Autoliv - Θα λανσάρει τον πρώτο αερόσακο scooter / μοτοσυκλέτας το 2025

Περισσότερη ασφάλεια στην περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης
Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/6/2023

Η Autoliv, γνωστή για τους αερόσακους της -κυρίως στα αυτοκίνητα αν και έχει παρουσιάσει αερόσακους jacket αναβατών και πρόσφατα παρουσίασε concept αερόσακο κράνους μαζί με την AIROH-, ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τον πρώτο αερόσακο για αναβάτες μοτοσυκλετών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ο αερόσακος bag-on-bike (με έδραση στη μοτοσυκλέτα) θα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού για τους αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων σε μετωπικές συγκρούσεις.

Σήμερα, πολλά σκούτερ και μοτοσυκλέτες είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως το ABS και το Traction Control, και η προσθήκη αερόσακων θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των αναβατών.

Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας

"Η Autoliv είναι προσηλωμένη στο όραμά μας να σώζουμε περισσότερες ζωές και να παρέχουμε λύσεις παγκόσμιας κλάσης για την κινητικότητα και την κοινωνία, που σώζουν ζωές. Ως εκ τούτου, αναπτύσσουμε προϊόντα που προστατεύουν ειδικά τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων. Η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ατζέντας μας για τη βιωσιμότητα", δήλωσε ο Mikael Bratt, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Autoliv.

Ο αερόσακος bag-on-bike

Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας

Η εκτεταμένη έρευνα της Autoliv σχετικά με τη συμπεριφορά οδήγησης μηχανοκίνητων δικύκλων και τα ατυχήματα έχει οδηγήσει σε δύο σειρές λύσεων - λύσεις ασφάλειας επί του οχήματος και λύσεις ασφάλειας επί του αναβάτη. Το πρώτο προϊόν της πρώτης κατηγορίας που θα φτάσει στην αγορά θα είναι ο αερόσακος bag-on-bike, ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε παραγωγή με τον πρώτο πελάτη (μάλλον την Piaggio απ' ότι φαίνεται) το 2025.

"Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα πλήρες και οικονομικά αποδοτικό σύστημα bag-on-bike για να διευκολύνουμε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας για μια μεγάλη ποικιλία μοτοσυκλετών και scooter. Το σύστημα αερόσακου bag-on-bike της Autoliv θα περιλαμβάνει έναν αερόσακο και έναν προαιρετικό ηλεκτρονικό αισθητήρα πρόσκρουσης που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά για να ολοκληρώσει το σύστημα", δήλωσε ο Jordi Lombarte, Τεχνικός Διευθυντής της Autoliv.

Εξελισσόμενοι κανονισμοί ασφαλείας για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα

Autoliv

"Για να επιτύχουμε τον παγκόσμιο στόχο της μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στο μισό, πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια των αναβατών μηχανοκίνητων δικύκλων. Μέσω της εργασίας με δεδομένα από την πραγματική ζωή, κατανοούμε τα πιο συχνά ατυχήματα και τύπους τραυματισμών και τα αξιολογούμε σε εργαστηριακό περιβάλλον. Μέσω εικονικών και φυσικών δοκιμών, έχουμε αποδείξει το όφελος του αερόσακου σε μετωπικές συγκρούσεις και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες λύσεις που θα καλύπτουν περισσότερες καταστάσεις σύγκρουσης και συμπεριφορές του αναβάτη", δήλωσε η Cecilia Sunnevång, Αντιπρόεδρος Έρευνας της Autoliv.

Autoliv αερόσακος μοτοσυκλέτας

Η ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλετών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ρυθμιστικών αρχών και οργανισμών δοκιμών πρόσκρουσης καταναλωτών. Το Euro NCAP στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των αναβατών μοτοσυκλετών με την επέκταση των δοκιμών αποφυγής σύγκρουσης οχημάτων ώστε να συμπεριληφθούν σενάρια σύγκρουσης με μηχανοκίνητα δίκυκλα. Παράλληλα, στην Ασία, το Μαλαισιανό Ινστιτούτο Ερευνών Οδικής Ασφάλειας (MIROS) αναφέρει ότι η αξιολόγηση των λύσεων ασφάλειας πάνω στα οχήματα (όπως δηλαδή ο επερχόμενος αερόσακος της Autoliv) θα υιοθετηθεί το 2024 στο Μαλαισιανό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μοτοσυκλετών (MyMAP).

Ετικέτες

Ατύχημα με μοτοσυκλέτα είχε ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel

Λάτρης των δυο τροχών, ο Pavel έπεσε την ώρα που οδηγούσε στην πίστα
Petr Pavel
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/5/2024

Ο 62χρονος Petr Pavel, ο 4ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας και φανατικός αναβάτης μοτοσυκλέτας, είχε ένα μικροατύχημα οδηγώντας μοτοσυκλέτα με χαμηλή ταχύτητα σε ασφάλτινη πίστα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της χώρας του, όπου και παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μέσα στην Παρασκευή οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο.

Πρόσφατα έχουμε δει τον Pavel να δίνει το παρών τόσο σε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello Del Lario, όπου οδήγησε το νέο Stelvio, αλλά και στη διοργάνωση της Harley-Davidson στην Πράγα. Ο Pavel έχει για προσωπική μοτοσυκλέτα μια BMW R 1250 GS, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε στην πίστα και το πώς και πού χτύπησε.

Ο Pavel δεν παρέμεινε για πολύ στο νοσοκομείο, ενώ το γραφείο τύπου του Τσέχου Προέδρου ανακοίνωσε πως ο πρώην αρχηγός του στρατού της Τσεχίας θα επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του.

Ετικέτες