Κάμερα και φασματογράφος στις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης της Περιφέρειας Αττικής

Για να εντοπίζονται σκονάκια, υποβολείς και να αποφεύγονται οι πλαστοπροσωπιες
Perifereia
Από το

motomag

8/9/2023

Η Περιφέρεια Αττικής εγκατέστησε κάμερα και φασματογράφο στα κέντρα θεωρητικών εξετάσεων στον Κεντρικό Τομέα, στον Πειραιά, στην Ανατολική Αττική, στο Μαρούσι, στον Άλιμο και την Ελευσίνα με στόχο τις αδιάβλητες εξετάσεις. Η κάμερα θα φωτογραφίζει τους υποψηφίους, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις πλαστοπροσωπιας, ενώ ο φασματογράφος θα εντοπίζει κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές μετάδοσης συχνοτήτων.

Το παραπάνω μέτρο αναφέρεται να εφαρμοστεί στο μέλλον και από τις αρμόδιες διευθύνσεις μεταφορών της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τα τεχνικά μέσα που έχει ήδη εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνουν:

• Φορητή συσκευή (Φασματογράφο) για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής μετάδοσης συχνοτήτων που θα έχει στόχο την νόθευση της διαδικασίας.

• Φωτογραφική μηχανή που πραγματοποιεί λήψη φωτογραφίας του εξεταζόμενου η οποία διατηρείται κρυπτογραφημένη σε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το υλικό αυτό, μετά από εισαγγελική παραγγελία από τις ελεγκτικές αρχές, είναι διαθέσιμο σε περίπτωση τακτικού ή έκτακτου ελέγχου.

Perifereia

Η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως "έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων και είναι πλήρως εναρμονισμένα με το GDPR βάσει μελέτης αντικτύπου".

Perifereia

 

Ιταλία: Άνοδος στην αγορά μοτοσυκλέτας 6,5% τον Ιανουάριο [στατιστικά και best seller]

19.282 μονάδες ταξινομήθηκαν συνολικά τον περασμένο μήνα - Ευοίωνο σημάδι μετά την πτώση του 2025
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

5/2/2026

Η αγορά δικύκλου στη γείτονα χώρα σημειώνει μία σημαντική αύξηση της τάξεως του 6,5% τον Ιανουάριο του 2026, καθώς εκεί ταξινομήθηκαν 19.282 μονάδες έναντι 18.106 της περσινής αντίστοιχης περιόδου, ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα σε σχέση με το 2025, όπου η ιταλική αγορά είχε σημειώσει μεγάλη πτώση.

Ο Ιανουάριος αποτελεί παραδοσιακά μία μεταβατική περίοδο στην αγορά μοτοσυκλέτας, ενώ αρκετοί αναβάτες δεν αγοράζουν το αγαπημένο μοντέλο τους τον τελευταίο μήνα του χρόνου και περιμένουν τον Ιανουάριο για να “γλυτώσουν” ένα έτος στην άδεια της μοτοσυκλέτας -για λόγους μεταπωλητικής αξίας, όπως και για την μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Στην Ιταλία λοιπόν τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους σημειώθηκαν 19.282 ταξινομήσεις, όπου το 42% των συνολικών ταξινομήσεων αφορούσε μοτοσυκλέτες, το 54% scooter και το 4% μοτοποδήλατα -δίκυκλα έως 50 κυβικά. Πέρυσι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 38,5% για τις μοτοσυκλέτες, 58,5% για σκούτερ και 3% για μοτοποδήλατα έως 50 κυβικά. Βλέπουμε λοιπόν μία στροφή προς την μοτοσυκλέτα, τουλάχιστον τον συγκεκριμένο μήνα, με τα ποσοστά της να έχουν ελαφριά άνοδο, ενώ παράλληλα παρατηρούμε πτώση της αγοράς των scooter.

Πιο συγκεκριμένα φέτος ταξινομήθηκαν 8.099 μοτοσυκλέτες και 10.400 scooter, ενώ πέρυσι 6.966 μοτοσυκλέτες και 10.555 σκούτερ.

Πάμε να δούμε όμως και τα πιο επιτυχημένα μοντέλα μοτοσυκλετών του περασμένου μήνα στον παρακάτω πίνακα. Στην κορυφή φιγουράρει η CRF1100L Africa Twin με δεύτερη τη “δική” μας πρωταθλήτρια CFMOTO 450MT και τρίτη την BMW R 1300 GS.

Θέση

Μοντέλο

Ταξινομήσεις

1

Honda Africa Twin

304

2

CFMOTO 450MT

183

3

BMW R 1300 GS

162

4

Yamaha Ténéré 700

156

5

Voge Valico 800 Rally

155

6

BMW R 1300 GS Adventure

152

7

Yamaha Tracer 9

147

8

Honda XL 750 Transalp

146

9

Yamaha Tracer 7

136

10

Kawasaki Z900

129

Αντίστοιχα, στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τα δέκα πιο επιτυχημένα μοντέλα scooter. Η Honda είναι ξεκάθαρος πρωταγωνιστής εδώ, αφού τα τέσσερα πιο “καλοπουλημένα” scooter είναι δικά της!

Θέση

Μοντέλο

Ταξινομήσεις

1

Honda SH 125

1298

2

Honda SH 350

732

3

Honda SH 150

644

4

Honda X-Adv 750

502

5

Kymco Agility 125 S

354

6

Honda Adv 350

348

7

Zontes ZT368T-G

344

8

Piaggio Liberty 125 Abs

324

9

Kymco People S 125

304

10

Voge Sfida SR16

300