσουν κορυφαίες επιδόσεις με προηγμένη τεχνολογία. Και τα δύο χαρακτηριστικά παρέχονται απλόχερα και οφείλονται εν μέρει στη χρήση κορυφαίων υλικών, όπως είναι το αλουμίνιο, το τιτάνιο και το ανθρακόνημα.

Η Aprilia RSV4 1100 Factory παρέχει εκπληκτικές επιδόσεις που συνδυάζονται με πλαίσιο και αναρτήσεις αγωνιστικών προδιαγραφών και με ένα κορυφαίο πακέτο ηλεκτρονικών ελέγχων, στο οποίο προστίθενται οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις.

Εστιασμένο στην αποκλειστικότητα αυτού του μοντέλου, το Κέντρο Στυλ της Aprilia εργάστηκε σκληρά για να κάνει την RSV4 1100 Factory μοναδική και ασυναγώνιστη ακόμη και στα χρώματα, δίνοντας μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια.  Οι χρωματικοί συνδυασμοί τονίζουν την αποκλειστικότητα των προηγμένων υλικών όπως είναι το ανθρακόνημα στο μπροστινό φτερό, τα πλαϊνά καπάκια, το προστατευτικό του τελικού της εξάτμισης, τα αεροδυναμικά βοηθήματα και το νέο εμπρόσθιο κάλυμμα του ρεζερβουάρ. Παρέχουν αρμονική αντίθεση με το φινίρισμα τιτανίου του ομολογκαρισμένου τελικού της Akrapovic και τους αλουμινένιους τροχούς ίδιου χρώματος. Για τα γραφικά επιλέχτηκε ένα ελκυστικό κατάμαυρο ματ στυλ, το οποίο δίνει έμφαση στην πανέμορφη εμφάνιση του πλαισίου δύο δοκών και του ψαλιδιού, και τα δύο από αλουμίνιο. Με δεδομένες τις εκπληκτικές επιδόσεις της RSV4 1100 Factory, η Aprilia παρουσιάζει για πρώτη φορά αεροδυναμικά βοηθήματα στο φέρινγκ μιας μοτοσυκλέτας παραγωγής, χάρη  στην εξέλιξη που έγινε από την Aprilia Racing στο πρωτότυπο RS-GP, από όπου προέρχονται. Το σχήμα τους σχεδιάστηκε σε αεροδυναμική σήραγγα και η κλίση που επιλέχθηκε, εκμεταλλεύεται το υψηλότερο κάθετο φορτίο του αέρα που περνά από τους αγωγούς και επιτρέπει στα βοηθήματα να αυξάνουν τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Συμβάλλουν στη μείωση της τάσης για ανύψωση του μπροστινού τροχού κατά την έξοδο από στροφή και ταυτόχρονα αυξάνουν τη σταθερότητα σε συνθήκες δυνατού φρεναρίσματος.

Πλαίσιο: καλύτερη αίσθηση και αποτελεσματικότητα στην πίστα χάρη στις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις

Η Aprilia είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις μέχρι το χρονόμετρο να πιστοποιήσει βελτίωση των χρόνων μέσα στην πίστα. Αυτή η στιγμή έφτασε. Μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με τους τεχνικούς της Öhlins και χάρη στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την Tuono V4 1100 Factory  που ήδη τις χρησιμοποιεί, τοποθετούνται οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις και στο κορυφαίο μοντέλο της σειράς RSV4, στην RSV4 1100 Factory. Πρόκειται για τις Smart EC 2.0 της Öhlins, που αναπτύχθηκαν για την RSV4 χάρη στις εντατικές και μακρόχρονες εργασίες ανάπτυξης των Σουηδών μαζί με τους τεχνικούς του Noale στις πιο απαιτητικές πίστες όπως η Imola και το Mugello (αλλά και στον δρόμο). Το χρονόμετρο, που είναι πάντα ο τελικός κριτής όλων των εξελίξεων του εκπληκτικού πρότζεκτ RSV4, επικύρωσε την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, δηλαδή τη βελτίωση της αίσθησης στην οδήγηση και της απόδοσης, που μετρήθηκε σε μισό δευτερόλεπτο στον ταχύτερο γύρο της προηγούμενης έκδοσης RSV4 1100 Factory, η οποία ήταν εξοπλισμένη με τις ίδιες αναρτήσεις Öhlins, αλλά με μηχανική λειτουργία.

Στην πραγματικότητα οι αναρτήσεις Öhlins της προηγούμενης γενιάς Aprilia RSV4 1100 Factory και οι ημι-ενεργητικές είναι κατά πολύ διαφορετικές ακόμα και στο εσωτερικό τους, όπου αναθεωρήθηκε εξολοκλήρου η υδραυλική που επιτρέπει τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος και την επίτευξη των στόχων που είχαν προκαθοριστεί από την Aprilia.

Η κεντρική μονάδα που ελέγχει τις αναρτήσεις Öhlins Smart EC 2.0 έχει πρόσβαση σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας και επομένως είναι σε θέση να αναγνωρίσει όλες τις φάσεις οδήγησης, προσαρμόζοντας αναλόγως την υδραυλική ρύθμιση του πιρουνιού, του αμορτισέρ και του αμορτισέρ τιμονιού, χάρη στην ανάπτυξη ενός αλγορίθμου, αποτέλεσμα της συνεργασίας Öhlins και Aprilia. Κατά συνέπεια, αυτές οι αναρτήσεις υποστηρίζουν καλύτερα τον αναβάτη σε κάθε φάση οδήγησης στην πίστα, εξασφαλίζοντας επίσης καλύτερη αίσθηση στον εμπρός τροχό, χαρακτηριστικό που ήταν ήδη πολύ αναπτυγμένο σε όλα τα προηγούμενα μοντέλα RSV4. Επιπλέον, η αυξημένη ικανότητα ανίχνευσης ανωμαλιών της ασφάλτου είναι ζωτικής σημασίας για την ευχρηστία και την ευχαρίστηση της οδήγησης στον δρόμο.

