Παρίσι - Εξετάζεται... νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για δίκυκλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης

“Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες!
motomagΓαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/2/2024

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού εξετάζει να εφαρμόσει πιλοτικά μέσα στον Φεβρουάριο την απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των μοτοσυκλετών και σκούτερ με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, από τις 10 το βράδυ μέχρι και τις 7 το πρωί, παρουσιάζοντας ως αιτία της απόφασης την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες κατοίκων, λόγω των υψηλών επιπέδων θορύβου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στα πλαίσια της εν λόγω απόφασης γίνεται λόγος για εξαίρεση όσων υποχρεούται να κινηθούν για να πάνε ή να επιστρέψουν από την εργασία τους εκείνο το χρονικό διάστημα, ενώ για την ώρα συζητείται η πιλοτική εφαρμογή για έναν χρόνο. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί ως νόμος, οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 135€, τουλάχιστον για την πρώτη φορά που θα το κάνουν.

Οι ιθύνοντες πίσω από την πρόταση αυτή, είναι ο Pierre-Yves Bournazel, μέλος του φιλικά προσκείμενου στην κυβέρνηση Macron κόμματος Horizons. Μαζί του τάσσονται επίσης τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος Indépendants et Progressistes. Η πρόταση παρουσιάστηκε στην πιο πρόσφατη συγκέντρωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Παρισιού, στις 6/2.

Γαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες

Σύμφωνα με τον κ. Bournazel, ο θόρυβος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην γαλλική πρωτεύουσα με πάνω από 80% των Παρτιζάνων να παραπονούνται για αυτόν κάθε μέρα. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, ένα σκούτερ με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να ξυπνήσει χιλιάδες κατοίκους του Παρισιού κάθε βράδυ. Το εξοργιστικό είναι πως ο Bournazel εστιάζει αποκλειστικά στα δίκυκλα, αφήνοντας ασχολίαστο οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλεί θόρυβο, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, σειρήνες και πολλά ακόμα. Μάλιστα συνεχίζει υποσχόμενος ενίσχυση των κρατικών επιχορηγήσεων για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων.

Ήταν φυσικό η εξαιρετικά ενεργή "Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών" (FFMC), να εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή της στο μέτρο αυτό. Ο υπεύθυνός της για το Παρίσι και τα περίχωρα, Jean-Marc Belotti παραδέχθηκε ότι οι μοτοσυκλέτες κάνουν θόρυβο, αντίστοιχο με άλλους χρήστες του δρόμου. Μεγαλύτερο αντίκτυπο, όμως στην ηχορύπανση έχουν τα βαρέα οχήματα, ειδικά όταν περνούν πάνω από πλακόστρωτα σημεία και καλντερίμια της πόλης, όπως επίσης οι κόρνες και οι σειρήνες.

Γαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες

Αυτή τη στιγμή το Παρίσι, αποτελεί τη δεύτερη πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή πόλη, μετά την Μόσχα, με 11,2 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023) να αποκαλούν την πόλη του φωτός σπίτι τους. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, μία πρωτεύουσα και μάλιστα με τέτοιο πληθυσμό δεν μπορεί να είναι ήσυχη. Η ηχορύπανση αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί ένα εγγενές πρόβλημα των μεγαλουπόλεων, ακόμα κι αν η ηλεκτροκίνηση επικρατήσει καθολικά, καθώς οι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτή δεν περιορίζονται μόνο στη μετακίνηση.

Αναμφίβολα το γεγονός ότι οι μοτοσυκλέτες δεν έχουν τόνους πλαστικού γύρω τους, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, αφήνει μεγαλύτερο ποσοστό των μηχανικών θορύβων να περάσει αφιλτράριστο στην ατμόσφαιρα. Οι σύγχρονες, όμως, μοτοσυκλέτες έχουν καταφέρει να περιορίσουν στο ελάχιστο τους ήχους που παράγουν. Ασφαλώς, υπάρχουν οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιος ιδιοκτήτης έχει επέμβει στο σύστημα εξάτμισης της μοτοσυκλέτας του, όμως αυτό δεν μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο των δικύκλων, ενώ μην ξεχνάμε πως αντίστοιχες περιπτώσεις αντικοινωνικών οδηγών απαντώνται και στα αυτοκίνητα.

Γαλλία – “Σταυροφορία” εναντίον του θορύβου που παράγουν οι μοτοσυκλέτες

Οι υπεύθυνοι της πρότασης προτείνουν την πιλοτική εφαρμογή για έναν χρόνο, όμως ο κίνδυνος εδώ είναι πως δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από το προσωρινό. Αν τελικώς γίνει νόμος της γαλλικής πρωτεύουσας, τότε δημιουργείται κακό προηγούμενο, θέτοντας τις βάσεις για να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Είμαστε σίγουροι ότι η γαλλική μοτοσυκλετιστική κοινότητα, δεν θα αφήσει κάτι τέτοιο να πέσει κάτω και ελπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλάβει τους λόγους που μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να περάσει.

Γαλλία - Πωλήθηκε για 20.500€ το... "scooter της αγάπης" του Francois Hollande!

