Ελλάδα: Ημιαυτόνομο ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη επισκευάζει λακκούβες και ρωγμές [VIDEO]

Δοκιμή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HERON - Εφαρμογή από την Ολυμπία Οδό
Pavement Repairing Robot
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/9/2025

Η Ολυμπία Οδός πραγματοποίησε δοκιμή ενός πρωτοποριακού ρομποτικού συστήματος με τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιασμένου να αναλαμβάνει εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος, από το να σφραγίζει ρωγμές μέχρι να επιδιορθώνει λακκούβες.

Το ρομπότ, που παρουσιάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος HERON που συντονίζει το Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών στην Αθήνα, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες, κάμερες και αλγόριθμους μάθησης. Οι δυνατότητες του περιλαμβάνουν όχι μόνο την επισκευή φθορών στο οδόστρωμα αλλά και την ανανέωση της διαγράμμισης. Δείτε το σε δράση στο σχετικό video.

Η δοκιμή έγινε με τον απομακρυσμένο χειρισμό του να γίνεται μέσω επαυξημένης πραγματικότητας του χρήστη με σκοπό να συλλεχθούν περαιτέρω δεδομένα με στόχο την εξέλιξη προς την πλήρη αυτονόμηση του μηχανήματος, που συμφώνα με ανθρώπους του project, είναι ακόμα αρκετά μακριά. Σε συνεργασία με drones, το ρομποτικό σύστημα μπορεί επίσης να πραγματοποιεί οπτικούς ελέγχους, ενώ αναλαμβάνει και εργασίες διαχείρισης κυκλοφορίας, όπως η τοποθέτηση και αφαίρεση κώνων. Η τεχνολογία αυτή υπόσχεται να βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στις εργασίες συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης σε επικίνδυνες συνθήκες.

Pavement Repairing Robot

 

Kove 800X Rally: Νέα μειωμένη τιμή κατά 700 ευρώ! Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην κατηγορία

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Kove ρίχνει την τιμή της ελαφρύτερης και πιο χωματερής έκδοσης κοντά στα οκτώ χιλιάρικα
Kove 800X Rally
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Είναι η ελαφρύτερη εκδοχή της ελαφρύτερης adventure της κατηγορίας της και πλέον ανταγωνίζεται και τη φθηνότερη.

Ο λόγος για την Kove 800X Rally, η οποία έχει νέα τιμή 8.195 ευρώ, μειωμένη κατά 700 ευρώ από τα 8.895 που ζητούσε ως σήμερα.

Η Rally έκδοση διαχωρίζει τη θέση της από τις υπόλοιπες της οικογένειας – 800Χ Pro, 800X Touring -–με το χαμηλότερο βάρος όλων στα 165 κιλά χωρίς καύσιμο, αλλά και με σχεδίαση και εξοπλισμό πιο καλά στοχευμένο για εκτός δρόμου περιπέτειες, όπως υποδηλώνεται από αριθμούς όπως τα 270 χιλιοστά διαδρομής του πιρουνιού και τα 293 χιλιοστά ελάχιστης απόστασης από το έδαφος.

Με τη νέα της τιμή πλέον η οικογένεια 800X έχει το βασικό μοντέλο Pro κάτω από το ψυχολογικό όριο των οκτώ χιλιάδων στα 7.995, μετά η ανανεωμένη έκδοση 800X Pro Up και η Rally με 8.195 και η ακριβότερη της φαμίλιας, 800X Touring, με 8.495.

Ετικέτες