Η ειδική τεχνολογία του συστήματος ημι-ενεργητικών αναρτήσεων Smart EC 2.0 επιτρέπει εύκολες και προσαρμόσιμες από τον ίδιο τον αναβάτη ρυθμίσεις του πιρουνιού και του αμορτισέρ, με δύο δυνατότητες επέμβασης: το ημι-ενεργητικό (semi-active) και το χειροκίνητο (manual) mode. Η επιλογή και των δύο mode γίνεται εύκολα μέσω κουμπιών που βρίσκονται στο τιμόνι.

Υπάρχουν 3 χαρτογραφήσεις, που ρυθμίζουν με διαφορετικό τρόπο τις αναρτήσεις και προσαρμόζουν την ημι-ενεργητική συνεισφορά: A1, A2 και A3. Η πρώτη, που αναπτύχθηκε για τη χρήση slick ελαστικών, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για πίστες με πολύ στρωτές επιφάνειες· η δεύτερη για χρήση μικτών ελαστικών και πιο ανώμαλη επιφάνεια· η τρίτη, για χρήση στον δρόμο, χαρακτηρίζεται από πιο χαλαρή υδραυλική ρύθμιση για καλύτερη απορρόφηση των ατελειών του οδικού δικτύου. Στο χειροκίνητο mode, οι 3 χαρτογραφήσεις (Μ1, Μ2 και Μ3) παρέχουν πολλούς προκαθορισμένους τύπους διαμόρφωσης χωρίς ημι-ενεργή υποβοήθηση, με τον τρόπο δηλαδή που λειτουργούν τα συμβατικά μηχανικά συστήματα αναρτήσεων. Τόσο στο ημι-ενεργητικό όσο και στο χειροκίνητο mode, ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει και να διαμορφώσει την ανάρτηση μέσω των τριών χαρτών  που αναφέρθηκαν παραπάνω, ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις και τον τρόπο που οδηγεί, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους έμπειρούς και πιο απαιτητικούς αναβάτες. Το αμορτισέρ τιμονιού της Öhlins ελέγχεται επίσης ηλεκτρονικά από το σύστημα Smart EC 2.0 και είναι πλήρως προσαρμόσιμο, ώστε να ρυθμίζεται ανάλογα με τις ρυθμίσεις του πιρουνιού και του αμορτισέρ. Η λειτουργία OBTi (Objective Based Tuning Interface) εμφανίζεται στην έγχρωμη οθόνη TFT 4.3 ιντσών της Aprilia RSV4 1100 Factory και παρέχει ευκολονόητες ρυθμίσεις. Η λογική λειτουργίας του νέου OBTi βασίζεται στους στόχους που θέλει να πετύχει ο αναβάτης σε κάθε φάση της οδήγησης: για παράδειγμα μεγαλύτερη υποστήριξη στην πέδηση αν θέλει πιο ελεγχόμενο βύθισμα του πιρουνιού NIX ή μεγαλύτερη υποστήριξη στην επιτάχυνση αν θέλει μεγαλύτερη στήριξη από το αμορτισέρ TTX στο άνοιγμα του γκαζιού. Παραμένει επίσης η δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης της προφόρτισης του ελατηρίου του αμορτισέρ και του πιρουνιού.

Η Aprilia είναι γνωστή ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πλαισίων στον κόσμο και η RSV4 εκφράζει την τεχνολογική υπεροχή που έχει αποκτήσει η Aprilia από τη συμμετοχή της στα κορυφαία παγκόσμια πρωταθλήματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που παραμένει αποκλειστικό στις RSV4 RR και Factory (ενώ χαρακτήριζε και όλες τα προηγούμενες εκδόσεις) είναι η εντυπωσιακή γκάμα των πιθανών ρυθμίσεων που μπορεί να διαχειριστεί το στάνταρ πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, η μοτοσυκλέτα της Aprilia είναι η μοναδική superbike που επιτρέπει στον αναβάτη τη ρύθμιση της θέσης του κινητήρα στο πλαίσιο, της γωνίας του τιμονιού, του άξονα του ψαλιδιού και του ύψους της πίσω ανάρτησης, επιπλέον βέβαια των πλήρως ρυθμιζόμενων αναρτήσεων. Ακριβώς όπως μια αυθεντική αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Παραμένει αμετάβλητο το κορυφαίο σύστημα πέδησης με ένα ζευγάρι δαγκάνες Brembo Stylema®, ελαφριές και αποδοτικές, εφοδιασμένες με τακάκια με συντελεστή τριβής υψηλής απόδοσης. Οι δαγκάνες μπορούν να συνδυαστούν με ένα ζεύγος αεραγωγών από ανθρακόνημα (παρόμοιους με αυτούς που έχει προσαρμόσει η Aprilia Racing στην RS-GP), οι οποίοι επιτρέπουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας και εξασφαλίζουν το ίδιο εξαιρετικό φρενάρισμα ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Το συνολικό βάρος της RSV4 1100 Factory με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου είναι 199 κιλά, χάρη και στο τελικό εξάτμισης από τιτάνιο και την πολύ ελαφριά μπαταρία λιθίου.

Κορυφαίες επιδόσεις από τον κινητήρα Aprilia 1100 V4

Οι επιδόσεις που επιτυγχάνει η Aprilia RSV4 1100 Factory, αγγίζουν τη μέγιστη προσδοκία ενός αναβάτη από μία σπορ μοτοσυκλέτα, ενώ συνδυάζονται με τον μοναδικό χαρακτήρα και τον ασύγκριτο ήχο του κινητήρα V4 από το Νοάλε. Δεν υπάρχει άλλος κινητήρας αυτού του τύπου που να διαθέτει επιτυχημένη ιστορία 10 χρόνων. Είναι μια πλατφόρμα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πιο απαιτητικών αναβατών στην σπορ οδήγηση και αποτελεί ταυτόχρονα μια εξαιρετική βάση για τη δημιουργία ενός πλήρως αγωνιστικού κινητήρα.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα παραγωγής με τον υψηλών επιδόσεων και στενού προφίλ κινητήρα V4, τον πιο επαναστατικό και πανίσχυρο κινητήρα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Aprilia. . Είναι ένας ασυναγώνιστος  κινητήρας λόγω της πληθώρας ηλεκτρονικών συστημάτων,  των εξαιρετικά μικρών διαστάσεων και του χαμηλού βάρους, στο οποίο συμβάλλουν τα εξωτερικά τμήματα και τα καπάκια του κάρτερ και των κεφαλών από μαγνήσιο.  Η στενή αρχιτεκτονική  V έκανε δυνατή τη δημιουργία ενός κινητήρα με εξαιρετικά μικρό μήκος που συμβάλλει στη συγκέντρωση των βαρών στο κέντρο και στην κατασκευή ενός πολύ υψηλών προδιαγραφών πλαισίου. Το σύστημα χρονισμού χρησιμοποιεί μια πολύ ιδιαίτερη κινηματική. Η καδένα χρονισμού κινητοποιεί μόνο τον εκκεντροφόρο εισαγωγής, ο οποίος με τη σειρά του, κινεί τον εκκεντροφόρο εξαγωγής μέσω ενός γραναζιού. Αυτή η ιδιαιτερότητα επέτρεψε την τοποθέτηση κεφαλών εξαιρετικά μικρών διαστάσεων προς όφελος της σχεδίασης του πλαισίου, που για την RSV4, είναι ίδιων μικρών διαστάσεων με μια μοτοσυκλέτα Grand Prix. Ο στροφαλοθάλαμος είναι μονοκόμματος με ενσωματωμένα χιτώνια κυλίνδρων από αλουμίνιο και εξασφαλίζει μέγιστη ανθεκτικότητα και κορυφαία απόδοση. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί αντικραδασμικό άξονα για τη μείωση των κραδασμών.

Ο κυβισμός του κινητήρα της RSV4 1100 Factory επετεύχθη μέσω εμβόλων με διάμετρο 81 χιλιοστών, με διαδρομή 5233 χιλιοστών. Η σχέση συμπίεσης είναι 13.6:1.

Το σύστημα λίπανσης με υγρό κάρτερ χρησιμοποιεί μία αντλία λαδιού ικανή να διατηρεί υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμβόλων, χάρη στη χρήση διπλού ψεκαστήρα λαδιού. Συγκριτικά με τον κινητήρα 1000 κ.εκ. της Aprilia RSV4 RR, το σύστημα χρονισμού παρέχει βελτιωμένο χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής, ενώ η μετάδοση έχει μακρύτερη σχέση για την 5η και την 6η σχέση. Το σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού χρησιμοποιεί μηχανισμό υποστήριξης της πεταλούδας γκαζιού με πιο αεροδυναμικό προφίλ, για βελτίωση της ρευστοδυναμικής διαπερατότητας. Η μονάδα διαχείρισης 7SM της Magneti Marelli διαθέτει ειδική χαρτογράφηση με περιοριστή στροφών στις 13.600 σ.α.λ. Παρέχει μέγιστη ισχύ 217 CV στις 13,200 σ.α.λ., τιμή αναφοράς στην κατηγορία. Και η μέγιστη ροπή όμως επωφελείται από αυτές τις αλλαγές, ανεβαίνοντας σε όλο το φάσμα των στροφών κατά 10% περισσότερο από τον κινητήρα 1000 κ.εκ. Πλέον αγγίζει τα 122 Nm στις 11,000 σ.α.λ. Αυτή η πολύ σημαντική αύξηση κάνει την RSV4 1100 Factory όχι μόνο πιο αποδοτική σε επιτάχυνση ακόμη και από τις πολύ χαμηλές στροφές, αλλά και απολαυστική στην οδήγηση στον δρόμο. Τέλος, η εξάτμιση με ειδική διάταξη για την έκδοση Factory φέρει τελικό τιτανίου Akrapovic, πλήρως συμβατό με όλες τις προδιαγραφές και είναι σημαντικά ελαφρύτερη από εκείνη της Aprilia RSV4 RR. Λόγω των αναβαθμισμένων επιδόσεων, στην Aprilia RSV4 1100 Factory έχουν γίνει ειδικές ρυθμίσεις στο πακέτο ηλεκτρονικών ελέγχων APRC.

