Honda - Πατέντα για νέα θέση στους καθρέπτες των naked μοτοσυκλετών της

Για καλύτερη ορατότητα, βελτιωμένη οδική συμπεριφορά και πιο όμορφη εμφάνιση
Πατέντα της Honda για καθρέπτες naked μοτοσυκλετών
Από το

motomag

29/8/2023

Σύμφωνα με πατέντες που κατέθεσε η Honda, φαίνεται να σκέφτεται ένα διαφορετικό σημείο έδρασης των καθρεπτών για τις γυμνές μοτοσυκλέτες της, με αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική στήριξη στο τιμόνι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Honda ασχολείται με το συγκεκριμένο σημείο στις μοτοσυκλέτες της, καθώς το 2019 είχαν κάνει την εμφάνισή τους σχέδια τα οποία έδειχναν ένα Fireblade στο οποίο εκτός από την γνωστή μας λειτουργία να παρέχουν ορατότητα για το τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη του αναβάτη, οι καθρέπτες εκτελούσαν και χρέη αεροδυναμικών φτερών. Το χαρακτηριστικό αυτό ωστόσο δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα την εμφάνισή του στα νέα CBR 1000 RR-R και CBR 1000RR-R SP.

Τώρα η Honda κατέθεσε νέες πατέντες, αυτή τη φορά για την τοποθέτηση των καθρεπτών στις γυμνές μοτοσυκλέτες της. Όπως βλέπουμε, στα συγκεκριμένα σχέδια το σημείο έδρασης είναι κάτω από την άνω τιμονόπλακα της μοτοσυκλέτας, με τους καθρέπτες να είναι τοποθετημένοι πιο μπροστά και ελαφρώς πιο χαμηλά από την ευθεία του τιμονιού.

Πατέντα της Honda για καθρέπτες naked μοτοσυκλετών

Αν και στην αγορά aftermarket αξεσουάρ υπάρχουν αντίστοιχες επιλογές που “καθαρίζουν”, το πάνω μέρος της μοτοσυκλέτας, όλες οι μέχρι στιγμής εφαρμογές έχουν να κάνουν με καθρέπτες που εδράζονται στα άκρα του τιμονιού (bar-end mirrors). Μερικές εταιρείες μάλιστα έχουν προτιμήσει, να βάλουν εκεί τους καθρέπτες από το εργοστάσιο, χωρίς να δίνουν επιλογή για την τοποθέτησή τους πάνω στο τιμόνι, όπως για παράδειγμα κάνει η Triumph με το Street Triple 765 RS.

Αν και δίνουν μία πιο “καθαρή” εμφάνιση στην μοτοσυκλέτα, οι bar-end καθρέπτες στην πράξη εμφανίζουν αρκετά μειονεκτήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τοποθέτηση των καθρεπτών στο συγκεκριμένο σημείο δεν προσφέρει τα ίδια επίπεδα ορατότητας προς τα πίσω, ενώ για να δει τι συμβαίνει πίσω του ο αναβάτης χρειάζεται τις περισσότερες φορές να πάρει το βλέμμα του από το δρόμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι συμβαίνει με τους συμβατικούς. Εκτός αυτών, στις υψηλές στροφές, οι κραδασμοί που περνούν στο τιμόνι, φτάνουν συνήθως μέχρι και τους καθρέπτες, δημιουργώντας συντονισμούς και θολώνοντας την εικόνα που προσφέρουν. Επίσης, σε υψηλές ταχύτητες στις εθνικές οδούς -και ακόμα πιο έντονα στην πίστα- λειτουργούν σαν πηδάλια ανακατεύθυνσης του αέρα, δημιουργώντας ταλαντώσεις στο τιμόνι.

Πατέντα της Honda για καθρέπτες naked μοτοσυκλετών

Εδώ έρχεται το Big H, το οποίο όπως ισχυρίζεται στις πατέντες του, έχει επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο στο πιρούνι, καθώς προσφέρει ακόμα καλύτερη ορατότητα, χωρίς να δημιουργούνται συντονισμοί, με τους καθρέπτες να τοποθετούνται πιο μπροστά από το τιμόνι και χαμηλότερα από τους αγκώνες του αναβάτη, έχοντας καλύτερο οπτικό πεδίο. Ταυτόχρονα η θέση αυτή δεν επηρεάζει την αεροδυναμική, καθώς δεν μεγαλώνει το πλάτος στα άκρα της μοτοσυκλέτας. Τέλος, το τρίτο πλεονέκτημα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι λόγω της χαμηλότερης τοποθέτησης εξαλείφεται το ποσοστό της αδράνειας που εμφανίζουν οι συμβατικοί καθρέπτες, βελτιώνοντας την απόκριση στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Honda Hawk

Η Honda χρησιμοποιεί ήδη ένα παρόμοιο σύστημα στο Hawk 11, το οποίο φέρει τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με το Africa Twin, και παράγεται μόνο για την ιαπωνική αγορά. Εκεί, ωστόσο, οι καθρέπτες είναι τοποθετημένοι πάνω στο φαίρινγκ, που σημαίνει ότι το μόνο πλεονέκτημα που έχουν από όσα αναφέραμε παραπάνω είναι η καλύτερη ορατότητα που προσφέρουν.

Το πιο πιθανό μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά η συγκεκριμένη πατέντα είναι το επόμενο CB1000R, το οποίο σύμφωνα με τον ιαπωνικό τύπο αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρό από την τρέχουσα έκδοση.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες