Κορωνοϊός και μοτοσυκλέτα: Όλες οι ακυρώσεις σε δημοσιογραφικές αποστολές, αγώνες παγκοσμίου και ελληνικά πρωταθλήματα [Ανανεώνεται συνεχώς]

Όλες οι ακυρώσεις συγκεντρωμένες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/3/2020

Μόλις δέκα μέρες πριν, ο κόσμος αντιδρούσε υπερθεματίζοντας μπροστά στις σταδιακές ακυρώσεις των παγκόσμιων πρωταθλημάτων, με τα εθνικά πρωταθλήματα να ακολουθούν. Από τότε όμως τα πράγματα έχουν πάρει μία διαφορετική τροπή - που στο κομμάτι που θα μείνουμε αυτή την στιγμή στο παρόν άρθρο, επηρεάζει το σύνολο της αθλητικής δραστηριότητας και φυσικά και τους αγώνες μοτοσυκλέτας. Μαζί κι αρκετά από τα πάρα πολλά φετινά ταξίδια που είχαμε προγραμματισμένα

Αδυνατώντας στην αρχή να καταλάβουν για πιο λόγο δεν γίνονται τα MotoGP στο Κατάρ, αλλά μονάχα η Moto2 και η Moto3, παραβλέποντας το γεγονός πως οι ομάδες των Moto2-Moto3 ήταν ήδη στο Κατάρ, μερίδα του κόσμου αντιμετώπιζε κάπως μουδιασμένα όλα όσα σταδιακά εξελίσσονταν.

Δυστυχώς για όλους μας όμως, τα πράγματα διαρκούν περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Στόχος ήταν να μην φτάσουμε να μιλάμε για πανδημία και – κατ’ επέκταση – να μην βλέπουμε συνεχείς ακυρώσεις αγώνων. Σιγά – σιγά όμως το μέγεθος του προβλήματος θα άρχιζε να διαφαίνεται στο σύνολό του φτάνοντας για πρώτη φορά τα MotoGP να μην έχουν σίγουρη ημερομηνία εκκίνησης, ενώ ακυρώνονται ακόμη και αγώνες στην ύπαιθρο!

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω η ύλη του περιοδικού αναπροσαρμοζόταν κι αναπροσαρμόζεται, καθώς οι ακυρώσεις σε αποκλειστικές κι άλλες δημοσιογραφικές αποστολές, ερχόντουσαν επίσης σταδιακά. Πρώτα ρωτώντας μας τα στελέχη των μητρικών εταιρειών, αν έχουμε ελεγχθεί για τον ιό, κι έπειτα αν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Στη συνέχεια αποκλείοντας από τις διεθνείς παρουσιάσεις μοτοσυκλετών όλους τους δημοσιογράφους από Κίνα και Ιταλία αλλά και εκείνους που είχαν βρεθεί πρόσφατα στις χώρες αυτές, ακόμη και σαν transit πτήσεων. Κανείς δεν θέλει να ταξιδέψει για αναψυχή αυτό το διάστημα, αλλά οι επαγγελματικές υποχρεώσεις έχουν άλλες απαιτήσεις. Ιδιαίτερα όταν αφορούν μοντέλα και δοκιμές που δύσκολα θα βρεθούν στην Ελλάδα, ή που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Τις τελευταίες δύο ημέρες, κάθε δημοσιογραφική παρουσίαση που είχαμε στο εξωτερικό ακυρώθηκε, όταν μέχρι και μία εβδομάδα πριν συζητιόταν η διεξαγωγή υπό όρους. Ήδη μετρούσαν απώλειες βέβαια, με μεγάλο ποσοστό προσκεκλημένων που δεν δεχόντουσαν να ταξιδέψει.

Ευτυχώς τα περισσότερα από τα νέα μοντέλα του 2020 προλάβαμε να τα οδηγήσουμε και να σας ενημερώσουμε για αυτά πριν έρθουν στην Ελλάδα, και πριν δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα με όλα αυτά τα ταξίδια. Από εδώ και πέρα όμως, όλα ακυρώνονται.

Ας δούμε τις δημοσιογραφικές αποστολές στις οποίες θα πηγαίναμε από και πέρα:

Ducati Streetfighter V4 – Δοκιμή στο Ascari τέλη Μαρτίου. Αντί για αυτό η Ducati θα πραγματοποιήσει ηλεκτρονική ενημέρωση για το λανσάρισμα του μοντέλου και θα δούμε πότε θα καταφέρουμε να το οδηγήσουμε. Όπως είχαμε γράψει και στο περιοδικό, φέτος θα οδηγούσαμε όλα τα νέα power-naked μοντέλα, (Kawasaki ZH2 το τρίτο) τελικά όμως μονάχα το 1290 SUPER DUKE R της KTM, έχουμε δοκιμάσει ως τώρα.

Honda SH150 – Αποστολή στην Ρώμη. Από τις πρώτες που ακυρώθηκαν, πριν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλλε η ιταλική κυβέρνηση, ως μέτρο πρόληψης που πήρε η Honda.

Dunlop Meridian & Mutand: Δύο νέα ελαστικά που θα δοκιμάζαμε στην Μαγιόρκα. Μπορεί να μην υπήρχαν κρούσματα, αλλά κρίθηκε αρκετά νωρίς πως έπρεπε να ακυρωθεί η δημοσιογραφική αποστολή

Michelin Power 5/GP/Cup2/Slick2: Αντίστοιχα, με αίσθημα ευθύνης, η Michelin ακύρωσε μία πολύ σημαντική παρουσίαση στα κεντρικά της στην Γαλλία, που περιλαμβάνει τα σπορ ελαστικά της.

Continental Conti Attack: Η ContiPressAttackDays θα ήταν μία ηχηρή παρουσία της Continental για φέτος. Μία σημαντική παρουσίαση για την γερμανική εταιρεία που φέτος λανσάρει έξι νέα ελαστικά. Αναβλήθηκε για αρκετά αργότερα μέσα στο νέο έτος…

Moto Guzzi V85TT Travel: Νέα έκδοση του V85TT από την Moto Guzzi σε μία παρουσίαση που θα ήταν εστιασμένη στο ταξίδι και τα πολλά χιλιόμετρα, επί Ιταλικού εδάφους. Ακυρώθηκε κι αυτή με βάση το αίσθημα ευθύνης από πλευράς Piaggio Group, πολύ νωρίτερα από την επιβολή των πρόσφατων μέτρων.

Μαζί τους άλλες τρεις αποστολές για τις οποίες δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε προς το παρόν, έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί.

Παγκόσμιοι και Ελληνικοί αγώνες

Έχουμε ήδη καλύψει αναλυτικά, κι απευθείας, όλους τους αγώνες που έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί. Παρακάτω όμως ας δούμε αναλυτικά ανά πρωτάθλημα τι συμβαίνει αυτή την στιγμή συγκεντρωτικά σε μία λίστα που θα ανανεώνεται με βάση τις εξελίξεις.

MOTOGP

  • Η κορυφαία κατηγορία έχασε τον αγώνα στο Κατάρ και κανονικά διεξήχθησαν οι υπόλοιπες κατηγορίες. Η καταριανή κυβέρνηση επέβαλε ταξιδιωτική οδηγία που κλείδωνε όλους τους ταξιδιώτες σε καραντίνα, αμέσως μόλις πατούσαν το πόδι τους στο αεροδρόμιο. Αυτό -προφανώς- δεν ίσχυε για όλους όσους ήταν εκεί και έτσι Moto2 και Moto3 έγιναν κανονικά, μπερδεύοντας μερίδα του κόσμου.
  • Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αποφάσισε να ακυρώσει κάθε αθλητική δραστηριότητα, μαζί και τα MotoGP, με βαριά καρδιά, μιας και η οικονομία της χώρας βασίζεται στον τουρισμό.
  • Ταυτόχρονα άλλαξε ημερομηνία και το GP του Αραγκόν.
  • Ο αγώνας στο Τέξας αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο, πριν ακόμη η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίσει να ακυρώσει όλες τις πτήσεις από Ευρώπη. Αυτό άλλαξε και την ημερομηνία για το GP της Βαλένθια.
  • Αμέσως μετά αναβλήθηκε και το GP της Αργεντινής που μεταφέρθηκε μετά τον αγώνα του Τέξας, μεταφέροντας για άλλη μία φορά το GP της Βαλένθια…

Στον αέρα είναι οι προγραμματισμένες δοκιμές τόσο στο Jerez τις επόμενες ημέρες με αρκετούς μηχανικούς να μην μπορούν να ταξιδέψουν, όσο και αργότερα.

 

WSBK

MXGP

  • Αναβλήθηκε για τον Ιούλιο το GP στο Trentino, μετά τα μέτρα που πήρε η Ιταλική κυβέρνηση και πλέον μιλούν όλοι και για πιθανή ακύρωση
  • Αναβλήθηκε ο αγώνας στην Αργεντινή για τον Νοέμβριο, εν μέσω έντονων διαφωνιών για την απόφαση αυτή

X-TRIAL

  • Μία από τις πιο παραδειγματικές συνέπειες της πανδημίας, είναι η ανακήρυξη του Toni Bou παγκόσμιου πρωταθλητή αρχές Μαρτίου! Με την αδυναμία να γίνουν κλειστοί αγώνες στην Αυστρία για περισσότερα από 100 άτομα και σε ανοικτό περιβάλλον για περισσότερα από 500 άτομα, η ακύρωση του αγώνα οδήγησε στην ανακήρυξη του Toni Bou σε παγκόσμιο πρωταθλητή με βάση την μαθηματική υπεροχή.

