EICMA 2019: Best of «Μπόμπος» - made in Greece

Ελληνικό το καλύτερο Honda Monkey
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/11/2019

Στο περίπτερο της Honda φιλοξενούνταν ένας «Μπόμπος» ένα Honda Monkey δηλαδή με την ονομασία «Τρελή Μαϊμού» που θα ήταν ο πιο περίεργος μπόμπος της φετινής έκθεσης, αν οι Έλληνες δεν είχαν φέρει δύο που ξεχωριστά ο καθένας έκρυβε περισσότερη δουλειά από το «Crazy Monkey» της Honda. Ιδιαίτερα με το DCR-017 Junior δεν υπάρχει καμία σύγκριση.

Eicma 2019: Η πρώτη παρουσίαση είναι ελληνική! DCR-Junior by DNA Filters! Ο «Μπόμπος» στα καλύτερά του!

Για τους “made in Greece” μπόμπους ο στόχος ήταν ξεκάθαρος, να αναδείξουν τα φίλτρα που φτιάχνει η DNA. Ο ένας, που ακολουθεί την πορεία της DCR-018 με τις φιλτροχοάνες είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάθε ιδιοκτήτης και έχει απίστευτη δουλειά για να εξαφανιστεί το μαύρο κουτί που έχει η Honda σε εκείνο το σημείο και να φτιαχτεί μία γέφυρα – βάση - φιλτροκούτι, πολλαπλασιάζοντας τελικά την ροή του αέρα με τεράστια διαφορά.

Ο άλλος, ο DCR-017 Junior είναι ένα κιτ μετατροπής που επιτρέπει την τοποθέτηση ενός Stage 3 φίλτρο, τόσο μεγάλου, που από μέσα περνά η τάπα της βενζίνης! Τα είχαμε παρουσιάσει κατά αποκλειστικότητα την περασμένη Τρίτη, όμως τώρα στο τελείωμα της EICMA μπορεί πιο εύκολα να διεξαχθεί το συμπέρασμα πως πράγματι ήταν τα καλύτερα Honda Monkey, με μεγάλη διαφορά σε εμφάνιση και σε δουλειά, τόσο φανερή όσο και κρυμμένη.

Για τα DCR Junior όλες οι λεπτομέρειες βρίσκονται εδώ. Να θυμίσουμε όμως πως το αλουμινένιο, φτιαγμένο σε CNC ρεζερβουάρ του 017, έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από το κανονικό, παρόλο που φιλοξενεί το τεράστιο φίλτρο. Η αναπνοή του αέρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η απόδοση έχει ανέβει, παρόλο που η κατανάλωση είναι βελτιωμένη.

Στην εξαγωγή υπάρχει Akrapovic ολόσωμη, με έναν ήχο που ξετρελαίνει και αναρτήσεις έχει αναλάβει η Hyperpro μαζί με σταμπιλιζατέρ!

Σε διαφορετικό στιλ η πρόταση της Honda...

Ο “Crazy Monkey" που είχε η Honda στο περίπτερό της, ήταν επιμηκυμένος κατά 16 εκατοστά στο ψαλίδι, με το πιρούνι να είναι κατεβασμένο κατά 5 εκατοστά, την εξάτμιση χειροποίητη και ελεύθερη, με το φίλτρο να είναι ένα… τυπικό σφουγγάρι για απορροφητήρες. Καμία σχέση με μελέτες ροής και ψηφιακές προσομοιώσεις από την πλευρά της DNA. Άσχημο δεν θα πεις τον Crazy Monkey, σίγουρα όμως δεν είναι το ίδιο με τους ελληνικούς!

Με μεγάλη διαφορά ο καλύτερος μπόμπος στην EICMA ήταν ελληνικός…

Δείτε τις συλλογές φωτογραφιών με τους "μπόμπους":

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες