Παρίσι - Εξετάζεται... νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για δίκυκλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης

“Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες!
motomagΓαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/2/2024

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού εξετάζει να εφαρμόσει πιλοτικά μέσα στον Φεβρουάριο την απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των μοτοσυκλετών και σκούτερ με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, από τις 10 το βράδυ μέχρι και τις 7 το πρωί, παρουσιάζοντας ως αιτία της απόφασης την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες κατοίκων, λόγω των υψηλών επιπέδων θορύβου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στα πλαίσια της εν λόγω απόφασης γίνεται λόγος για εξαίρεση όσων υποχρεούται να κινηθούν για να πάνε ή να επιστρέψουν από την εργασία τους εκείνο το χρονικό διάστημα, ενώ για την ώρα συζητείται η πιλοτική εφαρμογή για έναν χρόνο. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί ως νόμος, οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 135€, τουλάχιστον για την πρώτη φορά που θα το κάνουν.

Οι ιθύνοντες πίσω από την πρόταση αυτή, είναι ο Pierre-Yves Bournazel, μέλος του φιλικά προσκείμενου στην κυβέρνηση Macron κόμματος Horizons. Μαζί του τάσσονται επίσης τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος Indépendants et Progressistes. Η πρόταση παρουσιάστηκε στην πιο πρόσφατη συγκέντρωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Παρισιού, στις 6/2.

Γαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες

Σύμφωνα με τον κ. Bournazel, ο θόρυβος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην γαλλική πρωτεύουσα με πάνω από 80% των Παρτιζάνων να παραπονούνται για αυτόν κάθε μέρα. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, ένα σκούτερ με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να ξυπνήσει χιλιάδες κατοίκους του Παρισιού κάθε βράδυ. Το εξοργιστικό είναι πως ο Bournazel εστιάζει αποκλειστικά στα δίκυκλα, αφήνοντας ασχολίαστο οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλεί θόρυβο, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, σειρήνες και πολλά ακόμα. Μάλιστα συνεχίζει υποσχόμενος ενίσχυση των κρατικών επιχορηγήσεων για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων.

Ήταν φυσικό η εξαιρετικά ενεργή "Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών" (FFMC), να εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή της στο μέτρο αυτό. Ο υπεύθυνός της για το Παρίσι και τα περίχωρα, Jean-Marc Belotti παραδέχθηκε ότι οι μοτοσυκλέτες κάνουν θόρυβο, αντίστοιχο με άλλους χρήστες του δρόμου. Μεγαλύτερο αντίκτυπο, όμως στην ηχορύπανση έχουν τα βαρέα οχήματα, ειδικά όταν περνούν πάνω από πλακόστρωτα σημεία και καλντερίμια της πόλης, όπως επίσης οι κόρνες και οι σειρήνες.

Γαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες

Αυτή τη στιγμή το Παρίσι, αποτελεί τη δεύτερη πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή πόλη, μετά την Μόσχα, με 11,2 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023) να αποκαλούν την πόλη του φωτός σπίτι τους. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, μία πρωτεύουσα και μάλιστα με τέτοιο πληθυσμό δεν μπορεί να είναι ήσυχη. Η ηχορύπανση αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί ένα εγγενές πρόβλημα των μεγαλουπόλεων, ακόμα κι αν η ηλεκτροκίνηση επικρατήσει καθολικά, καθώς οι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτή δεν περιορίζονται μόνο στη μετακίνηση.

Αναμφίβολα το γεγονός ότι οι μοτοσυκλέτες δεν έχουν τόνους πλαστικού γύρω τους, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, αφήνει μεγαλύτερο ποσοστό των μηχανικών θορύβων να περάσει αφιλτράριστο στην ατμόσφαιρα. Οι σύγχρονες, όμως, μοτοσυκλέτες έχουν καταφέρει να περιορίσουν στο ελάχιστο τους ήχους που παράγουν. Ασφαλώς, υπάρχουν οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιος ιδιοκτήτης έχει επέμβει στο σύστημα εξάτμισης της μοτοσυκλέτας του, όμως αυτό δεν μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο των δικύκλων, ενώ μην ξεχνάμε πως αντίστοιχες περιπτώσεις αντικοινωνικών οδηγών απαντώνται και στα αυτοκίνητα.

Γαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες

Οι υπεύθυνοι της πρότασης προτείνουν την πιλοτική εφαρμογή για έναν χρόνο, όμως ο κίνδυνος εδώ είναι πως δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από το προσωρινό. Αν τελικώς γίνει νόμος της γαλλικής πρωτεύουσας, τότε δημιουργείται κακό προηγούμενο, θέτοντας τις βάσεις για να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Είμαστε σίγουροι ότι η γαλλική μοτοσυκλετιστική κοινότητα, δεν θα αφήσει κάτι τέτοιο να πέσει κάτω και ελπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλάβει τους λόγους που μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να περάσει.

ISDE 2025 – Αυτή είναι η ελληνική ομάδα που θα πάει φέτος στο Bergamo

Τρία χρόνια μετά την τελευταία εκπροσώπηση της χώρας μας στο ISDE
ISDE 2025 -  Ελληνική ομάδα
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/6/2025

Φέτος θα διεξαχθεί η 99η έκδοση του αγώνα ISDE (International Six Days of Enduro) στο Bergamo της Ιταλίας από 24 έως 29 Αυγούστου. Μέρος στον ιστορικό αυτό αγώνα θα λάβει και η Ελληνική Εθνική Ομάδα Enduro που θα απαρτίζεται από τους Γιάννη Ντεβετζή, Γιώργο Πισιμάνη, Γιώργο Μανωλίδη και Δημήτρη Βαρσάμη

Ας δούμε όμως περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε αναβάτη παρακάτω.

Γιάννης Ντεβετζής

NTEVETZIS

Ο Γιάννης Ντεβετζής αγωνίζεται φέτος για πρώτη φορά στην κατηγορία Ε2. Ο 22χρονος ξεκίνησε την ενασχόληση του με τους δύο τροχούς, με το άθλημα του Motocross και στην ηλικία των 14 έκανε την μετάβαση στο Enduro. Συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro το 2022, κατακτώντας τον τίτλο στην κατηγορία νέων, ενώ τις δύο επόμενες χρονιές αγωνίστηκε στην κατηγορία Ε1, κατακτώντας την 3η θέση το 2023 και την 2η το 2024. Φέτος βρίσκεται στην 6η θέση της κατηγορίας Ε2.

 

Γιώργος Πισιμάνης

PISIMANIS

Ο Γιώργος Πισιμάνης είναι 37 ετών και αγωνίζεται στην  κατηγορία Ε2. Έχει αναδειχθεί κυπελλούχος το 2015, κατακτώντας το κύπελλο Νοτίου Ελλάδας και πρωταθλητής της κατηγορίας Ε2 του Πανελληνίου Πρωταθλήματος το 2023, ενώ πέρυσι τερμάτισε στην 2η θέση της κατηγορίας Ε3. Για τη σεζόν που διανύουμε, βρίσκεται στην 7η θέση της κατηγορίας Ε2.

 

Γιώργος Μανωλίδης

GiorgosManolidis

O Γιώργος Μανωλίδης είναι 44 ετών και ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία στο Enduro, συμμετέχοντας στο Attika Enduro Cup το 2007, κερδίζοντας μάλιστα την γενική και το κύπελλο στην κατηγορία E1. Έχει μεγάλη εμπειρία στο άθλημα και μάλιστα έχει συμμετέχει και σε διεθνείς αγώνες. Το 2010, κατέκτησε το πρωτάθλημα στην κατηγορία Ε3 του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro. Το 2023 κατετάγη 2ος και το 2024 3ος στην κατηγορία Ε3. Την τρέχουσα σεζόν, βρίσκεται στην 5η θέση της κατηγορίας Ε2.

 

Δημήτρης Βαρσάμης

varsamis

Ο Δημήτρης Βαρσάμης είναι 37 ετών και τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro. Στέφθηκε πρωταθλητής το 2021, 2022 και 2024 στην κατηγορία Ε1 και φέτος προηγείται στην βαθμολογία της κατηγορίας Ε3. Μάλιστα μαζί με τους Παναγιώτη Κακολύρη, Γιάννη Χασάπη και τον “δικό μας” Κίμων Καράμπελα κατέκτησαν την 13η θέση στο ISDE του 2022, ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εμείς σαν MOTO, ευχόμαστε στα μέλη της Εθνικής Ομάδας που θα μας εκπροσωπήσουν στον ιστορικό αυτό αγώνα να το διασκεδάσουν και να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.