Ιδιοκατασκευή Yamaha Ténéré 900 - H τρικύλινδρη Adventure που δεν θέλει να φτιάξει η Yamaha

Τουλάχιστον όχι ακόμα
Custom Tenere 900
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/7/2025

Τον Ιούλιο του 2025, παρουσιάστηκε αυτό που πολλοί αναβάτες περίμεναν εδώ και καιρό, μια Yamaha Ténéré 900. Όχι επίσημα από τη Yamaha, αλλά μέσα από μια εντυπωσιακή custom μοτοσυκλέτα στην Αυστραλία από την Purpose Built Moto κατά παραγγελία ενός πελάτη.

Η βάση ήταν μια Yamaha MT-09 του 2019, εξοπλισμένη με τον τρικύλινδρο CP3 κινητήρα 847 κ.εκ., απόδοσης 115 ίππων. Ο πελάτης, λάτρης του τρικύλινδρου ήχου, ζήτησε από την ομάδα να μετατρέψει τη γυμνή μοτοσυκλέτα σε μία αληθινή adventure εκδοχή. Το αποτέλεσμα ονομάστηκε, Rally Raid.

Custom Tenere 900

Για να ενισχύσουν τον ήχο και τον χαρακτήρα του κινητήρα, οι κατασκευαστές πρόσθεσαν μια χειροποίητη εξάτμιση 3-σε-2 με δύο carbon τελικά της Yoshimura, τοποθετημένα ψηλά στο λιγνό πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας.

Custom Tenere 900

Η Rally Raid διατηρεί το αλουμινένιο πλαίσιο και το ψαλίδι της MT-09, αλλά οι αναρτήσεις αναβαθμίστηκαν σημαντικά με ένα αντεστραμμένο πιρούνι από KTM 1190 Super Adventure στο μπροστά μέρος ενώ στο πίσω τοποθετήθηκε ένα custom αμορτισέρ και τροποποιημένο μοχλικό.

Custom Tenere 900

Για να υποστηρίξει τον πιο χωμάτινο χαρακτήρα της, η μοτοσυκλέτα φέρει τροχούς με ακτίνες, 21” εμπρός και 18” πίσω με στεφάνια αλουμινίου από την Excel και ελαστικά με τακουνιά άλλα και προστασίες κινητήρα τόσο στο πλάι (κάγκελα) όσο και από κάτω (ποδιά). Μπροστά παρέμεινε το  διπλό δισκόφρενο για να τιθασεύει τη δύναμη του CP3.

Custom Tenere 900

Στο εμπρός μέρος δεσπόζει ένας πύργος τύπου Rally, βασισμένος στο σχέδιο της Ténéré 700, με LED προβολείς και ένα σπαρτιατικό όργανο αλλά και minimal φλας τόσο εμπρός όσο και πίσω. Οι off-road επιλογές συνεχίζονται σε τιμόνι και μαρσιπιέ, ενώ το υπόλοιπο κουστούμι της μοτοσυκλέτας (φτερά, ουρά) είναι από χειροποίητο αλουμίνιο σε μια, όχι και τόσο off-road λογική.

Custom Tenere 900

Παρά την πληθώρα προσθέτων εξαρτημάτων, η συνολική μάζα διατηρείται περίπου στα 200 κιλά, κοντά στο βάρος της εργοστασιακής MT-09 και λίγο χαμηλότερα από την Ténéré 700. Ο πελάτης μπορεί να προσαρμόσει πλαϊνές βαλίτσες για μια πιο άνετη ταξιδιωτική εμπειρία αλλά και σετ τροχών 17” για μια πιο supermoto προσέγγιση, με το ίδιο τρικύλινδρο πάθος.

Custom Tenere 900

Η Yamaha δεν διαθέτει πλέον μεγαλύτερη Ténéré και η Super Ténéré, εκείνη για την οποία έχουμε γράψει ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια που υπήρξαν μάλιστα σημείο τριβής με την ελληνική αντιπροσωπεία, παρότι ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΙΟ όπως φάνηκε από την πορεία αυτού του μοντέλου, δεν έχει αυτή την στιγμή ξεκάθαρο μέλλον.