APRC: κορυφαία τεχνολογία ηλεκτρονικών συστημάτων από την Aprilia

Οι Aprilia RSV4 1000 RR και RSV4 1100 Factory είναι εφοδιασμένες με ένα εξαιρετικό πακέτο δυναμικών ελέγχων, σχεδιασμένο και πατενταρισμένο από την Aprilia. Κάθε ένα από τα δύο μοντέλα διαθέτει τη δική του ειδική διαμόρφωση όλων των ελέγχων, η οποία είναι σύμφωνη με τα διαφορετικά επίπεδα απόδοσης των δύο μοτοσυκλετών. Το APRC (Aprilia Performance Ride Control) είναι μια πασίγνωστη πλατφόρμα συστημάτων ελέγχου που προέρχεται απευθείας από την κυρίαρχη τεχνολογία της Aprilia στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike και κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ολοκληρωμένα συστήματα που υπάρχουν στην αγορά. Η συγκεκριμένη θέση και κατεύθυνση της αδρανειακής πλατφόρμας που ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος, επιτρέπει βέλτιστες δυνατότητες ανίχνευσης της δυναμικής κατάστασης της μοτοσυκλέτας και πιο αποδοτικές στρατηγικές ηλεκτρονικού ελέγχου.

Το τέταρτης γενιάς σύστημα APRC της Aprilia εναρμονίζεται με τον καλύτερο τρόπο με τις άριστες ρυθμίσεις που εγγυάται ο Ride-by-Wire έλεγχος του γκαζιού, ο οποίος είναι πλήρως ενσωματωμένος και δεν απαιτεί κανένα άλλο εξάρτημα για την ηλεκτρονική διαχείριση της πεταλούδας του γκαζιού. Παρέχει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά το βάρος (συγκρινόμενος με παραδοσιακά συστήματα, παρέχει εγγυημένη μείωση βάρους κατά 590 γραμμάρια).

Το APRC, περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό των Aprilia RSV4 RR και RSV4 1100 Factory και περιλαμβάνει:

 • ATC: Aprilia Traction Control (έλεγχος πρόσφυσης) με δυνατότητα ρύθμισης κατά την οδήγηση (χωρίς να χρειάζεται να κλείσει το γκάζι) σε 8 επίπεδα, χάρη στο πρακτικό joystick, με εξαιρετική υψηλής απόδοσης λειτουργική λογική.
 • AWC: Aprilia Wheelie Control (έλεγχος σούζας) ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, παρέχει στρατηγικές λειτουργίας μεγάλης ακρίβειας. Το σύστημα ελέγχου σούζας μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα χωρίς να είναι απαραίτητο το κλείσιμο του γκαζιού, όπως ισχύει και για το ATC, χάρη στο πρακτικό ηλεκτρικό χειριστήριο που υπάρχει στην αριστερή πλευρά.
 • ALC: Aprilia Launch Control (έλεγχος εκκίνησης), αποκλειστικά για χρήση στην πίστα, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα με πολύ αποδοτικές στρατηγικές λειτουργίας.
 • AQS: Aprilia Quick Shift (σύστημα γρήγορων αλλαγών ταχυτήτων), το ηλεκτρονικό κιβώτιο που επιτρέπει την αλλαγή ταχυτήτων χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και χωρίς τη χρήση συμπλέκτη. Είναι εφοδιασμένο με λειτουργία downshift, η οποία επιτρέπει κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη. Η λειτουργία κατεβάσματος ταχυτήτων με ανοικτό γκάζι είναι αποκλειστική.
 • APL: Aprilia Pit Limiter (περιοριστής ταχύτητας), σύστημα που επιτρέπει τον περιορισμό της ταχύτητας εισόδου στα πιτς πίστας αγώνων ταχύτητας. Διευκολύνει επίσης, τη συμμόρφωση με τα όρια ταχύτητας που ισχύουν για κάθε δρόμο.
 • ACC: Aprilia Cruise Control. Η ηλεκτρονική διαχείριση επέτρεψε την τοποθέτηση συστήματος ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού. Είναι ένα πολύ βολικό σύστημα για τα μεγάλα ταξίδια, καθώς επιτρέπει τη διατήρηση προεπιλεγμένης ταχύτητας χωρίς τη χρήση του γκαζιού.

Εκτός από το 4ης γενιάς σύστημα APRC, οι RSV4 RR και Factory διαθέτουν προηγμένο σύστημα Cornering ABS πολλαπλής χαρτογράφησης, το οποίο εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Bosch και εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια στον δρόμο, αλλά και ιδανική απόδοση στην πίστα. Το σύστημα 9.1 MP με πολύ περιορισμένες διαστάσεις και χαμηλό βάρος, βελτιστοποιεί τη λειτουργία των φρένων και την παρέμβαση του ABS στις στροφές, χάρη σε ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο που παρακολουθεί διαρκώς διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η επιτάχυνση, η πίεση που ασκείται στη μανέτα του μπροστινού φρένου και η γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας. Τροποποιεί τη λειτουργία των φρένων για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αναλογία μεταξύ επιβράδυνσης και σταθερότητας. Το σύστημα ABS λειτουργεί σε συνεργασία με το σύστημα Aprilia RLM (Rear Liftup Mitigation), το οποίο περιορίζει την ανύψωση του πίσω τροχού σε περιπτώσεις δυνατού φρεναρίσματος. Το Cornering ABS, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις σαφείς υποδείξεις της Aprilia, μπορεί να ρυθμιστεί σε 3 επίπεδα παρέμβασης.  Κάθε μια από τις τρεις χαρτογραφήσεις του Cornering ABS μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε από τις τρεις χαρτογραφήσεις κινητήρα (Sport, Track, Race), επιτρέποντας σε αναβάτες με διαφορετική εμπειρία και ικανότητα, να επιλέξουν τον συνδυασμό που τους ταιριάζει. Οι τρεις χάρτες παρέχουν πλήρη ισχύ αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο που αποδίδουν στην άσφαλτο την ισχύ που διαθέτει o Aprilia V4 στους δύο διαθέσιμους κυβισμούς (1000 κ.εκ. για την RR και 1100 κ.εκ. για την Factory), επιπλέον του ποσοστού φρεναρίσματος του κινητήρα που διαθέτει το κάθε μοντέλο.

