Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Η Ducati και διασύνδεση οχημάτων

Η Ducati επενδύει στην ασφάλεια

Η Ducati συνεχίζει να επενδύει στο τομέα της ασφάλειας και σε συνεργασία με την Audi, συμμετείχαν στην πρώτη επίδειξη στην Ευρώπη ενός καινούργιου συστήματος, του C-V2X, που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων. Τον Απρίλιο, η εταιρεία από την Bologna της Ιταλίας, περιέγραψε την στρατηγική πορεία που θα ακολουθήσει με το πρόγραμμα “Safety Road Map 2025”, αναπτύσσοντας νέα συστήματα ασφαλείας. Στα πρώτα βήματα του σχεδίου είναι η επέκταση του πεδίου δράσης του cornering ABS, παρουσιάζοντας μοτοσυκλέτες με ραντάρ μπρός και πίσω στις μοτοσυκλέτες της ως το 2020. Επίσης, η Ducati πειραματίζεται μαζί με διάφορους κορυφαίους κατασκευαστές, σε νέες τεχνολογίες που θα εξοπλίσουν τις μοτοσυκλέτες της μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι και το C-2VX, ένα ασύρματο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ όσων χρησιμοποιούν τους δρόμους όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδηλάτες, πεζοί αλλά και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση. Η τεχνολογία του C-V2X αποτελεί βασικό κλειδί στην μετάβαση σε 5G για τις εφαρμογές που αφορούν την άμεση επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων και του περιβάλλοντα χώρου τους. Στην επίδειξη συμμετείχε ένα Audi Q7 και Audi A4 μαζί με το Multistrada 1200 Enduro τα οποία ήταν εξοπλισμένα με το C-V2X που χρησιμοποιούσε τον επεξεργαστή της Qualcomm® 9150.

Η επίδειξη περιλάμβανε τυπικά σενάρια στα οποία εμπλέκονται μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, δείχνοντας πως το C-2VX, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιώσει την οδική ασφάλεια. Το ένα σενάριο αφορούσε τη σύγκρουση σε διασταύρωση, όπου το όχημα εξοπλισμένο με το C-2VX, άλλαζε πορεία βγαίνοντας από τη διασταύρωση για να αποφύγει τη κρούση με τη μοτοσυκλέτα που είχε προτεραιότητα. Επίσης, το άλλο σενάριο είχε να κάνει με τη προειδοποίηση σύγκρουσης κατά τη διάρκεια αριστερής στροφής αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τη μοτοσυκλέτα. Το τελευταίο σενάριο αφορούσε την προειδοποίηση σε φρένα πανικού του μπροστινού οχήματος, στη προκείμενη περίπτωση της μοτοσυκλέτας.

“Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα, αποδεικνύοντας πως η μοντέρνα τεχνολογία μπορεί στο μέλλον να βελτιώσει δραστικά την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών” δήλωσε ο Pierluigi Zampieri, διευθυντής καινοτομίας οχημάτων της Ducati Motor Holding. “Πράγματι, το σύστημα επικοινωνίας C-2VX αποτελεί βασικό στοιχείο στο project της Ducati 2025 safety road map.”

Η επίδειξη ήταν η πρώτη της ConVeX που συμπεριλάμβανε τη Audi, Ducati, Ericsson, SWARCO, το τεχνικό πανεπιστήμιο της Kaiserslautern, και τη Qualcomm CDMA technologies GmbH.

Tags: