ΕΛ.ΑΣ. – 865 συλλήψεις και 12.749 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τριήμερο 12 έως 14 Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια

63.348 άτομα και 47.349 οχήματα έλεγξαν τα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 865 συλλήψεις και 12.749 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. το τριήμερο 12 έως 14 Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/1/2024

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τριήμερο 12 έως 14 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών με εκατοντάδες κλήσεις Κ.Ο.Κ. και αρκετές ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά -63.348 άτομα και 47.349 οχήματα, ενώ

  • προσήχθησαν 2.129 άτομα,
  • συνελήφθησαν 865 άτομα για διάφορα αδικήματα,
  • βεβαιώθηκαν 12.749 παραβάσεις Κ.Ο.Κ., 71 για παράβαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και 11 για ηχόμετρα,
  • ακινητοποιήθηκαν 265 οχήματα, ενώ κατασχέθηκε 1 από αυτά

Ενδεικτικά, αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν:

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου διενεργήθηκαν 833 έλεγχοι ατόμων, συνελήφθησαν 6 άτομα και βεβαιώθηκαν 150 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Στην περιοχή της Κηφισιάς, όπου διενεργήθηκαν 88 έλεγχοι ατόμων, 30 έλεγχοι οχημάτων, προσήχθησαν 2 άτομα και βεβαιώθηκαν 37 παραβάσεις για Κ.Ο.Κ.,

Στην περιοχή του Χαλανδρίου (Νομισματοκοπείο), όπου διενεργήθηκαν -46- έλεγχοι ατόμων, προσήχθη 1 άτομο, βεβαιώθηκαν -10- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκαν -15- έρευνες σε οικίες εντός καταυλισμού,

Στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου διενεργήθηκαν -58- έλεγχοι ατόμων, προσήχθη 1 άτομο, ενώ βεβαιώθηκαν -9 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Παρόμοιες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Ηπείρου (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία) όπου συνολικά διενεργήθηκαν 512 έλεγχοι ατόμων, 402 οχημάτων, συνελήφθησαν 9 άτομα, προσήχθησαν 10 άτομα, βεβαιώθηκαν 151 παραβάσεις Κ.Ο.Κ., 2 παραβάσεις για αντικαπνιστική νομοθεσία, ακινητοποιήθηκαν 2 οχήματα, ενώ κατασχέθηκε 1.

Παράλληλα, στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς και ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές και οικισμούς με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές:

Του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου διενεργήθηκαν 141-έλεγχοι ατόμων, 11 οχημάτων, προσήχθησαν 25 άτομα, συνελήφθησαν 4 (3 για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και 1 για διωκτικό έγγραφο), ενώ βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Της Λάρισας, όπου ελέγχθησαν 37 άτομα, 30 οχήματα, συνελήφθησαν 3 άτομα για ανυποταξία, ενώ βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Των Τρικάλων, όπου ελέγχθηκαν 25 άτομα, 18 οχήματα και βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Καρδίτσας, όπου ελέγχθηκαν 48 άτομα, 35 οχήματα, προσήχθησαν 3 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Ξάνθης, όπου ελέγχθηκαν 88 άτομα, 83 οχήματα, ακινητοποιήθηκε 1 όχημα, ενώ βεβαιώθηκαν 32 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Δράμας, όπου ελέγχθηκαν 98 άτομα, 93 οχήματα, προσήχθη 1 άτομο, ενώ βεβαιώθηκαν 17 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Καβάλας, όπου ελέγχθηκαν 111 άτομα, 89 οχήματα, προσήχθη 1 άτομο, ενώ βεβαιώθηκαν 34 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Των Σερρών, όπου ελέγχθηκαν 78 άτομα, 52 οχήματα, προσήχθησαν 5 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις Κ.Ο.Κ,

Της Χαλκιδικής, όπου ελέγχθηκαν 205 άτομα, 145 οχήματα, προσήχθησαν 10 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Πέλλας, όπου ελέγχθηκαν 57 άτομα, 44 οχήματα, προσήχθησαν 4 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Κοζάνης, όπου ελέγχθηκαν 31 άτομα, 29 οχήματα και βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Καστοριάς όπου διενεργήθηκαν 24 έλεγχοι ατόμων, 19 έλεγχοι οχημάτων, ενώ βεβαιώθηκε 1 παράβαση Κ.Ο.Κ.,

Των Γρεβενών, όπου ελέγχθηκαν 25 άτομα, 23 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Σάμου, όπου ελέγχθηκαν 50 άτομα, 36 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

Της Αχαΐας, όπου διενεργήθηκαν 55 έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν 2 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 11 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Επιπλέον, στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς των οδηγών πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου διενεργήθηκαν 1.015 έλεγχοι ατόμων, 985 οχημάτων, προσήχθησαν 3 άτομα, συνελήφθη 1 άτομο για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, ακινητοποιήθηκαν 19 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 436 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Περαιτέρω, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε επιχειρήσεις υποδοχής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων σε περιοχές των Δήμων Τανάγρας, Γρεβενών και Άρτας, όπου συνολικά ελέγχθηκαν 16 άτομα.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.