ΚΤΜ SEE: Τα δίχρονα «ψεκαστά» στην Ελλάδα - Παρουσίαση γκάμας 2018

Μεγαλοπρεπής παρουσίαση σε ελληνικό έδαφος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/11/2017

Με κάθε επισημότητα, η KTM S.E.E. τίμησε τα νέα χωμάτινα μοντέλα, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό τις αλλαγές της γκάμας, και εγκαινιάζοντας τον θεσμό των “Orange Days” και για αυτά τα νέα μοντέλα. Αναμφισβήτητα, κυρίαρχα στην παρουσίαση ήταν τα νέα δίχρονα με ψεκασμό, ένα τεχνολογικό επίτευγμα που οι αναγνώστες του MOTO έχουν μάθει πρώτοι τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και το πώς συμπεριφέρονται στην πράξη, από την αποκλειστική τους παρουσίαση στο «καταραμένο βουνό», το φοβερό Erzberg!

Θυμηθείτε τις πρώτες οδηγικές εντυπώσεις εδώ.

Δείτε το τεύχος που παρουσιάστηκαν, εδώ.

Στην παρουσίαση της KTM S.E.E. προσκεκλημένοι ήταν και οι αναβάτες που υποστηρίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα, γεμίζοντας σειρές καθισμάτων. Πρόκειται για την εταιρία που επενδύει στους αγώνες με πολύ δυναμικό τρόπο και πολύ πιο επιθετικά από κάθε άλλον στην Ελλάδα, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέους αναβάτες να αναδειχθούν. Συνομιλήσαμε μαζί τους, και τις επόμενες ημέρες θα τους παρουσιάσουμε ξεχωριστά, βλέποντας πως ο αγώνας του κάθε ένα, είναι τελείως ξεχωριστός και μοναδικός.

Δυναμική ήταν και η παρουσίαση των Husgvarna, που τονίστηκαν ορθά και οι πολλές ομοιότητες με τα KTM αλλά και τα σημαντικά σημεία διαφοροποίησης, και θα παρουσιάσουμε ξεχωριστά με λεπτομέρειες..

Φυσικά το βάρος έπεσε στα TPI, που οι αναγνώστες του MOTO έχουν μάθει τα πάντα με λεπτομέρειες εδώ και μήνες:

Ο ψεκασμός στα δίχρονα εντούρο – (TPI: Transfer Port Injection) -  υπόσχεται καλύτερη κατανάλωση, με διαθεσιμότητα ροπής και άμεση απόκριση σε όλες τις συνθήκες, πράγμα εξ ορισμού απαραίτητο σε αυτή την κατηγορία, που υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι συνθήκες ή το υψόμετρο κίνησης, σε σημείο που το καρμπυρατέρ να χρειάζεται ρύθμιση.

Για την ιστορία, η πρώτη παραγωγής δίχρονη με ψεκασμό, ήταν η Bimota V Due των 499 κυβικών, με κιβώτιο τύπου κασέτας και ένα σωρό υποσχόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά, που ωστόσο αποτέλεσε έναν από τους λόγους της κακής πορείας της εταιρίας, και δημιούργησε κακές εντυπώσεις για τον ψεκασμό στις δίχρονες μοτοσυκλέτες γενικά, αφού δεν λειτούργησε ποτέ σωστά. Εκτός παραγωγής όμως, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και ορισμένα από αυτά αρκετά πετυχημένα. Η KTM έρχεται λοιπόν να δώσει λύση στον ψεκασμό των δίχρονων, έχοντας κάνει πρώτα την μελέτη της, όπως μαρτυρά η ονομασία του συστήματος. Ψεκάζοντας απευθείας στη θυρίδα μεταφοράς και όχι πριν, υπόσχεται ότι έχει βρει την λύση στα παλιότερα προβλήματα, την στιγμή που ενσωματώνει πρακτικές που τεχνικά ήταν δύσκολο να βγουν στην παραγωγή παλιότερα.

