MV Agusta και KTM: Τώρα αρραβώνας και στο βάθος γάμος - Αποκλειστική συνέντευξη στο ΜΟΤΟ

Μια ιστορία με πολύ παρελθόν και ακόμα περισσότερο μέλλον
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

18/11/2022

Στα πλαίσια της έκθεσης της EICMA, ο μόνιμος συνεργάτης μας Alan Cathcart είχε μια πολύ σημαντική και αποκλειστική συνάντηση-συνέντευξη με τον Ρώσο ιδιοκτήτη της MV Agusta κύριο Timur Sardarov, η οποία έρχεται να ρίξει (περισσότερο) φως στην πρόσφατη εξαγορά του 25,1% της ιταλικής εταιρείας από την Pierer Mobility, δηλαδή την μητρική εταιρεία που διευθύνει την KTM, Husqvarna και GASGAS. Η συνέντευξη αυτή θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ και είναι αποκαλυπτική σχετικά με τις προθέσεις του Ρώσου ιδιοκτήτη για το μέλλον της MV Agusta. Ταυτόχρονα επαληθεύει και αποσαφηνίζει όλα όσα είχαν ακουστεί ως φήμες τα τελευταία χρόνια γύρω από την MV Agusta. Μιλά για την πιθανότητα πλήρους εξαγοράς από την KTM στο μέλλον, αλλά και την στρατηγική που εξυπηρετεί η υπάρχουσα συμφωνία.

Η συνέντευξη αυτή έχει πολύ μεγάλη αξία, όχι μόνο γιατί αποσαφηνίζει το μέλλον της MV Agusta, αλλά και γιατί ρίχνει λίγο παραπάνω φως στις προθέσεις του Stefan Pierer και της KTM, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει σαφή μορφή ομίλου εταιρειών.

Να θυμίζουμε πως ο Stefan Pierer σε πολλές συνεντεύξεις στο παρελθόν έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον ευρωπαίο “αντίπαλο” της ιαπωνικής βιομηχανίας δικύκλων. Επίσης να θυμίσουμε πως είχε φτάσει πολύ κοντά στην εξαγορά της Ducati όταν οι μεγαλομέτοχοι του VW Group χρειάζονταν ζεστό χρήμα για να πληρώσουν τα πρόστιμα του “Diesel Gate” και είχαν κρεμάσει ταμπελάκι “Πωλείται” στην ιταλική εταιρεία.

Μάλιστα η συμφωνία χάλασε την τελευταία στιγμή, όχι για οικονομικούς λόγους αλλά καθαρά για εθνικούς και ιδεολογικούς, καθώς ένα τμήμα των μετοχών της Ducati παραμένει σε ιταλικά χέρια…

Όπως κι αν έχει, ο Stefan Pierer έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το πλάνο επέκτασης του ομίλου της KTM, ανακοινώνοντας επίσημα την εμπορική και όχι μόνο κατασκευαστική σύμπραξη με την MV Agusta, αλλά και την CFMOTO. Κι αυτά δεν έγιναν τους τελευταίους μήνες, αλλά έχουν προετοιμαστεί αρκετά χρόνια πριν. Στην περίπτωση της MV Agusta, τουλάχιστον πριν από μια πενταετία! Διότι αρκετό καιρό πριν ξεκινήσουν οι κουβέντες μεταξύ Timur και Pierer, η KTM είχε κάνει πρόταση εξαγοράς της MV Agusta στον γιο του Castiglioni.  

Σημασία έχει πως τώρα η KTM κατέχει το 25,1% της MV Agusta, οπότε το μεγάλο ερώτημα είναι αν η MV Agusta θα έχει το ίδιο μέλλον με την GASGAS ή έστω με την Husqvarna. Δεν χρειάζεται να μαντέψετε! Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Timur στη αποκλειστική συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο επόμενο ΜΟΤΟ.

