MotoGP, Misano, FP1: Ταχύτερος ο Franco Morbidelli – Ντεμπούτο για τη Yamaha V4

2ος ο Quartararo και 3ος ο Di Giannantonio - Αφοί Marquez κλείνουν την πεντάδα
franco
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/9/2025

Η δράση στο Misano ξεκίνησε με ταχύτερο όλων τον Franco Morbidelli στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά, με δεύτερο τον Quartararo και τρίτο τον Di Giannantonio. Τα αδέρφια Marquez πήραν την 4η και 5η θέση με τον Alex μπροστά από τον Marc, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Yamaha V4 με τον Augusto Fernandez βρέθηκε στην 21η θέση.

O Marc Marquez βγήκε κεφάτος στην πίστα και ήταν ο ταχύτερος στην αρχή της FP1. O Di Giannantonio στην συνέχεια πέρασε πρώτος, ενώ ο Bagnaia ήταν τρίτος και τέταρτος ο Jorge Martin και ο Augusto Fernandez με τη νέα Yamaha V4 ήταν εκείνη τη στιγμή στην 9η θέση.

Ο Luca Marini που δήλωνε αισιόδοξος για την εξέλιξη της Honda ανέβηκε έπειτα στην πρώτη θέση, με τον Bezzecchi να περνάει στην συνέχεια εκείνος πρώτος.

Έπειτα η νέα V4 της Yamaha παρουσίασε πρόβλημα και ο Augusto Fernandez μπήκε στα πιτ, ενώ ο Miguel Oliveira έχει πτώση.

O Alex πέρασε πρώτος στη συνέχεια με τον Marc Marquez δεύτερο, τον Bezzecchi τρίτο και τον Di Giannantonio τέταρτο. Ο Bagnaia είναι 7ος και ο Acosta 9ος .

Στην συνέχεια ο Augusto Fernandez που είχε υποχωρήσει στην 14η θέση, πήρε την δεύτερη Yamaha V4 και ξαναβγήκε στην πίστα.

Ο Franco Morbidelli που μπήκε τελευταίος στην πίστα λόγω τιμωρίας από τον προηγούμενο γύρο, έγραψε τον ταχύτερο γύρο, 1:31:342 και αμέσως μετά ο Di Giannantonio πέρασε δεύτερος.

Ο Miguel Oliveira έχει και δεύτερη πτώση λίγο πριν το τέλος, ενώ πτώση σημείωσε και ο Morbidelli στο τέλος χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει.

Παρακάτω οι ταχύτεροι γύροι ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1:31.34

2

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1:31.59

3

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1:31.59

4

Alex Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

1:31.60

5

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:31.61

6

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:31.61

7

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:31.66

8

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:31.67

9

Raul Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

1:31.80

10

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:31.84

11

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:31.92

12

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:31.97

13

Jack Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1:32.01

14

Miguel Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1:32.01

15

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:32.15

16

Fermin Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

1:32.28

17

Maverick Viñales

Red Bull KTM Tech3

1:32.30

18

Alex Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1:32.47

19

Ai Ogura

Trackhouse MotoGP Team

1:32.50

20

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:32.51

21

Augusto Fernandez

Yamaha Factory Racing Team

1:32.53

22

Johann Zarco

CASTROL Honda LCR

1:32.92

23

Somkiat Chantra

IDEMITSU Honda LCR

1:33.58

 

 

MotoGP: Η Yamaha αποσύρεται από τον αγώνα στο Κατάρ! – Αναμένονται κυρώσεις από τη διοργάνωση

Άμεση απάντηση και από τη διοργάνωση
yamaha qatar
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/11/2026

Υπήρχαν πληροφορίες πριν τον αγώνα της Μαλαισίας πως η Yamaha δεν θα αγωνιστεί στο Κατάρ κι αυτές οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν, αφού οι Ιάπωνες το ανακοίνωσαν και επίσημα, ενώ άμεσα απάντησε και η διοργάνωση προαναγγέλλοντας κυρώσεις!

