CBR1000RR-R 2024 - Ίσως το τελευταίο "απόλυτο" Superbike της Honda

Το κυνήγι της ανθρακικής ουδετερότητας αλλάζει τα δεδομένα
Honda CBR1000RRR 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/12/2022

Λίγο πριν οι προδιαγραφές ρύπων ωθήσουν ίσως ακόμα και τη Honda στην εγκατάλειψη της αναζήτησης συνεχώς δυνατότερων κινητήρων για τους αγώνες, ο ιαπωνικός τύπος επικαλείται πληροφορίες εκ των έσω, αναφέροντας πως το CBR1000RR-R του 2024 πιθανώς να είναι το τελευταίο "απόλυτο" Superbike του ιαπωνικού εργοστασίου πριν η ανθρακική ουδετερότητα ωθήσει το big-Η σε αλλαγή πολιτικής.

Υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη αναφορά είναι το ιαπωνικό περιοδικό Best Car Web, που τη “ντύνει” με μια όμορφη CGI δημιουργία για την υποθετική εμφάνιση του CBR1000RR-R του 2024.

Οι πληροφορίες του Best Car Web αναφέρουν πως το ιαπωνικό Superbike με τα τέσσερα R, που αυτή τη στιγμή αποδίδει 218 PS (215 Hp) θα βελτιωθεί εκ βάθρων για το 2024, με κύριο στόχο την παροχή μιας δυνατότερης μοτοσυκλέτας που να μπορεί να πάρει επιτέλους τίτλο στα WSBK.

Το υπάρχων CBR1000RR-R έχει στο ενεργητικό του μόλις… τρία βάθρα τα τελευταία τρία χρόνια, με όλα να αφορούν μάλιστα την τρίτη και τελευταία θέση. Σε σύγκριση με τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance, όπου έχει κερδίσει ακόμα και τον τίτλο, η αντίστοιχη απόδοση του CBR στα WSBK προκαλεί στεναχώρια, ειδικά για μια εταιρεία με το ένδοξο αγωνιστικό ιστορικό της Honda.

Μήπως όμως δεν φταίει μόνο η μοτοσυκλέτα για τους ελάχιστους βαθμούς που έχει δρέψει στα WSBK, αλλά υπάρχει και έλλειμμα αναβατών; Σίγουρα δεν βοήθησε η αποχώρηση του Alvaro Bautista από την ομάδα, με τη μετακίνηση αυτή να “ενοχλεί” ακόμα περισσότερο τη Honda, με την κατάκτηση του τίτλου από τον Ισπανό στη σέλα της Ducati το 2022.

CBR 1000 RRR-R

Παρόλα αυτά, οι Ιάπωνες συνεχίζουν χωρίς πρωτοκλασάτες μεταγραφές για το 2023, όμως όπως είδαμε και στα πρώτα δοκιμαστικά των WSBK 2023 στη Jerez, το επόμενο CBR θα έχει αρκετές αλλαγές, τόσο σε κινητήρα όσο και σε πλαίσιο και αεροδυναμική, με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικό και να φέρει επιτέλους τα αποτελέσματα που θέλει η Honda.

Είπαμε πως κύριος στόχος είναι η νίκη στα WSBK, όμως ένας δευτερεύων λόγος που ίσως δούμε το υπέρτατο, πιο δυνατό αλλά και... τελευταίο (!) CBR της ιστορία, είναι οι πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων και εξοπλισμού Euro 5+ / OBD2-2 που είναι να εφαρμοστούν στις μοτοσυκλέτες στην Ε.Ε. αλλά και στην Ιαπωνία το 2024-2026.

Με τη νέα πολιτική της Honda για την ανθρακική ουδετερότητα της εταιρείας, και την “πράσινη” επιθυμία της για ηλεκτρικά και πιο καθαρά δίκυκλα, οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας αναφέρουν πως η μελλοντική εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης δεν θα γίνεται με την άνευ περιορισμών νοοτροπία στο κυνήγι της μέγιστης απόδοσης, καθώς αυτή συνδυάζεται με υψηλές εκπομπές CO2! Κάπως έτσι, η Honda θέλει να σπρώξει το CBR στον μέγιστο βαθμό, πριν την μεγάλη αυτή αλλαγή πολιτικής που θα εμπεριέχει διαφορετικούς στόχους για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας. Ακόμα κι αν η Honda συνεχίσει να παράγει και να εξελίσσει το CBR, αυτό θα είναι μόνο για χρήση πίστας, και δεν θα βγάζει αριθμό κυκλοφορίας, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακάμψει τις προδιαγραφές.

