Honda Monkey 125 “Hot Wheels” Limited Edition!

150 κομμάτια στην Ταϊλάνδη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/8/2021

Το “CUB House” μία καφετέρια στην Bangkok που ταυτόχρονα είναι σημείο συνάντησης μοτοσυκλετιστών, σημείο πώλησης μοτοσυκλετών Honda και συγκεκριμένα παπιών και Monkey καθώς επίσημος συνεργάτης της Honda παρουσίασε μόλις, μία νέα πρόταση, το Monkey Hot Wheels σε συνεργασία με την Honda Ταϊλάνδης, την Honda H2C και τα Hot Wheels.

Ας σταθούμε λίγο στα παραπάνω, για να γίνει αντιληπτό ποιοι και πόσοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την νέα, περιορισμένη έκδοση του Monkey. Το H2C είναι γραφείο σχεδιασμού της Honda για την δημιουργία σειράς αξεσουάρ στην Ταϊλάνδη με έναν προϋπολογισμό που ζαλίζει και με αξιοσημείωτη ελευθερία κινήσεων για τα δεδομένα της Honda. Συνεργάστηκε ωστόσο με μία καφετέρια, στην μέση μπήκε η Honda Ταϊλάνδης που είναι από τους πλέον βασικούς εταίρους εκτός Ιαπωνίας και τα Hot Wheels που επίσης θα κυκλοφορήσουν και μία συλλεκτική έκδοση σε κλίμακα 1:64. Το έχουμε πει πολλές φορές στο ΜΟΤΟ, ευκαιρία τώρα για ακόμη μία: Η Ταϊλάνδη είναι η μοναδική χώρα της Ασίας στην οποία μπορεί κανείς να βρει τόσα πολλά κοινά στοιχεία νοοτροπίας με τον μοτοσυκλετισμό στην Ευρώπη. Στις υπόλοιπες χώρες, όπως στην Κίνα, αυτό καλλιεργείται εντονότερα την τελευταία πενταετία, στην Ινδία επίσης συμβαίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα από πριν, στην Ταϊλάνδη όμως τα πράγματα ήταν εξαρχής σε άλλο επίπεδο και μονάχα τα οικονομικά μεγέθη δεν άφηναν να την γενική εικόνα να λάμψει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν εργοστάσια εκεί, όπως η Ducati και η Triumph. Με την διαφορά πως η Triumph έχει μεταφέρει εκεί όλη της την παραγωγή και δεν κατασκευάζει τίποτα πλέον στην Ευρώπη. Οι γύρω χώρες αποκαλούν την Ταϊλάνδη την δική τους «Ιαπωνία» για να αποδώσουν περιγραφικά την ζύμωση που συμβαίνει σε αυτή την χώρα με όλα αυτά τα εργοστάσια, τους ντόπιους προμηθευτές και τις βιοτεχνίες, καθώς υπάρχει μία αισθητή διαφορά σε αυτό το κομμάτι με την Ινδονήσια -για παράδειγμα- καθώς κι άλλες χώρες που επίσης φιλοξενούν μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που σε αυτή την χώρα βγαίνει το νέο Monkey σε μόλις 150 αριθμημένα κομμάτια και τιμή 13.900 baht ή περίπου 3.560 Ευρώ, καθόλου άσχημα για μία συλλεκτική έκδοση με μπόλικες αισθητικές αλλαγές.

Ο χρωματισμός του ακολουθεί τον κλασικό χρωματισμό των Hot Wheels, μπλε και πορτοκαλί, ενώ το ρεζερβουάρ είναι carbon με το λογότυπο να ξεχωρίζει έντονα.

Ο Takanori Maruyama, Executive Vice President της Thai Honda Manufacturing είπε για την συλλεκτική αυτή έκδοση: «Το Monkey ξεκίνησε το 1961 σαν μία αστεία ιδέα των μηχανικών της Honda. Ήθελαν να φτιάξουν μία μικρή μοτοσυκλέτα για να την χρησιμοποιούν μέσα στο εργοστάσιο, αλλά η με την διασκεδαστική χρήση του κέρδισε τόσο πολύ κόσμο που κατέληξε να αποτελεί ίνδαλμα. Στην Ταϊλάνδη έχουμε καθιερώσει το Monkey ως «την μοτοσυκλέτα των ονείρων σου» και για αυτό έχουμε φτιάξει πολλές ειδικές εκδόσεις που έχουν απήχηση στο νεανικό όνειρο ή θυμίζουν τα όνειρα που είχες μικρότερος. Όλες τους έχουν τεράστια απήχηση στο κοινό και με την τελευταία αυτή έκδοση εγκαινιάζουμε την συνεργασία με τα Hot Wheels φτιάχνοντας μία ξεκάθαρα μοναδική μοτοσυκλέτα. Θέλαμε να ξυπνήσουμε εκείνη την αγωνία να βρεις το πιο σπάνιο μοντέλο Hot Wheels, ένα κυνήγι θησαυρού που τόσοι και τόσοι έχουμε ζήσει και να το μεταφέρουμε στο Monkey. Το σχεδιάσαμε μαζί με το H2C της Honda και τα Hot Wheels».