Η έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT είναι ένας πραγματικός ψηφιακός υπολογιστής με εκπληκτικές λειτουργίες ενδείξεων. Οι δύο κατ’ επιλογή αρχικές οθόνες (Road και Race, με οπίσθιο φωτισμό ημέρας/νύχτας και για τις δύο) αντιστοιχούν σε πολλά αντιπροσωπευτικά μενού. Διαθέσιμο στα προαιρετικά αξεσουάρ των RSV4 RR και RSV4 1100 Factory είναι το APRILIA MIA, η πλατφόρμα πολυμέσων της Aprilia που επιτρέπει τη σύνδεση smartphone με τη μοτοσυκλέτα μέσω Bluetooth. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύστημα corner by corner electronic settings calibration (ηλεκτρονική διαμόρφωση ρυθμίσεων από στροφή σε στροφή), με δεδομένα που μπορούν να μεταφερθούν σε laptop (ή να εμφανιστούν απευθείας σε smartphone) για ανάλυση, όπως ακριβώς συμβαίνει στους αγώνες ταχύτητας. Το APRILIA MIA χαρακτηρίζεται από ένα νέο πρωτόκολλο σύνδεσης που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας του smartphone. Παρέχει επίσης μια ευρεία σειρά χαρτογραφημένων πιστών, στις οποίες ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις από στροφή σε στροφή, αλλά και τη δυνατότητα χρονομέτρησης και απόκτησης δεδομένων για νέα πίστα που δεν υπάρχει στις επιλογές που έχει δώσει η Aprilia. Η πλατφόρμα APRILIA MIA περιλαμβάνει και το σύστημα ψυχαγωγίας και επικοινωνίας (infotainment), το οποίο η Aprilia τοποθετεί για πρώτη φορά στην RSV4. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών, καθώς και τη διαχείριση κλήσεων από το smartphone. Αυτές οι ενέργειες εμφανίζονται στην ψηφιακή οθόνη και η διαχείρισή τους γίνεται μέσω αυτής.

Aprilia RSV4 RR

H Aprilia RSV4 RR αντιπροσωπεύει μια κορυφαία τεχνική πλατφόρμα που παρέχει στον αναβάτη επιδόσεις και συμπεριφορά “race replica”. Για τους απαιτητικούς αναβάτες, η Aprilia προτείνει ως αξεσουάρ ένα αγωνιστικό Track kit. Είναι ένα πακέτο ειδικών εξαρτημάτων που λειτουργούν σε συνεργασία για να βελτιώσουν πολλές πτυχές της RSV4 RR, όπως είναι το βάρος, το κράτημα, η αεροδυναμική και φυσικά η εμφάνιση. Το μοντέλο RSV4 RR του 2020 δεν έχει τεχνικές αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο.

Ασύγκριτος χαρακτήρας και επιδόσεις από τον κινητήρα 1 λίτρου Aprilia V4

Τα κύρια και απολύτως μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του έργου τέχνης 999,6 κ.εκ. ιταλικής τεχνολογίας, αυτά που οδήγησαν στη δημιουργία των καλύτερων superbike όλων των εποχών, είναι τα ίδια που ισχύουν και για τον κινητήρα 1078 κ.εκ. της έκδοσης Factory.

Η ισχύς και η ροπή φτάνουν τα 201 CV στις 13.000 σ.α.λ. και τα 115 Nm στις 10.500 σ.α.λ. αντίστοιχα. Ιδιαίτερα σημαντικές τιμές που συνδυάζονται με τον μοναδικό αυθεντικό ήχο που παρέχουν διαχρονικά οι κινητήρες Aprilia V4. Όπως ισχύει και για τον κινητήρα 1100 κ.εκ. V4 της έκδοσης Factory, η RR 1000 κ.εκ. διαθέτει πολύ χαμηλού βάρους έμβολα με τμήματα που μειώνουν το φαινόμενο blow-by και παρέχουν έναν τέλειο συνδυασμό υψηλών επιδόσεων και αξιοπιστίας. Οι κεφαλές των μπιελών έχουν δεχτεί επεξεργασία λείανσης που συμβάλλει στη μείωση της τριβής. Τα ελατήρια επιστροφής των βαλβίδων εξασφαλίζουν ανθεκτικότητα στη σκληρή χρήση και οι βαλβίδες έχουν βελτιωμένο χρονισμό. Το κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει ένα αισθητήρα γραμμικής λειτουργίας που εξασφαλίζει τέλειες αλλαγές σχέσεων. Η εξάτμιση της RSV4 RR διαθέτει τελικό με διπλό αισθητήρα  lambda και ενσωματωμένη βαλβίδα εξάτμισης.