CBR

Η κίνηση της Honda έρχεται στον απόηχο της αποχώρησης της Suzuki από όλες τις αγωνιστικές διοργανώσεις Παγκοσμίου επιπέδου, και στις πληροφορίες πως και η Yamaha θα σταματήσει την εξέλιξη του R1 -τουλάχιστον για τον δρόμο- μετά το 2024. Ούτε όμως και η Kawasaki δείχνει πρόθυμη να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, αφήνοντας έτσι τις BMW & Ducati να παράγουν Superbikes που συνεχώς κερδίζουν ίππους, με τις δηλώσεις των δυο Ευρωπαίων κατασκευαστών να αναφέρουν πως όσο παράγουν Superbikes, εκείνα θα συνεχίσουν να μπορούν να κυκλοφορήσουν και στον δρόμο.

Κι αν αναρωτιέστε "μα θα σταματήσουν τη συμμετοχή του στη μεγάλη κατηγορία WSBK" οι Ιάπωνες κατασκευαστές, καθώς αν δεν βγάζει πινακίδα κυκλοφορίας ένα μοντέλο, δεν μπορεί να αγωνιστεί στο Πρωτάθλημα, οι κανονισμοί υπάρχουν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Αν αυτοί οι σκοποί (στην περίπτωση μας οι πωλήσεις) δεν εξυπηρετούνται, τότε οι κανονισμοί αλλάζουν. Εύκολα, όπως άλλαξε φέτος το όριο τιμής των μοτοσυκλετών του WSBK, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται η Ducati με το εξωτικό Panigale V4 R.

Τέλος, στη νέα εποχή, η Dorna δουλεύει πάνω σε μια καινούργια κατηγορία που θα έχει πιο "ανθρώπινες" και πιο προσιτές μοτοσυκλέτες, όπως το επερχόμενο RC 990 της KTM, το Panigale V2 της Ducati, το επίσης επερχόμενο Yamaha R9, κ.α.. Μοτοσυκλέτες που θα δώσουν νέα ώθηση στο ασθματικό πλέον Πρωτάθλημα που θέλει νέο αίμα, θεατές, νέους κανονισμούς και μια πιο στενή και ρεαλιστική σχέση με τα Superbikes παραγωγής όπως παλιά, πριν περάσουμε στην απόλυτη υπέρ-εξιδείκευση και στα αστρονομικά κόστη, με μοτοσυκλέτες που ελάχιστοι μπορούν να αποκτήσουν -και να αισθανθούν μαζί τους κάποια οικειότητα.

SK Motorium

Ετικέτες

PIERER Mobility - Κόβει 300 θέσεις στην Αυστρία, μεταφέρει μέρος της παραγωγής και του R&D σε Ινδία και Κίνα

Επιπλέον πώληση των εταιρειών ποδηλάτου Raymon και FELT, και αναφορά στο 2024 ως “έτος εξυγίανσης”
PIERER Mobility
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/12/2023

Η PIERER Mobility ανακοίνωσε την πρόθεση της να εστιάσει περισσότερο στις βασικές εταιρείες του ομίλου -KTM, GASGAS, Husqvarna, MVAgusta-, πουλώντας τις εταιρείες ποδηλάτου Raymon και FELT, αλλά και του τμήματος μη ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων. Παράλληλα, θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής αλλά και του R&D στην Κίνα (CFMOTO) και στην Ινδία (Bajaj Auto), ενώ θα κόψει 300 θέσεις εργασίας στην Αυστρία!

