Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζεται η μοτοσυκλέτα την Ιταλία

Τα μέτρα, οι προφυλάξεις και τα δεδομένα

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη καταγραφή κρουσμάτων κορονωϊού παγκοσμίως και η χώρα με τα περισσότερα στην Ευρώπη, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Όπως είναι φυσικό, τα μέτρα –αλλά και ο πανικός που πρωταγωνιστεί σε τέτοιες περιπτώσεις- δεν άφησαν ανεπηρέαστη το σύμπαν της μοτοσυκλέτας, και αυτό σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές σημαίνει πολλά… Ας δούμε όμως τι καθεστώς ισχύει αυτή την στιγμή στην γείτονα χώρα.

Στην επαρχία του Veneto και της Λομβαρδίας σταμάτησαν να διεξάγονται οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης, οι οποίες θα μεταφερθούν σε μελλοντική ημερομηνία. Αυτή η απόφαση πάρθηκε διότι δημιουργούνται μεγάλες ουρές αναμονής κατά την διαδικασία των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να συνωστίζεται πολύς κόσμος με κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Η απαγόρευση ισχύει για τις 14 περιφέρειες των Bergamo, Brescia, Cremona, Lodi, Milan, Padua, Parma, Piacenza, Rovigo, Treviso, Venice, Verona και Vicenza. Όσοι πλήττονται από αυτή την απόφαση θα δικαιούνται παράτασης της καρτέλας υποψήφιου οδηγού.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των εργοστασίων και των γραφείων των εταιρειών που έχουν την έδρα τους στην Ιταλία, οι γραμμές παραγωγής συνεχίζονται κανονικά, αλλά εφαρμόζεται το ειδικό πρωτόκολλο που έχει αποφασίσει ο ιταλικός οργανισμός υγείας, προκειμένου να μην υπάρξει μετάδοση του ιού. Στην Ducati, όπως είχατε διαβάσει εδώ μετά από επικοινωνία που είχαμε οι ίδιοι με τους ανθρώπους του εργοστασίου, η παραγωγή συνεχίζεται αλλά έχουν σταματήσει οι επισκέψεις του κοινού στο μουσείο και στο "Fisica in Moto", ενώ συνιστάται η μη επαφή με άλλους εργαζόμενους και οι συνεργασίες μέσω τηλεματικής και τηλεδιασκέψεων.

Αντίστοιχα, το Piaggio Group έκλεισε τις πύλες του μουσείου της στην Pontedera, αλλά η παραγωγή στο εργοστάσιο της Τοσκάνης συνεχίζεται κανονικά. Σε επιστολή μάλιστα που δημοσίευσε ο Όμιλος, αναφέρει ότι έχουν εφαρμοστεί όλες οι οδηγίες του Οργανισμού Υγείας και αποθαρρύνει το προσωπικό της να έχουν κοντινές επαφές μεταξύ τους. Λέει επίσης ότι πέρα από ειδικές περιπτώσεις, έχουν αναβληθ8εί όλα τα ταξίδια των ανθρώπων της εταιρείας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Η Yamaha Motor Europe που έχει εγκαταστάσεις στην περιοχή της Monza-Brianza (εκεί που βρίσκεται και η Yamaha Racing) ανακοίνωσε κι αυτή με τη σειρά της ότι εφαρμόζει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρωτόκολλο, που είναι σύμφωνο με τις οδηγίες που εξέδωσε η περιφέρεια της Λομβαρδίας, ενώ και η Honda που διατηρεί εργοστάσιο στην Atessa (στην επαρχία του Chieti) συνεχίζει την παραγωγή της κανονικά, μιας και απέχει αρκετά από την εστία του ξεσπάσματος του κορωνοϊού.

Μία από τις πιο ηχηρές, πάντως, επιπτώσεις εξαιτίας της νέας αυτής επιδημίας, ήταν η αναβολή της μεγαλύτερης Έκθεσης στην Ιταλίας, της "Rome Motodays", η οποία μεταφέρθηκε (προς το παρόν) για τις 17 με 19 Απριλίου. Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει πως η απόφαση πάρθηκε μετά από πολύ σκέψη και προσοχή με γνώμονα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Συνιστούν επίσης ψυχραιμία και αποφυγή του πανικού και επισημαίνουν πως ήδη όλο το προσωπικό εργάζεται για την αρτιότητα της διοργάνωσης στις νέες ημερομηνίες.

Εδώ θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε και τα δικά μας δεδομένα, μιας και όλη η Συντακτική Ομάδα του ΜΟΤΟ, ειδικά αυτή την περίοδο, ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη και θα συνεχίσει να το κάνει, μιας και οι παρουσιάσεις των νέων μοντέλων βρίσκονται στο ζενίθ. Πρόσφατα γυρίσαμε από την Τενερίφη, για παράδειγμα, και πολύ σύντομα θα ξαναπάμε, την ίδια  στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ένα ολόκληρο ξενοδοχείο στην περιοχή μπήκε σε καραντίνα. Επίκεινται ταξίδια και στην Ιταλία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση ή ένδειξη ακύρωσης είτε αναβολής τους. Ουσιαστικά δεν υπάρχει και κανένας λόγο πανικού, καθώς όλοι μας όπως και κάθε υπεύθυνο άτομο, τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουμε τα μέτρα που θα παίρναμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον, που υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορεί ακόμη και μια απλή γρίπη. Ας μην συμμεριζόμαστε λοιπόν την υστερία και τον πανικό και με γνώμονα την ψυχραιμία θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: να οδηγούμε μοτοσυκλέτες και να γράφουμε γι' αυτές!