Autoliv - Θα λανσάρει τον πρώτο αερόσακο scooter / μοτοσυκλέτας το 2025

Περισσότερη ασφάλεια στην περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης
Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/6/2023

Η Autoliv, γνωστή για τους αερόσακους της -κυρίως στα αυτοκίνητα αν και έχει παρουσιάσει αερόσακους jacket αναβατών και πρόσφατα παρουσίασε concept αερόσακο κράνους μαζί με την AIROH-, ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τον πρώτο αερόσακο για αναβάτες μοτοσυκλετών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ο αερόσακος bag-on-bike (με έδραση στη μοτοσυκλέτα) θα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού για τους αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων σε μετωπικές συγκρούσεις.

Σήμερα, πολλά σκούτερ και μοτοσυκλέτες είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως το ABS και το Traction Control, και η προσθήκη αερόσακων θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των αναβατών.

Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας

"Η Autoliv είναι προσηλωμένη στο όραμά μας να σώζουμε περισσότερες ζωές και να παρέχουμε λύσεις παγκόσμιας κλάσης για την κινητικότητα και την κοινωνία, που σώζουν ζωές. Ως εκ τούτου, αναπτύσσουμε προϊόντα που προστατεύουν ειδικά τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων. Η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ατζέντας μας για τη βιωσιμότητα", δήλωσε ο Mikael Bratt, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Autoliv.

Ο αερόσακος bag-on-bike

Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας

Η εκτεταμένη έρευνα της Autoliv σχετικά με τη συμπεριφορά οδήγησης μηχανοκίνητων δικύκλων και τα ατυχήματα έχει οδηγήσει σε δύο σειρές λύσεων - λύσεις ασφάλειας επί του οχήματος και λύσεις ασφάλειας επί του αναβάτη. Το πρώτο προϊόν της πρώτης κατηγορίας που θα φτάσει στην αγορά θα είναι ο αερόσακος bag-on-bike, ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε παραγωγή με τον πρώτο πελάτη (μάλλον την Piaggio απ' ότι φαίνεται) το 2025.

"Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα πλήρες και οικονομικά αποδοτικό σύστημα bag-on-bike για να διευκολύνουμε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας για μια μεγάλη ποικιλία μοτοσυκλετών και scooter. Το σύστημα αερόσακου bag-on-bike της Autoliv θα περιλαμβάνει έναν αερόσακο και έναν προαιρετικό ηλεκτρονικό αισθητήρα πρόσκρουσης που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά για να ολοκληρώσει το σύστημα", δήλωσε ο Jordi Lombarte, Τεχνικός Διευθυντής της Autoliv.

Εξελισσόμενοι κανονισμοί ασφαλείας για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα

Autoliv

"Για να επιτύχουμε τον παγκόσμιο στόχο της μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στο μισό, πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια των αναβατών μηχανοκίνητων δικύκλων. Μέσω της εργασίας με δεδομένα από την πραγματική ζωή, κατανοούμε τα πιο συχνά ατυχήματα και τύπους τραυματισμών και τα αξιολογούμε σε εργαστηριακό περιβάλλον. Μέσω εικονικών και φυσικών δοκιμών, έχουμε αποδείξει το όφελος του αερόσακου σε μετωπικές συγκρούσεις και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες λύσεις που θα καλύπτουν περισσότερες καταστάσεις σύγκρουσης και συμπεριφορές του αναβάτη", δήλωσε η Cecilia Sunnevång, Αντιπρόεδρος Έρευνας της Autoliv.

Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας

Η ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλετών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ρυθμιστικών αρχών και οργανισμών δοκιμών πρόσκρουσης καταναλωτών. Το Euro NCAP στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των αναβατών μοτοσυκλετών με την επέκταση των δοκιμών αποφυγής σύγκρουσης οχημάτων ώστε να συμπεριληφθούν σενάρια σύγκρουσης με μηχανοκίνητα δίκυκλα. Παράλληλα, στην Ασία, το Μαλαισιανό Ινστιτούτο Ερευνών Οδικής Ασφάλειας (MIROS) αναφέρει ότι η αξιολόγηση των λύσεων ασφάλειας πάνω στα οχήματα (όπως δηλαδή ο επερχόμενος αερόσακος της Autoliv) θα υιοθετηθεί το 2024 στο Μαλαισιανό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μοτοσυκλετών (MyMAP).