Η προσπάθεια αυτή, αν και ιδιαίτερα αμφίβολο το πώς συμπεριφέρεται στο χώμα με αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει αλλά και πώς θα μπορούσε να είναι μια Adventure μοτοσυκλέτα με τον CP3 κινητήρα και εμφάνιση rally. Μέχρι η Yamaha να κάνει την κίνηση, τέτοιες ιδιοκατασκεύες μάς δείχνουν τι είναι εφικτό και ανοίγουν την όρεξη. Αποτελούν όμως και ένα μήνυμα προς την ηγεσία της Yamaha, που έτσι μετρά την απήχηση που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα...

CFMOTO – Κατέθεσε πατέντες για ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα

Θα τα δούμε σύντομα στην V4 Superbike που ετοιμάζει και νωρίτερα στην 750SRS
CFMoto Winglets
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/7/2025

H CFMOTO διευρύνει τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης της, καθώς σύμφωνα με πατέντες που διέρρευσαν, η εταιρεία εξετάζει την προσθήκη αναδιπλούμενων αεροδυναμικών πτερυγίων στις σπορ μοτοσυκλέτες της και μάλιστα με δυνατότητα ανάπτυξης εν κινήσει.

Τα πτερύγια στις μοτοσυκλέτες δεν αποτελούν καινοτομία. Παρότι όταν εισήχθησαν, φάνηκε να μην “κερδίζουν έδαφος” επανεμφανίστηκαν στη σύγχρονη εποχή το 2010, με την Ducati Desmosedici GP10, και από τότε έγιναν κυρίαρχη τάση στο MotoGP. Αν και εταιρείες όπως η Suzuki (με την RG500 του 1980) και η MV Agusta (με την 500/4 GP του 1972) είχαν ήδη πειραματιστεί με αυτά, ήταν η Ducati που εδραίωσε την τάση αυτή. Θέμα χρόνου λοιπόν, το να περάσουν και σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, όπως η Panigale V4S και πλέον, όπως φαίνεται, και στην CFMOTO 675SR.

CFMoto Winglets

Η μοτοσυκλέτα που εμφανίζεται στις πατέντες φαίνεται να είναι η 675SR, με ένα αρκετά απλό μηχανισμό. Ένας ενεργοποιητής βρίσκεται στο εσωτερικό του fairing και μέσω ενός αρθρωτού συνδέσμου κινεί το πτερύγιο. Το ακριβές σύστημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, υπάρχουν αναφορές ότι ενεργοποιείται αυτόματα σε συγκεκριμένη ταχύτητα, ενώ άλλες υποθέσεις λένε ότι σχετίζεται με τη λειτουργία track mode, όπου τα πτερύγια μένουν μόνιμα σε έκταση.

CFMoto Winglets

Αν τελικά η CFMOTO προχωρήσει στην παραγωγή, θα είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα με πτερύγια που αναπτύσσονται αυτόματα εν κινήσει. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη με ενεργητική αεροδυναμική. Η Moto Guzzi V100 Mandello ήδη διαθέτει ένα τέτοιο σύστημα, αλλά με σκοπό εδώ, την αύξηση της άνεσης του αναβάτη και τη μετατροπή της μοτοσυκλέτας από street σε τουριστική με το πάτημα ενός κουμπιού, σύστημα του οποίου η απόδοση κάνει πράγματι την διαφορά, αλλά όχι σε σημείο που να επιβεβαιώνονται τα λέγομενα του marketing του Piaggio Group για ολική μετατροπή της εμπειρίας του αναβάτη.

Moto Guzzi Mandello V100 Winglets

Αν και στις πατέντες φαίνεται η 675SR, η νέα τεχνολογία θα ταίριαζε καλύτερα στην αναμενόμενη V4 Superbike που ξέρουμε πως η CFMOTO ετοιμάζει καθώς έχει δείξει τον κινητήρα αλλά και ένα ομοίωμα της μοτοσυκλέτας στην EICMA, αντίστοιχα με τα βήματα που είχε κάποτε ακολουθήσει η Honda για το VFR1200. Σε μία Superbike με μπόλικα άλογα τα ενεργά πτερύγια θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αεροδυναμική απόδοση και στην ευστάθεια σε υψηλές ταχύτητες. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Πριν από την V4 Superbike όμως, η CFMOTO φέρνει ήδη στην παραγωγή μία ενδιάμεση Supersport, την 750SRS που ίσως για εκεί προορίζει τα ενεργά αεροδυναμικά βοήθηματα πράγμα που εξηγεί γιατί στις πατέντες το σχέδιο ταιριάζει στο 675SR!

CFMoto Winglets