Το MP3 125 της Piaggio είχε αποκτήσει απότομα δημοσιότητα, χάρη στην ροζ περιπέτεια του τέως Γάλλου προέδρου
motomagΓαλλία – Πωλήθηκε για 20.500€ το σκανδαλώδες σκούτερ του Ολάντ!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/5/2024

Το απίστευτο ποσό των 20.500€ έπιασε σε δημοπρασία το διάσημο πλέον γκρι Piaggio MP3 125, με το οποίο ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ήταν ακόμη πρόεδρος της Γαλλίας έφευγε κρυφά από το παλάτι των Ηλύσιων Πεδίων για να συναντήσει την ερωμένη του.

Η δημοπρασία διοργανώθηκε από τον οίκο Rouillac στο Chateau d’Artigny της πόλης Montbazon, στην δυτική Γαλλία. Συνολικά περίπου 40 άνθρωποι παρευρέθηκαν εκεί, με την όλη δημοπρασία να διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Ως τιμή εκκίνησης του σκούτερ είχαν οριστεί οι 10.000€, που όπως φάνηκε ήταν πολύ ταπεινό ποσό, αν αναλογιστούμε ότι τελικά έπιασε λίγο πάνω από το διπλάσιο, φτάνοντας τις 20.500€. Το σκούτερ είχε προσεκτικά τοποθετηθεί με δύο γαλλικές σημαίες δεξιά και αριστερά του, ενώ πίσω του δέσποζε ένα αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ ύψους πέντε μέτρων.

Γαλλία – Πωλήθηκε για 20.500€ το σκανδαλώδες σκούτερ του Ολάντ!

Αγοραστής του διασημότερου σκούτερ της Γαλλίας ήταν ο Denis Breheret, ιδιοκτήτης ενός μουσείου αυτοκινήτων με την ονομασία “Prestige et collection” στο Jallais της δυτικής Γαλλίας. Σε δηλώσεις του μετά την αγορά του, ο Breheret είπε ότι το συγκεκριμένο γκρι MP3 125 αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας -και δεν έχει άδικο. Όπως ανέφερε, το αγόρασε με σκοπό να το εκθέσει στο μουσείο του, πλάι στα άλλα 120 οχήματα που διαθέτει τα οποία χρονολογούνται από το 1922 μέχρι και σήμερα, με το καθένα να έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Από την άλλη, ο διοργανωτής της δημοπρασίας, Aymeric Rouillac χαρακτήρισε το MP3 ως την... Rolls Royce των σκούτερ -γιατί να μην ευλογήσει λίγο τα γένια του. Για να έχουμε μέτρο σύγκριστης, αυτή τη στιγμή στην αγορά μεταχειρισμένων στην Γαλλία, η τιμή ενός αντίστοιχου σκούτερ -χωρίς όμως με την ίδια ιστορία πίσω του- κυμαίνεται από 1.300€ έως 4.000€.

Γαλλία – Πωλήθηκε για 20.500€ το σκανδαλώδες σκούτερ του Ολάντ!

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande πιάστηκε στα πράσα από το σκανδαλοθηρικό περιοδικό Closer, το οποίο αποκάλυψε την εξωσυζυγική σχέση του Προέδρου δημοσιεύοντας φωτογραφίες του πάνω στο επίμαχο σκούτερ, περίεργες ώρες. Εκείνη την εποχή, ο Ολάντ ζούσε με τη σύντροφό του, Valerie Trierweiller, δημοσιογράφο της Paris Match. Προκειμένου λοιπόν να μην γίνει αντιληπτός, ο τέως Γάλλος πρόεδρος είχε επιλέξει το Piaggio MP3 125, το οποίο σύμφωνα με τα χαρτιά του ανήκε μέχρι και το 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο, φεύγοντας κρυφά από το Παλάτι των Ηλυσίων για να συναντήσει την ερωμένη του και μετέπειτα γυναίκα του, την τότε 41 ετών τότε, ηθοποιό Juliet Gayet. Όπως είναι φυσικό, το σκούτερ έγινε εν μία νυκτί το διασημότερο της Γαλλίας, με το κράνος να μην προστατεύει τελικώς την ταυτότητα του αναβάτη του.

Γαλλία – Πωλήθηκε για 20.500€ το σκανδαλώδες σκούτερ του Ολάντ!

Την ίδια χρονιά, το 2014, ήρθε και η εκδίκηση της Trierweiller, η οποία δημοσίευσε το βιβλίο “Ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή”, όπου διηγούνταν τα απομνημονεύματά της, περιλαμβάνοντας τις ιστορίες για την Gayet και τον Hollande. Αυτή της η κίνηση, σχεδόν καταπόντισε την πολιτική καριέρα του Γάλλου προέδρου, ο οποίος στις 14 Μαΐου του 2017 αποχώρησε από την πολιτική σκηνή, μην επιδιώκοντας να κυνηγήσει την επανεκλογή του.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον Απρίλιο, ο Ολάντ, 69 ετών σήμερα είπε ότι είχε διάφορα σκούτερ στην ζωή του, όμως το εν λόγω MP3 των 125 κυβικών ήταν και το τελευταίο του.