Long Way Home - Ewan McGregor και Charley Boorman σε νέο ταξίδι με vintage Moto Guzzi και BMW!

15 χώρες, 16.000 χιλιόμετρα και κάλυψη από την Apple TV+ σε σειρά 10 επεισοδίων
Long Way Home
Από το

motomag

11/10/2024

Οι Ewan McGregor και Charley Boorman πραγματοποίησαν ένα ακόμη ταξίδι το οποίο θα μεταδοθεί σύντομα ως μίνι σειρά 10 επεισοδίων από την Apple TV+. Εντύπωση κάνει η επιλογή των μοτοσυκλετών για το συγκεκριμένο ταξίδι, που είναι μια πρώην αστυνομική Moto Guzzi Eldorado του 1974 και μια BMW R75/5 του 1970!

Μετά το Long Way Round, το Long Way Up και το Long Way Down, σειρά έχει ένα νέο ταξίδι για τον Σκωτσέζο ηθοποιό Ewan McGregor που έχει γίνει περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του ως Obi-Wan Kenobi στη σειρά ταινιών Star Wars, και για τον φίλο του, επίσης ηθοποιό -παλαιότερης γενιάς (Deliverance, Excalibur, Emerald Forest, κ.α.) Charley Boorman.

Στο νέο αυτό ταξίδι, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και βρίσκεται στα στάδια του μοντάζ, θα δούμε τον Ewan και τον Charley καθώς οδηγούν ανακατασκευασμένες Vintage μοτοσυκλέτες από το σπίτι του Ewan στη Σκωτία μέχρι του Charley στην Αγγλία, αλλά αντί να ακολουθήσουν τη συντομότερη διαδρομή θα διασχίσουν τη Βόρεια Θάλασσα προς τη Σκανδιναβία, μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο και στη συνέχεια προς τη Βαλτική και μέσω της ηπειρωτικής Ευρώπης, πριν τελικά επιστρέψουν στη Μάγχη και βάλουν στόχο το σπίτι του Charley δύο μήνες αργότερα. Το ταξίδι θα αναδείξει τα τοπία στο πέρασμά τους με μοναδικές διαδρομές σε πάνω από δεκαπέντε χώρες. Κατά τη πορεία του ταξιδιού τους οι φίλοι αναδεικνύουν την κουλτούρα του κάθε μέρους και αναζητούν τις αντοχές τους μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

Η σειρά έχει πρωταγωνιστές αλλά και παραγωγούς τους McGregor και Boorman, μαζί με τους μακροχρόνιους συνεργάτες David Alexanian και Russ Malkin, οι οποίοι και το σκηνοθετούν.

Η κάλυψη των ταξιδιών του Ewan και του Charley έχουν λάβει επαίνους τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό, καθώς το "Long Way Up" πήρε άριστα από τους κριτικούς ενώ οι σειρές έχουν δεχθεί τρεις υποψηφιότητες για βραβεία Emmy.

Πωλητήριο στη Ducati εξετάζει ο Όμιλος VW – Τραπεζικές πιέσεις για ανόρθωση των οικονομικών του

Πολλοστή φορά που η ιταλική εταιρεία εμπλέκεται σε φημολογία περί πώλησής της
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/6/2026

Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα των The Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Όμιλος VW βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των ισχυρότατων πιέσεων που έχουν δημιουργήσει στις αγορές οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η αποκάλυψη μιλά για προτάσεις από τραπεζικούς κύκλους προς τη VW να πουλήσει σημαντικά κομμάτια του ομίλου προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της στοιχεία.

Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο η Ducati, η οποία βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της, τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και στο πρεστίζ, κυριαρχώντας τα τελευταία χρόνια στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο – βλέπε MotoGP και WSBK. Αυτά την κάνουν αυτομάτως υπολογίσιμη αξία που πιθανότατα δεν θα δυσκολευτεί να προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές σε καλή τιμή.

Ως εδώ θα μπορούσαμε απλώς να μιλάμε για φήμες, ή έστω για προτροπή που οι ιθύνοντες του Ομίλου VW αργά ή γρήγορα θα απορρίψουν, όπως έκαναν επανειλημμένα στο παρελθόν, λ.χ. το 2017 όταν στα απόνερα του Dieselgate εξετάστηκε το ενδεχόμενο πώλησης της Ducati, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε υλοποίηση.