Πλαίσιο: με προδιαγραφές αγωνιστικής μοτοσυκλέτας

Η Aprilia RSV4 εκφράζει απόλυτα την παράδοση της Aprilia στην κατασκευή εξαιρετικών πλαισίων, την οποία οφείλει στην μεγάλη τεχνογνωσία που απέκτησε στα κορυφαία παγκόσμια πρωταθλήματα. Το πλαίσιο παρέχει πολλές δυνατότητες ρύθμισης και το ψαλίδι διαθέτει πρεσαριστά εξαρτήματα από κράμα αλουμινίου, τα οποία είναι συγκολλημένα μεταξύ τους. Η αναλογία στρεπτικής ακαμψίας και ελαστικότητας είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της αρχιτεκτονικής του πλαισίου της RSV4. Το πλαίσιο είναι ίδιο με το πλαίσιο της Aprilia RSV4 1100 Factory, αλλά έχει διαφορετική γεωμετρία.

Η αρχιτεκτονική του πλαισίου της RSV4 RR ολοκληρώνεται με σύστημα ανάρτησης των τροχών Sachs, το οποίο αποτελείται από ένα πιρούνι 43 χιλιοστών, ένα μονό πίσω αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο “piggy back” και σταμπιλιζατέρ τιμονιού. Τα δύο πρώτα διαθέτουν πλήρεις ρυθμίσεις ως προς τις υδραυλικές λειτουργίες και την προφόρτιση ελατηρίου (το πίσω αμορτισέρ διαθέτει επίσης, ρύθμιση μήκους από κέντρο σε κέντρο, το οποίο επιτρέπει την αλλαγή ύψους του πίσω μέρους της μοτοσυκλέτας).

Για την RSV4 RR, η Aprilia παρέχει ένα ζεύγος τροχών από κράμα αλουμινίου και σύστημα πέδησης της Brembo, κορυφαίο στην κατηγορία. Το μπροστινό φρένο βασίζεται σε ένα ζεύγος ατσάλινων δίσκων με πάχος 5 χιλιοστών και διάμετρο 330 χιλιοστών, καθώς και σε monobloc δαγκάνες M50 με υψηλής τριβής τακάκια.

Εκδόσεις και χρώματα

Η Aprilia RSV4 RR είναι διαθέσιμη σε δύο ελκυστικούς χρωματισμούς με μαύρη και γκρι βάση (grigio Rivazza και nero Arrabbiata) με κόκκινους τροχούς.

Η Aprilia RSV4 1100 Factory είναι η αποκλειστική έκδοση που διαθέτει ημι-ενεργητικές αναρτήσεις Öhlins, ελαφριούς τροχούς από κράμα αλουμινίου και τελικό εξάτμισης τιτανίου της Akrapovic. Ξεχωρίζει από τα νέα αποκλειστικά γραφικά Atomico Racer που αναδεικνύουν τη χρήση τεχνικών υλικών υψηλής αξίας όπως είναι το ανθρακόνημα, χάρη στην αντίθεση που προσφέρει με την μαύρη ματ βαφή. Η πάνω τιμονόπλακα φέρει χαραγμένη με laser γραφή «1100 Factory». 

Τιμές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

Η σειρά Aprilia RSV4 ΜΥ20 διατίθεται στα σημεία πώλησης Aprilia στις παρακάτω ενδεικτικές τιμές λιανικής, με ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων:

Aprilia RSV4 RR                                  -              18.670 €

Aprilia RSV4 1100 Factory              -              24.750 €

Η Aprilia παρέχει δωρεάν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών με αγορά οποιασδήποτε καινούριας μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζοντας υψηλή αξία μεταπώλησης και ξέγνοιαστα χιλιόμετρα:

 • 2 χρόνια επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης*
 • 4 χρόνια οδική βοήθεια

*Η εγγύηση καλύπτει κάθε κόστος επισκευής που σχετίζεται με βλάβες ή δυσλειτουργίες, οι οποίες προκαλούνται λόγω κατασκευής ή λόγω ελαττωματικών εξαρτημάτων, καθώς και την αντικατάσταση εξαρτημάτων με ζημιές, και την εργασία που απαιτείται για την αποσυναρμολόγηση και τοποθέτησή τους.

