Honda Monkey 125 “Hot Wheels” Limited Edition!

150 κομμάτια στην Ταϊλάνδη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/8/2021

Το “CUB House” μία καφετέρια στην Bangkok που ταυτόχρονα είναι σημείο συνάντησης μοτοσυκλετιστών, σημείο πώλησης μοτοσυκλετών Honda και συγκεκριμένα παπιών και Monkey καθώς επίσημος συνεργάτης της Honda παρουσίασε μόλις, μία νέα πρόταση, το Monkey Hot Wheels σε συνεργασία με την Honda Ταϊλάνδης, την Honda H2C και τα Hot Wheels.

Ας σταθούμε λίγο στα παραπάνω, για να γίνει αντιληπτό ποιοι και πόσοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την νέα, περιορισμένη έκδοση του Monkey. Το H2C είναι γραφείο σχεδιασμού της Honda για την δημιουργία σειράς αξεσουάρ στην Ταϊλάνδη με έναν προϋπολογισμό που ζαλίζει και με αξιοσημείωτη ελευθερία κινήσεων για τα δεδομένα της Honda. Συνεργάστηκε ωστόσο με μία καφετέρια, στην μέση μπήκε η Honda Ταϊλάνδης που είναι από τους πλέον βασικούς εταίρους εκτός Ιαπωνίας και τα Hot Wheels που επίσης θα κυκλοφορήσουν και μία συλλεκτική έκδοση σε κλίμακα 1:64. Το έχουμε πει πολλές φορές στο ΜΟΤΟ, ευκαιρία τώρα για ακόμη μία: Η Ταϊλάνδη είναι η μοναδική χώρα της Ασίας στην οποία μπορεί κανείς να βρει τόσα πολλά κοινά στοιχεία νοοτροπίας με τον μοτοσυκλετισμό στην Ευρώπη. Στις υπόλοιπες χώρες, όπως στην Κίνα, αυτό καλλιεργείται εντονότερα την τελευταία πενταετία, στην Ινδία επίσης συμβαίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα από πριν, στην Ταϊλάνδη όμως τα πράγματα ήταν εξαρχής σε άλλο επίπεδο και μονάχα τα οικονομικά μεγέθη δεν άφηναν να την γενική εικόνα να λάμψει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν εργοστάσια εκεί, όπως η Ducati και η Triumph. Με την διαφορά πως η Triumph έχει μεταφέρει εκεί όλη της την παραγωγή και δεν κατασκευάζει τίποτα πλέον στην Ευρώπη. Οι γύρω χώρες αποκαλούν την Ταϊλάνδη την δική τους «Ιαπωνία» για να αποδώσουν περιγραφικά την ζύμωση που συμβαίνει σε αυτή την χώρα με όλα αυτά τα εργοστάσια, τους ντόπιους προμηθευτές και τις βιοτεχνίες, καθώς υπάρχει μία αισθητή διαφορά σε αυτό το κομμάτι με την Ινδονήσια -για παράδειγμα- καθώς κι άλλες χώρες που επίσης φιλοξενούν μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που σε αυτή την χώρα βγαίνει το νέο Monkey σε μόλις 150 αριθμημένα κομμάτια και τιμή 13.900 baht ή περίπου 3.560 Ευρώ, καθόλου άσχημα για μία συλλεκτική έκδοση με μπόλικες αισθητικές αλλαγές.

Ο χρωματισμός του ακολουθεί τον κλασικό χρωματισμό των Hot Wheels, μπλε και πορτοκαλί, ενώ το ρεζερβουάρ είναι carbon με το λογότυπο να ξεχωρίζει έντονα.

Ο Takanori Maruyama, Executive Vice President της Thai Honda Manufacturing είπε για την συλλεκτική αυτή έκδοση: «Το Monkey ξεκίνησε το 1961 σαν μία αστεία ιδέα των μηχανικών της Honda. Ήθελαν να φτιάξουν μία μικρή μοτοσυκλέτα για να την χρησιμοποιούν μέσα στο εργοστάσιο, αλλά η με την διασκεδαστική χρήση του κέρδισε τόσο πολύ κόσμο που κατέληξε να αποτελεί ίνδαλμα. Στην Ταϊλάνδη έχουμε καθιερώσει το Monkey ως «την μοτοσυκλέτα των ονείρων σου» και για αυτό έχουμε φτιάξει πολλές ειδικές εκδόσεις που έχουν απήχηση στο νεανικό όνειρο ή θυμίζουν τα όνειρα που είχες μικρότερος. Όλες τους έχουν τεράστια απήχηση στο κοινό και με την τελευταία αυτή έκδοση εγκαινιάζουμε την συνεργασία με τα Hot Wheels φτιάχνοντας μία ξεκάθαρα μοναδική μοτοσυκλέτα. Θέλαμε να ξυπνήσουμε εκείνη την αγωνία να βρεις το πιο σπάνιο μοντέλο Hot Wheels, ένα κυνήγι θησαυρού που τόσοι και τόσοι έχουμε ζήσει και να το μεταφέρουμε στο Monkey. Το σχεδιάσαμε μαζί με το H2C της Honda και τα Hot Wheels».

Η συνεργασία βέβαια δεν σταματά εκεί αλλά επεκτείνεται και σε μία σειρά αξεσουάρ, όπως το jet κράνος, ένα μπρελόκ για τα κλειδιά που θα παραχθεί μόνο για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και μία σανίδα skateboard, πέρα φυσικά και από το μοντέλο υπό κλίμακα που επίσης είναι περιορισμένης έκδοσης.

