Η KTM S.E.E. ανακοίνωσε την νέα, χαμηλότερη τιμή για το ΚΤΜ 790 Duke, το "νυστέρι" όπως το αποκαλούν οι άνθρωποι της "Πορτοκαλί" εταιρείας, η οποία φτάνει πλέον στα 10.900 ευρώ, μειωμένη δηλαδή κατά 1.290 ευρώ! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο δελτίο τύπου:
Δελτίο τύπου
KTM 790 DUKE - ΚΑΥΤΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΦΤΕΡΟ ΓΥΜΝΟ!
Το KTM 790 DUKE είναι το πιο κοφτερό νυστέρι στο οπλoστάσιο της Αυστριακής εταιρίας. Μια γυμνή δικύλινδρη εν σειρά μοτοσυκλέτα 799cc που συνδυάζει ιδανικά την ευελιξία ενός μονοκύλινδρου μοντέλου με την ροπή και την δύναμη του δικύλινδρου κινητήρα διαμάντι.
Το εξαιρετικά χαμηλό του βάρος σε συνδυασμό με τα κορυφαία περιφερειακά και την άνετη εργονομία καθιστούν το KTM 790 DUKE ιδανική επιλογή για καθημερινή μετακίνηση, sport οδήγηση στο δρόμο ακόμα και χρήση πίστας με αξιώσεις.
Για να γιορτάσουμε την έναρξη του καλοκαιριού προσφέρουμε το "νυστέρι" της KTM σε μαύρο χρώμα για περιορισμένες μοτοσυκλέτες του 2019 σε προνομιακή τιμή €10.900!
Επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο συνεργάτη για περισσότερες πληροφορίες.
CFMOTO – Κατέθεσε πατέντες για ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα
Θα τα δούμε σύντομα στην V4 Superbike που ετοιμάζει και νωρίτερα στην 750SRS
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
23/7/2025
H CFMOTO διευρύνει τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης της, καθώς σύμφωνα με πατέντες που διέρρευσαν, η εταιρεία εξετάζει την προσθήκη αναδιπλούμενων αεροδυναμικών πτερυγίων στις σπορ μοτοσυκλέτες της και μάλιστα με δυνατότητα ανάπτυξης εν κινήσει.
Τα πτερύγια στις μοτοσυκλέτες δεν αποτελούν καινοτομία. Παρότι όταν εισήχθησαν, φάνηκε να μην “κερδίζουν έδαφος” επανεμφανίστηκαν στη σύγχρονη εποχή το 2010, με την Ducati DesmosediciGP10, και από τότε έγιναν κυρίαρχη τάση στο MotoGP. Αν και εταιρείες όπως η Suzuki (με την RG500 του 1980) και η MV Agusta (με την 500/4 GP του 1972) είχαν ήδη πειραματιστεί με αυτά, ήταν η Ducati που εδραίωσε την τάση αυτή. Θέμα χρόνου λοιπόν, το να περάσουν και σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, όπως η Panigale V4S και πλέον, όπως φαίνεται, και στην CFMOTO 675SR.
Η μοτοσυκλέτα που εμφανίζεται στις πατέντες φαίνεται να είναι η 675SR, με ένα αρκετά απλό μηχανισμό. Ένας ενεργοποιητής βρίσκεται στο εσωτερικό του fairing και μέσω ενός αρθρωτού συνδέσμουκινεί το πτερύγιο. Το ακριβές σύστημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, υπάρχουν αναφορές ότι ενεργοποιείται αυτόματα σε συγκεκριμένη ταχύτητα, ενώ άλλες υποθέσεις λένε ότι σχετίζεται με τη λειτουργία track mode, όπου τα πτερύγια μένουν μόνιμα σε έκταση.
Αν τελικά η CFMOTO προχωρήσει στην παραγωγή, θα είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα με πτερύγια που αναπτύσσονται αυτόματα εν κινήσει. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη με ενεργητική αεροδυναμική. Η Moto Guzzi V100 Mandello ήδη διαθέτει ένα τέτοιο σύστημα, αλλά με σκοπό εδώ, την αύξηση της άνεσης του αναβάτη και τη μετατροπή της μοτοσυκλέτας από street σε τουριστική με το πάτημα ενός κουμπιού, σύστημα του οποίου η απόδοση κάνει πράγματι την διαφορά, αλλά όχι σε σημείο που να επιβεβαιώνονται τα λέγομενα του marketing του Piaggio Group για ολική μετατροπή της εμπειρίας του αναβάτη.
Αν και στις πατέντες φαίνεται η 675SR, η νέα τεχνολογία θα ταίριαζε καλύτερα στην αναμενόμενη V4 Superbike που ξέρουμε πως η CFMOTO ετοιμάζει καθώς έχει δείξει τον κινητήρα αλλά και ένα ομοίωμα της μοτοσυκλέτας στην EICMA, αντίστοιχα με τα βήματα που είχε κάποτε ακολουθήσει η Honda για το VFR1200. Σε μία Superbike με μπόλικα άλογα τα ενεργά πτερύγια θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αεροδυναμική απόδοση και στην ευστάθεια σε υψηλές ταχύτητες. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Πριν από την V4 Superbike όμως, η CFMOTO φέρνει ήδη στην παραγωγή μία ενδιάμεση Supersport, την 750SRS που ίσως για εκεί προορίζει τα ενεργά αεροδυναμικά βοήθηματα πράγμα που εξηγεί γιατί στις πατέντες το σχέδιο ταιριάζει στο 675SR!