 
APRILIA RSV4 1100 Factory: Τεχνικά Χαρακτηριστικά
[στις αγκύλες είναι τα δεδομένα που αφορούν την RSV4 RR]
Τύπος κινητήρα
Aprilia διαμήκης 65° V-4, 4χρονος, σύστημα υγρόψυξης, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής (DOHC), τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Διάμετρος και διαδρομή
81 x 52,3 χιλ. [78 x 52,3 χιλ.]
Κυβισμός κινητήρα
1.077 κ.εκ. [999,6 κ.εκ.]
Σχέση συμπίεσης
13,6:1
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο
217 CV (159,6 kW) στις 13.200 σ.α.λ. [201 CV (148 kW) στις 13.000 σ.α.λ.]
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο
122 Nm στις 11.000 σ.α.λ. [115 Nm στις 10.500 σ.α.λ.]
Τροφοδοσία
Φίλτρο αέρα με δυναμικές εισαγωγές μπροστά. 4 σώματα πεταλούδας Marelli 48 χιλ. με 8 μπεκ ψεκασμού και τελευταίας γενιάς σύστημα διαχείρισης κινητήρα Ride-By-Wire. Τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις κινητήρα που επιλέγονται από τον αναβάτη ακόμη και όταν η μοτοσυκλέτα κινείται: Track, Sport, Race
Ανάφλεξη
Σύστημα ψηφιακής ηλεκτρονικής ανάφλεξης Magneti Marelli, ενσωματωμένο στο σύστημα ελέγχου του κινητήρα, με ένα μπουζί ανά κύλινδρο, και πολλαπλασιαστές τύπου “stick-coil”
Εκκίνηση
Μίζα
Εξάτμιση
4 σε 2 σε 1, δύο αισθητήρες οξυγόνου, πλαϊνό τελικό εξάτμισης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα τύπου πεταλούδας που ελέγχεται από τη μονάδα ECU και ενσωματωμένο τριοδικό καταλύτη (Euro 4)
Γεννήτρια
Γεννήτρια στο βολάν, ισχύος 450W με μαγνήτες σπάνιων γαιών
Λίπανση
Υγρό κάρτερ, με ψυγείο λαδιού και δύο αντλίες λαδιού (λίπανση και ψύξη)
Μετάδοση
Κιβώτιο 6 σχέσεων, τύπου κασέτας.
1η: 39/15 (2,600)
2α: 33/16 (2,063)
3η: 34/20 (1,700)
4η: 31/21 (1,476)
5η: 34/26 (1,307) [31/23 (1,348)]
6tη: 33/27 (1,222) [34/27 (1,259)]
Μοχλός ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα γρήγορης αλλαγής Aprilia Quick Shift electronic system (ΑQS)
Συμπλέκτης
Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης με σύστημα περιορισμένης  ολίσθησης
Αρχική μετάδοση
Γρανάζια με ίσια δόντια και ενσωματωμένοι εύκαμπτοι αποσβεστήρες κραδασμών, σχέση μετάδοσης: 73/44 (1,659)
Τελική μετάδοση
Αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 41/16 (2,562)
Διαχείριση πρόσφυσης
APRC System (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει Traction Control (ATC), Wheelie Control (AWC), Launch Control (ALC), cruise control (ACC) και speed limiter (APT). Όλα ρυθμίζονται και απενεργοποιούνται ανεξάρτητα
Πλαίσιο
Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα. Διαθέσιμες ρυθμίσεις:
 • Θέση και γωνία λαιμού τιμονιού
 • Ύψος κινητήρα
 • Ύψος άξονα ψαλιδιού
Αμορτισέρ τιμονιού Öhlins με ηλεκτρονική διαχείριση Smart EC 2.0 [αμορτισέρ τιμονιού Sachs]
Μπροστινή ανάρτηση
Πιρούνι Öhlins NIX με ηλεκτρονική διαχείριση Smart EC 2.0. Καλάμια Æ 43 χιλ. X με επιφανειακή επίστρωση TIN. [Πιρούνι Sachs, καλάμια Æ 43 χιλ.] Αλουμινένιες βάσεις ακτινικών δαγκάνων. Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, υδραυλικής απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 125 χιλ. [120 χιλ.]
Πίσω ανάρτηση
Αλουμινένιο ψαλίδι δύο μπράτσων, τεχνολογία μικρού πάχους και χύτευσης.
Μονό αμορτισές Öhlins TTX με piggy-back, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με σύστημα SmartEC 2.0, πλήρως ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, το μεταξόνιο, την υδραυλική επαναφορά συμπίεσης και επαναφοράς. [Sachs μονό αμορτισέρ με ρύθμιση ως προς την υδραυλική απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, την προφόρτιση ελατηρίου και την απόσταση από κέντρο σε κέντρο]. Διαδρομή τροχού 115 χιλ. [130 χιλ.]
Φρένα
Μπροστά: Δύο χαμηλού βάρους πλευστοί δίσκοι Æ 330 χιλ. από ανοξείδωτο ατσάλι με αλουμινένια φλάντζα 6 πείρων. Brembo Stylema® [M50] monobloc ακτινικές δαγκάνες με 4Æ 30 χιλ. αντικριστά έμβολα. Μεταλλικά τακάκια. Μεταλλικά σωληνάκια υψηλής πίεσης. Ακτινική αντλία.
 
Πίσω: Δίσκος Æ 220 χιλ., δαγκάνα Brembo με δύο ξεχωριστά έμβολα Æ 32 χιλ. Μεταλλικά τακάκια. Αντλία με ενσωματωμένο δοχείο και μεταλλικό σωληνάκι υψηλής πίεσης
 
Bosch 9.1 MP ABS με λειτουργία κλίσης στις στροφές (cornering), ρυθμιζόμενο με 3 χάρτες και εφοδιασμένο με λειτουργία περιορισμού ανύψωσης του πίσω τροχού RLM (Rear wheel Lift-up Mitigation) [μπορεί να απενεργοποιηθεί].
 
 
Τροχοί
Μηχανικά κατεργασμένοι τροχοί από κράμα αλουμινίου με 5 μπράτσα [Aprilia τροχοί από κράμα αλουμινίου με 3 μπράτσα].
Μπροστά: 3.5”X17”
Πίσω: 6”X17”
Ελαστικά
Radial χωρίς σαμπρέλα.
μπροστά: 120/70 ZR 17
πίσω: 200/55 ZR 17 (εναλλακτικά: 190/50 ZR 17; 190/55 ZR 17)
 
 
Διαστάσεις
Μεταξόνιο: 1439 χιλ. [1441,6 χιλ.]
Μήκος: 2052 χιλ. [2055 χιλ.]
Πλάτος: 735 χιλ.
Ύψος σέλας: 851 χιλ. [853 χιλ.]
Γωνία κάστερ: 24,5° [24,6°]
Ίχνος: 103,8 χιλ. [101,9 χιλ.]
Βάρος στεγνό
Βάρος σε κατάσταση λειτουργίας
177 κιλά [180 κιλά]
199 κιλά [204 κιλά] με γεμάτο ρεζερβουάρ
Κατανάλωση
6,50 λίτρα/100 χλμ. [6,67 λίτρα/100 χλμ.]
Ρύποι CO2
155 γρ./χλμ. [156 γρ./χλμ.]
Χωρητικότητα καυσίμου
18,5 λίτρα (περιλαμβάνεται ρεζέρβα 4 λίτρων)