FIM EWC

  • Η απόφαση των Γάλλων να κλείσουν με την σειρά τους την πόρτα σε κάθε μεγάλη αθλητική συγκέντρωση, οδήγησε στην αναβολή του 24ωρου αγώνα του Le Mans στα τέλη Απριλίου και την μεταφορά 5-6 Σεπτεμβρίου

HSBK

  • Ο πρώτος αγώνας των ελληνικών superbike στις Σέρρες διοργανωνόταν από την Βουλγάρικη ομοσπονδία μοτοσυκλέτας, ή καλύτερα φιλοξενούνταν ενώ εκείνου διοργώνανων το βαλκανικό πρωτάθλημα. Με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορέψει την προσέλευση θεατών, οι Βούλγαροι διοργανωτές πήραν μία αναμενόμενη απόφαση. Αποδείχτηκε απόφαση – μονόδρομος με βάση τις μετέπειτα εξελίξεις

Πανελλήνιο Enduro

  • Η απόφαση της ΑΜΟΤΟΕ να διακόψει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα στην μοτοσυκλέτα έως τις 5 Απριλίου, επηρεάζει τους δύο πρώτους αγώνες Enduro

Πανελλήνιο Motocross

Πανελλήνιο Dragster

  • Αναβάλλεται ο πρώτος αγώνας στο Αγρίνιο στις 14-15 Μαρτίου και λογικά θα αναπληρωθεί αργότερα

 

Ένα, ένα κλείνουν τα εργοστάσια μοτοσυκλετών στην Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου και μετά! Παράταση διακοπής για την Ducati, σταμάτησε πλήρως η παραγωγή της Yamaha στην Ευρώπη, διέκοψε όλα τα τμήματα, και των πωλήσεων, η KTM:

 

 

UPDATE:

Κορωνοϊός: Διακοπή παραγωγής στην Ducati!

Κορωνοϊός: Κλειστά μέχρι 25 Μαρτίου η Ducati - Απαραίτητες εργασίες στην γραμμή παραγωγής

Κορωνοϊός: Σταματά η παραγωγή στην KTM – Από το σπίτι θα εργάζονται τα στελέχη

Κορωνοϊός & Yamaha: Σταματά η παραγωγή σε Γαλλία και Ιταλία! - Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Γαλλία

Ducati – Δεύτερο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη ως εξαγωγικό κέντρο για την Ασία

Ενισχύει την παρουσία της στην Ταϊλάνδη η ιταλική εταιρία με νέα επένδυση 400.000 εκατ. ευρώ
motomag Ducati – Νέο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη ως εξαγωγικό κέντρο για την Ασία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/4/2024

Η Ducati η οποία ήδη έχει εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη από το 2011 και συγκεκριμένα στην πόλη Rayong, άνοιξε νέο εργοστάσιο στην ίδια πόλη το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εξαγωγικό κέντρο που θα τροφοδοτεί τις αγορές της Ασίας.

Το νέο εργοστάσιο θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 10.000 μονάδων ετησίως σε πρώτη φάση και την εποπτεία του θα έχει η Ducati Motor Thailand. Με αυτόν τον τρόπο η ιταλική εταιρεία θέλει να αυξήσει την παραγωγική διαδικασία στις αγορές της Ασίας οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο για την ίδια. Με την άνοδο του μοτοσυκλετισμού και το πέρασμα από την κατάσταση "έχω δίκυκλο γιατί δεν μπορώ να πάρω αυτοκίνητο" στο "θέλω να κινούμαι πάνω σε δύο ρόδες" που πέρασε και η πλειοψηφία της Ευρώπης πριν από δεκαετίες, οι αγορές σε πολλές χώρες της Ασίας έχουν μία τρομακτική άνοδο που όλοι οι Ευρωπαίοι καλοβλέπουν. Η Ducati που όπως είπαμε έχει παρουσία στην περιοχή πολλά χρόνια, δεν θέλει να λείπει από αυτό το γαϊτανάκι που σκαρφαλώνει το βουνό και η αύξηση της παραγωγής είναι μία σωστή απόφαση και ο μόνος τρόπος να διατηρήσει το μερίδιό της στις επιμέρους αγορές.

Ducati – Νέο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη ως εξαγωγικό κέντρο για την Ασία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati Motor Holding, Claudio Domenicali, ανέφερε για την νέα δραστηριότητα της ιταλικής εταιρίας: “Η Ταϊλάνδη είναι μια σημαντική αγορά για premium και μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες και θέλουμε να την καταστήσουμε ως εξαγωγική μας βάση. Παράγουμε όλα τα μοντέλα μοτοσυκλετών της Ducati στο εργοστάσιό μας στο Rayong.

Πέρυσι πουλήσαμε σχεδόν 58.000 μοτοσυκλέτες. Ο όγκος των πωλήσεων θα καθοριστεί από την αύξηση της ζήτησης και τις τάσεις της αγοράς”.

Ετικέτες