Εστίαση στις βασικές μάρκες KTM, GASGAS, Husqvarna και MVAgusta

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου έλαβε τη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί ακόμη πιο έντονα στον πυρήνα των μηχανοκίνητων δικύκλων (μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά ποδήλατα) και ειδικά στις premium μάρκες KTM, GASGAS και Husqvarna καθώς και στην MVAgusta. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, το Διοικητικό Συμβούλιο δρομολόγησε την πώληση των εμπορικών σημάτων Raymon και FELT αλλά και του τμήματος μη ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η πώληση της R Raymon έχει ήδη υπογραφεί, και η ολοκλήρωση της θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Η μάρκα ποδηλάτων R Raymon, η οποία ιδρύθηκε το 2017, θα συνεχίσει να διοικείται από τη Susanne και τον Felix Puello σε ένα νέο, ανεξάρτητο σχήμα. Επιπλέον, έχει επίσης ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της μάρκας ποδηλάτων FELT σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον Florian Burguet και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο Florian Burguet θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της PIERER Mobility AG στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bicycles) των εμπορικών σημάτων Husqvarna και GASGAS προωθούνται και επεκτείνονται προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι δραστηριότητες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Από το οικονομικό έτος 2024, η ονομασία κατηγοριών οχημάτων του Ομίλου θα έχει νέα διάρθρωση. Στο μέλλον, η αναφορά θα γίνεται στους τομείς "Μοτοσυκλέτες" και "E-Mobility". Εκτός από τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ο νέος τομέας "E-Mobility" θα περιλαμβάνει στο μέλλον όλα τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα, όπως οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, τα e-minis και τα ηλεκτρικά πατίνια.

Μερική μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων παραγωγής και R&D στην Κίνα (CFMOTO) και την Ινδία (Bajaj Auto)

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη οδήγησαν την PIERER Mobility στην απόφαση να μεταφέρει μέρος της παραγωγής για ορισμένα μοντέλα μεσαίας κατηγορίας και ορισμένες δραστηριότητες R&D στον στρατηγικό εταίρο Bajaj Auto στην Ινδία, και στη CFMOTO στην Κίνα. Μεταξύ άλλων, αυτό αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων χαμηλού κόστους (μισθοί, υλικά, κλπ.) στις περιοχές αυτές και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης. Αυτή η στρατηγική απόφαση συνδέεται με την αναγκαία μείωση του προσωπικού έως και 300 υπαλλήλους στις αυστριακές εγκαταστάσεις το 2024.

Προσαρμογή των προβλέψεων για το 2023

Στον τομέα των μοτοσυκλετών το κόστος των αποθεμάτων των αντιπροσώπων αυξήθηκε απότομα λόγω των σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων, παρά την ικανοποιητική ζήτηση στην αγορά. Η PIERER Mobility ενισχύει τη δομή των αντιπροσώπων της, επεκτείνοντας τους όρους πληρωμής και προσφέροντας υψηλότερες εκπτώσεις. Λόγω των επαρκών αποθεμάτων ρευστότητας που διαθέτει, η PIERER Mobility AG υποστηρίζει όχι μόνο τους εμπόρους της αλλά και τους προμηθευτές της, προκειμένου να αμβλύνουν τις σημαντικά αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που προκλήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων και να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους. Αυτό το προγραμματισμένο μέτρο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του συνολικού ενεργητικού και, κατά συνέπεια, σε υψηλότερο δείκτη ιδίων κεφαλαίων για τον όμιλο. Η σχετική αρνητική επίπτωση στις ταμειακές ροές της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2023 γίνεται συνειδητά αποδεκτή. Με τον κλάδο μοτοσυκλετών να παραμένει στο επίπεδο των κατευθυντήριων γραμμών, ο αναπροσανατολισμός του κλάδου ποδηλάτων που έχει δρομολογηθεί θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στο συνολικό αποτέλεσμα το 2023. Για τους λόγους αυτούς, η πρόβλεψη για το οικονομικό έτος 2023 έχει αναπροσαρμοστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει αύξηση των πωλήσεων για το οικονομικό έτος 2023 από 7 % έως 9 % με περιθώριο EBIT μεταξύ 5 % και 7 %.

Προοπτικές για το οικονομικό έτος 2024

Η PIERER Mobility αναμένει ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον για το οικονομικό έτος 2024. Για τον όμιλο PIERER Mobility, το 2024 θα είναι έτος εξυγίανσης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των βασικών δραστηριοτήτων του. Προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του ομίλου, η διοίκηση θα εφαρμόσει μέτρα μείωσης του κόστους σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων κατά το οικονομικό έτος 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες και ότι το περιθώριο EBIT θα κυμανθεί στο 5 % - 7 %.