ΚΤΜ SEE: Τα δίχρονα «ψεκαστά» στην Ελλάδα - Παρουσίαση γκάμας 2018

Μεγαλοπρεπής παρουσίαση σε ελληνικό έδαφος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/11/2017

Με κάθε επισημότητα, η KTM S.E.E. τίμησε τα νέα χωμάτινα μοντέλα, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό τις αλλαγές της γκάμας, και εγκαινιάζοντας τον θεσμό των “Orange Days” και για αυτά τα νέα μοντέλα. Αναμφισβήτητα, κυρίαρχα στην παρουσίαση ήταν τα νέα δίχρονα με ψεκασμό, ένα τεχνολογικό επίτευγμα που οι αναγνώστες του MOTO έχουν μάθει πρώτοι τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και το πώς συμπεριφέρονται στην πράξη, από την αποκλειστική τους παρουσίαση στο «καταραμένο βουνό», το φοβερό Erzberg!

Θυμηθείτε τις πρώτες οδηγικές εντυπώσεις εδώ.

Δείτε το τεύχος που παρουσιάστηκαν, εδώ.

Στην παρουσίαση της KTM S.E.E. προσκεκλημένοι ήταν και οι αναβάτες που υποστηρίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα, γεμίζοντας σειρές καθισμάτων. Πρόκειται για την εταιρία που επενδύει στους αγώνες με πολύ δυναμικό τρόπο και πολύ πιο επιθετικά από κάθε άλλον στην Ελλάδα, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέους αναβάτες να αναδειχθούν. Συνομιλήσαμε μαζί τους, και τις επόμενες ημέρες θα τους παρουσιάσουμε ξεχωριστά, βλέποντας πως ο αγώνας του κάθε ένα, είναι τελείως ξεχωριστός και μοναδικός.

Δυναμική ήταν και η παρουσίαση των Husgvarna, που τονίστηκαν ορθά και οι πολλές ομοιότητες με τα KTM αλλά και τα σημαντικά σημεία διαφοροποίησης, και θα παρουσιάσουμε ξεχωριστά με λεπτομέρειες..

Φυσικά το βάρος έπεσε στα TPI, που οι αναγνώστες του MOTO έχουν μάθει τα πάντα με λεπτομέρειες εδώ και μήνες:

Ο ψεκασμός στα δίχρονα εντούρο – (TPI: Transfer Port Injection) -  υπόσχεται καλύτερη κατανάλωση, με διαθεσιμότητα ροπής και άμεση απόκριση σε όλες τις συνθήκες, πράγμα εξ ορισμού απαραίτητο σε αυτή την κατηγορία, που υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι συνθήκες ή το υψόμετρο κίνησης, σε σημείο που το καρμπυρατέρ να χρειάζεται ρύθμιση.

Για την ιστορία, η πρώτη παραγωγής δίχρονη με ψεκασμό, ήταν η Bimota V Due των 499 κυβικών, με κιβώτιο τύπου κασέτας και ένα σωρό υποσχόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά, που ωστόσο αποτέλεσε έναν από τους λόγους της κακής πορείας της εταιρίας, και δημιούργησε κακές εντυπώσεις για τον ψεκασμό στις δίχρονες μοτοσυκλέτες γενικά, αφού δεν λειτούργησε ποτέ σωστά. Εκτός παραγωγής όμως, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και ορισμένα από αυτά αρκετά πετυχημένα. Η KTM έρχεται λοιπόν να δώσει λύση στον ψεκασμό των δίχρονων, έχοντας κάνει πρώτα την μελέτη της, όπως μαρτυρά η ονομασία του συστήματος. Ψεκάζοντας απευθείας στη θυρίδα μεταφοράς και όχι πριν, υπόσχεται ότι έχει βρει την λύση στα παλιότερα προβλήματα, την στιγμή που ενσωματώνει πρακτικές που τεχνικά ήταν δύσκολο να βγουν στην παραγωγή παλιότερα.

Εκτός από τα δίχρονα 250 και 300 EXC με ψεκασμό, διαθέσιμα είχαμε τα 250EXC-F Six Days, 350 EXC-F και 250 SX-F Factory Edition

Μέχρι την αναλυτική παρουσίασή τους σε επόμενο τεύχος του περιοδικού, ας δούμε εν συντομία τις πρώτες οδηγικές πληροφορίες από την παρουσίαση της KTM S.E.E. σε Ελληνικό έδαφος, όπως τις μεταφέρει ο συντάκτης μας, αγωνιζόμενος και με τεράστια εμπειρία στο χώμα - Κίμων Καράμπελας:

