Honda CBR300RR: Φήμες ότι έρχεται στην Ευρώπη

Μεγαλύτερο και ανανεωμένο
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/9/2019

Η Honda, πριν από τρια χρόνια, το 2016, παρουσίασε μια πρωτότυπη supersport μοτοσυκλέτα 250cc. Τότε, σύσσωμος ο κόσμος της μοτοσυκλέτας είχε ενθουσιαστεί με το CBR250RR, καθώς ήταν μια πραγματική superbike υπό κλίμακα. Με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που απέδιδε 38 ίππους στις 12.500 στροφές και ροπή 2 κιλών στις 11.000 και με ένα πλαίσιο χωροδικτύωμα που συνεργαζόταν με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, κέρδισε τις εντυπώσεις με ευκολία. Το CBR250RR είχε κατασκευαστεί ειδικά για τις ασιατικές αγορές –χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές Euro4- καθώς σε ορισμένες από αυτές υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση και την κυκλοφορία μοτοσυκλετών άνω των 250 κυβικών, με αποτέλεσμα οι αναβάτες να μην έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν μια πραγματική supersport.

Τώρα, που βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στη φετινή EICMA, έχουν κυκλοφορήσει φήμες πως το μοντέλο θα ανανεωθεί και ο κινητήρας του θα αυξηθεί σε χωρητικότητα φτάνοντας τα 300cc. Μάλιστα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες για ακόμη μια φορά, ότι είναι πολύ πιθανόν το νέο CBR300RR να έρθει και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει η μοτοσυκλέτα να εναρμονίζεται στις προδιαγραφές Euro5 που θα ισχύσουν απ’ το 2020 κι έπειτα. Η αλήθεια είναι πως ο ανταγωνισμός στις μοτοσυκλέτεςτης κατηγορίας είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με τα KTM RC390, Kawasaki Ninja 400, Yamaha R3 (θυμηθείτε εδώ λεπτομέρειες απ' την παρουσίαση της πρώτης R3) και Suzuki GSX-250R να θέτουν ψηλά τον πήχη, το καθένα με διαφορετικό τρόπο. Το CBR300R έχει πάψει να υπάρχει στη γκάμα της Honda τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και είναι μια καλή ευκαιρία για την Big-H να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα "μέσα" απ' την Ασία, φέρνοντας εδώ το CBR300RR και να καλύψει το κενό στη γκάμα της. Όμως, λόγω της τεχνολογίας που διαθέτει, το κόστος απόκτησης ενδεχομένως να είναι αρκετά ψηλά μπαίνοντας έτσι στα χωράφια μεγαλύτερων σε κυβικά μοτοσυκλετών, με αποτέλεσμα η τιμή του να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους υποψήφιους πελάτες. Συνεπώς, όσο και αν θέλουμε να το δούμε στη χώρα μας, κρατάμε χαμηλά τους τόνους και σταυρώνουμε τα δάκτυλά μας ώστε να έρθει η δικύλινδρη supersport μοτοσυκλέτα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που δημιουργούν τις φήμες δεν είναι ακράδαντα.

Ομοσπονδία Βενζινοπωλών – Ομόφωνη απόφαση κινητοποίησης, ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση με κυβέρνηση, καθώς Ιταλία και Αυστρία μειώνουν τον ΕΦΚ

Η συνέλευση της Τετάρτης 18 Μαρτίου κατέληξε, ως αναμενόταν, σε ομοφωνία για κινητοποιήσεις, απεργίες στον ορίζοντα
fuel pump
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) πραγματοποίησε την έκτακτη Γενική Συνέλευσή της, στην οποία έδωσαν το παρόν 31 Ενώσεις και είχε ως κεντρικό θέμα την αντίδρασή της μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 1411/2026 που θεσπίζει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των πρατηρίων καυσίμων ως και το τέλος Ιουνίου.

Η απόφαση για κινητοποιήσεις του κλάδου ήταν ομόφωνη και πλέον απομένει η σημερινή (19/3) συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για να ανακοινωθούν οι μορφές κινητοποιήσεων και οι σχετικοί χρόνοι αυτών.

Η ουσία πίσω από τη συνάντηση με τον υπουργό είναι στα αιτήματα της ΟΒΕ, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η πρόταση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, σκέψη που ο πρωθυπουργός έχει δημοσίως απορρίψει εκτός αν προκύψει ανάλογη απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που να επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη.

Καθόλου τυχαία, σήμερα (19/3) συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, με αρκετές χώρες να ζητούν προσωρινά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που θα τους επιτρέψουν να ανακουφίσουν τους πολίτες των χωρών τους.

Προφανώς, τα αποτελέσματα αυτών των συνεδριάσεων αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές μας στο επόμενο διάστημα και καθ’ όσο συνεχίζεται η αστάθεια στον Περσικό Κόλπο.

Στο μεταξύ ωστόσο, Ιταλία και Αυστρία δεν περίμεναν τη διάσκεψη των Βρυξελλών για να κινητοποιηθούν, ανακοινώνοντας μονομερώς μειώσεις στον ΕΦΚ. Η μεν Ιταλία μείωσε τον φόρο κατά 25 σεντς ανά λίτρο, ενώ η Αυστρία κράτησε τη μείωση στα 5 σεντς ανά λίτρο και τη συνοδεύει με πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στη λιανική πώληση καυσίμων.