Αυστηροποίηση του ΚΟΚ για 6 βασικές παραβάσεις: Ακόμη και οριστική αφαίρεση διπλώματος για κόκκινο, κινητό τηλέφωνο, ΛΕΑ, κ.α.!

Ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή, η αφαίρεση θα γίνεται πολύμηνη, πολυετής και τελικά οριστική
ΚΟΚ_6_Παραβάσεις
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/9/2023

Ένα νέο σχέδιο για την οδική ασφάλεια προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα περιλαμβάνει αφαίρεση άδειας και διπλώματος κυκλοφορίας για 6 σοβαρές παραβάσεις, ενώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή, η αφαίρεση θα γίνεται πολύμηνη, πολυετής και τελικά οριστική!

Στο πλαίσιο της προτεραιοποίησης της οδικής ασφάλειας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, προήδρευσε το προηγούμενο διάστημα σειράς συσκέψεων της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, με θέμα το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση, την εντατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αστυνόμευσης σε θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας.

Στις συσκέψεις τέθηκαν οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου άμεσων ολιστικών παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή:

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με άμεση επιστροφή 50 αστυνομικών στην Τροχαία (θα ακολουθήσουν και άλλες επιστροφές τους επόμενους μήνες) και με αξιοποίηση και ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών επιτήρησης, αρχικά σε κεντρικούς δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.

Διαμόρφωση προτάσεων προς τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς, ενός νέου πλαισίου του Κ.Ο.Κ., με έμφαση στην αυστηροποίηση των ποινών συγκεκριμένων παραβάσεων, όπως:

α. κόκκινος σηματοδότης

β. STOP

γ. Χρήση κινητού τηλεφώνου

δ. ΛΕΑ

ε. επιθετική οδήγηση

στ. διπλοπαρκάρισμα

Νέο σχέδιο για την οδική ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές παραβάσεις, η πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η αφαίρεση, τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας όσο και της άδειας ικανότητας οδήγησης, να βαίνει κλιμακούμενη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή του παραβάτη, και να γίνεται πολύμηνη, πολυετής και τελικά οριστική. Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε οι ποινές που αφορούν τις συγκεκριμένες παραβάσεις να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

Επικαιροποίηση, επανασχεδιασμός και βελτίωση της πρωτογενούς αντίδρασης και επέμβασης σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών στους δρόμους και ιδιαίτερα στον Κηφισό, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτατη αποφόρτιση και ομαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΕΜΠ, αναπληρωτή Καθηγητή, Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου -με τον οποίον είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στις 21 Αυγούστου- και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας), του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Γερασιμίδη.

Συμφωνήθηκε να γίνει λεπτομερής καταγραφή και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, υιοθετώντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών.

Ο στόχος είναι αφενός η διερεύνηση τρόπων άμεσης αντίδρασης (επαρκές παράλληλο δίκτυο, συντονισμός) και αφετέρου η συνειδητοποίηση από τους πολίτες ότι η ασφάλειά τους, σε έκτακτες περιπτώσεις, προϋποθέτει ικανό χρόνο εργασίας εκ μέρους των Αρχών.

Σχεδιάζεται η δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο για τροχαία περιστατικά που συμβαίνουν στην κατεύθυνση πορείας τους.

Νέο σχέδιο για την οδική ασφάλεια

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν, με τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν και θα επεκταθούν και στον χώρο των τεχνολογιών αποτροπής των ατυχημάτων και ηλεκτρονικής καταγραφής των παραβάσεων, ώστε η οδική ασφάλεια να βελτιωθεί και να μειωθούν δραστικά οι παραβάσεις.

Ο ορίζοντας εφαρμογής του καινούργιου σχεδίου ξεκινά από την έναρξη της σχολικής περιόδου, ενόψει της οποίας έχει προβλεφθεί να ελεγχθεί η σήμανση κοντά στις σχολικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθούν αν υπάρχουν τυχόν ελλείψεις και να κατατεθούν προτάσεις για τη βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλοπουλος, ο Αναπληρωτής ΓΑΔΑ Υποστράτηγος, Βασίλειος Ρόκκος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος, Χρήστος Παπαφιλίππου και η Διευθύντρια Διεύθυνσης Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομικός Διευθυντής, Ευαγγελία Βαμβακάκη.