Παρουσίαση ΚΤΜ off road 2018

Προσκεκλημένοι της KTM S.E.E. βρεθήκαμε στην πρώτη παρουσίαση επί ελληνικού εδάφους, των νέων μοντέλων της ΚΤΜ για το 2018 που πραγματοποιήθηκε στην πίστα motocross της Πεντέλης, όπου εκεί ανακαλύψαμε και δοκιμάσαμε τις ανανεωμένες αλλά και τις νέες μοτοσυκλέτες της πορτοκαλί εταιρίας. Φυσικά το πιο σημαντικό στην παρουσίαση αυτή δεν ήταν άλλο από το οδηγήσουμε ξανά τις νέες δίχρονες injection μοτοσυκλέτες 250 EXC TPI και EXC 300 TPI αυτή τη φορά στα ελληνικά χώματα μετά την παγκόσμια παρουσίαση που είχε πραγματοποιηθεί στο Erzberg της Αυστρίας τον περασμένο Μάιο. Το ¨ψεκαστό¨ δίχρονο EXC 250 TPI ήταν το πρώτο που οδηγήσαμε, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την βόλτα, πως οι κλασικοί κραδασμοί των δίχρονων έχουν ελαχιστοποιηθεί όπως και τα πολλά καυσαέρια από την εξάτμιση.

Στο ρελαντί μπορεί να δουλεύει για ώρα χωρίς να ¨μπουκώνει¨ ο κινητήρας που δείχνει πιο γραμμικός από ποτέ, η δύναμη έρχεται λίγο πριν τις μεσαίες στροφές αλλά με ομαλό τρόπο αφού η προσθήκη του ηλεκτρονικού ψεκασμού έκανε πιο γλυκιά την απόδοση του κινητήρα χωρίς να έχει χάσει την δύναμη του.

Το KTM 300 EXC TPI δεν καταφέραμε να το δοκιμάσουμε καθώς μετά από πτώση οι υπεύθυνοι έκριναν αναγκαία την απομάκρυνση της μοτοσυκλέτας από την παρουσίαση. Στην τετράχρονη πλευρά της μεγάλης χωμάτινης γκάμας της KTM, το 250 EXC-F Six Days ήταν το ¨κόσμημα¨ της παρουσίασης μιας και ήταν το μοναδικό six days που είχαμε στη διάθεση μας και τα έξτρα περιφερειακά το έκαναν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Φιλικό, ελαφρύ με γρήγορη γεωμετρία και κινητήρα που σε φτιάχνει να το δουλεύεις στα κόκκινα, χωρίς ωστόσο ουσιαστικές αλλαγές για το 2018 πέραν μικρών βελτιώσεων.

Αιχμή του δόρατος αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά το KTM 350 EXC-F αφού κατέχει την κατάλληλη δύναμη για δυνατές εξόδους στις στροφές χωρίς όμως να σου ¨κόβει¨ τα χέρια, γρήγορο στις εναλλαγές κατεύθυνσης με στιβαρή αίσθηση και αναρτήσεις για κάθε αναβάτη, έτοιμο για αγωνιστική χρήση αλλά και χαλαρές εντουρόβολτες.

Για το τέλος αφήσαμε το motocross αδερφάκι των EXC, το 250 SX-F Factory Edition, πρόκειται για έκδοση περιορισμένης παραγωγής που φοράει αρκετά από τα καλούδια του καταλόγου με τα powerparts της KTM, ενώ η εμφάνιση του θυμίζει μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ που αγωνίζεται στις αμερικανικές πίστες supercross. Κινητήρας με εκρηκτική δύναμη, επιθετική θέση οδήγησης και πιρούνι WP AER (λειτουργεί με αέρα) είναι οι λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το SX-F!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Ετικέτες

MotoGP: Loris Capirossi - Στην αρχή τα 850 θα είναι 1,5-2,5 δευτερόλεπτα πιο αργά από τώρα!

Ο στόχος της αύξησης του συναγωνισμού και των προσπεράσεων είναι το πρώτο μέλημα
capirossi
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/11/2025

Ως σύμβουλος ασφαλείας της DORNA, ο Loris Capirossi έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο πλαίσιο του podcast Mig Babol, και είπε πολλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κορυφαίου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μοτοσυκλέτας MotoGP.

O Capirossi έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα στο MotoGP, δύο στην κατηγορία των δίχρονων 125 cc (1990, 1991) και ένα στην κατηγορία των δίχρονων 250 cc, το 1998. Δύο χρόνια αργότερα ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία των δίχρονων 500 κυβικών εκατοστών και έπειτα ήταν από τους αναβάτες που έκαναν την μετάβαση στις τετράχρονες μοτοσυκλέτες το 2003, πάνω στην σέλα της Desmosedici GP03 των 989 cc. Στην κορυφαία κατηγορία ήταν επίσης ανταγωνιστικός και πέτυχε 9 νίκες, 13 pole positions και 42 βάθρα. Έχοντας κλείσει την αγωνιστική του καριέρα το 1999, ο Ιταλός εργάζεται πλέον ως σύμβουλος ασφαλείας της Dorna, και έχει τον τελευταίο λόγο για την ασφάλεια των αναβατών, όσον αφορά στις πίστες αλλά και στις μοτοσυκλέτες.