Η πλήρης δήλωση της Yamaha Motor Co., Ltd. έχει ως εξής:

“Μετά την τελευταία αξιολόγηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Yamaha δεν εντόπισε επαρκείς λόγους για να τροποποιήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς ταξιδιών που ισχύουν σε ολόκληρη την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Yamaha έχει ενημερώσει το Group MotoGP για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ του 2026.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την εκτίμηση της Yamaha σχετικά με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος και είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το Group MotoGP και τον διοργανωτή της εκδήλωσης.

Η Yamaha παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο MotoGP και ανυπομονεί να επιστρέψει στους αγώνες στο GP της Πορτογαλίας.”

Στην ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας, απάντησε με δήλωση η διοργάνωση του MotoGP που αναφέρει:

“Το MotoGP εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση της Yamaha να μην συμμετάσχει στο GP του Κατάρ. Αν και αναγνωρίζουμε ότι η ομάδα υπόκειται σε μια ευρύτερη εταιρική πολιτική που περιορίζει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τις εκτενείς διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτάθλημα.

Μετά από διαβουλεύσεις με το Κράτος του Κατάρ, το Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο Lusail, ανεξάρτητους συμβούλους ασφάλειας και τη δική της συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, το MotoGP δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να δικαιολογεί αλλαγή στα τρέχοντα σχέδια για τη διοργάνωση.

Σήμερα κοινοποιήσαμε αυτή τη θέση, μαζί με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, σε όλους τους κατασκευαστές και τις ομάδες και χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ τους ευχαριστούμε για αυτή τη δέσμευση.

Εκτός από τις συμβατικές επιπτώσεις της απόφασης της Yamaha στις συμφωνίες της με το MotoGP και την IRTA, η μη συμμετοχή της Yamaha έχει επίσης αθλητικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από τη FIM σύμφωνα με τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.”

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει πως οι Fabio Quartararo, Alex Rins, Jack Miller και Augusto Fernandez δεν θα αγωνιστούν στο Κατάρ, ενώ ο Jack Miller ανέφερε ότι 19 εκ των 22 αναβατών του πρωταθλήματος συμφωνούν ότι το GP του Κατάρ δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η διοργάνωση φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την αγωνία των αναβατών και δεν κάνει βήμα πίσω εμμένοντας πως ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις στην ιαπωνική εταιρεία που θα απουσιάζει από το Κατάρ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του πρωταθλήματος.

Η κατάσταση γύρω από το Grand Prix του Κατάρ παραμένει αβέβαιη, κυρίως διότι πέφτει σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα. Την Τρίτη 3/11 θα διεξαχθούν οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές (midterm) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως σχεδιάζει να χτυπήσει εκ νέου το Ιράν μετά από αυτές, άρα οποιαδήποτε μέρα εντός της εβδομάδας μπορεί να έχουμε νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Το Grand Prix ξεκινά την Πέμπτη 5/11 και φυσικά οι ομάδες θα έχουν φτάσει εκεί από την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 4/11, γεγονός που σημαίνει πως μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεσο κίνδυνο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση από το Κατάρ. Υπάρχει δηλαδή ο ρεαλιστικός κίνδυνος το προσωπικό του MotoGP να παγιδευτεί στο εμιράτο για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά η MotoGP Sports Entertainment Group (πρώην Dorna) επιμένει πως ο αγώνας θα γίνει κανονικότατα, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως έχει έτοιμα εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που προκύψει αρνητική εξέλιξη, ωστόσο η ανακοίνωση της Yamaha υπονοεί πως αυτά δεν έχουν επικοινωνηθεί σε εργοστάσια και ομάδες.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των αναβατών, που υποτίθεται πως ψήφισαν άτυπα εναντίον του αγώνα σε ψηφοφορία που έκαναν μεταξύ τους στο Phillip Island, δεν εμφανίζονται να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους, αλλά κάνουν το προφανές: ακολουθούν τη γραμμή της ομάδας τους.