Η συνεργασία βέβαια δεν σταματά εκεί αλλά επεκτείνεται και σε μία σειρά αξεσουάρ, όπως το jet κράνος, ένα μπρελόκ για τα κλειδιά που θα παραχθεί μόνο για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και μία σανίδα skateboard, πέρα φυσικά και από το μοντέλο υπό κλίμακα που επίσης είναι περιορισμένης έκδοσης.

Ετικέτες

Εξοργιστική έρευνα ΕΜΠ - Ένας στους τέσσερις πρατηριούχους καυσίμων της Αττικής μας κλέβει στην αντλία!

Κι οι κλέφτες βγαίνουν λάδι - Όσα πρατήρια σφραγίστηκαν, λειτούργησαν ξανά δυο ημέρες αργότερα…
1 στα 4 πρατήρια στην Αττική κλέβει
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύεται σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ, που αποκαλύπτει πως το 25% των πρατηριούχων στην Αττική (ένας στους τέσσερις) κλέβουν τους πελάτες τους σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%, ενώ από τα 18 πρατήρια που πιάστηκαν στη φάκα της ΑΑΔΕ για νοθεία… και τα 18 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και σήμερα, έχοντας κλείσει για μόλις 2 ημέρες έκαστο! Για κλάματα (και καθόλου για γέλια) τα κρατικά μέτρα, και η απάτη πάει σύννεφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μαθαίνουμε πως ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική χρεώνουν αέρα κοπανιστό αντί για βενζίνη, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%! Νομίζεις πως βάζεις 10 λίτρα, και σου έχουν βάλει 7,6. Στα 40 λίτρα η ανωτέρω απάτη μεταφράζεται σε 30,4 πραγματικά λίτρα βενζίνης, σχεδόν 10 λιγότερα απ’ όσα πιστεύει ο πελάτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική, όπου πωλείται το 50% των καυσίμων της χώρας, ενώ εδώ βρίσκεται το 27% των πρατηρίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως δείχνει η έρευνα ένα τεράστιο ποσοστό πρατηριούχων έχει πειραγμένες αντλίες, δίνοντας τακτικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από ότι δείχνει ο μετρητής.

Σημειώστε πως το συνολικό κόστος της κλοπής ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση!

Μάλιστα η παραβατικότητα έχει τεράστια άνοδο, αφού από το 4% των πρατηρίων το 2011 φτάσαμε στο 15% το 2016, για να πάμε στο 19% το 2019, στο 20% το 2021 και στο 27% το 2023! Μιλάμε για αύξηση 35% στα δυο τελευταία χρόνια, με τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων να αυξάνονται κατά 30% στα τρία τελευταία χρόνια!

Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει επίσης άμεση σύνδεση της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται ότι ενώ η αναγραφόμενη τιμή του παραβατικού πρατηρίου προς τον καταναλωτή είναι 8 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη του νόμιμου, η πραγματική τιμή είναι υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά/λίτρο.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της διαφοράς τιμής πώλησης των νόμιμων πρατηρίων σε σχέση με τα παραβατικά πρατήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών όσων εφαρμόζουν τον νόμο. Συνεπώς, τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν την κερδοφορία τους, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, οδηγώντας στην έξοδο τους νόμιμους πρατηριούχους.

Τα εξοργιστικά συνεχίζονται και κορυφώνονται με τη διαπίστωση πως εκ των 18 παραβατικών πρατηρίων που “τσάκωσε” η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο, ΚΑΙ ΤΑ 18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΙΑ… ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΑΣΤΟ! Αυτό συνέβη καθώς μετά από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν την αναστολή του μέτρου σφράγισης!

Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, που βασίζεται στην έρευνα του ΕΜΠ, τονίζεται πως η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τυχόν αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία, αφού η εκδίκαση των προσφυγών ύστερα από ένα ή δύο χρόνια θα είναι πλέον άνευ αντικειμένου