Ο Loris Capirossi φιλοξενήθηκε στο podcast Mig Babol και θυμήθηκε τα χρόνια του στη Ducati, που έμεινε από το 2003 έως το 2007, στην συνέχεια μετακόμισε στην Suzuki για τρεις σεζόν, πριν ξανά πάει στην Ducati για να κλείσει την καριέρα του το 2011.

Μαζί με τις αναμνήσεις από το παρελθόν, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα λεγόμενα του Capirossi για τη νέα εποχή MotoGP που ξημερώνει το 2027.

Ας δούμε τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται το 2027 (περισσότερα εδώ):

  • Ο κυβισμός των κινητήρων θα μειωθεί από 1000 cc σε 850 cc
  • Μέγιστος αριθμός κινητήρων που επιτρέπεται για κάθε αναβάτη σε μια σεζόν θα μειωθεί από επτά σε έξι
  • Το καύσιμο των μοτοσυκλετών θα είναι 100% βιώσιμα καύσιμα
  • Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ θα μειωθεί από τα 22 στα 20 λίτρα
  • Τα φαίρινγκ θα είναι 50mm πιο στενά και η “μούρη” της μοτοσυκλέτας θα είναι 50mm πιο μικρή
  • Όλα τα συστήματα ρύθμισης του ύψους της μοτοσυκλέτας και τα συστήματα holeshot θα απαγορευτούν
  • Τα δεδομένα GPS όλων των αναβατών θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ομάδες

Όλα τα παραπάνω γίνονται για να έχουμε ασφαλέστερους, πιο περιβαλλοντικά βιώσιμους και ανταγωνιστικότερους αγώνες. Η ασφάλεια θα επιτευχθεί με την μείωση του μεγέθους του κινητήρα και ως εκ τούτου τις μικρότερες ταχύτητες. Η χρήση 100% βιώσιμων καυσίμων θα κάνει τον θεσμό πιο “πράσινο”, ενώ η ανταλλαγή των δεδομένων GPS, η απαγόρευση των συσκευών ρύθμισης του ύψους του αναβάτη και ο περιορισμός της αεροδυναμικής θα “φουντώσουν” τον ανταγωνισμό, εστιάζοντας στις ικανότητες των αναβατών και παράλληλα θα μειώσουν το σημερινό χάσμα που χωρίζει τις μοτοσυκλέτες παραγωγής και εκείνες του MotoGP.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Capirossi λοιπόν δήλωσε πως μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια βήματα, όμως εκείνος είναι πεπεισμένος πως η μεγάλη διαφορά προέρχεται από τα αεροδυναμικά βοηθήματα.

Δήλωσε ξεκάθαρα πως λατρεύει τα φτερά και είναι σίγουρος πως χωρίς τα αεροδυναμικά βοηθήματα η διαφορά μεταξύ της Ducati GP11, του 2011 και της σημερινής Ducati GP25 θα ήταν πολύ μικρή.

Desmosedici GP 03
Η Desmosedici GP 03

Στην συνέχεια ανέφερε πως η Ducati του 2003 ήταν ένα πραγματικό θηρίο και πως στο πρώτο τεστ στην Βαλένθια δοκίμασε πέντε διαφορετικά πλαίσια, γιατί η μοτοσυκλέτα δεν μπορούσε να πάει ευθεία! Ωστόσο, η τετράχρονη μοτοσυκλέτα τον κέρδισε και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιταλός: “Ήταν βίαιη αλλά... προβλέψιμη, μπορούσα να ολισθήσω αν ήθελα, ενώ με τις δύστροπες δίχρονες μηχανές 500 cc μπορούσες να τραυματιστείς σοβαρά”

Οι εκτιμήσεις του Capirossi για το μέλλον του MotoGP από το 2027 και μετά είναι ενδιαφέρουσες. “Θα είναι μια ανατροπή: οι κινητήρες θα περάσουν από 1.000 σε 850 cc, τα συστήματα μορφοποίησης του ύψους θα καταργηθούν και τα μπροστινά φτερά θα είναι μικρότερα. Σύμφωνα με προσομοιώσεις, οι χρόνοι των γύρων θα είναι πιο αργοί από 1,5 έως 2,5 δευτερόλεπτα ανάλογα με την πίστα. Όμως η κατάσταση θα αλλάξει γρήγορα, οι μηχανικοί θα βρουν νέες λύσεις και σύντομα οι 850 cc θα είναι τόσο γρήγορες όσο οι σημερινές 1000 cc”.

Τέλος, ο Loris είναι βέβαιος πως η μικρότερη ισχύς δεν θα σημαίνει και λιγότερο θέαμα και οι αναβάτες θα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά, ενώ με την Pirelli ως νέο προμηθευτή ελαστικών, πολλά θα αλλάξουν, μια νέα εποχή ξεκινά, που αξίζει να παρακολουθήσουμε.