BMW: Πατέντες για σύστημα διεύθυνσης και στον πίσω τροχό!

Στόχος η βελτιωμένη ευελιξία, ειδικά για βαριές μοτοσυκλέτες με μεγάλο μεταξόνιο
BMW πατέντα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/5/2023

Η BMW αναπτύσσει διάφορες ιδέες για ένα νέο σύστημα διεύθυνσης στον πίσω τροχό, που θα στρίβει αντίθετα με τον μπροστινό, προσδίδοντας ευελιξία ακόμα και σε μεγάλου όγκου μοτοσυκλέτες με μακρύ μεταξόνιο.

Η ιδέα πίσω από το σύστημα διεύθυνσης στον πίσω τροχό δεν είναι καινούργια. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τη δεκαετία του 1980 δημιούργησαν διάφορα μοντέλα με σύστημα διεύθυνσης στους τέσσερις τροχούς, τη γνωστή σε όλους μας τετραδιεύθυνση.

Drysdale

Όσον αφορά στα δίτροχα, ο Αυστραλός μηχανικός Ian Drysdale το 1990 δημιούργησε το πρωτότυπο Dryvtech 2x2x2 με σύστημα κίνησης και διεύθυνσης και στους δύο τροχούς.

Στις πατέντες παρατηρούμε πως υπάρχουν συστήματα τα οποία στρίβουν αυτόματα τον πίσω τροχό στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του μπροστινού τροχού, ενώ τα σχέδια διέπονται από μια κοινή ιδέα. Η ιδέα πίσω από αυτές τις πατέντες είναι με το στρίψιμο του τιμονιού η αντίθετη φορά των δυο στροφών να μικραίνει την ακτίνα στροφής και να βελτιώνει τον χειρισμό της. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η διεύθυνση του πίσω τροχού θα αλλάζει ανάλογα με την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας.

BMW πατέντα

Στα σχέδια βλέπουμε ένα cruiser μοντέλο, κατηγορία στην οποία οι ελιγμοί γίνονται πιο δύσκολα λόγω του μεγάλου μεταξονίου. Το εν λόγω σύστημα διεύθυνσης επιτρέπει στον πίσω τροχό να αποκτήσει τον δικό του άξονα διεύθυνσης, με την καινοτομία αυτή να ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας. Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας φανερώνουν επίσης πρόσθετα πλεονεκτήματα του συστήματος διεύθυνσης στον πίσω τροχό, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας βελτίωσης της αεροδυναμικής. Δεδομένου ότι ο πίσω τροχός μπορεί πλέον να στρίβει, το εύρος διεύθυνσης του μπροστινού τροχού μπορεί να μειωθεί, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέα φαίρινγκ με μικρότερους συμβιβασμούς. Επίσης το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αγωνιστική χρήση, καθώς η μοτοσυκλέτα θα μπορεί να κατευθύνεται ακόμη και αν ο μπροστινός τροχός βρίσκεται στον αέρα!

Ετικέτες

Πρώτη στον κόσμο η Panther Racing του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κέρδισε με τη μοτοσυκλέτα της 32 πανεπιστημιακές ομάδες - Τρεις πρωτιές στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2025
Panth Racing AUTh
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/10/2025

Η Panther Racing του ΑΠΘ κατέκτησε την 1η θέση στο MotoStudent 2025, μια τεράστια επιτυχία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα που πέτυχε η φοιτητική ομάδα Panther Racing, κατακτώντας το πρώτο βραβείο “Best MotoStudent Team Overall” στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 15–19 Οκτωβρίου στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας

Ανάμεσα σε 32 πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο, η Panther Racing ξεχώρισε για την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ομαδικό της πνεύμα, κατακτώντας πλήθος διακρίσεων:

  • 1η θέση - Best MotoStudent Team Overall
  • 1st in MS1 Delivery: Innovation
  • 1st in 5th Milestone: Economical Plan
  • 1st in MS1 6th Milestone: Pitch Presentation
  • 2nd in MS2 Test 3: Acceleration
  • 3rd in MS1
  • 4th in MS2 Test 1: Brake
  • 4th in MS2
Panther Racing

Η ομάδα του ΑΠΘ έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βραβείο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι το πάθος, η επιμονή και η ομαδικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνείς κορυφές.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με όραμα και αφοσίωση

Panth Racing

Από το φθινόπωρο του 2023, τα μέλη της Panther Racing εργάζονταν ασταμάτητα για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εξελίξουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Μέσα από ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο, δοκιμές και βελτιώσεις, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανικό επίτευγμα που συνδύασε τεχνολογία, καινοτομία και ομαδική ψυχή.

Κάθε μικρή δυσκολία, κάθε αποτυχία και κάθε νύχτα γεμάτη ιδέες, έγινε κομμάτι ενός μεγάλου ταξιδιού που κορυφώθηκε με τη στιγμή της απονομής.

Τι είναι το MotoStudent

Panther Racing

Ο MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που φέρνει φοιτητές μηχανολογίας και συναφών ειδικοτήτων από πανεπιστήμια όλου του κόσμου σε ένα μοναδικό περιβάλλον αγωνιστικής μηχανικής.

Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αξιολογούμενες τόσο για το τεχνικό όσο και για το αγωνιστικό τους κομμάτι:

  • MS1 (Design & Engineering Phase): σχεδίαση, καινοτομία, οικονομικό πλάνο και παρουσίαση milestones.
  • MS2 (Racing Phase): επιδόσεις στην πίστα – επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρόνος γύρου και συνολική οδηγική συμπεριφορά.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει τους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες μηχανολογικής ανάπτυξης και motorsport, καλλιεργώντας την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Περηφάνια για το ΑΠΘ και την Ελλάδα

Panther Racing

Η επιτυχία της Panther Racing αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας όχι μόνο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Η ομάδα απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική μηχανολογία μπορεί να σταθεί ισάξια – και να ξεχωρίσει – ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Με τη διάκριση αυτή, τα μέλη της Panther Racing επιστρέφουν γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση, συνεχίζοντας να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να εξελίσσονται.

Ετικέτες