 

Ετικέτες

Πυρκαγιά στον δρόμο - Τα νέα "μάτια" της Πυροσβεστικής έρχονται από την Ιαπωνία

Νέα τεχνολογία εξελίσσει η Toyota - Πώς βοηθάει και σε τροχαίο ατύχημα (Video)
Πυρκαγιά Toyota dash cam
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/8/2026

Για πρώτη φορά στην Ιαπωνία ένας κατασκευαστής θέλει να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες που υπάρχουν ήδη σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης για να βελτιώσει την αντίδραση και την αποδοτικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η πρωτοβουλία της Toyota ονομάζεται "Drive Rocorder 119" (το 119 είναι ο αριθμός κλήσης για Πυροσβεστική και Πρώτες Βοήθειες στην Ιαπωνία) και οι δοκιμές ξεκίνησαν το 2023 στην πόλη Sakai, κοντά στην Osaka για να ακολουθήσει στα τέλη του 2024 το Kyoto, σε συνεργασία με εταιρείες ταξί και ΜΜΜ -δέκα στο σύνολο. 

Η πρωτοβουλία του ιαπωνικού κολοσσού έχει σαν σκοπό την υποβοήθηση της Πυροσβεστικής και των Ασθενοφόρων έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποδοτικά πυρκαγιές που μπορεί να βρίσκονται κοντά σε έναν δρόμο αλλά και τραυματίες που μπορεί να υπάρχουν λόγω των πυρκαγιών ή έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Με το να χρησιμοποιούν την εικόνα που έχουν καταγράψει οι κάμερες που βρίσκονται στα ταμπλό (γνωστές και ως dash cameras -dash Cams) όλο και περισσότερων σύγχρονων αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Σύμφωνα με την Toyota η πρωτοβουλία "Drive Rocorder 119", η οποία προήρθε σαν ιδέα από έναν υπάλληλο της ιαπωνικής εταιρείας, είχε σχεδόν από την αρχή θετικά αποτελέσματα αφού η χρήση των καμερών που είχαν τοποθετηθεί στα οχήματα βοήθησε στο να περιοριστεί μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δάσος της περιοχής, ενώ τραυματίες δέχονται πλέον ιατρική περίθαλψη έως και 15 λεπτά νωρίτερα σε σχέση με πριν.

Με το "Drive Recorder 119" να έχει περάσει το πιλοτικό στάδιο για την αξιοποίησή του σε Οχήματα Δημόσιας Χρήσης και να εφαρμόζεται ήδη σε Sakai και Kyoto, η Toyota θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ώστε να αξιοποιεί τις κάμερες που ενσωματώνονται σε όλο και περισσότερα σύγχρονα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης. Και σε αυτή την περίπτωση η Πυροσβεστική μπορεί να έχει πρόσβαση στις κάμερες οχημάτων που περνάνε από την περιοχή ενδιαφέροντος εφόσον λάβει και σχετική κλήση για πυρκαγιά ή άλλο ατύχημα, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με IXE και όχι οχήματα Δημόσιας Χρήσης και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ιαπωνία.

Για να λειτουργήσει το σύστημα, και να δώσει ζωντανή εικόνα στο Κέντρο που δέχεται τις τηλεφωνικές κλήσεις έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιεί αρχικά το GPS του κινητού τηλεφώνου ώστε να βρει την περιοχή και έπειτα ψάχνει για οχήματα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία και βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο ενδιαφέροντος αποκτώντας πρόσβαση στις κάμερές τους.

Το Drive Recorder 119 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε IXE στην πόλη Toyota (πρώην Koromo) με την ιαπωνική εταιρεία να αξιοποιεί αρχικά δικά της οχήματα που πληρούν τις τεχνολογικές προϋποθέσεις εφόσον έχει βέβαια και την συγκατάθεση των ιδιοκτητών/οδηγών τους.

Οι dash cams έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στους δύο τροχούς και έτσι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μοτοσυκλέτες σε αυτόν τον ρόλο, στην περίπτωση που πληρούν επίσης τις τεχνολογικές προϋποθέσεις και μπορούν να μεταδώσουν εικόνα όπως κάνουν τα αυτοκίνητα της Toyota στην Ιαπωνία.