Ετικέτες

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Η μη συμμόρφωση με τους αυστηρότερες Euro5+ προδιαγραφές ρύπων θέτουν αυτομάτως το YZF-R1 εκτός ευρωπαϊκής αγοράς
motomagYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η Yamaha δεν σκοπεύει να δαπανήσει τον χρόνο και το χρήμα που χρειάζεται, προκειμένου τα YZF-R1 και YZF-R1M να συμμορφωθούν με της Euro5+ προδιαγραφές, κατά συνέπεια από το 2025 που λήγει η παράταση για την ταξινόμηση των Euro 5 μοτοσυκλετών δεν θα μπορούν να πωλούνται στις χώρες της Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, η supersport κατηγορία έχει γνωρίσει μεγάλη εξειδίκευση, στοχεύοντας όλο και περισσότερο στη χρήση πίστας, περιορίζοντας έτσι το κοινό της. Αυτό, σε συνδυασμό με την στροφή του κοινού σε μοτοσυκλέτες που εκπληρώνουν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως οι Adventure, οδήγησαν την άλλοτε κραταιά κατηγορία στις πωλήσεις, σε πτώση. Το κοινό που τις επιλέγει είναι πλέον πολύ μικρότερο, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, όπου από όποια καφετέρια και αν περνούσες απέξω, έβλεπες μία σειρά από superbike και supersport μοτοσυκλέτες. Εννοείται ότι η διαρκής οικονομική στενότητα, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπου που κινείται η αγορά, η οποία πλέον έχει αλλάξει ρότα και έχει παρουσιάσει διαφορετικές ανάγκες, σε σχέση με τότε.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ήδη η Yamaha, από το 2020 και μετά, αποφάσισε να βγάλει από την παραγωγή το YZF-R6, διατηρώντας μόνο την έκδοση RACE, η οποία δεν βγάζει πινακίδα και στοχεύει αποκλειστικά όσους θέλουν ένα τετρακύλινδρο supersport 600 κυβικών για την πίστα. Το 2025 φαίνεται ότι σειρά έχει, τουλάχιστον για την Ευρώπη, το superbike της Iwata, το οποίο πιθανότατα θα συνεχίσει να παράγεται, όμως μόνο σε μία αντίστοιχη έκδοση με την RACE του R6. Τουλάχιστον έτσι φανερώνουν πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η οποία βέβαια πλέον δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή, αναμφίβολα επηρεάστηκε από την ζήτηση και το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των εγκρίσεων τύπου. Αποτελεί, όμως ταυτόχρονα και μία δήλωση του Ιαπωνικού εργοστασίου για το μέλλον, το οποίο μας είχε εν μέρει αποκαλύψει ο μέχρι πολύ πρόσφατα President & CEO της Yamaha, Eric de Seynes, στα πλαίσια της EICMA 2023. Η συνέντευξη του έχει δημοσιευθεί στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2023, αυτό όμως που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι η εταιρεία των τριών διαπασών έχει αρχίσει να αλλάζει κατεύθυνση. Το YZF-R1 αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ως προς την αλλαγή των στόχων, με το R&D να κοιτάζει στο μέλλον, σε μία αγορά, αλλά και κοινωνία, που θέτει διαφορετικές προτεραιότητες με πριν.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ξεκινώντας το 1998, το YZF-R1 δημιούργησε ένα φανατικό κοινό γύρω από το όνομά του, κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. To 2002 άφησε πίσω το καρμπυρατέρ, με την τροφοδοσία να περνά στην εποχή του injection, ενώ δύο χρόνια αργότερα η Yamaha έφερε εισαγωγή ram-air, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες (αντί για τις συμβατικές μέχρι τότε) και steering damper στο τιμόνι.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Το 2009 είδε την εμφάνιση του crossplane τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα, προσδίδοντας μία ξεχωριστή χροιά, κάνοντας το YZF-R1 να ξεχωρίζει από μακριά, μόνο από τον ήχο του. Η τελευταία μεγάλη ανανέωση ήρθε το 2015, με σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και την παρουσίαση της "ειδικής" έκδοσης M, με τεχνολογία απευθείας από τα MotoGP.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη ανανέωση για το ιαπωνικό superbike, με τις επόμενες χρονιές να χαρακτηρίζονται από μικρές βελτιώσεις και συμμορφώσεις με τους εκάστοτε περιορισμούς ρύπων (Euro4, Euro5). Η συμμετοχή της Yamaha στα Motul WSBK, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Suzuki, η οποία έβγαλε εντελώς το GSX-R1000R από την γκάμα της στην Ευρώπη, μόλις μερικά χρόνια μετά την παρουσίαση του τελευταίου μοντέλου της. Αντιθέτως, λόγω της ανάγκης των μέχρι τώρα κανονισμών των Motul WSBK που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής, πιστεύουμε ότι η Yamaha θα κρατήσει στην γκάμα της το YZF-R1, χωρίς όμως να μπορεί να βγάλει πινακίδα. Ένα τέλος εποχής, το οποίο είχαμε προβλέψει στο MOTO, χρόνια πριν, καθώς βλέπαμε την ολοένα μεγαλύτερη εξειδίκευση της κατηγορίας, η οποία έπαυε πλέον να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για χρήση στον δημόσιο δρόμο.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην ΕυρώπηYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην Ευρώπη