Ιδιοκατασκευή Yamaha Ténéré 900 - H τρικύλινδρη Adventure που δεν θέλει να φτιάξει η Yamaha

Τουλάχιστον όχι ακόμα
Custom Tenere 900
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/7/2025

Τον Ιούλιο του 2025, παρουσιάστηκε αυτό που πολλοί αναβάτες περίμεναν εδώ και καιρό, μια Yamaha Ténéré 900. Όχι επίσημα από τη Yamaha, αλλά μέσα από μια εντυπωσιακή custom μοτοσυκλέτα στην Αυστραλία από την Purpose Built Moto κατά παραγγελία ενός πελάτη.

Η βάση ήταν μια Yamaha MT-09 του 2019, εξοπλισμένη με τον τρικύλινδρο CP3 κινητήρα 847 κ.εκ., απόδοσης 115 ίππων. Ο πελάτης, λάτρης του τρικύλινδρου ήχου, ζήτησε από την ομάδα να μετατρέψει τη γυμνή μοτοσυκλέτα σε μία αληθινή adventure εκδοχή. Το αποτέλεσμα ονομάστηκε, Rally Raid.

Custom Tenere 900

Για να ενισχύσουν τον ήχο και τον χαρακτήρα του κινητήρα, οι κατασκευαστές πρόσθεσαν μια χειροποίητη εξάτμιση 3-σε-2 με δύο carbon τελικά της Yoshimura, τοποθετημένα ψηλά στο λιγνό πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας.

Custom Tenere 900

Η Rally Raid διατηρεί το αλουμινένιο πλαίσιο και το ψαλίδι της MT-09, αλλά οι αναρτήσεις αναβαθμίστηκαν σημαντικά με ένα αντεστραμμένο πιρούνι από KTM 1190 Super Adventure στο μπροστά μέρος ενώ στο πίσω τοποθετήθηκε ένα custom αμορτισέρ και τροποποιημένο μοχλικό.

Custom Tenere 900

Για να υποστηρίξει τον πιο χωμάτινο χαρακτήρα της, η μοτοσυκλέτα φέρει τροχούς με ακτίνες, 21” εμπρός και 18” πίσω με στεφάνια αλουμινίου από την Excel και ελαστικά με τακουνιά άλλα και προστασίες κινητήρα τόσο στο πλάι (κάγκελα) όσο και από κάτω (ποδιά). Μπροστά παρέμεινε το  διπλό δισκόφρενο για να τιθασεύει τη δύναμη του CP3.

Custom Tenere 900

Στο εμπρός μέρος δεσπόζει ένας πύργος τύπου Rally, βασισμένος στο σχέδιο της Ténéré 700, με LED προβολείς και ένα σπαρτιατικό όργανο αλλά και minimal φλας τόσο εμπρός όσο και πίσω. Οι off-road επιλογές συνεχίζονται σε τιμόνι και μαρσιπιέ, ενώ το υπόλοιπο κουστούμι της μοτοσυκλέτας (φτερά, ουρά) είναι από χειροποίητο αλουμίνιο σε μια, όχι και τόσο off-road λογική.

Custom Tenere 900

Παρά την πληθώρα προσθέτων εξαρτημάτων, η συνολική μάζα διατηρείται περίπου στα 200 κιλά, κοντά στο βάρος της εργοστασιακής MT-09 και λίγο χαμηλότερα από την Ténéré 700. Ο πελάτης μπορεί να προσαρμόσει πλαϊνές βαλίτσες για μια πιο άνετη ταξιδιωτική εμπειρία αλλά και σετ τροχών 17” για μια πιο supermoto προσέγγιση, με το ίδιο τρικύλινδρο πάθος.

Custom Tenere 900

Η Yamaha δεν διαθέτει πλέον μεγαλύτερη Ténéré και η Super Ténéré, εκείνη για την οποία έχουμε γράψει ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια που υπήρξαν μάλιστα σημείο τριβής με την ελληνική αντιπροσωπεία, παρότι ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΙΟ όπως φάνηκε από την πορεία αυτού του μοντέλου, δεν έχει αυτή την στιγμή ξεκάθαρο μέλλον.

Η προσπάθεια αυτή, αν και ιδιαίτερα αμφίβολο το πώς συμπεριφέρεται στο χώμα με αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει αλλά και πώς θα μπορούσε να είναι μια Adventure μοτοσυκλέτα με τον CP3 κινητήρα και εμφάνιση rally. Μέχρι η Yamaha να κάνει την κίνηση, τέτοιες ιδιοκατασκεύες μάς δείχνουν τι είναι εφικτό και ανοίγουν την όρεξη. Αποτελούν όμως και ένα μήνυμα προς την ηγεσία της Yamaha, που έτσι μετρά την απήχηση που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα...

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση με πειραγμένο σύστημα εισροών - εκροών καυσίμων! 25 εκατομμύρια κέρδη - 20 πρατήρια!

Διέθετε συνολικά 20 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα
ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση ιδιοκτήτων πρατηρίων με πειραγμένους μετρητές – Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της οργάνωσης
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/1/2026

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 20 Ιανουαρίου μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, με ειδικό παράνομο λογισμικό που είχαν εγκαταστήσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μπορούσαν έτσι να επέμβουν στους μετρητές.

Ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης διαθέτει περί τα 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα και προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός, έμενε σε διαφορετικά μέρη – συνήθως σε πολυτελή σκάφη, άλλαζε συχνά τους τηλεφωνικούς του αριθμούς, όπως συχνά αγόραζε και πολυτελή αυτοκίνητα.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρατήρια καυσίμων της εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Θράκη και Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Συνολικά το παράνομο λογισμικό είχαν προμηθευτεί 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, στα 16 από τα οποία αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας για δύο έτη και έχουν σφραγισθεί από αρμόδια κλιμάκια της Α.Α.Δ.Ε.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 13 συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 ταυτοποιημένα μέλη, τα οποία αναζητούνται.

2

Οι παραπάνω κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, παράβαση νόμων και αποφάσεων που αφορούν την αλλοίωση μετρητών καυσίμων και λογισμικού, την έκδοση αποδείξεων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη φορολογία, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Το εν λόγω λογισμικό ήταν εγκατεστημένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πρατηρίων με ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να ορίζουν το ποσοστό καυσίμου που θα παρακρατούσε η κάθε αντλία (συνήθως 10%).

3

Το λογισμικό μάλιστα ήταν ελληνική πατέντα και την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος πραγματοποιούνταν από 2 συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι και τεχνικοί της εταιρείας που είχε δημιουργήσει το παράνομο λογισμικό, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και οι 2 ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας.

Συνολικά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

59 κεντρικές μονάδες Η/Υ,

30 φορολογικοί μηχανισμοί,

10 πολυτελή αυτοκίνητα,

6 πιστόλια και βαλλίστρα,

175 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων, usb stick και σκληρών δίσκων,

μητρική πλακέτα αντλίας,

το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι, η συνολική οικονομική ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, λόγω των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων από τα εμπλεκόμενα πρατήρια και κατ’ επέκταση το σύνολο των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.