Ηonda: Ιαπωνική αντεπίθεση στην Κίνα, με το NX500 E-Clutch

Θα ξεκινήσει να το κατασκευάσει τοπικά για την εγχώρια αγορά - Στη μισή σχεδόν τιμή από πριν!
Honda NX500 made in China
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/1/2026

Η Honda θέλει να πληρώσει τους Κινέζους με το ίδιο τους το νόμισμα αναφορικά με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική τους, ανακοινώνοντας ότι το NX500 για τις ανάγκες της κινέζικης αγοράς θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Κίνα έχοντας παράλληλα στον εξοπλισμό του και το σύστημα E-Clutch, ενώ θα διατίθεται σε τιμή... "χώμα"!

Το Honda NX500 είναι ένα από τα μοντέλα που θα εξοπλιστούν το 2026 με το σύστημα E-Clutch, όπως σας ενημερώσαμε και κατά τη διάρκεια της περασμένης EICMA, μαζί με τα XL750 Transalp, CB750 Hornet, CBR500R και CB500 Hornet, ενώ θα διατεθεί και με νέα γραφικά.

Τα πλάνα της Honda για το NX500 δεν σταματούν εκεί αφού αυτό θα είναι ένα από τα μοντέλα που θα χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στον κινέζικο ανταγωνισμό μεταφέροντας μάλιστα το παιχνίδι εντός έδρας, ΜΕΣΑ στην Κίνα.

Honda NX500 made in China

Μέχρι σήμερα το CB500X, η μοτοσυκλέτα που διαδέχθηκε το NX500, εισαγόταν στην κινέζικη αγορά από την Ταϊλάνδη όπου κατασκευάζεται. Έτσι η τιμή του έφτανε σχεδόν τα 8.500 ευρώ λόγω των δασμών που ακολουθούν τα εισαγόμενα μοντέλα.

Τώρα η Honda θέλει να προκαλέσει τη δική της αναταραχή στην εγχώρια αγορά της Κίνας, σε μια πολύ σημαντική κατηγορία που κυριαρχείται από κινέζικα μοντέλα στις πωλήσεις ξεκινώντας να το κατασκευάζει τοπικά. Έτσι η τιμή του, χωρίς πλέον τους δασμούς, υπολογίζεται ότι θα πέσει... κάτω από τα 4.500 ευρώ (!) και αυτό θα το φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις μοτοσυκλέτες των Κινέζων.

Παράλληλα, η Honda θα φροντίσει να το προσφέρει και με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία που δεν είναι άλλο από το σύστημα E-Clutch, το οποίο αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, όμως δεν καταργεί τη μανέτα και έτσι δίνει πλήρη ελευθερία στον αναβάτη να τη χρησιμοποιεί -παρακάμπτοντας το σύστημα- όποτε αυτός επιθυμεί. Έτσι θα έχει και μία τεχνολογία που οι Κινέζοι δεν μπορούν να προσφέρουν ακόμη στην κατηγορία!

Οι Κινέζοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα αυτόματα κιβώτια, αφού έχουμε δει πολλές μοτοσυκλέτες ειδικά cruisers να φέρουν τέτοια, οπότε η κίνηση της Honda μοιάζει προμελετημένη αλλά και εύστοχη σε μια προσπάθεια να "αρπάξει" πολύ γρήγορα ένα κομμάτι της εγχώριας αγοράς.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης είναι η ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζει όλες τις μοτοσυκλέτες "μεγάλου" κυβισμού της Honda. Η ανησυχία τους περιστρέφεται γύρω από το αν η ποιότητα του NX500 που εισάγεται από την Ταϊλάνδη θα "παραμείνει" και στη μοτοσυκλέτα που θα κατασκευάζεται εγχώρια, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. 

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει πάντως το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ούτε στα περιφερειακά της -αναρτήσεις, φρένα, ηλεκτρονικά. Αυτό το τονίζουμε καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική όταν η παραγωγή μιας μοτοσυκλέτας μεταφέρεται στην Κίνα για την εγχώρια αγορά, με στόχο να συμπιεστεί και άλλο το κόστος, και αυτό έχει αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του κοινού και τις χαμηλές πωλήσεις. Με το "Made in China" ΝΧ500 το αποτέλεσμα θα είναι λογικά το προσδοκώμενο για την ιαπωνική εταιρεία με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

 

Ετικέτες