Κορωνοϊός: Διακοπή παραγωγής στην Ducati!

Ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/3/2020

Είκοσι μέρες έχουν περάσει από τότε που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τα κεντρικά της Ducati και τον άνθρωπο που επιβλέπει μεταξύ άλλων και την ελληνική αγορά, ώστε να έχουμε απευθείας ενημέρωση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Ιταλικό εργοστάσιο την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας με την έκβαση που έχει πάρει η πανδημία.

Τότε οι γραμμές παραγωγής συνέχιζαν κανονικά την λειτουργία τους αλλά είχαν λάβει ισχυρά μέτρα προστασίας. Εκτός από το σκανάρισμα θερμοκρασίας πριν εισέλθουν στο εργοστάσιο, οι μηχανικοί είχαν τροποποιήσει τις θέσεις εργασίας στις γραμμές παραγωγής ώστε να μπορούν να διατηρήσουν ένα μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο, κατά ελάχιστο.

Επιπρόσθετα τα διαλείμματα στην τεράστια αίθουσα για τα γεύματα γινόντουσαν σταδιακά, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σε διπλανό κτήριο στεγάζεται το ανανεωμένο μουσείο και τα κεντρικά γραφεία. Το μουσείο είχε τότε διεκόψει την λειτουργία του, κάθε ξενάγηση σε αυτό όπως και στα γραφεία και το εργοστάσιο, ακυρώθηκε. Ζητήθηκε επίσης από τα στελέχη που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και σε χώρες που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν αντίστοιχα κρούσματα με την Ιταλία, να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Στα κεντρικά γραφεία της Ducati περιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις και οι συνεδριάσεις γινόντουσαν κυρίως με τηλεδιάσκεψη. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες τα μέτρα αυτά είχαν αποδώσει και η λειτουργία συνεχιζόταν κανονικά.

Την Δευτέρα, 9 Μαρτίου, όπως έχετε διαβάσει ήδη, η Ducati αποφάσισε να πάρει πιο σκληρά μέτρα. Ακύρωσε την προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα δημοσιογραφική παρουσίαση του Streetfighter V4 στην οποία είμασταν προσκεκλημένοι και θα πραγματοποιούταν στο Ascari, και ελάττωσε την προσέλευση στο εργοστάσιο με το να προγραμματίζει εκ νέου την εργασία στις γραμμές παραγωγής. Αντί για τον ελάχιστο χρόνο ανάμεσα στα τμήματα, η έμφαση τώρα δόθηκε στην τήρηση της μεγαλύτερης απόστασης.

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζεται η μοτοσυκλέτα την Ιταλία - Τα μέτρα, οι προφυλάξεις και τα δεδομένα

Με όλα αυτά που γίνονται στην Ιταλία όμως, η απόφαση τώρα ήταν να διακοπεί τελείως η λειτουργία του εργοστασίου στο Borgo Panigale. Από σήμερα, 13/3/2020, το εργοστάσιο αδειάζει.

Θα ξεκινήσει εκ νέου σε λίγες ημέρες μετά από εργασίες απολύμανσης για προληπτικούς λόγους και πάντα σε βάρδιες με στόχο την ελάχιστη δυνατή συγκέντρωση ατόμων. Η επιστροφή στο εργοστάσιο θα γίνει με όλα τα μέτρα που προτείνει η Ιταλική κυβέρνηση και σε πλήρη συνεννόηση με τα ισχυρά εργατικά σωματεία της Ιταλίας.

 

 

Ετικέτες

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.