Benelli Week 2024 – Στο Pesaro της Ιταλίας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου

Προς τιμήν του Silvio Grassetti, πρωταθλητή Ιταλίας με Benelli 350
motomag Benelli Week 2024 – Στο Pesaro της Ιταλίας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/8/2024

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου το Benelli Week θα διεξαχθεί στο Pesaro της Ιταλίας, με την εκδήλωση να είναι αφιερωμένη στον Silvio Grassetti, πρωταθλητή Ιταλίας με Benelli 350 το 1967.

Το Benelli Week 2024, οργανώνεται από το Registro Storico Benelli και το Moto Club Pesaro Tonino Benelli, σε συνεργασία με την Benelli, ενώ όλες οι μάρκες και οι τύποι των μοτοσυκλετών είναι ευπρόσδεκτες να λάβουν μέρος. Όσον αφορά τον Silvio Grassetti τον οποίο τιμά η φετινή εκδήλωση πρόκειται για μία ιστορική φυσιογνωμία για την ιταλική φίρμα.

Benelli Week 2024 – Στο Pesaro της Ιταλίας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου

Ο Grassetti με καταγωγή από το Pesaro έλαβε μέρος στους αγώνες ταχύτητας τις δεκαετίες του 50, 60 και 70. Ο Ιταλός αναβάτης χρησιμοποίησε στους αγώνες τον αριθμό “23”, αποτίνοντας φόρο τιμής στον  Dario Ambrosini, παγκόσμιο πρωταθλητή με την Benelli το 1950, με καταγωγή επίσης από το Pesaro.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κάθε μέρα είναι προγραμματισμένη μια μοτοσυκλετιστική περιήγηση για να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες τα όμορφα ιταλικά χωριά, όπως το Camerano και το Cacciano, διασχίζοντας δρόμους που οδηγούν από την Αδριατική Θάλασσα στα βουνά της κεντρικής Ιταλίας, όπως το Monte Nerone και Monti Carpegna.

Benelli Week 2024 – Στο Pesaro της Ιταλίας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου

Κάθε μέρα είναι προγραμματισμένες επίσης περιηγήσεις σε διάσημα ιταλικά μουσεία μοτοσυκλέτας και ιστορικούς τόπους ενώ την τελευταία ημέρα της Benelli Week, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το «La Musica della Moto – Memorial Augusto “Cicco” Baronciani».

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μοτοσυκλετιστικής περιήγησης, οι συμμετέχοντες θα οδηγήσουν κατά μήκος των δρόμων της περιοχής, μέχρι να φτάσουν στο χωριό Montefabbri, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο όμορφα της Ιταλίας. Εκεί θα διοργανωθεί μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στον μουσικό Gioachino Rossini.

Benelli Week 2024 – Στο Pesaro της Ιταλίας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου

Τέλος, διασχίζοντας τους λόφους του Pesaro, όλοι οι συμμετέχοντες θα οδηγήσουν μέσω της επαρχιακής οδού και θα καταλήξουν στην παραλία του Pesaro, συνοδευόμενοι από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Benelli των δεκαετιών του 60 και του 70.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφθείτε το παρακάτω link στη σελίδα της Benelli Greece https://www.benelli-moto.gr/benelli-week-2024/

Benelli Week 2024 – Στο Pesaro της Ιταλίας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου

Ετικέτες

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…