Διεθνής διάκριση για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στο Motostudent 2021

Μια δεύτερη και μια όγδοη θέση ανάμεσα σε 37 πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

20/7/2021

Το Motostudent δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός ανάμεσα σε φοιτητές. Πρόκειται κυρίως για μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της επιστήμης και της βιομηχανίας με βασικό θέμα τη μοτοσυκλέτα. Το σενάριο είναι πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα και πολύ απαιτητικό. Κάθε ομάδα μαθητών θα πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα της κατηγορίας Moto3.

Οι σχεδιαστικοί και τεχνολογικοί περιορισμοί είναι πιο ελεύθεροι, όμως ταυτόχρονα και ο προϋπολογισμός των μαθητών είναι σαφώς περιορισμένος. Μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο κόστους και χρόνου, οι μαθητές θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο. Η όλη διαδικασία υποστηρίζεται ενεργά από την MEF (Moto Engineering Foundation και την Technopark Motorland.

Επίσης η Red Bull με την KTM προφέρουν έναν παράλληλο διαγωνισμό για κάθε έναν μαθητή ξεχωριστά, όπου ο νικητής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ειδικευμένων μαθημάτων (π.χ. αεροδυναμικής), ενώ η Ducati και η BMW είναι υποστηρικτές ορισμένων project.

Για παράδειγμα φέτος η Ducati υποστήριξε το πανεπιστήμιο της Bologna στην κατηγορία των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και μάλιστα κέρδισε την πρώτη θέση, ενώ η BMW Motorrad Hellas είχε υποστηρίξει στην ίδια κατηγορία το ελληνικό πανεπιστήμιο των Σερρών και την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Hyperion.   

Φέτος, 37 πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο βρέθηκαν με τις μοτοσυκλέτες που κατασκεύασαν στην πίστα του Aragon στην Ισπανία, όπου πέρασαν από μια σειρά στατικών και δυναμικών ελέγχων, με τελική δοκιμασία την οδήγηση στην πίστα και την επίδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων τους.  

Η Tyφoon MotoRacing UoWM  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την μοτοσυκλέτα “Κένταυρος” συγκέντρωσε συνολικά 680,7 βαθμούς και ανέβηκε στη δεύτερη θέση.

Η Panther Racing AUTh της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ ανέβηκε στην 8η θέση της συνολικής κατάταξης, όμως αναδείχτηκε νικήτρια στην κατηγορία “Best Innovation” για τις καινοτομίες που είχε η μοτοσυκλέτα της.

Πρόκειται για δύο εντυπωσιακές διακρίσεις των ελληνικών πανεπιστημίων, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως είμαστε μια χώρα με μηδενική βιομηχανία οχημάτων και ο σκοπός αλλά και οι “αντίπαλοι” αυτού του διαγωνισμού είναι να βρουν οι βιομηχανίες κατασκευής μοτοσυκλετών της Ευρώπης τα επόμενα “ταλέντα” που θα εντάξουν στο δυναμικό των R&D τους.

ΖΧΜΟΤΟ V5: Αποκαλυπτικός ο Zhang Xue μιλά για 253 ίππους και WSBK!

Ο κινητήρας βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, αλλά οι βλέψεις του ξεπερνούν ακόμη και τους κανονισμούς του WSBK
zxmoto-v5
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/9/2026

Η αποκάλυψη πως η ZXMOTO σχεδιάζει έναν πεντακύλινδρο V κινητήρα έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία στη μοτοσυκλετιστική επικαιρότητα, καθώς η νεότατη εταιρεία του Zhang Xue, πρώην διευθυντή της Kove, συνεχίζει να εντυπωσιάζει σε πολλά επίπεδα.

Ο Κινέζος κατασκευαστής δεν έχει αποκαλύψει επισήμως τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου του κινητήρα, με την πρώτη αναφορά να μιλά για κυβισμό γύρω στο λίτρο (1000 cc) και απόδοση άνω των 210 ίππων, ωστόσο σήμερα ο κινέζικος Τύπος μεταφέρει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ίδιος ο Zhang, δίνοντας στη δημοσιότητα μερικά νούμερα που προκαλούν αίσθηση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές λοιπόν, η μέγιστη απόδοση του V5 κινητήρα – με τρεις κυλίνδρους μπροστά και δύο πίσω, όπως το πρώτο RC211V που είχε φτιάξει η Honda το 2002 κατά τη μετάβαση του MotoGP σε τετράχρονους κινητήρες – θα ανέρχεται σε 253 ίππους στις 13.500 σ.α.λ., η μέγιστη ροπή του θα φτάνει στα 14 χιλιογραμμόμετρα και η τελική του ταχύτητα θα ξεπερνά τα 310 km/h!

Το μπλοκ του κινητήρα αναμένεται να είναι πολύ ελαφρύ, ζυγίζοντας 55 κιλά χωρίς τα υγρά του και μαθαίνουμε πως η σχεδίαση, εξέλιξη και κατασκευή του γίνεται σε συνεργασία με το κινέζικο πανεπιστήμιο Αεροναυπηγικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας κατά κόρον εκλεκτά και πανάλαφρα κράματα που προέρχονται από την αεροπορική βιομηχανία.

Στις φερόμενες δηλώσεις του Zhang βρίσκουμε επίσης ορέξεις για συμμετοχή στο WSBK με τον νέο V5, κάτι που μας βρίσκει αρκετά δύσπιστους σε πρώτη φάση, καθώς στους τρέχοντες κανονισμούς του πρωταθλήματος δεν προβλέπονται πεντακύλινδροι κινητήρες – κάτι που, πάντως, αλλάζει μάλλον εύκολα αν είναι να εμπλουτιστεί η μεγάλη κατηγορία με έναν νέο κατασκευαστή.

Το πλάνο της ΖΧΜΟΤΟ είναι να έχει τη μοτοσυκλέτα έτοιμη το 2028 και στο σημείο αυτό θυμόμαστε πως στις αρχές Αυγούστου είχε ανακοινωθεί το νέο πλάνο του WSBK που από το 2030 θα ανεβάσει το όριο κυβισμού των τετρακύλινδρων κινητήρων στα 1200 κυβικά, συνεπώς περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς σχεδιάζει η κινέζικη εταιρεία τον V5 της αναφορικά με το νέο πρόσωπο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Superbikes.

Ετικέτες