 

Ετικέτες

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Η μη συμμόρφωση με τους αυστηρότερες Euro5+ προδιαγραφές ρύπων θέτουν αυτομάτως το YZF-R1 εκτός ευρωπαϊκής αγοράς
motomagYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η Yamaha δεν σκοπεύει να δαπανήσει τον χρόνο και το χρήμα που χρειάζεται, προκειμένου τα YZF-R1 και YZF-R1M να συμμορφωθούν με της Euro5+ προδιαγραφές, κατά συνέπεια από το 2025 που λήγει η παράταση για την ταξινόμηση των Euro 5 μοτοσυκλετών δεν θα μπορούν να πωλούνται στις χώρες της Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, η supersport κατηγορία έχει γνωρίσει μεγάλη εξειδίκευση, στοχεύοντας όλο και περισσότερο στη χρήση πίστας, περιορίζοντας έτσι το κοινό της. Αυτό, σε συνδυασμό με την στροφή του κοινού σε μοτοσυκλέτες που εκπληρώνουν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως οι Adventure, οδήγησαν την άλλοτε κραταιά κατηγορία στις πωλήσεις, σε πτώση. Το κοινό που τις επιλέγει είναι πλέον πολύ μικρότερο, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, όπου από όποια καφετέρια και αν περνούσες απέξω, έβλεπες μία σειρά από superbike και supersport μοτοσυκλέτες. Εννοείται ότι η διαρκής οικονομική στενότητα, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπου που κινείται η αγορά, η οποία πλέον έχει αλλάξει ρότα και έχει παρουσιάσει διαφορετικές ανάγκες, σε σχέση με τότε.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ήδη η Yamaha, από το 2020 και μετά, αποφάσισε να βγάλει από την παραγωγή το YZF-R6, διατηρώντας μόνο την έκδοση RACE, η οποία δεν βγάζει πινακίδα και στοχεύει αποκλειστικά όσους θέλουν ένα τετρακύλινδρο supersport 600 κυβικών για την πίστα. Το 2025 φαίνεται ότι σειρά έχει, τουλάχιστον για την Ευρώπη, το superbike της Iwata, το οποίο πιθανότατα θα συνεχίσει να παράγεται, όμως μόνο σε μία αντίστοιχη έκδοση με την RACE του R6. Τουλάχιστον έτσι φανερώνουν πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η οποία βέβαια πλέον δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή, αναμφίβολα επηρεάστηκε από την ζήτηση και το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των εγκρίσεων τύπου. Αποτελεί, όμως ταυτόχρονα και μία δήλωση του Ιαπωνικού εργοστασίου για το μέλλον, το οποίο μας είχε εν μέρει αποκαλύψει ο μέχρι πολύ πρόσφατα President & CEO της Yamaha, Eric de Seynes, στα πλαίσια της EICMA 2023. Η συνέντευξη του έχει δημοσιευθεί στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2023, αυτό όμως που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι η εταιρεία των τριών διαπασών έχει αρχίσει να αλλάζει κατεύθυνση. Το YZF-R1 αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ως προς την αλλαγή των στόχων, με το R&D να κοιτάζει στο μέλλον, σε μία αγορά, αλλά και κοινωνία, που θέτει διαφορετικές προτεραιότητες με πριν.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ξεκινώντας το 1998, το YZF-R1 δημιούργησε ένα φανατικό κοινό γύρω από το όνομά του, κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. To 2002 άφησε πίσω το καρμπυρατέρ, με την τροφοδοσία να περνά στην εποχή του injection, ενώ δύο χρόνια αργότερα η Yamaha έφερε εισαγωγή ram-air, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες (αντί για τις συμβατικές μέχρι τότε) και steering damper στο τιμόνι.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Το 2009 είδε την εμφάνιση του crossplane τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα, προσδίδοντας μία ξεχωριστή χροιά, κάνοντας το YZF-R1 να ξεχωρίζει από μακριά, μόνο από τον ήχο του. Η τελευταία μεγάλη ανανέωση ήρθε το 2015, με σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και την παρουσίαση της "ειδικής" έκδοσης M, με τεχνολογία απευθείας από τα MotoGP.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη ανανέωση για το ιαπωνικό superbike, με τις επόμενες χρονιές να χαρακτηρίζονται από μικρές βελτιώσεις και συμμορφώσεις με τους εκάστοτε περιορισμούς ρύπων (Euro4, Euro5). Η συμμετοχή της Yamaha στα Motul WSBK, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Suzuki, η οποία έβγαλε εντελώς το GSX-R1000R από την γκάμα της στην Ευρώπη, μόλις μερικά χρόνια μετά την παρουσίαση του τελευταίου μοντέλου της. Αντιθέτως, λόγω της ανάγκης των μέχρι τώρα κανονισμών των Motul WSBK που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής, πιστεύουμε ότι η Yamaha θα κρατήσει στην γκάμα της το YZF-R1, χωρίς όμως να μπορεί να βγάλει πινακίδα. Ένα τέλος εποχής, το οποίο είχαμε προβλέψει στο MOTO, χρόνια πριν, καθώς βλέπαμε την ολοένα μεγαλύτερη εξειδίκευση της κατηγορίας, η οποία έπαυε πλέον να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για χρήση στον δημόσιο δρόμο.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην ΕυρώπηYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην Ευρώπη