Εκτός από τα δίχρονα 250 και 300 EXC με ψεκασμό, διαθέσιμα είχαμε τα 250EXC-F Six Days, 350 EXC-F και 250 SX-F Factory Edition

Μέχρι την αναλυτική παρουσίασή τους σε επόμενο τεύχος του περιοδικού, ας δούμε εν συντομία τις πρώτες οδηγικές πληροφορίες από την παρουσίαση της KTM S.E.E. σε Ελληνικό έδαφος, όπως τις μεταφέρει ο συντάκτης μας, αγωνιζόμενος και με τεράστια εμπειρία στο χώμα - Κίμων Καράμπελας:

Παρουσίαση ΚΤΜ off road 2018

Προσκεκλημένοι της KTM S.E.E. βρεθήκαμε στην πρώτη παρουσίαση επί ελληνικού εδάφους, των νέων μοντέλων της ΚΤΜ για το 2018 που πραγματοποιήθηκε στην πίστα motocross της Πεντέλης, όπου εκεί ανακαλύψαμε και δοκιμάσαμε τις ανανεωμένες αλλά και τις νέες μοτοσυκλέτες της πορτοκαλί εταιρίας. Φυσικά το πιο σημαντικό στην παρουσίαση αυτή δεν ήταν άλλο από το οδηγήσουμε ξανά τις νέες δίχρονες injection μοτοσυκλέτες 250 EXC TPI και EXC 300 TPI αυτή τη φορά στα ελληνικά χώματα μετά την παγκόσμια παρουσίαση που είχε πραγματοποιηθεί στο Erzberg της Αυστρίας τον περασμένο Μάιο. Το ¨ψεκαστό¨ δίχρονο EXC 250 TPI ήταν το πρώτο που οδηγήσαμε, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την βόλτα, πως οι κλασικοί κραδασμοί των δίχρονων έχουν ελαχιστοποιηθεί όπως και τα πολλά καυσαέρια από την εξάτμιση.

Στο ρελαντί μπορεί να δουλεύει για ώρα χωρίς να ¨μπουκώνει¨ ο κινητήρας που δείχνει πιο γραμμικός από ποτέ, η δύναμη έρχεται λίγο πριν τις μεσαίες στροφές αλλά με ομαλό τρόπο αφού η προσθήκη του ηλεκτρονικού ψεκασμού έκανε πιο γλυκιά την απόδοση του κινητήρα χωρίς να έχει χάσει την δύναμη του.

Το KTM 300 EXC TPI δεν καταφέραμε να το δοκιμάσουμε καθώς μετά από πτώση οι υπεύθυνοι έκριναν αναγκαία την απομάκρυνση της μοτοσυκλέτας από την παρουσίαση. Στην τετράχρονη πλευρά της μεγάλης χωμάτινης γκάμας της KTM, το 250 EXC-F Six Days ήταν το ¨κόσμημα¨ της παρουσίασης μιας και ήταν το μοναδικό six days που είχαμε στη διάθεση μας και τα έξτρα περιφερειακά το έκαναν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Φιλικό, ελαφρύ με γρήγορη γεωμετρία και κινητήρα που σε φτιάχνει να το δουλεύεις στα κόκκινα, χωρίς ωστόσο ουσιαστικές αλλαγές για το 2018 πέραν μικρών βελτιώσεων.

Αιχμή του δόρατος αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά το KTM 350 EXC-F αφού κατέχει την κατάλληλη δύναμη για δυνατές εξόδους στις στροφές χωρίς όμως να σου ¨κόβει¨ τα χέρια, γρήγορο στις εναλλαγές κατεύθυνσης με στιβαρή αίσθηση και αναρτήσεις για κάθε αναβάτη, έτοιμο για αγωνιστική χρήση αλλά και χαλαρές εντουρόβολτες.

Για το τέλος αφήσαμε το motocross αδερφάκι των EXC, το 250 SX-F Factory Edition, πρόκειται για έκδοση περιορισμένης παραγωγής που φοράει αρκετά από τα καλούδια του καταλόγου με τα powerparts της KTM, ενώ η εμφάνιση του θυμίζει μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ που αγωνίζεται στις αμερικανικές πίστες supercross. Κινητήρας με εκρηκτική δύναμη, επιθετική θέση οδήγησης και πιρούνι WP AER (λειτουργεί με αέρα) είναι οι λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το SX-F!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Ετικέτες

Kawasaki: Στα drones με δικούς της κινητήρες - Συνεργασία με τη βουλγαρική Dronamics

Στους εμβολοφόρους κινητήρες για χρήση σε μεγάλα drone για πολιτική χρήση
Kawasaki μεγάλα drones 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Η Kawasaki ανακοίνωσε συνεργασία με την Dronamics της γειτονικής χώρας έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρήση μεγάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για πολιτική-εμπορική χρήση.