Ετικέτες

Yamaha - Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Με μία πηγή κεντρικά τοποθετημένη για όλα τα φωτιστικά σώματα της μοτοσυκλέτας, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα LED
motomagYamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/11/2023

Η Yamaha φαίνεται ότι δουλεύει πάνω σε φώτα τεχνολογίας laser, που όπως βλέπουμε από τις πατέντες αφορούν όλα τα φωτιστικά σώματα, τόσο μπροστά όσο και πίσω, χρησιμοποιώντας μία μοναδική μονάδα laser, μειώνοντας έτσι το κόστος αλλά και τις διαστάσεις, σε σχέση με τα laser που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα.

Η τεχνολογία laser δεν είναι άγνωστη, καθώς στην αυτοκινητοβιομηχανία υπάρχει ήδη σχεδόν μία δεκαετία, ειδικά στα ακριβά μοντέλα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει να γίνεται η μετάβαση στις μοτοσυκλέτες, κυρίως λόγω του υψηλού της κόστους, που δεν δικαιολογεί την σχετικά μικρή διαφορά απόδοσης των laser φωτιστικών σωμάτων σε σχέση με τα φθηνότερα LED. Μέχρι και η BMW, που χρησιμοποιεί από το 2014 laser φώτα σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων της, δεν έχει εμφανίσει κάτι περισσότερο από ένα πρωτότυπο K 1600 GTL στην έκθεση Consumers Electronics Show, το 2016 που δεν προχώρησε λόγω του κόστους της συγκεκριμένης εφαρμογής. Το κόστος ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο, που θα αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της τελικής τιμής της μοτοσυκλέτας, με τον κίνδυνο να σπάσουν τα φώτα να ελλοχεύει συνεχώς. Μην ξεχνάμε πως η BMW είναι μία από τις εταιρείες που ασχολείται σε τεράστιο βαθμό με το θέμα του φωτισμού των μοτοσυκλετών της, ακόμα και σε βάρος της ομορφιάς (θυμηθείτε την πρώτη γενιά S 1000 RR) για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς να τυφλώνει τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Η έλευση της cornering τεχνολογίας για τους προβολείς, απλοποίησε τα πράγματα και τα LED φώτα παρέμειναν.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Κάπου εδώ έρχεται η Yamaha για να αλλάξει τα δεδομένα, με νέες πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας να μαρτυρούν ότι δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα φωτισμού που αξιοποιεί την τεχνολογία laser. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε κάποιες διαφορές, καθώς το εργοστάσιο της Iwata φαίνεται να χρησιμοποιεί μία μονάδα laser για όλα τα φωτιστικά σώματα της μοτοσυκλέτας. Πέρα από το κόστος, το οποίο είναι χαμηλότερο στην εφαρμογή της Yamaha, η χρήση μίας πηγής για το laser προσφέρει και το όφελος των πιο μαζεμένων διαστάσεων, σε σχέση με τα παραδοσιακά laser φώτα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το βάρος της μοτοσυκλέτας. Συν τοις άλλοις, η επιλογή της τοποθέητησης της πηγής του laser βοηθάει στη συγκέντρωση μαζών κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Το έχουμε πει ξανά, η κατανομή του βάρους είναι πολύ πιο σημαντική από τα ίδια τα κιλά, καθώς όσο ελαφρύ κι αν είναι ένα δίκυκλο, αν δεν έχει καλό ζύγισμα, τότε δεν θα έχει και καλή συμπεριφορά κατά την οδήγηση.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Η ιδέα είναι απλή. Με τη μονάδα του laser τοποθετημένη στο κέντρο, οπτικές ίνες αναλαμβάνουν την μεταφορά του φωτός όπου χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένου του προβολέα, του πίσω φαναριού, τη βάση πινακίδας πίσω, τα φλας αλλά και τα όργανα της μοτοσυκλέτας. Στις πατέντες της Yamaha βλέπουμε μία μοτοσυκλέτα -που θυμίζει την πρώτη γενιά των MT-09- και ένα σκούτερ. Στην πρώτη περίπτωση το laser είναι τοποθετημένο κάτω από την σέλα, ενώ στο σκούτερ το βρίσκουμε στο τμήμα του πατώματος. Από εκεί, οπτικές ίνες αναλαμβάνουν να στείλουν φως μπροστά και πίσω, ενώ βλέπουμε ότι υπάρχουν και διακόπτες για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση των φώτων, αλλά και φίλτρα που μεταβάλλουν τη φωτεινότητα.

Η τοποθέτηση του laser στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, κρυμμένο από την άμεση επαφή με τα στοιχεία της φύσης -αλλά και με το έδαφος σε περίπτωση πτώσης- έχει επίσης και το όφελος της προστασίας από κάποια ζημιά, πέραν της συγκέντρωσης των μαζών. Με τις οπτικές ίνες να αναλαμβάνουν τη μεταφορά της δέσμης στον προβολέα, οι λάμπες από μόνες τους θα είναι φθηνές και ελαφριές, ενώ η αντικατάστασή τους θα γίνεται εύκολα.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Η Yamaha δεν είναι η μόνη που έχει ψάξει το θέμα των laser, με την αντίπαλη Honda να καταθέτει πατέντες πίσω στο 2018, παρουσιάζοντας όμοιο σκεπτικό. Όπως εδώ, έτσι και στα έγγραφα του Big H, η πηγή του laser βρισκόταν κάτω από τη σέλα, με την μεταφορά του φωτός να γίνεται με οπτικές ίνες. Σε αντίθεση όμως με τη Yamaha, η Honda χρησιμοποιούσε δύο παροχές laser, που αφορούσαν αποκλειστικά τον μπροστινό προβολέα, μία για τα φώτα πορείας και μία για τη μεγάλη σκάλα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και βάρος, σε σχέση με τη μία πηγή laser του εργοστασίου της Iwata που στόχο έχει να δίνει φως όπου χρειάζεται, τόσο για μεγάλη όσο και για μεσαία σκάλα. Η πατέντα που εφάρμοσε η Honda, όμως, αναδεικνύει ένα ακόμα πλεονέκτημα των laser, έναντι των υπόλοιπων τεχνολογιών. Η μεγάλη σκάλα θα μπορούσε να προέρχεται από οπτική ίνα που θα βρίσκεται πάνω στους καθρέπτες σε ορισμένες μοτοσυκλέτες, ένα σημείο εξαιρετικά μικρό για να χωρέσει λάμπα.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Τώρα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, γιατί να χρησιμοποιήσουμε laser αφού τα σύγχρονα LED κάνουν μία χαρά την δουλειά τους και αντέχουν αρκετά στον χρόνο. Ο λόγος είναι ότι η ισχυρή δέσμη μπορεί να φωτίσει μέχρι και 600 μέτρα μπροστά, στην περίπτωση των αυτοκινήτων, έχοντας τον ρόλο της μεγάλης σκάλας, ενώ για τα φώτα πορείας χρησιμοποιούνται LED. Συνήθως το laser ενεργοποιείται μόνο σε υψηλές ταχύτητες και με την προϋπόθεση ότι ο δρόμος μπροστά είναι άδειος. Το φως που εκπέμπουν είναι μπλε, όμως με την χρήση στρωμάτων κίτρινου φωσφόρου, μετατρέπεται σε έντονο λευκό. Στην συνέχεια, στα συμβατικά laser φώτα, το φως ανακλάται ξανά για να δημιουργηθεί δέσμη κατάλληλη για τον φωτισμό του δρόμου.

Η πατέντα της Yamaha σίγουρα φέρνει πιο κοντά την προοπτική να δούμε laser φώτα και στις μοτοσυκλέτες. Η πρόοδος όμως των φθηνότερων LED είναι ταχύτατη, όντας πλέον πολύ καλύτερα από όταν η BMW παρουσίασε τους προβολείς laser στα αυτοκίνητά της, πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Ίσως, λοιπόν, η ευκαιρία να γίνει mainstream στον χώρο της μοτοσυκλέτας να έχει παρέλθει, όμως είναι σίγουρο ότι αν το κόστος είναι λογικό και η πατέντα προχωρήσει από τη θεωρία στην εφαρμογή, τότε θα το δούμε σε κάποιο επόμενο μοντέλο της Yamaha ή στην ανανέωση κάποιου υπάρχοντος.