Αυτή τη φορά ωστόσο το κλίμα είναι διαφορετικό και ο Όμιλος VW έχει ήδη εκποιήσει κάποια από στοιχεία του χαρτοφυλακίου του. Πρόσφατα πούλησε την εταιρεία κατασκευής ναυτικών κινητήρων Everllence για 10 δις ευρώ, καθώς και τη Bugatti σε μια ομάδα επενδυτών που περιλαμβάνει και την κατασκευάστρια υπεραυτοκινήτων Rimac.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Oliver Blume, έχει επιβεβαιώσει πληροφορίες πως επίκεινται απολύσεις περίπου 100.000 εργαζομένων από τον Όμιλο, δηλαδή περίπου το ένα έκτο του του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της VW.

Η διαρκής επανάληψη σεναρίων για πώληση της Ducati είναι περισσότερο μια ξεκάθαρη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά στον Όμιλο παρά μια αποκάλυψη για το μέλλον της ιταλικής εταιρείας. Τα ίδια λέγαμε το 2017, τα ίδια ξανά το 2020, για να επιστρέψει η θεματολογία στο ίδιο σημείο σήμερα και ποιος ξέρει πόσες φορές στο μέλλον.

Στην τριετία μετά το Dieselgate η VW σχεδίαζε μεγαλόφωνα ένα νέο μέλλον εστιασμένο στην ηλεκτροκίνηση, τη νέα μοδάτη αγορά που οραματίστηκε η Ε.Ε. με φόντο περιβαλλοντικές προφάσεις, βιαστικές προθεσμίες για υποχρεωτική κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και κρατικές επιδοτήσεις. Η επένδυση αυτή ωστόσο, όχι μόνο δεν έσωσε τη VW, αλλά ίσως και να την έσπρωξε βαθύτερα σε οικονομικές τρικυμίες – όπως και αρκετούς άλλους κατασκευαστές ανά τον κόσμο – διότι πολύ απλά ενέσκυψαν τρία κρίσιμα προβλήματα.

Πρώτον, το αγοραστικό κοινό δεν πείστηκε σε επαρκές ποσοστό, με την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων να αποδεικνύεται στην πράξη πολύ πιο χλιαρή από τις προβλέψεις και τις απαραίτητες υποδομές (σταθμοί φόρτισης, τεχνολογία μπαταριών) να υπολείπονται ακόμη περισσότερο. Δεύτερον, πανδημίες και πόλεμοι φρόντισαν να ανατρέψουν κάθε στρατηγικό πλάνο εξηλεκτρισμού του ευρωπαϊκού στόλου αυτοκινήτων. Τρίτον, η αθρόα εισαγωγή κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με σχέση αξίας-τιμής που ξεμπρόστιασε ό,τι καλύτερο είχαν να προτείνουν οι “καθεστωτικοί” κατασκευαστές του δυτικού κόσμου, απορρόφησε πλειοψηφικό μερίδιο της ηλεκτρικής αγοράς.

Κάπως έτσι φτάνουμε για πολλοστή φορά να μιλάμε για σενάρια πώλησης της Ducati από τον Όμιλο VW, σενάρια που περισσότερο βασίζονται σε μια τυπική επαγωγική λογική με μεγάλες δόσεις εικασίας παρά στην πραγματικότητα: “αφού έχει στενότητες και πούλησε τη Bugatti, ε λογικά έρχεται κι η ώρα της Ducati”.

Η πραγματικότητα είναι πως η Ducati είναι ίσως ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του γερμανικού ομίλου σε όλα τα επίπεδα, από το οικονομικό ως το μάρκετινγκ και το πρεστίζ. Μοιάζει με σημαντικό λάθος εκ μέρους VW η σκέψη για πώληση της εταιρείας αυτής, ακόμη κι αν η δικαιολογία περιστρέφεται ξανά και ξανά στο παραδοσιακό “να ρίξει το βάρος στην πηγαία της δραστηριότητα, στα αυτοκίνητα VW”. Ευκολότερα βγάζει νόημα το ξεφόρτωμα προβληματικών κομματιών του ενεργητικού σου, παρά των πιο κερδοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν όντως η Ducati βγει στο σφυρί, περισσότερο θα ήταν δείγμα ανησυχίας για το μέλλον του Ομίλου VW, παρά γι’ αυτό της ιταλικής εταιρείας που δείχνει υγιέστερη από ποτέ.

Ετικέτες