Παρόλο που προέρχεται από την "ταπεινή" Βουλγαρία η Dronamics θεωρείται μία από τις εταιρείες που κινούνται στην αιχμή των εξελίξεων στα μεγάλου μεγέθους drones που προορίζονται για πολιτική χρήση, κάτι που σημαίνει ότι θα πετάνε μαζί με κανονικά επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της ΕΕ -και όχι μόνο.

Η Kawasaki θα συνεισφέρει φυσικά στη συνεργασία με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια γύρω από τους εμβολοφόρους κινητήρες και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι είναι η θυγατρική της Kawasaki Heavy Industries που ασχολείται με το συγκεκριμένο project και όχι, το τμήμα αεροναυπηγικής της εταιρείας που κατασκευάζει αεροπλάνα.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Kawasaki είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να κατασκευάσει ελαφριούς εμβολοφόρους κινητήρες για αεροπλάνα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες και μεθόδους κατασκευής που εφαρμόζει και στους κινητήρες των μοτοσυκλετών της. Συγκεκριμένα θα κατασκευάσει εν σειρά κινητήρες τεσσάρων και έξι κυλίνδρων, ατμοσφαιρικούς αλλά και με υπετροφοδότηση, με απόδοση από 94 έως και 350 ίππους και θα ζυγίζουν από 85 έως και 127 κιλά (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Kawasaki μεγάλα drones 2026

Έπειτα και από τη συνεργασία με Dronamics η ανακοίνωσή της αποκτά μεγαλύτερο νόημα καθώς αυτοί οι μικροί σε μέγεθος κινητήρες δείχνουν να ταιριάζουν γάντι με αυτή τη συνεργασία, ενώ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ως καύσιμο και το υδρογόνο αλλά και να αποτελέσουν μέρος ενός υβριδικού συστήματος - θερμικός και ηλεκτρικός κινητήρας μαζί.

Αρχικά η συνεργασία θα εστιάσει στην ενσωμάτωση κινητήρα της Kawasaki στο κορυφαίο μεγάλο drone της εταιρείας από τη Βουλγαρία, το Black Swan. Ο Μαύρος Κύκνος της Dronamics είναι πολιτικό drone μεταφοράς φορτίου και είναι ικανό να μεταφέρει φορτίο έως 350 κιλών σε απόσταση 2.500 χλμ. Η συνεργασία θα φέρει κοντά τα τμήματα R&D των δύο εταιρειών για την εξέλιξη των κινητήρων από την αρχή έως και το στάδιο των δοκιμών και την ενσωμάτωσή τους σε UAV.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αυτή δεν είναι η μόνη ιαπωνική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Dronamics καθώς και τα carbon τμήματα που χρησιμοποιούνται στο Black Swan παράγονται στην Ιαπωνία, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για κατασκευή του αεροσκάφους στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και τη χρήση του σε πολλαπλούς ρόλους, όπως για παράδειγμα είναι η Έρευνα και Διάσωση, αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, επείγοντος ανεφοδιασμού και πυρόσβεσης.

Εκτός από αυτά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται κυρίως στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα μεγάλα drones αναμένεται να αναδιαμορφώσουν στο μέλλον και τον τοπίο των αερομεταφορών. Η Dronamics η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη που έχει πάρει σχετικά άδεια από τις αρμόδιες αρχές για εμπορική χρήση των drones της αναφέρει ότι το Black Swan είναι έως και 80% ταχύτερο, 50% φτηνότερο στη χρήση του και εκπέμπει έως και 60% λιγότερους ρύπους σε σχέση με εναλλακτικές μορφές μεταφορών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των αερομεταφορών.

Kawasaki μεγάλα drones 2026